Frank Vandecaveye

Komende zondag en maandag kunnen de Italianen zich in een nationaal referendum uitspreken over een afslanking van het parlement en de Senaat. Tegelijk hebben in zeven regio's verkiezingen plaats voor een nieuw regiobestuur. Het is de eerste stembusgang sinds de uitbraak van de coronapandemie en een belangrijke test voor de nationale regering-Conte.

België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers die zich momenteel in Griekenland bevinden overbrengen en herplaatsen. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) woensdag gezegd aan haar Griekse collega Giorgos Koumoutsakos. Het gaat bijvoorbeeld om gezinnen met kinderen, moeders en alleenstaande vrouwen.

Tientallen politiemensen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen worden ervan verdacht in extreemrechtse chatgroepen te hebben gezeten. Daar zouden beelden zijn verspreid van onder meer nazileider Adolf Hitler en hakenkruizen. De minister van Justitie van de deelstaat sprak volgens Duitse media over een 'schande voor de politie'.

Ondanks felle bezwaren van Conservatieve partijgenoten en de EU, staat de Britse premier Boris Johnson vierkant achter het omstreden wetsvoorstel dat in strijd is met het verdrag dat de uittreding uit de EU regelt. Hij riep parlementariërs in het Lagerhuis maandag op zich achter de wet te scharen.

De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol is pessimistischer geworden over de impact van het coronavirus op het vliegverkeer in Europa. Hij verwacht dit jaar minder dan de helft van het aantal vluchten van 2019, wat de luchtvaartsector kan opzadelen met een omzetverlies van 140 miljard euro.

Hilde Vautmans (Open VLD)

'Ook Europa leeft al maanden in bubbels en zoomgesprekken', schrijft Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD/Renew Europe), vooruitkijkend naar de State of the Union die voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nu woensdag zal geven. 'Haar rentree is hét moment om te zien hoe de echte menselijke- en machtsverhoudingen liggen.'

Kamiel Vermeylen

Door de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos leven meer dan tienduizend migranten in nog grotere ontbering dan voordien. Een pasklare kortetermijnoplossing is er niet, wel wil de Europese Commissie het Europese asiel- en migratiebeleid indringend hervormen.

Ernesto Rodriguez Amari

Oscar Camps probeert met zijn ngo Open Arms vluchtelingen te redden die Europa via de zee trachten te bereiken. Knack sprak met hem over de wantoestanden op het Griekse eiland Lesbos na de hevige brand in het vluchtelingenkamp Moria. 'Het komt er op neer dat de Europese Unie zaken doet met criminelen.'

Door de toenemende spanningen na de hevige brand in het vluchtelingenkamp Moria heeft de Griekse regering de politiemacht op het eiland Lesbos opgevoerd. België heeft nog geen vraag ontvangen om asielzoekers op te vangen, maar zal die onderzoeken wanneer ze gesteld wordt, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).