De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten VN-peiling: overgrote meerderheid wereldburgers wil ambitieuzer klimaatbeleid Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Gaat Zuid-Afrika verder met het ANC?' Dertig jaar na Nelson Mandela staat Zuid-Afrika voor de keuze. Gaat het verder met het ANC of slaat het de bladzijde om?
Nieuws Nieuws Noorderlicht boven België door extreme geomagnetische storm Voor het eerst sinds oktober 2003 treft een extreme geomagnetische storm momenteel de aarde. Dat blijkt uit de waarnemingen van het Amerikaanse agentschap voor meteorologie en oceanografie (NOAA).
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Laatstejaarsreizen? Deze vlieger gaat niet meer op' 'Zijn schoolreizen met het vliegtuig nog wel van deze tijd?', vraagt een leerling uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs zich af.
Opinie | Jos Vranckx Opinie | Jos Vranckx 'Is er echt zoveel meer crisis en ellende dan vroeger? Nee, we zijn kwetsbaarder geworden' Zoals kikkers blijven zitten in water dat langzaam wordt opgewarmd, tot het te laat is om eruit te springen, zo worden wij momenteel ‘klaargestoomd’ voor een toekomst vol bedreigingen, waarschuwt Jos Vranckx. 'Tijd om in het verzet te komen tegen de angstcultuur.'
Wereld Wereld Filosoof Yuval Noah Harari: ‘We kunnen de Derde Wereldoorlog nog voorkomen' Kan de wereld nog gered worden? De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari praat over de oorlog in zijn thuisland en de invloed van China en Rusland. En voor de Europeanen heeft hij nog enkele nuttige adviezen. ‘Europa kan niet elke vier jaar afwachten wie de volgende Amerikaanse president wordt.’
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Misschien zijn we het platbombarderen van het Midden-Oosten te gewend geraakt om er nog om te geven' Maakt u zich ook zorgen om het Midden-Oosten?
Opinie | Kristof Titeca Opinie | Kristof Titeca 'Protesten tegen het Westen in Congo: afleidingsmanoeuvre of legitieme actie?' 'Terwijl de betogers zeker een punt hebben, spelen ze ook een falend Congolees regeringsbeleid in de kaart', schrijft Kristof Titeca over de protesten die recent de kop opstaken voor verschillende ambassades in Kinshasa.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt ‘Als de betrokken partijen zich echt aan het voorlopige vonnis gaan houden, kan het snel gedaan zijn met de gevechten in Gaza’ ‘We zullen de komende tijd voortdurend horen dat Israël zich moet houden aan het vonnis van het Internationaal Gerechtshof’, schrijft Robbert de Witt (EW). ‘Zullen al die pleitbezorgers van het internationaal recht dat ook eisen van Hamas?’
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov 'Zuid-Afrika versus Israël: rol van het Internationaal Gerechtshof kan enkel beperkt zijn' 'De verwachtingen rond de uitspraak ten gronde dreigen echter gespannen te blijven zolang het conflict op het terrein voortduurt', schrijft Alexander Loengarov na de voorlopige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van afgelopen vrijdag. In deze bijdrage gaat hij dieper in op wat hij omschrijft als 'de delicate taak van internationaal recht'.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Waterzuiveraar Aquature: 'Afvalwater bevat genoeg chemische energie om de hele vraag naar waterstof te vergroenen' Afvalwater als bron voor groene waterstof? Het Britse Aquature bewijst dat het kan. Voorlopig nog in een bescheiden kilolab in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. Maar de plannen voor opschaling liggen klaar
Opinie | Simon Truwant Opinie | Simon Truwant 'Vivaldi belooft uitspraak VN-rechtbank te aanvaarden: moeten we daar dan trots op zijn?' 'Is het zelfs een publiek statement waard, dat je belooft te doen wat je eigenlijk al lang hebt afgesproken en op basis van het internationaal recht nu eenmaal moet?' vraagt Simon Truwant na de beslissing van de Belgische regering om zich niet aan te sluiten bij de genocide-klacht die Zuid-Afrika indiende tegen Israël. Na veel aarzeling komt hij toch tot een positief antwoord.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Gaza was al de grootste openluchtgevangenis, nu wordt het ook nog het grootste kinderkerkhof ter wereld' 'Er is geen goede kant van de geschiedenis aan het Bijbels festijn van bloed en tranen in Gaza', schrijft Jean-Marie Dedecker.
België België Update België neemt deel aan Europese missie in Rode Zee: 'Gênante koehandel' Het ziet er naar uit dat ons land zal deelnemen aan de Europese militaire missie om commerciële schepen te verdedigen tegen aanvallen van de Houthi in de Rode Zee.
Opinie | Jan Wostyn Opinie | Jan Wostyn 'De collectieve straf tegen het Palestijnse volk heeft meer dan lang genoeg geduurd' 'De uitspraken van Caronline Gennez tonen alvast dat niet iedereen in de regering passief wil blijven en zetten zo wat druk op de ketel', schrijft Jan Wostyn van Vista. Hij roept premier De Croo op om zijn nek uit te steken als het gaat over de situatie in Gaza. 'Niet alleen met woorden, maar ook met daden.'
