Gezondheid Extreem misselijk tijdens je zwangerschap? 'Erkenning is even belangrijk als medische zorg'
Gezondheid Het belang van de voedingsmatrix: 'Voedingsstoffen kunnen elkaar negatief beïnvloeden, zoals bij steak met peperroomsaus'
Gezondheid Gezondheid Wat is parodontitis en wanneer raadpleeg je een parodontoloog? Wat is parodontitis en wanneer raadpleeg je een parodontoloog? Op deze Dag van de mondgezondheid stellen we je graag dit zorgberoep voor.
Gezondheid Gezondheid Pleidooi voor plantaardig: 'Vegetarisme kan levens redden' Kiezen voor vegetarisch of veganistisch voedsel is ecologisch en economisch een prima zaak. Maar het is vooral een aanrader voor je gezondheid, stelt de auteur en ervaringsdeskundige Johan Albrecht.
Gezondheid Gezondheid Werkhervatting na borstkanker: 'Geef patiënten al vanaf diagnose informatie over werkperspectieven' Hoe is het om weer te gaan werken nadat je maandenlang out bent geweest? Of je nu staat te trappelen van ongeduld of met een klein hartje weer aan de slag gaat, begeleiding en ondersteuning bij werkhervatting zijn geen overbodige luxe. Niet voor de patiënt zelf, maar evenmin voor de werkgever.
Gezondheid Gezondheid Je hoort het goed: aan slechthorendheid is bijna altijd iets te doen Zowat 1 op de 6 mensen kampt met gehoorproblemen. Het goede nieuws: aan slechthorendheid kan haast altijd iets gedaan worden en de hulpmiddelen worden steeds gesofisticeerder.
Gezondheid Gezondheid Omgaan met tegenslagen: 'Piekeren is als schommelen, je gaat heen en weer, maar niet vooruit' Onvervulde verlangens, knagende onrust, grote en kleine rampen: niemand ontsnapt eraan. Je leert dus maar beter daar zo goed mogelijk mee om te gaan, vindt psychotherapeut Wilfried Van Craen. In zijn nieuwe boek legt hij uit hoe belangrijk het is om het leven te leven zoals het je toevalt, en hoe je dat kunt aanpakken.
Gezondheid Gezondheid Hoe vaak post je iets op sociale media? Een lesje digitale etiquette Hoe snel moet je een mail beantwoorden? Hoe reageer je op een overlijdensbericht op Facebook? En mag je een afspraak annuleren per sms? Ook op de sociale media en in online communicatie gelden elementaire beleefdheidsregels.
Gezondheid Gezondheid Tussen ziekenhuis en thuis: 6 vragen over zorgverblijven Wie moet herstellen na een operatie of een ernstige ziekte vindt steeds vaker de weg naar een zorgverblijf.
Gezondheid Gezondheid Tatoeages: iedereen wil ze, maar zijn ze wel veilig? Tatoeages winnen nog altijd aan populariteit en worden steeds normaler in het straatbeeld. Waarmee moet je zoal rekening houden als je overweegt een tattoo te laten zetten? En wat als je er later spijt van krijgt?
Gezondheid Gezondheid Misofonie: als alledaagse geluiden een kwelling zijn We ergeren ons allemaal weleens aan iemand die smakt of luidruchtig zijn neus ophaalt. Maar wat als je kampt met misofonie, waardoor dit soort geluiden je elke keer de gordijnen injaagt?
Gezondheid Gezondheid Eicellen laten invriezen: hoe werkt het en hoeveel kost het? Vrouwen die nog geen kinderwens hebben maar hun kansen op een toekomstige zwangerschap optimaal willen houden, kunnen hun eicellen laten invriezen. Hoe werkt dat, hoeveel kost het en tot welke leeftijd is het mogelijk?
Gezondheid Gezondheid Waarom kinderyoga in opmars is Kinderen kunnen zich dankzij yoga ontspannen, een goede lichaamshouding hebben, lekker in hun vel zitten en zich beter concentreren. En vooral, het is plezant.
Gezondheid Gezondheid Voeding bewaren en bereiden: hoe beperk je het verlies aan vitaminen tot een minimum? De manier waarop je voedsel bewaart en klaarmaakt heeft een grote impact op de voedingswaarde. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor licht, lucht, water en warmte. Enkele tips.
Gezondheid Gezondheid Frustratie in de file: waarom ons logisch verstand het laat afweten in de auto Het is oktober, en dat merk je op de weg: de verkeersdrukte neemt zienderogen toe. We doen verwoede pogingen om tijdig op school en werk te geraken en 's avonds weer thuis, maar het lukt helaas niet altijd om de files te omzeilen. Wie pech heeft, staat dagelijks aan te schuiven. Met de nodige wrevel, ergernissen en frustraties tot gevolg. Hoe komt het dat zelfs bij de rustigste bestuurders de stoppen kunnen doorslaan in het verkeer?
