Psychologie Psychologie 'We moeten leren omgaan met stress': waarom steeds meer jonge werknemers langdurig ziek worden Nooit eerder waren er zo veel jonge werknemers langdurig afwezig. Volgens experts zou dat komen omdat ons brein het almaar moeilijker heeft om te volgen. ‘Ons overlevingssysteem was nooit bedoeld om vierentwintig uur per dag te moeten werken’, zegt neuropsycholoog Michaël Portzky. Hij legt uit waarom we vandaag zoveel stress ervaren en hoe we daarmee kunnen omgaan.
Wereld Wereld Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen overleden Jean-Marie Le Pen, de voormalige voorman van extreemrechts in Frankrijk, is dinsdag op 96-jarige leeftijd overleden in de regio Parijs, in een ziekenhuis waar hij enkele weken geleden was opgenomen. Dat meldt zijn familie.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit document is geen bewijs dat het slachtofferaantal van de Holocaust overschat is Online circuleert een document dat zou moeten bewijzen dat het dodenaantal van de Holocaust, de systematische vervolging en genocide van Joden door het Duitse naziregime, zwaar overschat zou zijn. Dat klopt niet. Het document, dat weliswaar officieel is en afkomstig is uit de Arolsen Archieven, toont niet het officiële dodenaantal van de Holocaust maar een fractie van het aantal Joodse slachtoffers dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord. Officiële schattingen gaan uit van 5,1 tot 6 miljoen slachtoffers.
Industrialisatie Industrialisatie Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865): de strijd tussen Noord en Zuid waarbij 620.000 mensen stierven Toen op 12 april 1861 in de haven van Charleston de troepen van de Geconfedereerde Staten van Amerika het vuur openden op Fort Sumter, een onderbemand bastion van het leger van de Verenigde Staten van Amerika in het zich afscheidende Zuid-Carolina, sloeg een smeulend conflict om in bloedige burgeroorlog. De Secessieoorlog zou uiteindelijk aan 620.000 mensen het leven kosten. En ook na afloop bleven Noord en Zuid in de VS nog decennialang verdeeld.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Het werd tijd dat Duitsland en Polen weer naar elkaar zouden toegroeien' Door meer uitgebreid samen te werken willen Duitsland en Polen ‘een nieuwe dynamiek’ scheppen. De Duitse en Poolse regeringen hebben daarvoor een 40 bladzijden tellend Actieplan uitgewerkt.
Voetbal Voetbal Rode Duivels winnen van Roemenië: geen enkele reden voor euforie De 2-0-overwinning van de Rode Duivels tegen Roemenië op het EK werd in Keulen door het Belgische supporterslegioen luid gevierd. Het is een stap(je) vooruit, maar nog niet meer dan dat.
Politiek Politiek In memoriam: Freddy Willockx, de verziende biljarter uit Sint-Niklaas In Sint-Niklaas is de socialistische politicus Freddy Willockx (1947-2024) overleden nadat hij zaterdagochtend onwel was geworden. Willockx was een man van het volk, een geducht dossiervreter, een socialist met verstand maar ook met een hart - én met streken.
Politiek Politiek 'Menselijke fout': verschillende zestienjarigen konden toch stemmen voor Vlaamse en federale verkiezingen 'Een menselijke fout', zo verwijst FOD Binnenlandse Zaken naar het nieuws dat verschillende jongeren onder de achttien mogelijk ook hebben kunnen stemmen op Vlaamse en federale lijsten. Eerder berichtten VTM Nieuws en HLN hierover. Binnenlandse Zaken heeft geen informatie over waar en op welke schaal dit is gebeurd, zegt woordvoerder Peter Grouwels.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II D-day: hoe 130.000 geallieerde soldaten het Duitse leger om de tuin leidden in de Landing in Normandië Op 6 juni 1944, precies zestig jaar geleden, landden 130.000 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. Hun komst was voor het Duitse leger een volslagen verrassing. Een blik in de militaire, politieke en strategische agenda's die aan de landing voorafgingen.