Politiek Politiek Petra De Sutter (Groen) neemt afstand van uitspraken Gennez over Duitsland: 'Dit helpt niet' Petra De Sutter, vicepremier voor Groen in de federale regering, vindt de uitspraken van minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) over de houding van Duitsland in het Israëlisch-Palestijns conflict 'verregaand'.
Opinie | Jan Bernheim Opinie | Jan Bernheim 'Om zo tekeer te gaan als in Zuid-Israel en Gaza, moet je de ander eerst ontmenselijkt hebben' Jan Bernheim, lid van Een Andere Joodse Stem (EAJS), verbleef in de zomer van 1961 in een kibboets in de buurt van Gaza. Ook toen al merkte hij de ontmenselijking op, die het conflict in de regio vandaag zo kenmerkt.
Opinie | Abbie Boutkabout Opinie | Abbie Boutkabout 'Dubbele standaard van Europa over Gaza: er gaapt een schrijnende kloof tussen woord en daad' 'Het stellen van geopolitieke belangen boven universele mensenrechten is onaanvaardbaar. Op dit moment is het van essentieel belang dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt en handelt in lijn met de beginselen die het beweert te omarmen', schrijven . Arthemis Snijders (doctoraatsonderzoeker in politieke wetenschappen) en Abbie Boutkabout (schrijfster).
Opinie | Alexander Simoen Opinie | Alexander Simoen 'Hoog tijd dat Europa de moed terugvindt om zich de ware ‘logica van de vrede’ te herinneren' 'Wordt het geen tijd dat Europa zich durft af te meten aan de eigen grote idealen?' vraagt godsdienstleraar Alexander Simoen. Hij brengt de start van het Europees project in herinnering, en de wens van Robert Schuman voor vrede.
Opinie | Steven Debbaut Opinie | Steven Debbaut 'War on drugs? 'Narco Files' zouden beleidsmakers moeten aanzetten om het over een andere boeg te gooien' 'Nog méér inzetten op repressie zal geen soelaas bieden. Het is tijd voor een andere strategie', schrijven criminologen Steven Debbaut en Tom Decorte van Smart on Drugs na het lezen van het dossier Narco Files.
Wereld Wereld Hoe Israël in 2005 Gaza opgaf 'De gewelddadige verrassingsuitbraak door Hamas roept de vraag op: had Israël de Gazastrook in 2005 wel moeten overlaten aan de Palestijnen?' schrijft Robbert de Witt van EW.
Opinie | Mark Elchardus Opinie | Mark Elchardus 'Het volksberoep, de weg naar meer en betere democratie' 'Het volksberoep komt erop neer dat een twee derde meerderheid van het bevoegde parlement kan beslissen bepaalde arresten en vonnissen van rechters te negeren. Vooraleer daar dieper in te gaan, dienen eerst een paar misverstanden te worden opgehelderd', schrijft socioloog Mark Elchardus. De voorbije maanden kwam er al heel wat kritiek op het voorstel van het volksberoep, onder meer van juristen Sege Gutwirth en Paul De Hert (VUB). In deze bijdrage gaat Elchardus ook dieper in op de voordelen van het volksberoep.
Opinie | IPS Opinie | IPS 'Oorlog tegen vrouwen in Afghanistan moet erkend worden als genderapartheid' De tweede verjaardag van de overname van Afghanistan door de taliban nadert met rasse schreden. De manier waarop Afghaanse vrouwen sindsdien de meest fundamentele rechten worden ontzegd, kan alleen worden omschreven als genderapartheid, schrijft mensenrechtenexpert Vrinda Narain, professor aan de McGill-universiteit in het Canadese Montréal. Ze pleit voor wettelijke sancties verbonden aan die genderapartheid.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten België is twee Nationale Parken rijker: 'Enorme meerwaarde voor de biodiversiteit' Tot voor kort had België slechts één Nationaal Park: het Nationaal Park van de Hoge Kempen, ingehuldigd in 2006. Maak kennis met twee nieuwe Waalse parken
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Pijnlijk, hoe Nelson Mandela’s ANC is afgegleden' De in het Westen zo geliefde ANC speelt een beschamende rol in de Oekraïne-oorlog. Officieel neutraal, kiest de de anti-apartheidspartij in werkelijkheid de zijde van agressor Vladimir Poetin, schrijft Robbert de Witt.
Wereld Wereld Twitter is het nieuwe toevluchtsoord voor (uiterst) rechts Ruim een half jaar nadat Elon Musk Twitter kocht, zijn er grote veranderingen te zien. Rechtse tot extreemrechtse mediafiguren en politici maken hun overstap naar het platform van Musk, ten nadele van onder meer Fox News. De ideologie van Musk daarbij? ‘Baasschap’?
Maatschappij Maatschappij Schrijver Wim Peumans: 'Vroeger vond ik dat je uit de kast moest komen om gay te zijn'