Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Het isolationisme van Trump zal ons land keihard treffen en onze politiek is daar mentaal gewoon niet klaar voor' Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zit Europa met de handen in het haar.
Milieu Milieu Nederlandse beroepsprocedures tegen ethaankraker in Antwerpen na overleg tijdelijk uitgesteld De Vlaamse regering heeft vrijdag een akkoord gesloten met de Nederlandse provincies die aan Vlaanderen grenzen over de stikstofproblematiek. De beroepsprocedures tegen de ethaankraker van Ineos worden tijdelijk uitgesteld.
Politiek Politiek Minister Vandenbroucke vraagt expertenadvies na tegenvallende financiële resultaten ziekenhuizen Zorgkoepel Zorgnet-Icuro pleit voor een grondige hertekening van de ziekenhuisfinanciering, in combinatie met een 'ander model van gezondheidszorg' en een hertekend ziekenhuislandschap. De koepel reageert daarmee op de jaarlijkse doorlichting van de ziekenhuisfinanciën door Belfius. Uittredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vraagt een expertenadvies dat er tegen 1 juli volgend jaar zou moeten zijn.
Wereld Wereld Econoom Hanno Lustig over de plannen van Trump: ‘Ook voor Vlaanderen zouden hogere importheffingen zeer negatieve gevolgen hebben’ De Belg Hanno Lustig, professor economie aan de vermaarde Stanford University in Californië, woont al zijn halve leven in de VS. De uitslag van de presidentsverkiezingen heeft hem niet verrast. ‘Dat de Democraten verliezen van een figuur zoals Donald Trump, toont aan hoe erg het met die partij is gesteld.’
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Na de overstromingen in Spanje: dit is het nieuwe normaal, hoeveel doden moeten er vallen voor de ernst van de klimaatopwarming doordringt?’ Het zijn intrigerende vragen: hoe frequent moeten zware natuurrampen worden voordat het bij beleidsmakers doordringt dat het weersysteem wereldwijd tiltslaat? En hoeveel doden moeten er vallen voor we ons collectief bewust worden van de ernst van de situatie?
Opinie | Mattia De Pauw Opinie | Mattia De Pauw 'Digitalisering: kijk niet alleen vooruit, maar kijk ook om je heen' Mattia De Pauw van de Digitale Week staat stil bij de blijvende noodzaak om Vlamingen wegwijs te maken in de digitale samenleving en digitaal te prikkelen.
Wereld Wereld Amerikaanse presidentsverkiezingen: ‘Scholen blijven dicht om leerlingen niet in gevaar te brengen’ Uit angst voor conflicten, vechtpartijen en zelfs aanslagen wordt er in heel wat Amerikaanse scholen niet lesgegeven op verkiezingsdag.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck Na ontslag De Wever: 'Is links Vlaanderen ervan overtuigd dat het beter zal zijn zonder Conner Rousseau aan tafel?' Hoe moet het verder na het ontslag van formateur Bart De Wever (N-VA)? Arizona is nog niet uitgespeeld.
Opinie | Bart Van Craeynest Opinie | Bart Van Craeynest 'Donald Trump opnieuw president: dit zijn de vijf grootste risico's voor onze economie' Bart Vancraeynest (Voka) staat stil stil bij wat de gevolgen zullen zijn van een nieuwe ambstermijn voor president Donald Trump.
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri 'Gent, de oase? In Antwerpen is het de imperfectie die de stad net perfect maakt'' In de ander zie je je eigen spiegelbeeld.
Geneeskunde Geneeskunde Dringend nood aan plasmadonoren: ‘Slechts 0,5 procent van de Vlamingen doneert momenteel plasma’ De vraag naar bloedplasma stijgt jaarlijks, terwijl het product wereldwijd schaarser wordt. Waarom is het zo belangrijk dat we naast bloed ook plasma doneren?
Opinie | Jonas Creteur Opinie | Jonas Creteur ‘Atletiek Vlaanderen wil geen financieel verlies meer lijden. Dat is niet ‘toxisch’, maar noodzakelijk en verstandig’ Met open brieven uitten eerst coaches en daarna ook atleten hun onvrede over het centralisatieproject van Atletiek Vlaanderen. ‘Toxisch machtsmisbruik’, klinkt het. Hoewel de bezorgdheden begrijpelijk zijn, is dat veel te zwaarwichtig voor wat puur rationeel verstandig budgetbeheer is.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom mannelijke boktorren tijdens knokpartijen elkaars antennes proberen te breken Timmerboktorren zijn kevers die 1 tot 2 centimeter groot worden. Met hun grijsbruine schutkleur vol donkere vlekken zijn ze uitstekend gecamoufleerd voor een veilig leven op hun voornaamste biotoop: dood dennenhout.
