België neemt deel aan Europese missie in Rode Zee: ‘Gênante koehandel’

© Belga Images

Het ziet er naar uit dat ons land zal deelnemen aan de Europese militaire missie om commerciële schepen te verdedigen tegen aanvallen van de Houthi in de Rode Zee.

Het kernkabinet besliste vrijdag over de deelname aan de Europese missie voor de bescherming van handelsschepen in de Rode Zee. Dat die missie er komt, ligt nog niet formeel vast, maar niemand die er aan twijfelt dat de beslissing zal vallen. Het maakt wel dat de concrete inhoud nog niet bepaald is. Tegelijkertijd nam het kernkabinet ook standpunt in over het Gaza-dossier en over de zaak van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof.

Oppositiepartij N-VA bestempelt de beslissing ‘een gênante koehandel zonder geopolitiek kompas’. ‘Het feit dat er langdurig gediscussieerd moest worden over deze beslissing heeft al schade toegebracht aan het internationale imago van België. Maar dat de MR en PS ook na het akkoord nog verder kibbelen over de interpretatie is gênant en zal onze positie in de missie onvermijdelijk beïnvloeden’, luidt het bij de Kamerfractie.

N-VA-fractieleider Peter De Roover merkt op dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er als de kippen bij was om minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) tegen te spreken over de interpretatie van het akkoord. ‘Dat oogt niet goed naar de bevolking en al zeker niet naar onze bondgenoten’, aldus De Roover. Hij vreest ook dat de beslissing over het Gaza-luik de kans op een Europese consensus verkleint, ‘hoewel daar de eerste opdracht ligt van de EU-voorzitter. Ik vrees dat deze beslissing weinig baat zal brengen op het terrein.’

‘Het buitenlands beleid van Vivaldi is een koehandel geworden’, reageert De Roover. ‘Zelfs zulke elementaire vragen als het openhouden van de vaarroutes, wordt gekoppeld aan voorwaarden. Want elke regeringspartij moet voor de verkiezingen een overwinning kunnen claimen naar de achterban.’

N-VA stelt zich ook de vraag of het fregat Louise-Marie voldoende is uitgerust voor de taak. De partij vraagt snel uitleg in de Kamer. Minister Dedonder beloofde eerder dat er een debat in het parlement komt.

Partner Content