Onderwijs Onderwijs Streng én warm: het geheim achter de gelukkigste scholen van Groot-Brittannië Leerlingen die goed in hun vel zitten, presteren ook beter. Dat wordt nog maar eens bevestigd door de ranking van de Britse scholen met de gelukkigste leerlingen. ‘De beste scholen zijn streng én warm’, klinkt het.
Geneeskunde Geneeskunde Vijf jaar na corona: hoe de pandemie ook voordelen met zich meebracht Tijdens de pandemie gingen nieuwe vaccins met alle aandacht lopen, maar ook andere medische ontwikkelingen hebben wat opgeleverd. Peter Sands, directeur van het Wereldfonds, roept beleidsmakers op om erin te blijven investeren.
Andere sporten Andere sporten De meest prestigieuze zeilwedtrijd ter wereld: 'De America’s Cup is zoals de formule 1, maar dan op zee' Zaterdag begint in Barcelona de ‘match race final’ van de 37e editie van de America’s Cup, de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld.
Sport Sport Verovert cricket na de Olympische Spelen van 2028 ook de rest van de wereld? Kan de populariteit van cricket dankzij een pas toegekende olympische status de grenzen van het Britse Gemenebest doorbreken?
Europa Europa Na de monsterscore: waarom er kersvers Brits premier Keir Starmer moeilijke jaren wachten De Labourpartij van kopman Keir Starmer heeft zoals verwacht de verkiezingen gewonnen, maar er wacht hem ondanks zijn absolute meerderheid geen gemakkelijke regeerperiode.
Atletiek Atletiek Slechts één blanke atleet liep ooit rapper op de 400 meter dan Alexander Doom Alexander Doom (27) veroverde dinsdagavond in Rome de Europese titel op de 400 meter, en verpulverde ook het Belgische record. Een analyse van zijn prestatie aan de hand van drie vragen.
België België Verkoop van namaaksigaretten in België verdubbeld in vier jaar tijd: 'Een illegaal pakje kost maar 4 euro' Eén op de tien sigaretten die in België worden gerookt, is vals. Goedkoop voor de roker, maar de maatschappelijke prijs is hoog.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'De EU als de zoveelste opvolger van het Romeinse Rijk?' In een tijd en wereld waarin Europese samenwerking voor zijn leden de enig haalbare overlevingsstrategie uitmaakt, wordt het hoog tijd voor nieuwe inspiratie en een nieuwe sprong naar een nog tastbaarder integratie.
Wetenschap Wetenschap Zijn DNA-databanken ethisch verantwoord? ‘Je creëert een systeem waarin de burger altijd verdacht is’ Het verzamelen van gegevens voor DNA-databanken is geen vrijblijvende wetenschap. Ingenieur Yves Moreau krijgt wereldwijd erkenning voor zijn speurwerk naar misbruiken. ‘Wetenschappers moeten veel meer rekening houden met de mogelijke gevolgen van de technologieën die ze ontwikkelen.’
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Recessie in het Verenigd Koninkrijk? Niks van gemerkt' Maakt het uit of de Britse economie kromp met 0.3% of groeide met 0.3% in het laatste kwartaal van 2023?
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Bekers, schoenzolen en schalen: zo krijgt kauwgom een nieuw leven Na sigaretten is kauwgom de meest voorkomende vorm van stedelijk afval. En bijzonder vervuilend. Bedrijven beginnen na te denken over manieren om het te recyclen.
Opinie | Johan Van Overtveldt (N-VA) Opinie | Johan Van Overtveldt (N-VA) 'Het demoniseren van groei gaat voorbij aan de opmerkelijke successen van het kapitalisme' 'Het doelbewust krimpen van groei zal de wereld net meer klimaatschade toebrengen, niet minder', schrijft Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA). 'Economische groei was, is en blijft een drijvende kracht om onze doelen - niet in het minste de ecologische- te bereiken.'
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Energiecentrales in de ruimte: hoe ruimtetechnici elektriciteit naar de aarde willen stralen Een decennia oude belofte wordt binnenkort werkelijkheid: onbeperkte zonne-energie uit de ruimte. De technische uitdagingen en kosten zijn enorm, maar er is veel voor te zeggen.
Europa Europa Ex-premier David Cameron nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Voormalig premier David Cameron maakt een verrassende en onverwachte terugkeer naar de Britse politiek: hij vervangt James Cleverly als Brits minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt Downing Street maandag. Cleverly is aangeduid als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken nadat Suella Braverman ontslagen werd. De 57-jarige Cameron was premier van mei 2010 tot juli 2016. Kort …
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Kernfusie is de Heilige Graal van de energietransitie' Jean-Marie Dedecker bezocht eerder deze maand de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) in Cadarache in Zuid-Frankrijk.