Politiek Politiek ‘Hij kan niet verbergen hoe extreem hij is’: wie is Vlaams Belang-ideoloog Tom Vandendriessche? Op 9 juni is Tom Vandendriessche Europees lijsttrekker van het Vlaams Belang. De vertrouweling van partijvoorzitter Tom Van Grieken is een van de meest extreme stemmen in de partij. Een portret.
Politiek Politiek Arbeidsmarktbeleid De Croo en Jambon: ‘Flexi-jobs zijn een zoveelste fiscale koterij’ Hoe was het arbeidsmarktbeleid van de federale regering-De Croo en de Vlaamse regering-Jambon? Knack legde de vraag voor aan experts Stijn Baert en Jan Denys. ‘Iedereen zegt dat werken meer moet lonen, maar de voorbije jaren werd het verschil tussen werken en niet werken nog kleiner.’
Opinie | Danté Basslé Opinie | Danté Basslé 'Hoewel het Songfestival apolitiek zweert te zijn, is het stemmende publiek dat niet' 'Het Eurovisiesongfestival is niet het platform om actief aan geopolitiek te doen', schrijft student politieke wetenschappen Danté Basslé in de aanloop naar de internationale liedjeswedstrijd in Zweden.
Voetbal Voetbal Cercle-coach Miron Muslic: ‘Als je voetbalt, telt je afkomst niet. Dan voel je je geen vluchteling’ Miron Muslic was negen jaar toen hij met zijn ouders en zusje de oorlogsgruwel in Bosnië ontvluchtte. Vandaag wenkt de trainer van Cercle Brugge een grote toekomst.
Boeken Boeken Oud-president Nicolas Sarkozy over de Oekraïne-oorlog: ‘Deze crisis heeft al te lang geduurd. We dansen op de rand van de vulkaan’ Gedurende zijn presidentschap besteedde Nicolas Sarkozy speciale aandacht aan de relatie met Rusland. In Tijden van confrontatie, zijn autobiografie die eerstdaags verschijnt, analyseert de voormalige Franse president de Russisch-Oekraïense oorlog. Een voorpublicatie.
Politiek Politiek Socioloog Mark Elchardus: ‘Ooit zal het Vlaams Belang mee moeten besturen’ ‘Ik ben geen antiglobalist. Maar ik word ook niet heel triestig als u mij zo noemt’, zo vat Mark Elchardus z’n nieuwe boek Over grenzen zelf een beetje samen tijdens dit gesprek. In omvang verhoudt dat essay zich als de dunne Elchardus tot de dikke Elchardus die Reset was, hoewel het geen samenvatting is. Het …
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de raketaanval van Iran op Israël Op sociale media circuleert een video van ontploffingen in de lucht. Volgens de verspreiders van de beelden gaat het om de recente raketaanval van Iran op Israël. Dat klopt niet. De beelden circuleren al zeker sinds 2021 op het internet. Het gaat om een animatie van een luchtgevecht uit de Tweede Wereldoorlog en niet om echte beelden.
Politiek Politiek Afscheid van Jaak Gabriels, de Kennedy van Limburg Dit weekend vindt de afscheidsplechtigheid plaats van Jaak Gabriels (1943-2024), een politicus die ooit belangrijk en zelfs baanbrekend was, maar zo niet meer herinnerd wordt.
Gezondheid Gezondheid Neurobioloog kreeg een burn-out van haar burn-out: ‘Mijn brein zal nooit meer hetzelfde zijn’ ‘Chronische stress wreekt zich vroeg of laat op het lichaam', zegt de Nederlandse neurobioloog Brankele Frank. Een gesprek over verdraaide hersenen, de tranen van het lichaam en uitgebluste politici.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de grootvader van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen was geen SS-generaal Op sociale media gaat de bewering rond dat de grootvader van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een SS-generaal zou zijn geweest. Daarvoor bestaat geen enkel bewijs. Aan de basis van het gerucht ligt een naamsverwarring: een van Von der Leyens grootvaders had dezelfde naam als een veroordeelde SS'er.
