Europees Parlement keurt nieuw Migratiepact goed, Nicole de Moor (CD&V) wil zo snel mogelijk uitvoeren

Een bootje op de Middellandse Zee, nabij de Libische kust, in maart. © Getty Images

Het Europees Parlement heeft woensdag het migratiepact goedgekeurd. Het pakket van tien wetten versterkt de controle op de aankomst van migranten in de Europese Unie en voorziet in een solidariteitssysteem tussen de lidstaten voor de opvang van asielzoekers.

De wetgeving leunt op een verplicht solidariteitssysteem tegenover de lidstaten die druk ondervinden door migratie. Alle lidstaten zullen een deel van de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen bij het beheer van de asielaanvragen. Dat kan op drie manieren: asielzoekers toelaten op hun grondgebied, een financiële bijdrage leveren of een operationele en technische ondersteuning bieden.

De tekst definieert ook nieuwe criteria volgens dewelke een lidstaat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van aanvragen voor internationale bescherming. Deze nieuwe regels vervangen de Dublinverordening, die inefficiënt wordt genoemd.

Een controversieel onderdeel van het pakket voorziet in het opzetten van grensfaciliteiten om asielzoekers te ontvangen, hun aanvragen te onderzoeken en asielzoekers die niet in aanmerking komen voor bescherming snel terug te sturen naar hun land van afkomst.

Het pact voorziet ook in een versnelde procedure voor de behandeling van asielaanvragen bij de buitengrenzen. Er komt een verplicht screeningsysteem voor migranten die de EU binnenkomen. Personen die weinig kans hebben om asiel te verkrijgen zullen via een versnelde procedure passeren, terwijl de anderen de klassieke procedures volgen.

Er komt ook een aanpassing van het informaticasysteem Eurodac. Digitale vingerafdrukken, gezichtsherkenning en identiteitsdocumenten zullen worden verzameld, ook van kinderen vanaf 6 jaar. Tot nu toe is de grens 14 jaar.

Het pact werd redelijk vlot goedgekeurd, ondanks de vrees van de rapporteurs dat ze voor bepaalde delen niet voldoende steun zouden hebben. De stemming werd wel kort onderbroken door protesten vanuit het publiek.

Enkel de lidstaten moeten nu nog formeel hun fiat geven, met een gekwalificeerde meerderheid. Dat kan mogelijk al op 29 april.

‘Geen tijd te verliezen’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) wil volle vaart zetten achter de uitvoering van het migratiepact. ‘Wij gaan nu over tot het in werking laten treden van de woorden op papier. Een Europees systeem dat de komende jaren zorgt voor meer controle over migratie’, zegt ze in een reactie.

‘Elke dag zullen mensen in de verschillende Europese landen grenzen moeten controleren, procedures uitvoeren en beslissingen nemen. Daar gaan we meteen mee aan de slag, er is geen tijd te verliezen’, zegt De Moor.

Eind deze maand organiseert ze in het kader van het EU-voorzitterschap een conferentie met alle bevoegde Europese ministers en organisaties om zich te buigen over de uitvoering van het pact. Die zal zowel op het niveau van Europese instellingen waaronder het asielagentschap EUAA, Frontex en eu-LISA (beheer van databases zoals het Schengeninformatiesysteem) als van de lidstaten gebeuren, aldus De Moor.

De Europese Commissie werkt aan een overkoepelend implementatieplan. Daarnaast zal in elke lidstaat een analyse gebeuren van wat nodig is aan personeel, infrastructuur en middelen voor de uitvoering van het pact, legt de staatssecretaris nog uit. ‘Tegen eind dit jaar moeten nationale implementatieplannen klaar zijn. In België werd de nationale implementatieoefening al gestart met een stuurgroep die werd samengesteld met onder meer DVZ, Fedasil en het CGVS.’

Partner Content