Meer of minder Europa? Weinig animo, torenhoge inzet

Ewald Pironet

De federale en gewestelijke verkiezingen gaan met de meeste aandacht lopen, maar zondag zijn er ook nog Europese verkiezingen. 420 miljoen mensen verkiezen een Europees Parlement, maar er staat meer op het spel.

Farage geviseerd in onderzoek naar illegale financiering

Het Britse Europarlementslid Nigel Farage krijgt dinsdag bezoek van de Britse kiescommissie. Zijn nieuwe Brexit Party, waarmee hij donderdag deelneemt aan de Europese verkiezingen, maakte zich mogelijk schuldig aan illegale campagnefinanciering.

Ruime meerderheid Zwitsers voor strengere wapenwetgeving

Met alle stemmen geteld, blijkt dat een duidelijke meerderheid (63,7 procent) van de Zwitsers zich in een referendum uitspreekt voor een strengere wapenwetgeving. Die uitslag komt niet als een verrassing, als Zwitserland zijn wetgeving niet zou aanpassen, riskeerde het een uitsluiting uit de Schengenzone en de herinvoering van grenscontroles.

Duizenden Duitsers betogen tegen nationalisme

Een week voor de Europese verkiezingen hebben duizenden mensen zondag in verschillende Duitse steden zoals Berlijn en Keulen gemanifesteerd tegen nationalisme en voor de Europese eenmaking.

Oostenrijkse president wil verkiezingen in september

De Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen roept de Oostenrijkers op om begin september naar de stembureaus te trekken. Van der Bellen kondigde dat zondag aan na een onderhoud met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP).