Dave Mestdach

Leonardo DiCaprio gaat groene ridder Al Gore achterna met deze goed gestoffeerde ecodocumentaire waarin (alweer) akelig duidelijk wordt hoe erg ons milieu eraan toe is.

Of The 11th Hour een evengrote bewustwordingsgolf zal veroorzaken als An Inconvenient Truth? Dat valt na de mediahype rond Al Gores didactische klimaatles sterk te betwijfelen. Toch blijkt ook Leonardo DiCaprio’s ecodocumentaire een goed gestoffeerd en oprecht geëngageerd werkstuk dat zelfs de grootste klimaatscepticus tot nadenken dwingt. DiCaprio, sinds jaar en dag een overtuigde groene jongen, haalt dan ook niet de minsten voor zijn camera: van ecoloog en activist David Suzuki over wereldvermaard kosmoloog Stephen Hawking tot voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Allemaal brengen ze de verontrustende boodschap dat het echt erg gesteld is met ons milieu en de daaruit voortvloeiende klimaatschommelingen.

Toch wordt in deze documentaire, die is samengesteld uit talkinghead-interviews, statistieken en vooral veel natuurbeelden, geen gratuit doembeeld geschetst. Integendeel zelfs. De indrukwekkende, op sombere muziek gezette filmfragmenten van smeltende gletsjers, groeiende afvalbergen, uitstervende diersoorten, overstromingen, windhozen en andere spectaculaire natuurrampen worden afgewisseld met constructieve antwoorden op de meest prangende vragen in verband met de opwarming van de aarde. ‘Amerika kiest meestal de juiste oplossing,’ probeert ex-CIA-chef James Woolsey te sussen met een beroemd citaat van Winston Churchill, ‘maar niet voordat het eerst alle andere mogelijkheden heeft uitgeput’. En elders wijst schrijver, milieuactivist en ondernemer Paul Hawken op het bemoedigende feit dat de jonge generatie nog altijd de unieke kans heeft om daadwerkelijk iets te doen aan ‘misschien wel de grootste uitdaging waarvoor de mensheid ooit heeft gestaan’.

Aan nieuwe technologieën om afval te recycleren of groene energie op te wekken ontbreekt het ons immers niet, zo blijkt uit de interviews met een vijftigtal experts. En ook de impact van enkele simpele gedragswijzigingen – spaarlampen gebruiken, zuinig zijn met leidingwater en huizen beter isoleren – kan nauwelijks worden overschat. Dat de planeet niet meer te redden zou zijn, wordt dan ook met wetenschappelijk onderbouwde feiten weerlegt. Voorwaarde is wel dat de beleidsmakers en industriereuzen de komende jaren tot serieuze inspanningen bereid zijn, de Kyoto-akkoorden geen loze beloftes blijven en dat eindelijk algemeen wordt aanvaard wat de meeste milieuwetenschappers ondertussen al dik twintig jaar uitschreeuwen: dat de recente opwarming van de aarde geen mening is maar een onweerlegbaar feit, en dat de mens daarvoor grotendeels zelf verantwoordelijk is. Dat laatste wordt ongetwijfeld ook een van de centrale boodschappen tijdens de internationale Dag van de Aarde op 20 april, het grote feest van de milieu- en natuurbeweging. Met een bont programma van concerten, lezingen, wandelingen en andere klimaathappenings gaat de Bond Beter Leefmilieu op zoek naar de ‘Vlaamse klimaathelden’. U wordt ook uitgenodigd om zelf een positieve daad voor het klimaat te stellen. Waarom niet beginnen met het bekijken van deze documentaire?

ABONNEES KUNNEN THE 11th HOUR BESTELLEN VOOR 5,95 euro VIA WWW.KNACK.BE/ACTIES

Dave Mestdach

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content