Gezondheid Gezondheid Met deze tips schakel je komend weekend vlot over naar de zomertijd Aan het gepruts met de klok zou in Europa definitief een einde komen. Maar kijk, dit weekend schakelen we nog maar eens over naar de zomertijd. 'Jammer', vindt slaapexperte en chronobiologe Inge Declercq. 'We hebben al genoeg chronische stress.'
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Gaan we straks de oorlog herdenken zonder Joden erbij?' De ontvangst van de Israëlische president Isaac Herzog, die het Holocaustmuseum Amsterdam kwam openen, was beschamend. Dat schrijft Robbert de Witt (EW). De pogingen hem te weren, maken duidelijk: daders en slachtoffers worden omgedraaid, de herdenkingscultuur wordt verdrongen door de cancel culture.
Wereld Wereld Filosoof Yuval Noah Harari: ‘We kunnen de Derde Wereldoorlog nog voorkomen' Kan de wereld nog gered worden? De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari praat over de oorlog in zijn thuisland en de invloed van China en Rusland. En voor de Europeanen heeft hij nog enkele nuttige adviezen. ‘Europa kan niet elke vier jaar afwachten wie de volgende Amerikaanse president wordt.’
België België Dirk Voorhoof (UGent) over de zaak-Van Langenhove: ‘Het is belangrijk dat een democratische samenleving zich weerbaar opstelt’ Volgens emeritus professor mediarecht Dirk Voorhoof (Universiteit Gent) heeft de rechtbank in de zaak tegen Schild & Vrienden een lijn willen trekken. ‘Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat het hof van beroep een totaal andere beoordeling zal maken.’
Auto Auto Ligt Adolf Hitler mee aan de grondslag van de Volkswagen Kever? De VW Kever is een van de meest verkochte automodellen na de Tweede Wereldoorlog. Ferdinand Porsche geldt als de ontwerper van het iconische model, al wordt dat betwist. Vaststaat dat hij voor de uitwerking van zijn project steun kreeg van Adolf Hitler. In feite hebben zij elkaars droom waargemaakt.
Cultuur Cultuur Herr Seele: ‘Iedereen heeft lange tenen nu. Wat een heerlijke tijd om humorist te zijn’ Net voor zijn atelier in Oostende staat zijn camionet, vol graffiti gespoten. Boven de voorruit heeft hij in hoofdletters gekalkt: UIT DE WEG. Zo praat Herr Seele ook, in een waanzinnig tempo. A stream of consciousness, zoals de Engelsen zeggen. ‘Mijn vrouw heeft me vanmorgen nochtans gewaarschuwd: denk ook aan die arme journalist die straks …
België België Auteur Sibo Kanobana: 'Omvolking? Ik zie het probleem niet’ ‘Wie ben ik om te zeggen dat mensen zichzelf niet meer blank mogen noemen’, vraagt Sibo Kanobana. De Congolees-Belgisch auteur en opiniemaker ziet in zulke discussies over woorden vooral afleidingen van de fundamentelere problemen met ras, diversiteit en ongelijkheid. Kanobana geeft les aan de Open Universiteit in Nederland, en doctoreerde in de sociolinguïstiek. Hij weet …
Boeken Boeken Nieuwe biografie over Hugo Claus: een schrijver als een filmster De levens van Hugo Claus van Mark Schaevers is een voortreffelijke, uiterst gedetailleerde biografie van mogelijk de belangrijkste Vlaamse schrijver ooit.
