Milieubewustzijn kun je leren: 25 tips voor een schonere wereld

© iStock
Carine Stevens Freelancejournalist

Wie om het milieu geeft, voedt zijn kinderen milieubewust op. Moeilijk is dat niet, als je het maar praktisch en slim aanpakt.

Milieuvriendelijk leven is iets wat we onze kinderen al op jonge leeftijd kunnen aanleren. In de eerste plaats door zelf het goede voorbeeld te geven. Als kinderen weten dat een leeg blikje bij het pmd-afval moet en dat ze de kraan niet zomaar mogen laten lopen, zullen ze dat ook als volwassene vanzelfsprekend vinden. Inspiratie nodig? Met de onderstaande tips kun je als ouder aan de slag en lever je, soms met weinig moeite, een positieve bijdrage voor een beter milieu en een mooiere wereld.

Weg met afval

– Leer kinderen dat afval in een afvalbak thuishoort, en nergens anders. Geen vuilnisbak te vinden op straat? Neem het afval mee naar huis om het daar weg te gooien.

Zorg thuis voor een duidelijk afvalscheidingssysteem, eventueel door plaatjes of pictogrammen op de vuilnisbakken te kleven.

Gaat je kind naar de bakker of naar de buurtwinkel, geef dan een boodschappentas mee, zodat het niet om een plastic zakje moet vragen.

Veel spullen kunnen worden hergebruikt. Je kunt op de achterkant van papier schrijven of tekenen. Googel ‘speelgoed’ en ‘afval’ of ‘afvalmateriaal’, en je doet een hoop creatieve ideeën op.

Het spreekt vanzelf dat wasbare luiers een stuk milieuvriendelijker zijn dan wegwerpluiers. Zelfs als je het water- en energieverbruik van wasmachine en droogkast meerekent.

Zeg nee tegen voedselverspilling. Vries overschotjes in of installeer een wekelijkse restjesdag om alle overschotjes weg te werken. Of nog: maak je eigen composthoop.

Ontdek de natuur

Liefde voor de natuur is een eerste stap. Trek samen de natuur in, neem je tijd en bekijk wat je ziet of hoort. Til eens een steen op en kijk wat eronder leeft. Of neem een verrekijker mee om naar vogels te kijken.

Als je een tuin hebt, laat je kind dan een handje helpen. Het is best gezellig om samen de plantjes water te geven, boontjes te plukken of onkruid te wieden. Aan een groter kind kun je een eigen plekje geven om worteltjes of aardbeien te kweken.

Ga samen naar een (kinder)boerderij, vertel welke dieren je ziet en waar producten als eieren, kaas, melk en boter vandaan komen.

Goed vervoerd

Naar school, naar de muziekles, naar de voetbaltraining, naar oma en opa… Leer je kind dat het normaal is de fiets te nemen of te wandelen.

Gaat het om een grotere afstand, overweeg dan het openbaar vervoer.

Moet het toch met de auto, rijd dan milieubewust. Rem minder, maar laat de auto zoveel mogelijk uitrollen. Houd ook je snelheid in de gaten. En als je langer dan een minuut stilstaat, schakel je het best de motor uit.

Kies bij het plannen van een gezinsuitstap of vakantie voor een duurzaam vervoermiddel, zoals de trein of de touringcar. Het vliegtuig is de minst milieuvriendelijke optie.

Speelgoed en kleertjes

Zoek samen naar milieuvriendelijk speelgoed, zoals speelgoed gemaakt van gerecycleerd plastic, duurzaam geproduceerd hout of bamboe.

Groen spelen en lezen doe je ook door boeken en speelgoed niet te kopen maar te lenen in de bibliotheek of spelotheek.

Groen spelen en lezen doe je ook door boeken en speelgoed niet te kopen maar te lenen in de bibliotheek of spelotheek.

Breng afgedankte kinderkleren en speelgoed naar de kringwinkel. Of geef ze een tweede leven door ze te verkopen op een tweedehandssite.

Koop zelf ook tweedehandskleren voor je kroost.

Koop je graag iets nieuws? Geef dan de voorkeur aan kwaliteitskleding die je vaker kunt dragen en nog kunt doorgeven.

In en om het huis

Het is een gewoonte die kinderen al op jonge leeftijd kunnen leren: als je de kamer verlaat, doe je het licht uit.

Kraan uit tijdens het tandenpoetsen. En je kunt een bekertje gebruiken om je mond en de tandenborstel te spoelen.

Met een snelle douche verbruik je drie keer minder water en energie dan met een bad. Installeer een waterbesparende douchekop en beperk de douchetijd van je kind door een kookwekkertje in de badkamer te zetten en een maximumtijd af te spreken.

Maak er een gewoonte van alles op te maken. Een bus shampoo, handzeep of douchegel kan nog enkele wasbeurten mee als je wat water toevoegt als ze bijna leeg is. En door een lege tube tandpasta aan de achterkant open te knippen, kun je er nog een paar keer je tanden mee poetsen.

Het toilet doorspoelen is geen spelletje. Bij een kind volstaat zelfs voor een grote boodschap de ‘kleine’ doorspoelknop.

Een nachtlampje mag, maar kies er het liefst een met led-verlichting.

Wil je tiener zijn kamer opnieuw inrichten? Koop meubeltjes in de kringwinkel en verf ze samen in een nieuw kleurtje met milieuvriendelijke verf.

Nog veel meer ecotips, nuttige adressen en inspirerende initiatieven op www.bewustverbruiken.be en www.milieubewust.net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content