België België ‘De erfbelasting is helemaal niet rechtvaardig’: afschaffen dan maar? De ontevredenheid over de erfbelasting is groot: ze is te complex en te onrechtvaardig. Maar een grote hervorming blijft uit. ‘Er wordt alleen gerommeld in de marge.’
België België Wat betekent het Vlaamse regeerakkoord voor wie erft en schenkt? Het Vlaamse regeerakkoord bevat slechts vijf zinnen over de hervorming van de erfbelasting. Toch denken de meeste experts al een goed beeld te hebben van wat er waarschijnlijk zal gebeuren. Wat kunt u verwachten?
Cultuur Cultuur In memoriam Herman Selleslags: ‘De sixties konden saai zijn in het tamme Vlaanderen, maar niet op zijn foto’s’ Dit weekend stierf de Belgische fotograaf Herman Selleslags, hij koos voor euthanasie. Selleslags fotografeerde zowat alle groten der aarde, en ‘zelfs de Ramones waren niet bestand tegen zijn ontwapenende Antwerpse flair’, schrijft Knack-journalist Stijn Tormans.
Cultuur Cultuur Walter Grootaers: ‘De prille verliefdheid is een extreme vorm van egoïsme’ Zopas verschenen van Walter Grootaers het nieuwe album Optimisten blues en zijn autobiografie Geen zonde van de tijd.
Factcheck Factcheck Factcheck: risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen wordt verlengd, maar enkel voor nieuwe schenkingen Wie een niet-geregistreerde schenking ontvangt, moet daar geen erfbelasting op betalen wanneer de schenker nog minstens drie jaar na de schenking blijft leven. Binnenkort wordt die termijn verlengd naar vijf jaar. Maar die verlengde termijn zal alleen gelden voor nieuwe schenkingen. Op reeds gedane schenkingen blijven de oude regels van toepassing.
Sport Sport Gokreclame in de sport: ‘Kinderen van vijf herkennen al goklogo’s’ Blootstelling aan gokreclame leidt tot meer gokken, blijkt andermaal uit een Gents onderzoek naar het EK voetbal. En het nieuwe verbod op sportsponsoring door Belgische gokbedrijven? Een papieren tijger, als het aan de goksector en zijn politieke bondgenoten ligt.
Politiek Politiek TV-recensie: ‘In "Wij zijn van Nienof!" mag Guy D’haeseleer zijn goeiige zelf zijn’ In de nieuwe docureeks Wij zijn van Nienof! trok Diederik Van den Abeele een jaar lang naar Ninove om uit te zoeken wat er met die stad aan de Dender aan de hand is. Het is Vlaanderen zoals we Vlaanderen ondertussen eigenlijk al wel kennen.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Op alle niveaus wachten pijnlijke maatregelen: je kunt geen financiële putten blijven maken' Nu ook de lokale verkiezingen achter de rug zijn, is het tijd voor de pijnlijke boodschap: saneringen zijn op zowat alle niveaus onvermijdelijk.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels 'Bart De Wever is stilaan de allergrootste verdediger van het cordon sanitaire' Er blonk een traan in mijn rechteroog toen ik de Antwerpse N-VA’ers zondagavond Antwarpe van De Strangers hoorde zingen, maar het wordt stilaan wel bijzonder enerverend om De Wever zichzelf te zien vieren als de allergrootste verdediger van het cordon.
Politiek Politiek INTERACTIEVE KAART: bekijk hier de verkiezingsuitslag in uw gemeente De uitslagen van de verkiezingen van 13 oktober lopen volop binnen.
Politiek Politiek Stemplicht voor het eerst afgeschaft: 'Opkomst ligt veel lager dan de voorspellingen' Verschillende politicologen zijn verbaasd dat de opkomst voor de lokale verkiezingen lager ligt dan verwacht. 'In het Vlaams regeerakkoord staat dat men een evaluatie zal doen. Die zal zo snel mogelijk moeten gebeuren.'
Politiek Politiek N-VA wil 'uitgavenrem' voor Vlaamse regering N-VA heeft op de eerste echte ministerraad van de nieuwe Vlaamse regering een voorstel voor een 'uitgavenrem' op tafel gelegd. Volgens minister van Financiën en Begroting Ben Weyts (N-VA) zal de federale overheid 200 miljoen euro minder fiscale middelen doorstorten naar Vlaanderen, waardoor de Vlaamse begroting dieper in het rood dreigt te gaan. De partij stelt daarom een rem op de uitgaven voor.
