Gezondheid Extreem misselijk tijdens je zwangerschap? 'Erkenning is even belangrijk als medische zorg'
Gezondheid Het belang van de voedingsmatrix: 'Voedingsstoffen kunnen elkaar negatief beïnvloeden, zoals bij steak met peperroomsaus'
Gezondheid Gezondheid Wat is parodontitis en wanneer raadpleeg je een parodontoloog? Wat is parodontitis en wanneer raadpleeg je een parodontoloog? Op deze Dag van de mondgezondheid stellen we je graag dit zorgberoep voor.
Gezondheid Gezondheid Online psychotherapie een blijver? 'In een virtuele omgeving kun je signalen missen' Sinds de coronacrisis kun je bij veel psychotherapeuten ook terecht voor online consultaties. Tijdbesparend en drempelverlagend is het zeker. Maar is het ook even kwaliteitsvol als een face-to-facecontact? Wanneer is online therapie geschikt en wanneer niet?
Gezondheid Gezondheid Hoe gezond is quinoa? En waarom moet je het spoelen? Tien jaar geleden hadden we er amper van gehoord, maar ineens is quinoa overal. Wat is het precies? En is de status van superfood terecht?
Gezondheid Gezondheid Zorgpastores over hun werk: 'Bij ons wordt niet getimed hoelang we bij een patiënt blijven' Mensen begeleiden in hun zoektocht naar zin en verbinding, dat is in een notendop het werk van een zorgpastor. Annelien Van der Borght en Ine Pauwels vertellen wat hun job zoal inhoudt én mooi maakt. 'Aanrakingen zijn enorm belangrijk.'
Gezondheid Gezondheid Waarom is naar de kapper gaan zo belangrijk voor iemands mentale welzijn? Naar de kapper gaan: voor de een is het een vorm van zelfzorg, voor de ander is het ronduit therapeutisch. Hoe komt het dat een kappersbezoek zo belangrijk is voor iemands mentale welzijn?
Gezondheid Gezondheid Borstkanker en werk: 'Ik ben zelfstandige. Ik word niet ziek' De diagnose borstkanker heeft onvermijdelijk een impact op je werksituatie. En als je zelfstandige bent, liggen de zaken nog ingewikkelder. Hoe overleef je het financieel, wat gebeurt er met je klantenbestand en hoe kun je zorgen voor jezelf én voor je zaak?
Gezondheid Gezondheid Hoe gezond zijn de plantaardige oestrogenen in soja? Van sojamelk tot tofu: in de meeste gezinnen staan steeds vaker sojaproducten op het menu. Goed idee of niet?
Gezondheid Gezondheid De terreur van de tuut: tinnitus is een complexe puzzel Last van een constante piep, brom of sis in je oren? Tinnitus kan je leven behoorlijk vergallen. Het goede nieuws: al is genezing niet echt mogelijk, er kan vaak wél iets aan gedaan worden.
Gezondheid Gezondheid Van bandage tot orthese: wat doet een orthopedisch technoloog? Vraag je je af wat een bandagist, orthesist, prothesist en schoentechnoloog precies doen? Wij geven het antwoord.
Gezondheid Gezondheid 'Eén miskraam is brute pech. Twee misschien ook. Maar drie?' Als één miskraam al zo'n grote emotionele impact heeft, hoe is het dan om miskraam na miskraam te krijgen? Wat doet het met je als elke prille zwangerschap uitmondt in verdriet en teleurstelling? En als daar geen oorzaak voor gevonden wordt, zoals vaak het geval is? Lichtpunt: zowel de medische als de psychologische begeleiding zijn vandaag beter dan ooit.
Gezondheid Gezondheid Weer aan het werk na psychische problemen: trap niet in dezelfde valkuilen Wie met een psychische aandoening kampt, heeft het vaak moeilijk om werk te vinden of het werk te hervatten na een periode van arbeidsongeschiktheid. Dankzij een aangepaste begeleiding kan die reïntegratie vlotter én duurzamer verlopen.
Gezondheid Gezondheid Havermout is hip, maar hoe gezond is het? Steeds meer mensen kiezen voor havermout als ontbijt, en terecht. Havermout is niet alleen makkelijk en voedzaam, je kunt er ook eindeloos mee variëren.
Gezondheid Gezondheid Mondhygiënist vangt tekort tandartsen op, maar wat doet hij precies? Het paramedische beroep van mondhygiënist werd in 2016 in het leven geroepen om het tekort aan tandartsen op te vangen. Welke taken mogen mondhygiënisten uitvoeren?
Gezondheid Gezondheid Pleidooi voor plantaardig: 'Vegetarisme kan levens redden' Kiezen voor vegetarisch of veganistisch voedsel is ecologisch en economisch een prima zaak. Maar het is vooral een aanrader voor je gezondheid, stelt de auteur en ervaringsdeskundige Johan Albrecht.
Gezondheid Gezondheid Maak tijd voor elkaar: 'Schermgebruik is gigantische valkuil voor relaties' Elk koppel wordt vroeg of laat geconfronteerd met uitdagingen die de liefde danig op de proef stellen. Relatietherapeute Chloé De Bie ziet in haar praktijk steeds dezelfde relatievalkuilen terugkomen. 'Alles staat of valt met communiceren.'
