Onderwijs Onderwijs Niveau wiskunde, wetenschappen en Nederlands in dalende lijn: Vlaamse vijftienjarigen scoren slecht in PISA-onderzoek De Vlaamse 15-jarigen scoren op het vlak van leesvaardigheid, wiskunde en wetenschappen een stuk slechter dan hun leeftijdsgenoten vier jaar geleden. Dat blijkt dinsdag uit het driejaarlijkse PISA-onderzoek dat wegens corona met een jaartje werd opgeschoven.
Natuur Natuur Ben Weyts wil uitdoofbeleid voor dolfinaria, behalve voor Boudewijn Seapark in Brugge Dierenrechtenorganisatie GAIA wil de dieren uit het dolfinarium van Brugge laten overbrengen naar een marien reservaat op het Griekse eiland Lipsi. Het belooft een moeizaam proces te worden.
Opinie | Arthur Lermytte Opinie | Arthur Lermytte '"Spookrichtingen" tonen eens te meer aan dat modernisering secundair onderwijs gefaald heeft' 'Ons huidig secundair onderwijs lijkt vooral een complexere variant van het vorige systeem waarin geen grote structurele wijzigingen doorgevoerd werden die de vooropgestelde doelstellingen van de modernisering lijken te bereiken', schrijft Arthur Lermytte.
Opinie | Godelieve Laureys Opinie | Godelieve Laureys 'Nederlands én Engels hebben een plaats aan onze universiteiten' 'Meertaligheid is geen gratis verhaal', schrijven Godelieve Laureys en Kristiaan Versluys, die zich de afgelopen jaren verdiept hebben in het taalbeleid aan de Vlaamse universiteiten. Ze gaan in deze bijdrage in op het hevige debat over de internationalisering van het hoger onderwijs dat de afgelopen dagen en weken is ontstaan bij de start van dit academiejaar.
Onderwijs Onderwijs Scholen organiseren speciale ‘examencommissieklassen’ voor leerlingen Almaar meer scholieren proberen een diploma secundair onderwijs te behalen via de examencommissie. Enkele scholen organiseren zelfs al speciale ‘examencommissieklassen’. Juridisch bevinden ze zich in een grijze zone.
Opinie | Jan-Peter Sandler Opinie | Jan-Peter Sandler 'Vlaams onderwijsbeleid moet inzetten op competenties voor de 21e eeuw' 'Nu ik als stagiair aan de andere kant van de klas sta, blijkt dat we nog steeds leerkrachten opleiden om de hoofden van leerlingen met kennis te vullen, ongeacht het praktische nut', schrijft Jan-Peter Sandler. 'Als onze kinderen het Vlaams kapitaal van de toekomst zijn, hoe maken we daar dan een schatkist vol aantrekkelijke parels van.'
België België Septemberverklaring Jambon: 'Rode draad is de bescherming van de Vlaamse welvaart' Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag zijn laatste Septemberverklaring van de legislatuur afgelegd. De oppositie is kritisch.
Onderwijs Onderwijs Engels aan Vlaamse universiteiten: de spagaat van minister Ben Weyts (N-VA) De Leuvense rector Luc Sels wil meer Engels aan zijn universiteit, minister van onderwijs Ben Weyts zet de hakken in het zand. Cui bono? (Dat is Latijn).
Politiek Politiek De comeback van Conner Rousseau: ‘Met twee journalisten praat ik nooit meer’ Vooruit-voorzitter Conner Rousseau spreekt voor het eerst na zijn woelige zomer. De twee meldingen en een klacht die bij het parket liepen over grensoverschrijdend gedrag werden geseponeerd. ‘Met het hand op het hart: volgens mij heb ik nooit een grens overschreden.’
Politiek Politiek Coalitiepartners omsingelen Jan Jambon (N-VA): ‘Dreigementen CD&V zijn geen goed teken’ Ziet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zich voor het tweede jaar op rij genoodzaakt om zijn Septemberverklaring uit te stellen? Zowel CD&V als Open VLD trekken naar de media met hun wensenlijstje. Dat is zelden een goed teken.