Wereld Wereld Nobelcomité 'luidt alarmklok' met vredesprijs voor Japanse anti-kernwapenorganisatie De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Japanse anti-kernwapenorganisatie Nihon Hidankyo, een groepering van slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Voor het Vlaams Vredesinstituut luidt het Nobelcomité zo 'de alarmklok'.
Opinie | Ruben Van Severen Opinie | Ruben Van Severen 'De ironie van de politieke cynicus? De kloof tussen democratische principes en de praktijk' 'Het succes van referenda, met name bij burgers die het geloof in de politiek verloren zijn, hangt in belangrijke mate af van de strategische keuze van onderwerpen die er echt toe doen', schrijft Ruben Van Severen. Voor de UGent werkte hij mee aan een grootschalig onderzoeksproject in Vlaanderen naar democratische vernieuwingen op het lokaal niveau.
België België Gas, benzine en diesel fors duurder vanaf 2027: ‘Consumenten lijken niet op de hoogte’ Door een nieuw Europees systeem van emissiehandel zullen fossiele brandstoffen vanaf 2027 duurder worden. Van dan af zou de gemiddelde aardgasfactuur met 183 euro per jaar stijgen. ‘Politici hebben gedaan alsof dit nog veraf was, maar het komt er zeker.’
Gezondheid Gezondheid Uurwissel van zomertijd naar wintertijd: gingen we dat niet afschaffen? Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri 'Een introductieles in het vak ‘het abc van de politiek’, gedoceerd door Janssens en Diependaele? Ik schrijf me meteen in' Het strekt tot eer om van gedachte te kunnen veranderen. Ook in de politiek.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Lokale verkiezingen werpen een schaduw op de federale formatie' Op minder dan één week van de lokale verkiezingen kunnen we de vraag stellen welke invloed deze gaan hebben op de lopende regeringsonderhandelingen, en ook of er een mogelijkheid bestaat om een druk electoraal jaar à la 2024 in de toekomst te vermijden.
Milieu Milieu Natuurbeheer: een beslissing aanvechten? Het is David tegen Goliath – én tegen het Agentschap Natuur en Bos Het Agentschap voor Natuur en Bos is een Vlaamse overheidsinstantie die onze natuur moet bewaren en beheren. Helaas moeten rechters de ambtenaren geregeld bij de les houden.
Politiek Politiek ‘Proficiat, vake. De mayonaise heeft gepakt!’: de eerste interviews van Matthias Diependaele Matthias Diependaele kreeg in zowat alle Vlaamse media een uitgebreid portret. Proficiat aan zijn persdienst: Operatie Imago is een voltreffer.
Bijgedachte | België Bijgedachte | België ‘Wie wil werken, vindt een baan’: klopt dat? Voor bijna een op de twee vacatures is geen werkervaring of opleiding vereist. Waarom is dan toch niet iedereen aan de slag?
België België Meer ernstige ongevallen bij fietsers: 'Waarom belasten we SUV's niet zwaarder?' Het aantal ernstige fietsongevallen stijgt, maar dat komt vooral doordat we meer fietsen. Relatief gezien is er een daling. Bij kinderen daalt het aantal zwaargewonden zelfs in absolute cijfers. Bij ouderen neemt het aantal slachtoffers wel toe, met als boosdoener de elektrische fiets.
Maatschappij Maatschappij Luc Desmedt (Reizigersbond): ‘Politici praten wél over lege bussen, nooit over lege auto’s’ Het (vaak lamentabele) openbaar vervoer is een thema tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Luc Desmedt van de Reizigersbond: ‘Als je er zelfs niet meer in slaagt om je basispubliek te bedienen, zit je met een serieus probleem.’
Politiek Politiek De Vlaamse renovatieplicht is fors afgezwakt: ‘Maar de renovatieregels zullen onvermijdelijk weer strenger worden’ De renovatieplicht werd in het Vlaamse regeerakkoord een stuk minder streng. ‘Renovatie lijkt wel de processie van Echternach, maar dan met meer stappen achteruit’, zegt Ruben Baetens (KU Leuven). ‘En onvermijdelijk komen er straks toch strengere eisen.’
Politiek Politiek Op wie kunt u stemmen op 13 oktober? Ontdek hier alle kandidaten in uw gemeente Op zondag 13 oktober kunt u alweer naar het stemlokaal. Na de federale en Europese verkiezingen van 6 juni kunt u zich nu uitspreken bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. 2024 is daarbij een kanteljaar: voor het eerst is de stemming op die niveaus niet verplicht. Benieuwd wie er behalve die paar bekende gezichten allemaal kandidaat is? Knack biedt u hier een overzicht van alle kieslijsten in Vlaanderen en Brussel.