Wereld Wereld Hongaars parlement keurt Zweedse NAVO-toetreding goed Het Hongaarse parlement heeft maandag de Zweedse toetreding tot de NAVO goedgekeurd. Hongarije is daarmee het laatste NAVO-land dat die toetredingsprotocollen heeft geratificeerd. Nu is nog de handtekening van de Hongaarse president nodig.
Wereld Wereld Twee jaar oorlog in Oekraïne: ‘Als Trump herkozen wordt, kan het snel gaan’ De oorlog in Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. Wie is er aan het winnen en wanneer zwijgen de wapens? Knack sprak erover met drie defensiespecialisten: professoren Sven Biscop (Egmont Instituut/UGent), David Criekemans (Universiteit Antwerpen), en Alexander Mattelaer (VUB).
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Europa gaat alleen vooruit als we uit onze monoculturen breken' 'Twijfel over de wenselijkheid en haalbaarheid van globalisering heeft weer de kop opgestoken, net als scepsis over de integratie van zelfs maar een deel van de globe: Europa. Toch is Europese integratie onze enige optie op een leefbare toekomst, maar om vooruit te komen moeten we een stapje terug in de tijd zetten', schrijft Olivier Boehme.
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Wat valt er eigenlijk te speculeren over verkiezingen als zelfs de premier nog geen datum in gedachten heeft?' Lia van Bekhoven blikt vanuit Londen vooruit op de Britse verkiezingen, waarvan de exacte datum op zich laat wachten.
Opinie | Simon Van Hoeymissen Opinie | Simon Van Hoeymissen 'Meer investeringen voor Defensie, dat moet het kernthema van de verkiezingen zijn' 'Momenteel is er geen grotere uiting van pacifisme dan grote investeringen in onze defensie', schrijft Simon Van Hoeymissen van de Koninklijke Militaire School.
Politiek Politiek Wildprojectie van Vooruit-slogans op kantoor van Vlaams Belang: 'Doorzichtig promotiestuntje' Vooruit projecteerde een verkiezingsslogan op het hoofdkantoor van Vlaams Belang in Brussel. Wildprojecteren is allesbehalve nieuw. Vooral radicale bewegingen, marketeers en kunstenaars maken al lang gebruik van de techniek.
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens Overstromingen en natuurherstel: wat kan Vlaanderen leren van de Everglades, Bill Clinton en Ron DeSantis? Eind 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. 24 jaar terug ondertekenden toenmalig president Clinton en Jeb Bush, broer van en toenmalig gouverneur van Florida, een historisch, ongezien natuurherstelpakket voor de Everglades, het grootschalig moerasgebied in het zuiden van de Verenigde Staten. Ook de huidige gouverneur, republikeins presidentskandidaat en notoir anti-woker Ron DeSantis zette het herstel van de Everglades centraal in zijn beleid.
Factcheck Factcheck Factcheck: het klopt niet dat ‘heel veel’ Joodse advocaten na de Tweede Wereldoorlog collaborateurs hebben verdedigd In De Afspraak zei advocaat Hans Rieder dat, na de Tweede Wereldoorlog, ‘heel veel Joodse advocaten’ collaborateurs zouden hebben verdedigd. Voor die stelling bestaat geen enkel bewijs. ‘Er zullen hier en daar gevallen zijn geweest, maar het gaat om marginale aantallen’, zeggen gespecialiseerde historici.
Wereld Wereld Immuniteitszaak tegen Trump: kon hij als president straffeloos een politieke tegenstander vermoorden? Donald Trump verdeelt momenteel zijn tijd tussen processen en campagnetoespraken. Hij probeert van enkele strafzaken af te komen door presidentiële immuniteit te pleiten. Maar zijn advocaten drijven dat principe wel héél ver. Zo zou Trump niet voor de rechter gebracht kunnen worden, mocht hij als president de moord op een politieke tegenstander hebben bevolen.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Britten naar de stembus: Brexit speelt geen rol meer in de campagne, de gevolgen ervan des te meer' In het verkiezingsjaar 2024 gaan ook de Britten stemmen. De Brexit zelf speelt geen rol meer, het gaat nu om de gevolgen ervan.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'De mislukte gooi naar de macht van Sigrid Kaag doet denken aan de opkomst en ondergang van Hillary Clinton' 'Sigrid Kaags periode in Nederland is een weinig geslaagd intermezzo in een verder glansrijke internationale carrière', schrijft Robbert de Witt.
Opinie | Robrecht Vanderbeeken Opinie | Robrecht Vanderbeeken 'Waarom Jan Jambon na de Canon mikt op de flandrien in elk van ons' De Vlaamse regering en Jan Jambon 'staan klaar voor een succesvol EU-voorzitterschap' met een volksfeest en een speciaal ontworpen flandrienbeeldje. Zo'n initiatief past perfect in wat banaal nationalisme genoemd wordt, schrijft filosoof Robrecht Vanderbeeken
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus John Kornblum, diplomatiek bruggenbouwer tussen Amerika en Europa, is niet meer Met John Kornblum verliest de trans-Atlantische gemeenschap een vurig verdediger. De invloedrijke Amerikaanse diplomaat overleed op 21 december in Nashville (Tennessee).
Cultuur Cultuur Schrijver Georgi Gospodinov over populisme: ‘Nostalgie is een wapen geworden’ Met Schuilplaats voor andere tijden schreef de Bulgaar Georgi Gospodinov een scherpe kritiek op het populisme. ‘Ik schrijf om mijn angsten onder controle te krijgen.’
Boeken Boeken De beste boeken van 2023: alle tips van de Knackredactie Geen eindejaar zonder eindejaarslijstjes. Welke boeken lazen onze journalisten dit jaar het liefst?
Boeken Boeken Van chaotische revoluties tot ultrabewerkte voeding: dit zijn de beste boeken van 2023 volgens de Knack-redactie (4) Geen eindejaar zonder eindejaarslijstjes. Welke boeken lazen onze journalisten dit jaar het liefst?
Wereld Wereld De moeizame dans tussen Biden en Netanyahu: VS worden kritischer over oorlog in Gaza In een opmerkelijke tussenkomst bekritiseerde VS-president Joe Biden de ‘willekeurige’ bombardementen van Israël in Gaza. Hij raadde de Israëlische premier aan het roer om te gooien om de internationale steun niet te verliezen. Benjamin Netanyahu toont geen tekenen dat hij inbindt. Integendeel.
Europa Europa Hendrik Vos (UGent): 'Europa beslist niet vanuit een ivoren toren' Hoezo, een democratisch tekort bij de Europese Unie? Hoegenaamd niet, poneert Hendrik Vos, als politicoloog gespecialiseerd in Europese politiek en besluitvorming. Maar door de diversiteit van Europa verloopt het democratisch proces traag.
Politiek Politiek Fons Van Dyck over Nederland, Bart De Wever en Vooruit: 'Ik sluit een succesvolle terugkeer van Conner Rousseau niet uit' 'Het kleinste openingetje van de N-VA richting extreemrechtse regeringsdeelname kan fataal zijn', zegt communicatie-expert Fons Van Dyck.
Psychologie Psychologie We worstelen allemaal met de tijd: 'Voer de 30-urige werkweek in' Opgejaagd door het tempo van het leven? Wat als we als samenleving op een andere manier naar tijd zouden kijken?
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Globalisering en ontgrenzing zijn helemaal geen onontkoombare en lineaire processen' 'Een sfeer van twijfel aan vooruitgang werkt een tendens tot verschillende vormen van begrenzing in de hand. De grens wordt volop herontdekt, de grens van onze politieke entiteiten net als de grenzen aan onszelf', schrijft Olivier Boehme. Eerder dit jaar verscheen zijn boek Scepsis. Over wankelend vooruitgangsgeloof’.