Opinie | Philippe Noens Opinie | Philippe Noens ‘Van zindelijkheid tot seksuele opvoeding: hoe moeten leerkrachten omgaan met de lichamelijke functies van al die kinderlijfjes?’ 'Er lijkt op school hoe langer hoe minder ruimte te zijn te zijn voor het lichaam van kinderen op school', schrijft pedagoog Philippe Noens naar aanleiding van het protest in Wallonië tegen lessen seksuele opvoeding. Hij ziet parallellen met de discussie over zindelijkheid bij kleuters.
Opinie | Johan De Wilde Opinie | Johan De Wilde 'Visies die Dirk Van Damme hekelt, zijn al tien jaar hun dominante positie verloren' 'Als lerarenopleider zit ik in het foute kamp', schrijft Johan De Wilde (Odisee Hogeschool) na het lezen van het jongste boek van onderwijsexpert Dirk Van Damme. 'Maar tot nader order hebben niet de lerarenopleidingen de basiscompetenties voor de leraar bepaald.'
Opinie | Sophia Honggokoesoemo Opinie | Sophia Honggokoesoemo 'Onderwijstaal en thuistaal versterken elkaar' 'Een andere thuistaal spreken wordt namelijk te veel verward met een slechte kennis van het Nederlands. Het tegendeel is waar. Beide talen kunnen elkaar versterken', schrijven Sophia Honggokoesoemo en Raïssa Peeters van Levl. Ze reageren op voorstellen van minister van Onderwijs Ben Weyts om taalverwerving op school te stimuleren.
Onderwijs Onderwijs Weyts countert kritiek op minimumdoelen voor secundair onderwijs die "te vaag" zouden zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blikt tevreden terug op de hertekening van de minimumdoelen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Hij benadrukt dat de lat daarmee hoger gelegd wordt en weerlegt de kritiek dat de nieuwe minimumdoelen scholen en leerkrachten te veel ruimte geven.
Onderwijs Onderwijs Nieuwe eindtermen: ‘Leraars zijn niet meer verplicht om les te geven over de Holocaust’ De nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs laten scholen en leerkrachten veel ruimte om hun lessen naar believen in te vullen. ‘Daardoor kunnen ze de lat zo laag leggen als ze zelf willen’, zegt onderwijsexpert Luc De Man.
Politiek Politiek Vlaamse regering-Jambon gaf al minstens 4 miljoen euro uit aan juridisch advies De ministers van de regering-Jambon geven jaarlijks minstens 1 miljoen euro aan advocatenkantoren voor advies over hun wetgevend werk. ‘Dat is nochtans een kerntaak van de overheid.’
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman 'Dwing politici om hun beleid uit te leggen in een klas vol pubers' De voorbije jaren was Mark Rutte niet alleen minister-president van Nederland, maar stond hij ook nog voor de klas. ‘Dat zou nog iets zijn voor onze Vlaamse politici’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Pubers laten je niet wegkomen met politieke trucs.’
Opinie | Roger Boonen Opinie | Roger Boonen 'Hebben sommige 'nostalgisch kijkende' politici niet te veel heimwee naar de oude 'school''? 'Kwalitatief hoogstaand basisonderwijs moet vertrekken van al datgene dat een kind nodig heeft om zich te kunnen handhaven en ontplooien in onze postmoderne cultuurwereld en dat is veel meer dan alleen maar wiskunde en taal', schrijft Roger Boonen na het lezen van het artikel over de ontmoeting tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de Leraarskamer van Knack.
Opinie | Yves Vanden Auweele Opinie | Yves Vanden Auweele 'Idee van leerkracht-specialist getuigt van een gebrek aan begrip voor spontane samenwerking binnen een leraarskamer' 'De introductie van de leerkracht-specialist in het secundair onderwijs doet denken aan een management-maatregel die als sinds de jaren ’90 de werksfeer aan de universiteiten verzuurt', schrijft Yves Vanden Auweele.
