Europese Commissie dreigt TikTok Lite offline te halen

© Reuters

Wordt TikTok Lite, het nieuwe programma van TikTok dat gebruikers beloont voor onder meer het bekijken van video’s en het uitnodigen van vrienden en dat deze maand in Frankrijk en Spanje werd gelanceerd, alweer offline gehaald? Dat is tenminste waar de Europese Commissie mee dreigt. Het Chinese bedrijf achter de populaire video-app heeft wellicht geen voorafgaande risicoanalyse uitgevoerd.

TikTok Lite is bedoeld voor 18-plussers en bevat een beloningsprogramma dat gebruikers punten laat verdienen door bijvoorbeeld het bekijken van filmpjes, het liken van content, het volgen van actieve gebruikers of het uitnodigen van vrienden. Die punten kunnen ze omruilen voor beloningen, zoals vouchers van Amazon en cadeaubonnen via Paypal.

De Commissie maakt zich evenwel zorgen over het programma. Ze heeft TikTok vorige week meer informatie gevraagd over de risicobeoordeling die gemaakt zou moeten zijn , met name wat betreft de impact op de mentale gezondheid van gebruikers. De Commissie vreest immers dat het programma verslavend gedrag kan stimuleren. TikTok heeft die risicobeoordeling echter niet bezorgd. De Commissie geeft het bedrijf daar nu opnieuw de tijd voor tot dinsdag 23 april. TikTok riskeert een boete tot 1 procent van zijn wereldwijde jaaromzet als het daar niet in slaagt.

Maar daar laat de Commissie het niet bij: tot er een grondige beoordeling van de veiligheid van TikTok Lite is uitgevoerd wil ze het programma offline halen. Voor ze dat effectief doet, mag TikTok nog argumenten aanbrengen om zich te verdedigen, het krijgt daar tot 24 april de tijd voor – tot woensdag dus.

Het ontbreken van een voorafgaande risicobeoordeling van TikTok Lite doet vermoeden dat het bedrijf de nieuwe digitaledienstenwet (DSA) overtreedt. Als groot online platform, met minstens 45 miljoen gebruikers, valt TikTok onder het rechtstreeks toezicht van de Commissie. Die heeft altijd gezegd dat ze niet zou aarzelen de naleving van de wet af te dwingen en indien nodig sanctionerend op te treden.

Partner Content