Wasbaar maandverband lijkt terug van weggeweest

© /
Carine Stevens Freelancejournalist

Van bio-tampon tot wasbaar maandverband: steeds meer jonge vrouwen kiezen voor duurzame menstruatieproducten.

Een vrouw gebruikt tijdens haar vruchtbare jaren gemiddeld zo’n 10.000 tampons of maandverbanden, goed voor 60 kilo afval. Dat is een hele berg, en bovendien eentje die moeilijk afbreekbaar is, door de aanwezigheid van plastic. Voeg daarbij de pesticiden en bleekmiddelen die gebruikt worden bij het verbouwen van katoen en de synthetische stoffen die aan tampons en maandverband worden toegevoegd, en het is duidelijk waarom ecologische alternatieven sterk aan populariteit winnen. Duurzame menstruatieproducten, met meer aandacht voor mens en milieu, kennen de laatste jaren een stijgende verkoop.

Vooral de menstruatiecup is in trek: een soepel bekertje dat je in je vagina inbrengt en dat het menstruatiebloed opvangt. Bol.com tekende het voorbije jaar zomaar eventjes een verviervoudiging van de verkoop op. Ook Tante Rosa, een gespecialiseerde webshop voor herbruikbare menstruatieproducten, stelt vast dat de menstruatiecup goed verkoopt. ‘Er is veel vraag naar, ook naar het gebruik ervan’, bevestigt initiatiefneemster Elisabeth De Vos. ‘De meeste vrouwen kennen het product niet echt, tot ze erover horen of lezen. De eerste reactie is vaak: ‘O nee, liever niet.’ Tot ze de cup een kans geven en de voordelen ervan ontdekken.’

Ademend verband

Een van die voordelen is ongetwijfeld het financiële plaatje. ‘Een menstruatiecup kost ongeveer 30 euro, en je kunt er jaren mee doen’, aldus Elisabeth De Vos. ‘Reken maar uit hoeveel euro’s je bespaart als je in de supermarkt de rayon met tampons en wegwerpmaandverband stelselmatig kunt overslaan.’

Ook wasbaar maandverband doet het goed. ‘Wegwerpmaandverband wordt niet altijd goed verdragen’, zegt De Vos. ‘Veel vrouwen hebben last van jeuk en irritatie, door de sterk absorberende stoffen die erin zitten. Wasbare maandverbanden zijn zachter en ‘ademen’ beter.’ Ze zijn overigens in niets meer te vergelijken met de exemplaren van weleer, en zijn beschikbaar in alle maten en alle kleuren van de regenboog. Net als menstruatiecups trouwens, die ook in allerlei hippe kleurtjes verkrijgbaar zijn.

Wasbare maandverbanden zijn zachter en ‘ademen’ beter.’

Webshop Tante Rosa is gegroeid uit het persoonlijke verhaal van Elisabeth De Vos. ‘Voor onze kindjes waren mijn man en ik overgeschakeld op wasbare luiers, omdat we geschokt waren door de hoeveelheid vuilnis die we produceerden met wegwerpluiers’, vertelt ze. ‘Dat ik voor mezelf nog wegwerpmaandverband gebruikte, voelde daarna niet meer goed aan, dus ben ik overgestapt op herbruikbare menstruatieproducten. De webwinkel was een volgende stap, en de naam Tante Rosa lag bijna voor de hand. In de streek waar ik vandaan kom, is de uitdrukking ’tante Rosa is op bezoek’ een eufemisme om te zeggen dat je je maandstonden hebt’, legt De Vos uit.

Cup-party’s

Over eufemismen gesproken: rond het onderwerp hangt nog al te vaak een waas van schroom en discretie. Openlijk zeggen dat je je maandstonden hebt en je dus niet zo lekker voelt? Onder vriendinnen kan het nog net, maar op de werkvloer is het geen opmerking die je spontaan op de vergadertafel gooit. De reclame speelt daarop in en houdt het taboe mee in stand, door blauwe vloeistof te gebruiken, het woord menstruatie niet te noemen en vrouwen in witte pakjes te tonen die blij zijn dat niemand merkt dat ze ongesteld zijn.

‘Terwijl het de normaalste zaak van de wereld is’, vindt Elisabeth De Vos, die het oprecht betreurt dat vrouwen onderling niet meer ervaringen uitwisselen. Dat gebeurt wél op de zogenaamde cup-party’s van Tante Rosa. ‘Vergelijk het met een Tupperware-party, maar dan eentje waarop je tekst en uitleg krijgt over duurzame menstruatieproducten en het gebruik ervan. Dat zijn doorgaans supergezellige avondjes waarop heel wat verhalen en onzekerheden bovenkomen.’

Ook over praktische kwesties, zoals de beste manier om een cup in te brengen en wasvoorschriften voor wasbaar maandverband. ‘Ik vind het belangrijk dat vrouwen weten wat er zoal bestaat inzake duurzame menstruatieproducten en wat de voor- en nadelen zijn’, besluit Elisabeth De Vos. ‘Zo kan elke vrouw kiezen waar zij zich het prettigst bij voelt.’

Reken maar uit hoeveel euro’s je bespaart als je in de supermarkt de rayon met tampons en wegwerpmaandverband stelselmatig kunt overslaan.

Wasbaar maandverband lijkt terug van weggeweest
© Marijke Thoen

De ecologische menstruatiemarkt

Menstruatiecup

Een silicone of natuurrubberen bekertje dat je inwendig draagt en dat het menstruatiebloed opvangt. Je leegt de cup een paar keer per dag in het toilet, spoelt hem en brengt hem opnieuw in. De menstruatiecup gaat jaren mee.

Wasbaar maandverband

Verkrijgbaar in diverse maten. Ook als inlegkruisjevariant.

Menstruatieslip

Een wasbare modieuze damesslip met een ingenaaid maandverband dat het bloed absorbeert. In verschillende modellen, van string tot boxershort.

Ecologische tampons en maandverband

Wegwerpmenstruatieproducten van biologisch katoen en zonder SAP’s (superabsorberende polyacrylaten), parfums, plastic en synthetische stoffen. Verkrijgbaar in de biowinkel of -supermarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content