België België 63 jaar Congolese onafhankelijkheid: ‘Leraren moeten worden opgeleid om kolonisatie te kunnen doceren’ Nu de Congolees Paul Panda Farnana werd opgenomen in de Canon van Vlaanderen zal zijn naam bij het algemene publiek bekender in de oren klinken. Politicologe en Congo-specialiste Nadia Nsayi licht zijn rol in de Belgische geschiedenis toe: ‘Hij was de eerste Congolees die zich publiekelijk uitsprak tegen de kolonisatie’.
Onderwijs Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vs. leerkrachten: ‘Een beetje concurrentie in de leraarskamer wakkert de ambitie aan’ Aan het eind van een bewogen schooljaar gaan de leerkrachten van De Leraarskamer van Knack in debat met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. ‘Hoe wilt u ervoor zorgen dat wij in het onderwijs blijven werken?’
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'In het Vlaamse onderwijs is er nog van alles om blij van te worden'
Opinie | Geert Schuermans Opinie | Geert Schuermans 'Worden na “de Walen” en “de migranten” straks de mensen met een uitkering de nieuwe zondebok van alles wat fout gaat in dit land?' 'In tijden van toenemende polarisering lijkt er toch één actueel onderwerp waarrond vergaande unanimiteit bestaat. Maar of dat goed nieuws betekent, is dan weer een andere vraag', schrijft Geert Schuermans. 'De voorbije weken tuimelden onze toppolitici over elkaar heen met harde voorstellen die wantrouwen tegen uitkeringsgerechtigden uitademen. Ons sociaal bestel moet voorwaardelijker. Voor-wat-hoort-wat is terug van nooit weggeweest.'
België België Nawal Farih (CD&V): 'Het grootste verschil tussen Zuhal Demir en mij? Ik polariseer niet'
België België Matthias Diependaele (N-VA) laat 'gedragssturende' verkeersfiscaliteit onderzoeken In welke mate is fiscaliteit een nuttig instrument om het gedrag van mensen te sturen? Dat wil de Vlaamse minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) te weten komen. De resultaten van de studie worden rond de verkiezingen verwacht. Ook de effecten van een kilometerheffing worden onderzocht.
België België Vakmensen, waar zijn jullie? Hoe ons misprijzen voor tso en bso in ons gezicht is ontploft (video) Van elektriciens tot verplegers: de samenleving smeekt om gekwalificeerde mensen. Het tso- en bso-onderwijs vechten tegen hun reputatie, en tegen politiek gestuntel.
Onderwijs Onderwijs Ook in Vlaanderen kortere zomervakantie? ‘Die hervorming moet en zal er komen’ Sinds 1 september leven Franstalige scholieren op een ander ritme dan hun Vlaamse leeftijdsgenoten. Neemt Vlaanderen straks de hervormde schoolkalender over?
België België Vlaamse regering is vandaag eensgezind: Wout van Aert en Lotte Kopecky winnen De Zondag ondervroeg alle leden van de Vlaamse regering over de Ronde van Vlaanderen. De ministers waren eensgezind.
Nieuws Nieuws Onderwijs: experts valideringscommissie eindtermen stappen op na communicatie Weyts Uit onvrede met de communicatie van minister Ben Weyts en de onderwijskoepels over de nieuwe eindtermen zijn de vier experts van de valideringscommissie opgestapt.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Leerkrachten doen vaak alsóf ze de zoveelste hervorming doorvoeren’ Tijdens een live editie van De Leraarskamer van Knack bogen onze leerkrachten zich over de grote uitdagingen waar het Vlaamse onderwijs vandaag voor staat. Voor het beleid waren ze alvast niet mals.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'In de stikstofcrisis dreigde de belofte van Vlaanderen weer op niets uit te draaien'
Nieuws Nieuws Update Demir over stikstofonderhandelingen: 'Na 20 jaar ligt er oplossing op tafel' De Vlaamse regering buigt zich vrijdag opnieuw over het stikstofdossier. De kans lijkt groot dat minister-president Jan Jambon opnieuw moet vaststellen dat een akkoord met drie partijen onmogelijk is. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lag er 'nooit zo'n volledig dossier op tafel'.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, dienstwagen van Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) kost 2365 euro per maand [GRAFIEK] Volgens Vlaams Parlementslid Jos D'Haese (PVDA) zou Vlaams minister Lydia Peeters met de duurste bedrijfswagen rondrijden van de Vlaamse regering. Dat klopt. Al liggen de prijzen van de dienstwagens van sommige van haar collega's niet veel lager.
België België N-VA wil elke kiezer twee stemmen geven N-VA wil bij de parlementsverkiezing elke Vlaming twee stemmen geven: één voor een lokale politicus en één voor een grote naam. Dat is een van de voorstellen waarmee de partij naar haar congres in het weekend van 13 mei trekt.
Maatschappij Maatschappij Zou u dat wel doen, werken na uw pensioen? Werken na uw pensioen kan u financieel zuur opbreken. Daarom zet u als gepensioneerde het best alle voor- en nadelen goed op een rijtje voor u opnieuw gaat werken. Door Ewald Pironet
België België Ben Weyts (N-VA) niet wild van Franstalige plannen om academiejaar in augustus te beginnen Franstalig België wil de academische kalender radicaal hervormen. Aan Vlaamse kant is er weinig enthousiasme om mee te doen. ‘Dit leidt tot een verlies van lestijd.’
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Al jaren tonen onderzoeken de vrije val aan van ons onderwijs, maar we blijven volharden in de boosheid' 'Diversiteit en gelijke kansen werden twee evidenties die politiek werden gepromoveerd tot speerpunten van het onderwijsbeleid', schrijft Jean-Marie Dedecker. 'Daar dragen we nu de gevolgen van.'
Factcheck Factcheck Factcheck: duiven lossen bij een huwelijk kan bij wet verboden zijn, maar niet altijd ‘Duiven lossen bij huwelijksplechtigheid is bij wet verboden’: dat stelde Gents schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V). En het klopt deels.
België België Matthias Diependaele (N-VA), minister van Dakloosheid: 'Hij is een saboteur die geen sociale woningen wil bijbouwen’ Voor het grote publiek mag de Vlaamse minister van Wonen dan wel een onbekende zijn, binnen de N-VA klimt Matthias Diependaele ongemerkt hogerop.
België België Bruno De Wever en Naïma Lafrarchi lanceren geschiedenisprijs: ‘Sommigen zullen dit pretpedagogie noemen’ Ze hadden het nooit zo bedoeld, maar hun project staat helemaal haaks op de veelbesproken Vlaamse canon en het niet minder becommentarieerde Het verhaal van Vlaanderen. Met hun fonkelnieuwe en unieke project Geschiedenis Olympiade willen Naïma Lafrarchi en Bruno De Wever álle scholieren voor geschiedenis enthousiasmeren.
België België Geert Bourgeois (N-VA): ‘Het verhaal van Vlaanderen mag niet worden verteld in een soort Antwerps’ ‘Het Vlaams Parlement moet de VRT op de vingers tikken voor de tussentaal van Tom Waes’, zegt Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA). ‘Ik vind dit echt bedroevend.’
Maatschappij Maatschappij ‘Veel kinderen die thuis een andere taal spreken, hebben geen enkel probleem op school’ ‘Vlaams-nationalisten dreigen in het debat over taalachterstand dezelfde toon te gaan hanteren als de Franstalige imperialisten waartegen ze vroeger hebben gestreden’, zegt hoogleraar Nederlandse taalkunde Jürgen Jaspers (ULB).
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Het is tijd dat we wat minder bang worden van "theorie" in het onderwijs'
Natuur Natuur Jan Peumans doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik knuffel geen bomen, maar ik red ze wel’ Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be. Met zijn verwilderde grasland valt de tuin van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans meteen op in het straatbeeld, waar het biljartlaken regeert.
Gezondheid Gezondheid Indiase verpleegkundigen veroveren Vlaamse woonzorgcentra In onze ouderenzorg groeit het aantal Indiase verpleegkundigen snel. Vlaamse scholen helpen hen via een verkort traject aan het vereiste diploma. De rol van de Indiase zakenman Babu Abraham daarbij is niet onbesproken.