Gezondheid Gezondheid Machines in de slaapkamer: hoe wen je aan slapen met een masker op je gezicht? Steeds meer mensen slapen met een CPAP-toestel, omdat ze slaapapneu hebben. Het vraagt doorgaans wat aanpassing, zeker in het begin, maar het resultaat is wel een betere slaap en meer levenskwaliteit.
Gezondheid Gezondheid Medisch materiaal op reis: wat mag er in de handbagage? Geraak je met een pacemaker door de veiligheidscontrole op de luchthaven? Mogen vloeibare geneesmiddelen in de handbagage? En in welke landen is een reservebril verplicht? 7 vragen over reizen en medische spullen.
Gezondheid Gezondheid Wat als vrijen pijn doet? 'Er valt haast altijd iets aan te doen' Seks hoort plezierig te zijn, niet pijnlijk. Toch hebben veel mensen, vooral vrouwen, soms of altijd last van pijn bij het vrijen. Hoe komt dat? En wat kan eraan gedaan worden?
Gezondheid Gezondheid Psychische hulp bij diabetes: de ziekte achtervolgt je elk moment van de dag De diagnose diabetes heeft een grote impact. Al staat de ziekte een kwaliteitsvol leven niet in de weg, je kunt er nooit echt afstand van nemen. Een diabetespsycholoog kan een hele hulp zijn.
Gezondheid Gezondheid De positieve effecten van improvisatietheater: 'Ik ben nu vlotter in de omgang met onbekenden' Er is geen scenario, geen decor, geen uitgeschreven dialoog. Alleen een of meer personen die een stap naar voren zetten en erop vertrouwen dat de ideeën vanzelf zullen opborrelen. Wie ervaring heeft met impro, weet: het is een goede voedingsbodem voor zelfvertrouwen, verbinding en creativiteit.
Gezondheid Gezondheid Medische mensentaal: waarom een woord als kijkoperatie best verwarrend kan zijn Taal verbindt, maar in een medische context is dat helaas niet altijd het geval. Waar zitten de pijnpunten in de communicatie tussen zorgverlener en patiënt? Hoe vermijd je misverstanden, afstand en onbegrip?
Gezondheid Gezondheid Huidhonger: hoe belangrijk aanraking is, wordt vooral duidelijk als ze er niét is. Of het nu gaat om een vluchtige aai over de wang of een innige omhelzing: elkaar aanraken doet een mens goed. Niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk. Hoe komt het dat huidcontact zo'n magisch effect heeft?
Gezondheid Gezondheid Flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta's? Wat is nodig, wat is overbodig? Twee keer per dag je tanden poetsen is 1 ding. Maar hoe zit het met flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta's? 5 vragen over mondhygiëne.
Gezondheid Gezondheid Hoe herken je een eetstoornis? 'Het is een misverstand dat iemand met anorexia per definitie graatmager is' Je dochter staat elke dag op de weegschaal en eet veel te weinig. Logisch dat je je soms zorgen maakt. Hoe herken je een eetstoornis en hoe kun je helpen?
Gezondheid Gezondheid Als vrienden uit elkaar? 'De perfecte scheiding mag geen nieuw keurslijf worden' Uit elkaar gaan na een jarenlange relatie, het is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Want het is niet omdat we het vandaag vaker doen, dat het minder pijn doet of dat het verdriet minder groot is.
Gezondheid Gezondheid 'We zijn te bang geworden in de liefde, te terughoudend, te kritisch, te rationeel' Het is hoog tijd om het roer opnieuw om te gooien en ons weer open te stellen voor de romantische liefde, betoogt relatie-expert Rika Ponnet.
Gezondheid Gezondheid Muziektherapie: 'Muziek is niet altijd zo veilig als je zou denken' We kennen allemaal de invloed van muziek op onze stemming en onze emoties. Maar muziek heeft ook een aantoonbaar therapeutisch effect. 'Muziek is een rechtstreekse toegangspoort naar je gevoelens, gedachten en herinneringen.'
Gezondheid Gezondheid Voedsel voor de ziel: wat we kunnen leren van balletjes in tomatensaus Samen eten is niet alleen gezellig, het is ook bevorderlijk voor ons welbevinden. En vooral: het versterkt de band tussen mensen.
Gezondheid Gezondheid Je lichaam afstaan aan de wetenschap: hoe doe je dat? Je kunt bij leven beslissen je lichaam na het overlijden aan de wetenschap te schenken. Lichaamsdonatie gebeurt minder vaak dan gewenst, onder meer omdat er een taboe op rust. Onterecht.
Gezondheid Gezondheid Opruimen is big business: 'We schrikken er meestal van hoeveel spullen we in de loop der jaren hebben verzameld' Een flinke opruimbeurt geeft niet alleen een prettiger woon- en werkomgeving, maar ook minder stress en meer innerlijke rust. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
Gezondheid Gezondheid Waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen Het is een goed idee om nieuwe kleren in de wasmachine te stoppen voor je ze aantrekt. Om sporen van chemische stoffen weg te spoelen, maar ook voor de hygiëne.
