Robbert de Witt

‘Als de betrokken partijen zich echt aan het voorlopige vonnis gaan houden, kan het snel gedaan zijn met de gevechten in Gaza’

Robbert de Witt Adjunct-hoofdredacteur EW

‘We zullen de komende tijd voortdurend horen dat Israël zich moet houden aan het vonnis van het Internationaal Gerechtshof’, schrijft Robbert de Witt (EW). ‘Zullen al die pleitbezorgers van het internationaal recht dat ook eisen van Hamas?’

Om te zien wie nu precies heeft gewonnen na een rechterlijk oordeel, hoef je meestal alleen maar te kijken naar de reacties van de betrokken partijen. Maar dat ligt toch anders bij de uitspraak – een ‘tussenvonnis’ in een zaak die zich jaren zal voortslepen – van het Internationaal Gerechtshof over de oorlog in Gaza. Hamas-leiders waren tevreden, de Israëlische regering verbolgen en gepikeerd.

Maar de zeventien rechters hebben eigenlijk een oordeel geveld waaraan beide partijen wat hebben. Tenminste, als zij zich er beiden aan houden.

Zuid-Afrika beticht Israël van genocide vanwege de oorlog tegen Hamas in Gaza, en wil dat Israël de gevechten onmiddellijk staakt om de Palestijnse burgers te sparen. Het tussenvonnis is drievoudig.

Ergens in het web van tunnels onder Gaza

Ten eerste moet Israël alles doen om genocide in Gaza te voorkomen en het oproepen tot genocide tegengaan en bestraffen. Ten tweede moet het land meer doen om Palestijnse burgers te beschermen en meer humanitaire hulp toelaten. Ten derde moet Hamas alle Israëlische gegijzelden vrijlaten – volgens Israël houdt Hamas nog 136 Israëliërs vast, vermoedelijk ergens in het web van tunnels onder Gaza.

Het Gerechtshof bepaalde niet dat Israël onmiddellijk de oorlog moet staken. Daarmee is duidelijk dat het Hof geen aanwijzingen heeft – zoals veel critici van Israël beweren – dat Israël op dit moment genocide pleegt op de ­Palestijnen in Gaza. Maar daarmee is de zaak niet gesloten. Want het Gerechtshof acht de genocide-beschuldiging wel plausibel genoeg om te onderzoeken en zal dat de komende jaren doen. Aanklager Zuid-Afrika zal moeten bewijzen dat de Israëlische regering concrete plannen heeft – of had – om Palestijnen te doden met de intentie ze als groep te vernietigen.

Israël zit nog jaren in de beklaagdenbank

Dat zal niet gemakkelijk worden. Israël beweert dat het alles doet om burgerslachtoffers te voorkomen, bijvoorbeeld door ze vooraf te waarschuwen als er een aanval komt. En dat oproepen tot de vernietiging van Gaza door politici niets te maken hebben met officieel beleid.

Maar ook al zou Israël met vertrouwen het eindoordeel tegemoet kunnen zien, het zit de komende jaren in de beklaagdenbank. Tot het eindoordeel eindelijk zal zijn geformuleerd, is het alsof de van genocide verdachte Israëlische ministers, in het bijzonder premier Benjamin N., rondlopen met een zwart balkje over hun ogen. Schuldig, tot het tegendeel is bewezen.

(Lees verder onder de preview.)

Israël betaalt de diplomatieke prijs voor de vele duizenden doden die zijn te betreuren in Gaza. Het zouden er al zeker 26.000 zijn – volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid, en dat staat onder controle van Hamas. Die toevoeging ontbreekt meestal als de krant of het NOS Journaal het dodental noemt, maar is wel noodzakelijk. Hamas heeft er belang bij de internationale opinie op te zetten tegen Israël, en een hoog dodental helpt. Onafhankelijk te controleren is het niet zomaar. Bovendien stelt Israël dat onder die doden zeker 9.000 Hamas-strijders zijn. Dat moeten we dan ook aannemen – of zijn de cijfers van Hamas wel, en die van Israël níet betrouwbaar?

Het is hoe dan ook een menselijk drama, en juist daarom is het Haagse tussenvonnis toe te juichen. Israël moet zich, na drie maanden van woedende aanvallen, meer inspannen om burgers te sparen. Al was het maar omdat onschuldige doden onvermijdelijk leiden tot nieuwe haat tegen Israël. Met het niets en niemand ontziende jagen op de verantwoordelijken voor de slachtpartij van 7 oktober, kweekt Israël tegelijk een nieuwe generatie Hamas-strijders.

Israël wordt gezien als dader en hoofdverdachte

Er is nog een lichtpuntje. Als de betrokken partijen zich echt aan het voorlopige vonnis gaan houden, kan het snel gedaan zijn met de gevechten in Gaza. Hamas moet immers van het Internationaal Gerechtshof onmiddellijk alle ontvoerde Israëlische burgers vrijlaten.

Maar ja, de stemming wereldwijd is anders. Israël wordt gezien als dader en hoofdverdachte. Dus zullen we de komende tijd voortdurend horen dat Israël zich moet houden aan het vonnis van het Internationaal Gerechtshof. Zullen al die pleitbezorgers van het internationaal recht dat ook eisen van Hamas?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content