Politiek Politiek Moeten dienstencheques duurder worden? ‘In geen enkel ander land subsidieert de overheid gestreken hemden’ De sector van de dienstenchequebedrijven vraagt meer geld en kijkt daarvoor niet alleen naar de overheid. Ook de gebruiker mag best wat dieper in de buidel tasten, vindt de sectorfederatie. Ongelijkheidsexpert Ive Marx (Universiteit Antwerpen) is het daarmee eens. ‘Met de belachelijk lage prijs van de dienstencheques zijn wij rotverwend.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet alleen Belgen mogen gemeenteambtenaar zijn In een folder die de lokale afdeling van Vlaams Belang heeft verspreid in de gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gesteld dat, volgens de Grondwet, alleen Belgen gemeenteambtenaar mogen zijn. Dat klopt niet. EU-onderdanen hebben altijd toegang tot betrekkingen in overheidsdienst. Voor niet-Belgen die van buiten de EU komen stelt de Grondwet dat de wetgever uitzonderingen kan vastleggen.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Onderwijstaal en thuistaal versterken elkaar' 'Een andere thuistaal spreken wordt namelijk te veel verward met een slechte kennis van het Nederlands. Het tegendeel is waar. Beide talen kunnen elkaar versterken', schrijven Sophia Honggokoesoemo en Raïssa Peeters van Levl. Ze reageren op voorstellen van minister van Onderwijs Ben Weyts om taalverwerving op school te stimuleren.
Factcheck Factcheck Factcheck: constant je buik inhouden kan slecht zijn voor gezondheid ‘Je buik inhouden is slecht voor je gezondheid’, zo lazen we in De Telegraaf. Wie dat constant doet, kan inderdaad klachten krijgen, maar af en toe je buik intrekken kan geen kwaad. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Justitie Justitie Cybercriminaliteit: ‘Voor jongens zijn naaktbeelden als Pokémonkaarten’ De covidcrisis heeft de cybercriminaliteit aangewakkerd, zegt academica en parketmagistrate Catherine Van de Heyning.
Politiek Politiek Pascal Smet dient ontslag in wegens betaling verblijfskosten Iraanse delegatie Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij doet dat nadat er de afgelopen week commotie ontstond over het bezoek van een Iraanse delegatie aan een stedentop in Brussel.
Factcheck Factcheck Factcheck: er zijn indicaties dat schaaldieren pijn kunnen voelen ‘Kreeften en krabben kunnen pijn voelen’, zo lazen we in een GAIA-publicatie. Volgens onderzoek en experts zijn er inderdaad indicaties dat schaaldieren mogelijk pijn ervaren. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Wetenschap Wetenschap Universiteit en privésector slaan handen in elkaar: is er nog plaats voor publiek belang? De lijn tussen nauwe samenwerking en belangenvermenging tussen universiteit en bedrijf is soms flinterdun. Een voormalig wetenschapper aan de Universiteit Gent (UGent) getuigt: ‘Onvermijdelijk stap je mee in de onderzoeksagenda van een private onderneming die een winstoogmerk heeft. Je hebt dus niet het publieke belang voor ogen. Dat is een probleem.’Door Charlotte Teunis en Marie-Monique Franssen
Gezondheid Gezondheid Obesitasexpert Luc Van Gaal: ‘De afslankspuit is een doorbraak’ Nee, gezond eten en lichaamsbeweging zijn niet altijd voldoende om uw gedroomde strakke lijf van weleer terug te vinden. ‘We vechten vaak tegen krachten die groter zijn dan wijzelf’, zegt obesitasexpert Luc Van Gaal.
België België Vakmensen, waar zijn jullie? Hoe ons misprijzen voor tso en bso in ons gezicht is ontploft (video) Van elektriciens tot verplegers: de samenleving smeekt om gekwalificeerde mensen. Het tso- en bso-onderwijs vechten tegen hun reputatie, en tegen politiek gestuntel.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, ontwennen van gsm kan leiden tot lichamelijke stress ‘Studies tonen aan dat iemand wiens gsm wordt afgenomen soortgelijke ontwenningsverschijnselen krijgt als iemand die afkickt van drugs’, zo lazen we in Goed Gevoel. Het klopt deels, al is er nuance nodig.
België België N-VA blokkeert Belgische beslissingen in Europa: 'Dit kan Vlaanderen schaden' België moet zich onder impuls van de N-VA steeds vaker onthouden op het Europese toneel. 'Wie niets te geven heeft, heeft ook niets te nemen.'
Opinie | België Opinie | België 'Er rolde na corona dan toch geen armoedegolf over ons land' Achter de armoedecijfers gaan grote verschillen schuil tussen de regio’s.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Stikstofbeleid: onze ecosystemen en biodiversiteit zijn de kanaries in de koolmijn' Patrick Meire (UAntwerpen) en Kris Verheyen (UGent) vragen in deze bijdrage aandacht voor het feit dat het stikstofprobleem niet alleen gaat over het mogelijk 'verlies van enkele plantjes'. 'Het gaat over een cascade aan milieuproblemen met een directe en indirecte impact op zowel de biodiversiteit als de menselijke gezondheid.'
Factcheck Factcheck Factcheck: duiven lossen bij een huwelijk kan bij wet verboden zijn, maar niet altijd ‘Duiven lossen bij huwelijksplechtigheid is bij wet verboden’: dat stelde Gents schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V). En het klopt deels.
Gezondheid Gezondheid 'Deelname preventieve kankerscreening moet beter' De voorbije 30 jaar zijn 185.000 extra kankeroverlijdens vermeden. Maar er is nog werk aan de winkel. 'We moeten gerichter mensen uitnodigen voor screening.'
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Waarom de universiteit geen "safe space" mag zijn' 'Ook al is het probleem van de safe spaces aan Amerikaanse universiteiten ernstiger dan bij ons, we moeten ons zeker niet op de borst kloppen. Ook hier zijn er signalen dat het behoorlijk fout gaat', schrijft een groep academici die zich verenigden in Hypatia. De leden zijn 'bezorgd over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting door het woke-activisme en de cancelcultuur'.