Het arrest van het Poolse grondwettelijk hof dat de voorrang van het EU-recht in vraag stelt, 'is een directe bedreiging voor onze welvaart en veiligheid, ook in België'. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag gezegd in de Kamer, tijdens een debat over de Europese top van aanstaande donderdag en vrijdag. De Croo wil de Europees-Poolse relaties op de agenda van de top plaatsen.

In een felle toespraak voor het Europees Parlement heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki het veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof in Warschau verdedigd. 'In godsnaam, de grondwettelijke hoven in de lidstaten van de Europese Unie hebben het recht om te controleren of de uitvoering van het EU-recht gebeurt binnen de bevoegdheden die door die lidstaten toebedeeld werden. De EU zal heus niet uiteenvallen als we erkennen dat onze juridische systemen verschillen.'

In het Europees Parlement wordt maandag boos gereageerd op het nieuws dat een studie van de door de Commissie voorgestelde nieuwe landbouwstrategie maandenlang achtergehouden zou zijn. 'Dat is niets minder dan schandalig', zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hilde Vautmans (Open Vld) heeft het over een 'onaanvaardbare' demarche van de Commissie.

Vlaanderen en de Zweedse regio Göteborg gaan nauwer samenwerken. Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, en Patrik Andersson, CEO van business regio Göteborg, hebben tijdens het bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan Zweden maandagavond in Göteborg daartoe een intentieverklaring ondertekend. De focus ligt op technologische en industriële ontwikkeling.

De Italiaanse hoofdstad Rome krijgt met Roberto Gualtieri weer een linkse burgemeester. Hij is een sociaaldemocraat en voormalig minister van Financiën. De 55-jarige Gualtieri won ruim van een kandidaat die door centrumrechtse en conservatieve partijen werd gesteund, Enrico Michetti. Gualtieri kreeg volgens de eerste berichten rond de 60 procent van de stemmen.

Drie Duitse partijen zijn bereid onderhandelingen te beginnen over een regeringscoalitie. Als laatste partij ging maandag de liberale FDP akkoord, melden Duitse media. Eerder hadden de sociaaldemocratische SPD en de milieupartij De Groenen al ingestemd.

Trends
Uit het magazine
Luc Huysmans

Met niet meer dan een hint dat Rusland de productie zal optrekken, kalmeerde de Russische president Vladimir Poetin de oververhitte gasmarkten. Al staat het in de sterren geschreven dat dit niet de laatste crisis zal zijn. De afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele energie breekt Europa zuur op.

De Europese Commissie heeft een aantal kortetermijnmaatregelen opgelijst die de lidstaten meteen kunnen nemen om de torenhoge energiefactuur voor gezinnen en bedrijven te verlichten. Op middellange termijn wil de Commissie ook meer structurele maatregelen bekijken die Europa kunnen beschermen tegen prijsschokken, zoals de gezamenlijke aankoop van gasvoorraden.