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Tijdens corona stuiterde Boris Johnson als een kapotte winkelwagen van de ene crisis naar de andere' 'De verhoren vorige week waren dramatisch, maar niet verrassend', schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen over de getuigenissen die te horen waren in het onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk momenteel gevoerd wordt naar de aanpak van de coronapandemie.
Wereld Wereld Conservatief Douglas Murray: ‘Waarom kan de conclusie niet zijn dat het kolonialisme ook positieve kanten had?’ Conservatief auteur Douglas Murray verdedigt de koloniale geschiedenis van het Westen: ‘Kolonialisme lijkt tegenwoordig wel een soort erfzonde.’
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Armoede, zedenschandalen en een krakende gezondheidszorg: het VK is een land op zijn tandvlees' Keep calm and carry on? Het bekende motto van de Britten kraakt. Toch blijft de revolutie uit, schrijft Lia van Bekhoven.
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Onder Keir Starmer is 'klasse' terug bij Labour' 'De Britse Labourpartij beweert al jaren niet meer te zijn wat ze was, en nu weten we dat zeker', schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen over de nieuwe koers die de partij vaart onder Keir Starmer. 'Onder het leiderschap van Jeremy Corbyn was de verdeeldheid in de partij over Israel en Gaza even diep als ze breed was.'
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'Is er nog hoop voor Israël en Palestina?' 'De komende dagen, weken en misschien maanden zullen dood en verderf heersen in Israël en Gaza', schrijft Tim Brys. 'Dit zal langs beide kanten gerechtvaardigd worden door verwijzingen naar concreet hedendaags lijden geïnterpreteerd door de lens van hopeloos onverzoenbare historische perspectieven.'
Factcheck Factcheck Factcheck: Oekraïense postzegel met oud-SS'er is vervalst Op sociale media circuleert een afbeelding van een Oekraïense postzegel, met daarop de afbeelding van Yaroslavl Hunka, een oud-SS’er. Maar de afbeelding is vervalst.
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Deze natte, drassige zomer liet zien dat er nog veel goeds is aan het Verenigd Koninkrijk' 'Het land is rijker, gezonder en toleranter is dan velen denken', schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen. In deze column somt ze een aantal redenen op om hoopvol te zijn.
Klimaat Klimaat Oceanen vestigen nieuwe hitterecord: 20,96 graden De temperatuur van de oceanen heeft deze week een wereldrecord gebroken met 20,96 graden Celsius aan het wateroppervlak.
Column | Lia van Bekhoven Column | Lia van Bekhoven 'Waarom de Orkney-eilanden overwegen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten' De Orkney-eilanden onderzoeken de mogelijkheid om aan te sluiten bij een ander land dan Schotland en het Verenigd Koninkrijk. 'Geef ze eens ongelijk', verzucht Lia van Bekhoven.
Milieu Milieu 'Reizen met trein in Europa gemiddeld dubbel zo duur als vliegtuig' Reizen met de trein is in Europa gemiddeld dubbel zo duur als vliegen, blijkt uit onderzoek door milieuorganisatie Greenpeace. België is bij de duurste treinlanden. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn, en dat heeft veel met het beleid te maken.
Wereld Wereld Inzittenden Titanic-duikboot overleden: wie zijn ze? De vijf inzittenden van de vermiste duikboot Titan in de Atlantische Oceaan zijn overleden. Wie zijn de passagiers?
Boeken Boeken 'De natuur zal zich wel redden op termijn, maar de mens niet’ In Wild land laat journalist Paul Cobbaert de schoonheid van onze natuur zien, in woord én beeld. Zijn boek is een safari in eigen land en een vat vol verhalen. Over de laatste wolf en koning Leopold I, over nazi’s en wasberen, over boze boeren en jagers, over de bloedstollende comeback van de bever. Wij bieden u hier een fragment aan, over hoe we hier méér dieren kunnen redden.
België België Had Conner Rousseau ook kunnen zwijgen over zijn geaardheid? Vooruit-voorzitter Conner Rousseau worstelt met zichzelf en zijn geaardheid, zo liet hij weten via een video op YouTube. Een teken des tijds, of toch typerend voor het merk ‘Conner’?
Geschiedenis Geschiedenis Hortense Daman: hoe de jongste verzetsheld van België aan de nazigruwel kon ontsnappen Hortense Daman wordt algemeen beschouwd als het jongste verzetslid van België. Het dertienjarige meisje stond buiten op straat toen ze de Duitse Stuka-gevechtsvliegtuigen hun eerste moordende raids op de Philipsfabriek vlakbij zag uitvoeren. De oorlog was begonnen. Haar leven zou ingrijpend veranderen.Door Tim Van Steendam
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Charles en Camilla leken verwarde en verdwaalde mensen. Gelukkig is er nog Penny Mordaunt' 'Het organiseren en uitvoeren van evenementen onder auspiciën van Buckingham Palace is ongeveer het enige waar de Britten in uitblinken', schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen.