Flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta’s? Wat is nodig, wat is overbodig?

© getty
Carine Stevens Freelancejournalist

Twee keer per dag je tanden poetsen is 1 ding. Maar hoe zit het met flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta’s? 5 vragen over mondhygiëne.

Wat is beter: manueel of elektrisch poetsen?

Uit onderzoek blijkt dat de nieuwste generatie elektrische tandenborstels, met een roterende borstelkop, een beter resultaat geeft dan handmatig poetsen, zeker ter hoogte van de tandvleesrand en de ruimte tussen de tanden.

Beide zijn goed, op voorwaarde dat je poetstechniek correct is en dat je lang genoeg poetst. Dat betekent: 2 keer per dag gedurende minstens 2 minuten, met kleine draaiende bewegingen. Dat laatste geldt alleen als je manueel poetst; een elektrische tandenborstel maakt die beweging in jouw plaats. Het voordeel daarvan is dat je je aandacht kunt richten op het systematisch reinigen van alle tandvlakken. Nog een pluspunt: een elektrische tandenborstel maakt duizenden bewegingen per minuut, met een handtandenborstel maak je er slechts honderden. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwste generatie elektrische tandenborstels, met een roterende borstelkop, een beter resultaat geeft dan handmatig poetsen, zeker ter hoogte van de tandvleesrand en de ruimte tussen de tanden.

Handmatig of elektrisch, elke tandenborstel moet onderhouden worden. Vervang de borstel of borstelkop regelmatig, het best om de 3 maanden. Spoel na elk gebruik grondig onder stromend water, droog zorgvuldig af en plaats rechtop tot de volgende poetsbeurt.

Zijn mondspoelmiddelen een aanrader?

Flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta's? Wat is nodig, wat is overbodig?
© ISTOCK

Mondspoelmiddelen kunnen worden gebruikt als aanvulling bij het poetsen, niet ter vervanging ervan. Ze reinigen de hele mondholte en geven een fris gevoel. Je gebruikt ze het best na het poetsen, om de vorming van plak af te remmen. De meeste ‘gewone’ mondspoelmiddelen die op de markt zijn bevatten fluoride. Ze kunnen helpen tegen overgevoeligheid van de tanden en om gaatjes te voorkomen bij mensen die makkelijk cariës ontwikkelen.

Mondspoelmiddelen met chloorhexidine zijn alleen bij de apotheker verkrijgbaar: chloorhexidine heeft een antibacteriële werking en kan dus niet alleen plak maar ook tandvleesontstekingen voorkomen. Het wordt nogal eens voorgeschreven bij een ernstige infectie of na een tandheelkundige ingreep. Bij langdurig gebruik zijn er nadelen aan verbonden, zoals een verkleuring van de tanden (kan door de tandarts verwijderd worden) en een tijdelijke smaakwijziging. Vraag altijd advies aan je tandarts.

Met welke tandpasta?

Flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta's? Wat is nodig, wat is overbodig?
© ISTOCK
Met tandpasta’s die beloven verkleuringen te verwijderen pas je beter op: een overdreven gebruik van deze schurende tandpasta’s kan je tanden beschadigen. Poets er niet vaker dan 1 keer per week je tanden mee.

Elke tandpasta bevat een aantal basisbestanddelen (zoals smaakstoffen, bind- en bewaarmiddelen), met daarnaast een of meer stoffen voor therapeutische doeleinden. Denk aan producten om tandsteen- of plakvorming af te remmen, of om de kans op tandvleesontsteking te verkleinen. Tandpasta’s voor gevoelige tanden bevatten stoffen die de overgevoeligheid voor warm, koud, zuur of zoet verminderen door een beschermend laagje over de blootliggende tandhals te leggen. Met tandpasta’s die beloven verkleuringen te verwijderen pas je beter op: een overdreven gebruik van deze schurende tandpasta’s kan je tanden beschadigen. Poets er niet vaker dan 1 keer per week je tanden mee.

Flossen, mondspoelmiddelen en speciale tandpasta's? Wat is nodig, wat is overbodig?
© ISTOCK

In ruim 90 procent van de tandpasta’s die in ons land verkocht worden, is fluoride verwerkt. De optimale fluorideconcentratie is 1450 ppm, althans vanaf de leeftijd van 6 jaar. Er zijn lager gedoseerde pasta’s op de markt voor jongere kinderen, en hoger gedoseerde voor extra bescherming, bijvoorbeeld voor mensen met een verminderde speekselsecretie. Tandartsen raden aan om na het poetsen de tandpasta uit te spuwen. Spoelen met water is niet nodig. Doe je het liever wel, spoel dan slechts 1 keer. Zo blijft er voldoende fluoride in het speeksel achter om een cariësremmend effect te bereiken.

Wat is het nut van een tongschraper?

Bij een goede mondhygiëne hoort ook het dagelijkse gebruik van een tongschraper. Omdat de tong heel onregelmatig van structuur is, kunnen er voedselresten en bacteriën op achterblijven. Een tongschraper is vooral een belangrijk instrument tegen een slechte adem.

Is flossen nodig?

Juist omdat plak zich graag tussen de tanden nestelt, houdt een goede mondhygiëne in dat je minstens 1 keer per dag de ruimtes tussen je tanden reinigt. Met floss bijvoorbeeld, ook wel tandzijde of tanddraad genoemd. Daarbij wordt met een stuk draad van ongeveer 40 centimeter de ruimte tussen de tanden schoongemaakt door de draad op en neer en heen en weer te bewegen. Gewaxte flossdraad is aangenamer dan ongewaxte, omdat hij beter glijdt en minder uitrafelt. Interdentaal poetsen kan ook met een tandenstoker of met interdentale borsteltjes. Voor wie het graag extra grondig aanpakt: sinds kort zijn er elektrische interdentale borsteltjes op de markt, met een roterende draad. Ook handig zijn de waterflossers, die het door middel van een pulserende waterstroom makkelijker maken om tussen de tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees te reinigen.

Met dank aan de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden.

Meer info en adviezen op

www.tandarts.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content