Gezondheid Gezondheid 5 pijlers voor krachtig ouderschap: 'De beste ouders maken zichzelf overbodig' Wat heeft een kind nodig om uit te groeien tot een sterke jongvolwassene? En hoe kun je daar als ouder bij helpen? Twee sleutelwoorden: verbinding en autonomie.
Gezondheid Gezondheid Dag tegen Kanker: ook aandacht nodig voor emotionele impact van kanker Als kankerpatiënt kun je behoefte hebben aan een plek om lichamelijk en emotioneel op adem te komen. Op diverse plaatsen in het land duiken daarom ondersteuningshuizen op: warme ontmoetingsplekken voor mensen met kanker en hun naasten.
Gezondheid Gezondheid Haarverlies bij chemo: 'Jammer dat pruik beschouwd wordt als luxeproduct' Voor veel vrouwen met borstkanker is haaruitval de meest ingrijpende nevenwerking van chemotherapie. Een goed passende en natuurlijk ogende pruik kan dan een wereld van verschil maken, weet pruikenmaker Marie Lavrysen.
Gezondheid Gezondheid Werkhervatting na borstkanker: 'Geef patiënten al vanaf diagnose informatie over werkperspectieven' Hoe is het om weer te gaan werken nadat je maandenlang out bent geweest? Of je nu staat te trappelen van ongeduld of met een klein hartje weer aan de slag gaat, begeleiding en ondersteuning bij werkhervatting zijn geen overbodige luxe. Niet voor de patiënt zelf, maar evenmin voor de werkgever.
Gezondheid Gezondheid Wereld Alzheimer Dag: nood aan betere dementiezorg voor allochtone ouderen Hoe beleven ouderen met een migratieachtergrond dementie? En is het huidige zorgaanbod wel afgestemd op hun noden en die van hun mantelzorgers? Helaas niet, zeggen onderzoekers van het Europese project Diverse Elderly Care. Ze breken een lans voor een nieuw zorgmodel.
Gezondheid Gezondheid Waarom je beter met muziek traint (maar niet altijd) Muziek maakt sporten niet alleen leuker, het leidt ook tot betere prestaties. Op voorwaarde dat je kiest voor de juiste nummers en het goede tempo.
Gezondheid Gezondheid Voedsel als troost: 'Haast al onze voeding is comfortfood, zonder dat we daarbij stilstaan' Een dampende kop soep als opkikker. Een ijsje om jezelf te verwennen na een zware dag. Versgebakken appelcake die je huis doet geuren en je hart verwarmt. Hoe komt het dat eten zo kan troosten, belonen en blij maken?
Gezondheid Gezondheid Is 'eco' lichaamsverzorging gezonder? Natuurlijke of biologische producten zouden beter zijn voor de gezondheid, althans zo beweren de producenten zelf. Of is het toch vooral een marketingpraatje?
Gezondheid Gezondheid Jongeren aan de wiet: hoe ga je met je kind het gesprek aan? Je hebt een vermoeden dat je kind regelmatig joints rookt. Moet je je zorgen maken, of loopt het zo'n vaart niet? Mag je verbieden, regels opleggen, grenzen stellen?
Gezondheid Gezondheid Met deze leef- en eetregels ga je zuurbranden tegen Zure oprispingen zijn vervelend, hinderlijk en pijnlijk. Gelukkig kun je klachten verlichten door een aantal leef- en eetregels in acht te nemen.
Gezondheid Gezondheid Gewoonten veranderen? Het zit in de kleine stapjes De quarantaine is een goede gelegenheid om vastgeroeste gewoonten in vraag te stellen en te veranderen. Hoe maak je komaf met slechte gewoonten en installeer je nieuwe?
Wetenschap Wetenschap Stemcoaching: hoe klink je authentiek en aangenaam? Hoe kun je meer impact hebben en andere mensen meenemen in je verhaal, louter met je stem?
Gezondheid Gezondheid 'Impact permanente zomertijd op gezondheid is nog erger dan wisselen' Dit weekend schakelen we voor een van de laatste keren weer over naar de zomertijd. Maar wat wordt het daarna? Permanente zomer- of wintertijd? Chronobiologen hopen alvast niet de laatste optie.
Gezondheid Gezondheid Angststoornissen bij ouderen: waar zijn ze zo bang voor? Veel oudere mensen kampen met een angststoornis, waardoor hun levenskwaliteit in ernstige mate wordt aangetast. Het is een probleem dat te weinig erkend en herkend wordt. Helaas, want er kan meestal iets aan gedaan worden.
Gezondheid Gezondheid Hoe is het om te leven met een braakfobie? Laura kampt met emetofobie, een extreme en irrationele angst voor overgeven.
Gezondheid Gezondheid 10 jaar TEJO-huizen: 'Het gaat duidelijk niet goed met onze jeugd' Steeds meer jongeren zitten slecht in hun vel of zijn de weg kwijt. In TEJO-huizen verspreid over heel Vlaanderen kunnen ze terecht voor therapeutische hulp. Initiatiefneemster en drijvende kracht Ingrid De Jonghe blikt terug op 10 jaar TEJO én kijkt vooruit. 'De wereld heeft nood aan effectief altruïsme en aan een positieve zorg voor jongeren.'
Gezondheid Gezondheid Waarom grote mensen meer moeten spelen Even de tijd vergeten en helemaal opgaan in een spel. Kinderen doen het spontaan, maar als je eenmaal volwassen bent, komt het er veel minder van. Jammer, want spelen maakt je slimmer, fitter en creatiever.
Gezondheid Gezondheid Je hoort het goed: aan slechthorendheid is bijna altijd iets te doen Zowat 1 op de 6 mensen kampt met gehoorproblemen. Het goede nieuws: aan slechthorendheid kan haast altijd iets gedaan worden en de hulpmiddelen worden steeds gesofisticeerder.
Gezondheid Gezondheid Hoe vaak post je iets op sociale media? Een lesje digitale etiquette Hoe snel moet je een mail beantwoorden? Hoe reageer je op een overlijdensbericht op Facebook? En mag je een afspraak annuleren per sms? Ook op de sociale media en in online communicatie gelden elementaire beleefdheidsregels.
Gezondheid Gezondheid Omgaan met tegenslagen: 'Piekeren is als schommelen, je gaat heen en weer, maar niet vooruit' Onvervulde verlangens, knagende onrust, grote en kleine rampen: niemand ontsnapt eraan. Je leert dus maar beter daar zo goed mogelijk mee om te gaan, vindt psychotherapeut Wilfried Van Craen. In zijn nieuwe boek legt hij uit hoe belangrijk het is om het leven te leven zoals het je toevalt, en hoe je dat kunt aanpakken.
Gezondheid Gezondheid Tussen ziekenhuis en thuis: 6 vragen over zorgverblijven Wie moet herstellen na een operatie of een ernstige ziekte vindt steeds vaker de weg naar een zorgverblijf.
Gezondheid Gezondheid Misofonie: als alledaagse geluiden een kwelling zijn We ergeren ons allemaal weleens aan iemand die smakt of luidruchtig zijn neus ophaalt. Maar wat als je kampt met misofonie, waardoor dit soort geluiden je elke keer de gordijnen injaagt?
Gezondheid Gezondheid Eicellen laten invriezen: hoe werkt het en hoeveel kost het? Vrouwen die nog geen kinderwens hebben maar hun kansen op een toekomstige zwangerschap optimaal willen houden, kunnen hun eicellen laten invriezen. Hoe werkt dat, hoeveel kost het en tot welke leeftijd is het mogelijk?
Gezondheid Gezondheid Waarom kinderyoga in opmars is Kinderen kunnen zich dankzij yoga ontspannen, een goede lichaamshouding hebben, lekker in hun vel zitten en zich beter concentreren. En vooral, het is plezant.
Gezondheid Gezondheid Voeding bewaren en bereiden: hoe beperk je het verlies aan vitaminen tot een minimum? De manier waarop je voedsel bewaart en klaarmaakt heeft een grote impact op de voedingswaarde. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor licht, lucht, water en warmte. Enkele tips.
Gezondheid Gezondheid Frustratie in de file: waarom ons logisch verstand het laat afweten in de auto Het is oktober, en dat merk je op de weg: de verkeersdrukte neemt zienderogen toe. We doen verwoede pogingen om tijdig op school en werk te geraken en 's avonds weer thuis, maar het lukt helaas niet altijd om de files te omzeilen. Wie pech heeft, staat dagelijks aan te schuiven. Met de nodige wrevel, ergernissen en frustraties tot gevolg. Hoe komt het dat zelfs bij de rustigste bestuurders de stoppen kunnen doorslaan in het verkeer?
Gezondheid Gezondheid Tatoeages: iedereen wil ze, maar zijn ze wel veilig? Tatoeages winnen nog altijd aan populariteit en worden steeds normaler in het straatbeeld. Waarmee moet je zoal rekening houden als je overweegt een tattoo te laten zetten? En wat als je er later spijt van krijgt?
Gezondheid Gezondheid Wat als vrijen pijn doet? 'Er valt haast altijd iets aan te doen' Seks hoort plezierig te zijn, niet pijnlijk. Toch hebben veel mensen, vooral vrouwen, soms of altijd last van pijn bij het vrijen. Hoe komt dat? En wat kan eraan gedaan worden?
Gezondheid Gezondheid Medisch materiaal op reis: wat mag er in de handbagage? Geraak je met een pacemaker door de veiligheidscontrole op de luchthaven? Mogen vloeibare geneesmiddelen in de handbagage? En in welke landen is een reservebril verplicht? 7 vragen over reizen en medische spullen.
Gezondheid Gezondheid Machines in de slaapkamer: hoe wen je aan slapen met een masker op je gezicht? Steeds meer mensen slapen met een CPAP-toestel, omdat ze slaapapneu hebben. Het vraagt doorgaans wat aanpassing, zeker in het begin, maar het resultaat is wel een betere slaap en meer levenskwaliteit.