Top van rechts-conservatief Europa in Brussel geannuleerd

Viktor Orban

Een jaarlijkse bijeenkomst van kopstukken van rechts-conservatieve politici uit verschillende Europese landen die normaal gezien dinsdag en woensdag had moeten plaatsvinden in de Brusselse gemeente Etterbeek, is geannuleerd. Dat hebben burgemeester Vincent De Wolf en de lokale politiezone maandag bevestigd aan Belga.

Het gaat om de National Conservatism Conference (NatCon), die eerst in de zaal Concert Noble in Brussel had moeten plaatsvinden. Na druk van antifascistische en andere organisatie besloot uitbater Edificio vorige week vrijdag om de conferentie daar niet te laten doorgaan. Brussels burgemeester Philippe Close had eerder al aanbevolen tot annulatie over te gaan, of op zijn minst een voldoende grote veiligheidsdienst te voorzien ‘die erop kan toezien dat het evenement zonder incidenten kan plaatsvinden’.

De conferentie, een initiatief van de Edmund Burke Foundation, week vervolgens uit naar het hotel Sofitel Brussels Europa op het Jourdanplein in Etterbeek, zo maakte medeorganisator Mathias Corvinus Collegium (MCC) Brussels maandagmiddag nog bekend. Maar ook op die locatie kan het evenement niet doorgaan, zegt burgemeester De Wolf nu. ‘Het hotel, dat het contract vrijdag ondertekende, heeft bekeken wie de genodigden zijn en wat de aard van het evenement is. Een bijeenkomst van die grootte blijft bij ongeregeldheden niet zonder gevolgen.’

Daarop werd bijeenkomst een tweede keer geschrapt. De organisatie was maandag al ter plaatse toen ze vernam dat de conferentie niet kon doorgaan. De betrokkenen weigerden om het Sofitel-hotel te verlaten, waarop een politie-eenheid ter plaatse moest komen. Een woordvoerder van de vereniging Coordination antifasciste de Belgique, die mee protesteerde tegen het evenement, zegt tevreden te zijn met de annulatie, ‘maar we blijven op onze hoede voor een eventuele derde locatie’, luidt het. ‘Het ontvangen van zulke extreemrechtse evenementen helpt deze ideologie precies vooruit.’

Aan de conferentie zouden heel wat topfiguren van Europees conservatief rechts hebben deelgenomen. Hongaars eerste minister Viktor Orban, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour waren volgens de website van het evenement de vijf keynote-sprekers. Ook Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche zou het woord hebben genomen.

Partner Content