Geweld breekt uit na grote betoging in Barcelona

In Barcelona zijn vrijdag ongeveer 525.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen de veroordeling van separatistische Catalaanse leiders. 's Avonds brak geweld uit tussen activisten en politie.

Juncker over Albanië en Noord-Macedonië: 'Historische vergissing'

Zware woorden van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk na afloop van de Europese top vrijdag. Dat de 28 lidstaten geen groen licht gegeven hebben voor het opstarten van toetredingsgesprekken met Noord-Macedonië en Albanië, noemt Juncker 'een zware historische vergissing'. Tusk is naar eigen zeggen beschaamd.

Brexit: overwinning in Brussel, verlies in Londen?

Kamiel Vermeylen

De Britse regering en de Europese Unie hebben donderdagmiddag een akkoord bereikt over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk. Maar net zoals vorig jaar moet het echte werk voor Brits premier Boris Johnson nog beginnen. En het ziet er niet bepaald goed uit.

Brexitdoorbraak of een Raad voor niets?

Kamiel Vermeylen

Donderdag en vrijdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders samen in Brussel om verder te onderhandelen over de brexit. Een akkoord tussen Brussel en de Britse regering lijkt in de maak, al heeft de Boris Johnsons in eigen land nog heel wat werk voor de boeg.

Europees Parlement stelt vertrouwensstemming over nieuwe Europese Commissie uit

Het Europees Parlement heeft woensdag bekrachtigd dat de vertrouwensstemming over de nieuwe Europese Commissie van verkozen voorzitter Ursula von der Leyen wordt uitgesteld, zo is uit goede bron vernomen. De stemming was gepland op 23 oktober. Daardoor lijkt het onmogelijk geworden dat de nieuwe Europese bestuursploeg zoals gepland op 1 november zal aantreden.

Catalaanse ex-minister in België: 'Deze hoge celstraffen gooien olie op het vuur'

Kamiel Vermeylen

Opruiing, ongehoorzaamheid en misbruik van publieke fondsen. Maandagochtend werden dertien Catalaanse separatisten veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum in 2017. 'Wie denkt dat onze eisen hiermee van tafel zullen verdwijnen, heeft het grondig mis,' zegt de Catalaanse ex-minister in ballingschap Meritxell Serret aan Knack.

Brexitakkoord binnen handbereik, 'maar nog heel wat problemen'

De brexitgesprekken maken vordering, maar er zijn nog 'heel wat problemen die geregeld moeten worden' om tot een akkoord te komen. Dat zegt de Ierse premier Leo Varadkar, die woensdagochtend nog telefonisch contact had met zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson. Volgens de Taoiseach is een extra Europese top later in oktober een optie.

Brexit: groen licht voor Europese financiering in ruil voor Britse bijdrage

De commissie Begroting in het Europees parlement heeft maandag het licht op groen gezet voor de betaling uit het Europees budget aan Britse begunstigden zoals universiteiten, de lokale gemeenschappen, de landbouwers en Erasmus-studenten. De garantie geldt tot eind 2020 en blijft ook overeind in geval van een brexit zonder akkoord met de EU. Er is wel een belangrijke voorwaarde: het Verenigd Koninkrijk moet zijn bijdrage aan de Europese begroting betalen.

Puigdemont: 'Vonnis bevestigt strategie van repressie en wraak van Spanje'

De voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont beschouwt de veroordeling van de negen prominente separatisten door het Spaanse Hooggerechtshof tot lange celstraffen maandag als een 'strategie van repressie en wraak' door de Spaanse staat. 'Het vonnis veroordeelt ook meer dan twee miljoen mensen die het onafhankelijkheidsreferendum mogelijk gemaakt hebben op 1 oktober 2017', zo zei Puigdemont op een persconferentie in Brussel.