Opinie | Celia Groothedde Opinie | Celia Groothedde 'Vaag en verontrustend: wat lezen we in het Vlaams regeerakkoord over kinderopvang' 'Goede kinderopvang is een veilig nest om als jong gezin een springplank te krijgen en je te ontplooien, niet gewoon een “parking voor kinderen” terwijl ouders werkten. Iedereen begrijpt dat, behalve misschien de Vlaamse regering', schrijft Celia Groothedde (Groen). Zij leest in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord geen oplossing voor de fundamentele problemen in de kinderopvang.
Politiek Politiek Update 'Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen': Wat staat in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord? "Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen." Dat is de titel van het 203 pagina's tellende nieuwe regeerakkoord dat N-VA, Vooruit en CD&V zaterdagochtend hebben bereikt. Die titel is volgens de introductietekst niet zomaar een slogan, maar "een belofte die in dit regeerakkoord vorm krijgt".
Nieuws Nieuws Koning Filip verwelkomt paus Franciscus in België Op het natte tarmac van de militaire luchthaven van Melsbroek hebben koning Filip en koningin Mathilde donderdagavond paus Franciscus verwelkomd. Door een onweersbui boven de luchthaven begon de welkomstceremonie met wat vertraging. De paus blijft tot zondagmiddag in België.
Europa Europa Grijpt een conservatief Duitsland de macht in Europa? Duitse conservatieven winnen aan kracht in Brussel. Met het oog op haar tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie wrijft Ursula von der Leyen zich in de handen.
Politiek Politiek De Vlaamse jobbonus schrappen? ‘Vreemde hervorming’, vindt arbeidseconoom Stijn Baert De Vlaamse onderhandelaars willen korte metten maken met de Vlaamse jobbonus.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Moet de Nederlandse democratie gered worden door Gert Verhulst?’ ‘Ik heb geen ruggengraat van een banaan.’ Het is een beetje een krom zinnetje van Geert Wilders, die zich vorige week na de zeer verhitte Algemene Politieke Beschouwingen in het Nederlandse parlement tot de camera’s wendde. De ‘Algemene Politieke Beschouwingen’ is in Nederland de naam van het debat over de regeringsplannen. De extreemrechtse politicus eiste …
Opinie | Paul Becue Opinie | Paul Becue 'Voor wie heeft het cordon sanitaire nog een meerwaarde?' Vanuit alle Vlaamse partijhoofdwartieren kwam de afgelopen weken opnieuw de belofte om het cordon sanitaire na 13 oktober niet te doorbreken. Paul Becue, voorzitter van het OVV vraagt zich af in hoeverre lokale afdelingen zich aan dat marsorder zullen houden. 'Gaan coalities met Vlaams Belang nergens gevormd worden als dat een zetelende burgemeester in zijn ambt zou kunnen herbevestigen? Of een nieuwe meerderheid op de been zou kunnen brengen?'
België België Onderzoek: 'Alle vormen landgebruik slaan evenveel koolstof op, behalve akkerland' Of het nu graslanden, bos, natuur of onverharde gronden zijn: allemaal slaan ze evenveel koolstof per hectare op. Alleen bij akkerland, dat de meeste oppervlakte inneemt, is dat minder. Dat blijkt uit de eerste koolstofmeting in vijftig jaar van de Vlaamse bodem, waarvan het Vlaamse Departement Omgeving maandag de resultaten bekendmaakt.
België België Wie zit eigenlijk te wachten op de komst van de paus? De katholieke gemeenschap kijkt uit naar het vierdaagse bezoek van paus Franciscus aan België. Tegelijk blijft het onzeker of en in welke mate de samenleving de kerk dat feestje gunt.
Politiek Politiek Peiling: N-VA blijft de grootste, Open VLD en Groen zakken verder Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA 26,7 procent van de stemmen halen en zich opnieuw tot grootste partij van Vlaanderen kronen.
Opinie | Lindsy Desmet Opinie | Lindsy Desmet 'De toekomst van de Kerk bevindt zich in een ziekenhuiskamer' 'Als de Kerk vandaag nog iets wil betekenen, dan zal ze een ziekenhuiskamer moeten binnenstappen', schrijft doctoraatstudente Lindsy Desmet (KU Leuven).
Wereld Wereld 'Republikeinen zijn niet gek of fout. Ze zijn wel anders': hoe komt het dat we ons in Europa vaak verkijken op de Trump-kiezers? Ongeveer de helft van de Amerikaanse kiezers blijft Republikeins stemmen. Vlaanderen begrijpt niet waarom. Waarom doen Republikeinen wat ze doen, waarom begrijpen ‘wij’ dat niet, en willen we het nog amper begrijpen?