Gezondheid Gezondheid Voedingssupplementen bij kanker: niet zo onschuldig Kankerpatiënten grijpen vaak naar voedingssupplementen, onder andere om hun genezingskansen te maximaliseren. Een goed idee?
Gezondheid Gezondheid De driftbui van uw peuter heeft wel degelijk positieve kanten Baby's huilen veel, peuters kunnen behoorlijk koppig zijn en pubers nemen graag risico's. Waar komen al die eigenaardigheden in de verschillende fases van een kinderleven vandaan? Soms ligt het antwoord in de lange geschiedenis van de mensheid of zelfs bij onze verre voorouders, volgens de evolutionaire psychologie.
Gezondheid Gezondheid Na een hersenletsel: 'Ik heb het gevoel dat ik mijn man verloren heb terwijl hij er nog is' Er verandert veel in het leven van iemand die een hersenletsel oploopt, én in dat van de mensen in zijn omgeving. In eerste instantie ligt de focus vooral op het fysieke herstel. Veranderingen in emoties en gedrag worden vaak pas na langere tijd duidelijk.
Gezondheid Gezondheid Waarom fitnesscentra niet onverdeeld gelukkig zijn met de inschrijvingspiek na de zomer De populariteit van fitness groeit, en terecht: regelmatig sporten helpt om fit te worden én te blijven. Het is vooral een kwestie van volhouden.
Gezondheid Gezondheid 'Voor kersverse moeders wordt het steeds normaler om minder lang in de kraamkliniek te blijven' Na een bevalling verblijven Belgische vrouwen gemiddeld 4 nachten in het ziekenhuis. Die kraamtijd kan nog korter, op voorwaarde dat moeder en kind kunnen rekenen op een kwaliteitsvolle postnatale thuiszorg.
Gezondheid Gezondheid Naakt onderzoek bij de dokter? Accepteer je gêne Daar sta of lig je dan, terwijl de dokter een van je intiemere lichaamszones aan een nadere inspectie onderwerpt. Gênante onderzoeken: hoe ga je ermee om, als patiënt en als arts?
Gezondheid Gezondheid Hoe komt het dat een vakantie zo'n heftige periode is voor een relatie? Ze kan de band hechter maken en de liefde doen opflakkeren, maar ze kan net zo goed conflicten aanzwengelen en zelfs een relatiebreuk inluiden. Hoe komt het dat een vakantie zo'n heftige periode is voor een relatie?
Gezondheid Gezondheid Hypochondrie: wat valt ertegen te doen? Wie last heeft van hypochondrie, is zo gefocust op zijn lichaam en op fysieke klachten dat die overbezorgdheid een eigen leven gaat leiden.
Gezondheid Gezondheid Hoe houd je je verzadigingsgevoel voor de gek? Of je je al dan niet verzadigd voelt, heeft meer te maken met de textuur van een voedingsmiddel dan met de hoeveelheid calorieën, blijkt uit nieuw onderzoek.
Gezondheid Gezondheid Zo ondersteun je iemand met een depressie Een depressie is moeilijk voor de persoon die ermee te maken heeft, maar ook voor de omgeving. Hoe kun je helpen en steunen? Wat zeg je wel, wat beter niet?
Gezondheid Gezondheid Rimpels behandelen met fillers: hoe werkt het en is het wel veilig? Steeds meer mensen kiezen ervoor hun rimpels te laten behandelen met fillers. Waaruit bestaan die, hoe werken ze en zijn ze wel veilig?
Gezondheid Gezondheid Wasbaar maandverband lijkt terug van weggeweest Van bio-tampon tot wasbaar maandverband: steeds meer jonge vrouwen kiezen voor duurzame menstruatieproducten.
Milieu Milieu Milieubewustzijn kun je leren: 25 tips voor een schonere wereld Wie om het milieu geeft, voedt zijn kinderen milieubewust op. Moeilijk is dat niet, als je het maar praktisch en slim aanpakt.
Gezondheid Gezondheid Waarom zingen de nieuwe yoga is Zingen is niet alleen goed voor je humeur, het biedt ook tal van gezondheidsvoordelen. Hoe komt het toch dat het zo'n weldaad voor geest en lichaam is?
Gezondheid Gezondheid Een potje miserie: wat als je kind een pijnlijke stoelgang heeft? Ook kinderen kunnen last hebben van constipatie. De belangrijkste oorzaak is 'ophouden', om allerlei redenen. Waar kun je als ouder op letten en wanneer zoek je hulp?
Gezondheid Gezondheid Last van knakkende kaken? 6 tips Mensen met kaakproblemen door een mechanisch probleem of stress, hebben vaak al een hele weg afgelegd voor ze bij een kaak-kinesitherapeut terechtkomen. Hoe ontstaan die klachten en hoe gaat de behandeling in zijn werk? 'Sommige mensen verbijten letterlijk de spanning.'