Medisch materiaal op reis: wat mag er in de handbagage?

© getty
Carine Stevens Freelancejournalist

Geraak je met een pacemaker door de veiligheidscontrole op de luchthaven? Mogen vloeibare geneesmiddelen in de handbagage? En in welke landen is een reservebril verplicht? 7 vragen over reizen en medische spullen.

1. Mag mijn medische apparatuur mee aan boord?

Je wilt met het vliegtuig op vakantie, maar hoe zit het met je CPAP-beademingstoestel of je aerosol? Goed om te weten: bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je zonder extra kosten een bepaalde hoeveelheid medische bagage meenemen. Je moet er wel aan denken dat bij het boeken te melden én je moet een doktersverklaring kunnen voorleggen bij de incheckbalie. Het aantal toegestane kilo’s verschilt van maatschappij tot maatschappij, informeer je dus vooraf. Medische bagage die je tijdens de vlucht niet nodig hebt, wordt als ruimbagage vervoerd. Draagbare medische apparatuur die aan de vereiste afmetingen voldoet, kan doorgaans als (extra) handbagage mee.

2. Hoe zit het met mijn pacemaker?

Zorg ervoor dat je de identificatiekaart van het apparaat en een medisch attest op zak hebt en breng het personeel bij de veiligheidscontrole op de hoogte. Meestal hoef je dan niet door het detectiepoortje en zal men je handmatig fouilleren. Zo’n attest is ook een goed idee voor mensen die na een operatie behoorlijk wat metaal in hun lichaam hebben zitten.

3. Vallen mijn dieetproducten ook onder ‘medische bagage’?

Ja, op voorwaarde dat je een doktersattest kunt voorleggen, bijvoorbeeld bij een gluten- of lactoseallergie.

4. Wat doe ik met naalden en spuiten?

Zorg voor een doktersverklaring waaruit blijkt dat je die naalden en spuiten nodig hebt voor medische doeleinden. Insulinepennen voor diabetici zijn toegestaan zonder zo’n verklaring.

5. Slecht te been, wat nu?

Heb je een mobiele beperking, neem dan vooraf contact op met de luchthaven om speciale assistentie te vragen. Je hebt daar recht op vanaf het aankomstpunt tot in het vliegtuig, ook bij tussenlandingen. Is vooral het sleuren met bagage je te zwaar? Op de luchthaven zijn kruiers beschikbaar die je bagage voor een klein bedrag van je auto naar de incheckbalie of van de bagagehal naar je auto brengen.

Wil je je eigen rolstoel mee op reis, geef dat dan door bij het boeken. Dit is extra medische bagage, je hoeft dus niets bij te betalen. Je mag in je rolstoel blijven zitten tot aan de deur van het vliegtuig. Bij een elektrische rolstoel vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen wel om vooraf door te geven om welk type batterij het gaat.

6. Welke regels gelden voor geneesmiddelen?

Geneesmiddelen die je dagelijks nodig hebt, neem je het best mee in je handbagage, voor het geval je bagage zoekraakt.

Sommige geneesmiddelen (zoals insuline) mogen niet blootgesteld worden aan extreme warmte of koude. Een koeltas of thermosfles kan handig zijn.

Bewaar de geneesmiddelen in hun originele verpakking, inclusief bijsluiter.

Let op met medicijnen die verdovende of psychotrope stoffen bevatten, zoals sommige zware pijnstillers en slaap- en kalmeermiddelen. In bepaalde landen worden ze als illegaal beschouwd. Reizen binnen de Schengenzone kan met een ‘Schengenverklaring’, die je aanvraagt bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, www.fagg-afmps.be). Reis je naar een niet-Schengenland, raadpleeg dan de website van de International Narcotics Control Board (www.incb.org). Vraag meer info aan je behandelende arts.

7. Mogen vloeibare geneesmiddelen in mijn handbagage?

De beperking voor vloeistoffen in de handbagage geldt niet voor vloeibare geneesmiddelen die je tijdens de reis nodig hebt. Je mag er dus meer dan 100 milliliter van meenemen, samen met een medisch attest.

Opgepast met antimuggenmiddelen die het bestanddeel Deet bevatten: die mogen in geen geval in de handbagage als je vertrekt op Brussels Airport. Producten met Deet stop je in je ruimbagage.

8. Met een bril of lenzen op vakantie?

In Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Portugal ben je als brildragende autobestuurder verplicht een reservebril bij je te hebben. Dat geldt ook voor dragers van contactlenzen.

Draag je contactlenzen? Neem een bril of reservelenzen mee, of schakel voor je vakantie over op daglenzen. Voorzie voldoende reservevloeistof (maar niet meer dan 100 ml in je handbagage als je met het vliegtuig reist) en stel ze niet bloot aan te hoge temperaturen.

Sla documenten van oogarts of opticien digitaal op. Zo heb je altijd de nodige info op zak als je bril of lenzen sneuvelen, zoekraken of gestolen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content