De rellen die dit weekend in verschillende Nederlandse steden hebben plaatsgevonden hebben niets met protesteren te maken, zegt premier Mark Rutte. Het gaat om 'crimineel geweld' en dat zal volgens hem ook zo worden behandeld.

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits wil dat onze vissers snel de toelating krijgen om in de Britse 12 mijlszone te kunnen vissen. Het Verenigd Koninkrijk moet die licenties verlenen. De CD&V-minister heeft het probleem op tafel gebracht tijdens een Europees overleg met Europees commissaris Virginijus Sinkevicius en Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

Trends

De export van de chemie- en farmasector naar het Verenigd Koninkrijk is tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar met 23 procent gedaald, tot 4,6 miljard euro. Dat blijkt vrijdag uit een analyse van essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie en life sciences, op basis van cijfers van de Nationale Bank. Daarmee is het volgens essenscia duidelijk dat de brexit nu al een zware economische impact heeft. In 2019 was de sectorexport naar het Verenigd Koninkrijk ook al met 10 procent afgenomen.