Didier Reynders heeft verlof genomen uit de Europese Commissie

Didier Reynders Eurocommissaris voor de Rechtsstaat & Justitie © National

Didier Reynders heeft verlof genomen uit de Europese Commissie om zich op de campagne voor zijn kandidatuur voor de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa te concentreren. Zijn bevoegdheden binnen de Commissie gaan naar vicevoorzitter Vera Jourova.

Het onbetaald verlof van Reynders begint dus tien dagen vroeger dan de datum die eerder door het dagelijks bestuur van de Europese Unie was aangekondigd. Dat gebeurde op vraag van de voormalige vicepremier zelf. Hij vroeg commissievoorzitter Ursula von der Leyen omwille van organisatorische redenen de datum naar voren te schuiven. ‘Dat maakt de zaken gemakkelijker en verandert fundamenteel niets’, luid het in zijn entourage.

De verkiezing vindt plaats tijdens de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, die loopt van 24 tot 28 juni. Op 18 september vertrekt de huidige secretaris-generaal, de Kroatische Marija Pejcinovic Buric. Vijf jaar geleden moest Reynders tegen haar de duimen leggen toen ze beiden kandidaat waren voor de job.

Partner Content