Schrijfster Diane Broeckhoven twijfelt zelden: ‘Het kan mij niets meer schelen wat anderen van mij denken’

© Christophe de Wit
Stijn Tormans

Elke week vraagt Knack in de rubriek Durf twijfelen naar de twijfels van bekende mensen.

‘Ik ben amper veranderd’, vertelt Diane Broeckhoven. ‘Als kind al wist ik dat ik ooit schrijfster zou worden. Ik ben een vriendelijk madammeke, maar ik was ook heel ambitieus. Ik wilde tot de beste schrijvers van mijn generatie behoren. De wereld mocht vergaan, maar ooit zou ik die droom waarmaken. Niet alles is gelopen zoals het moest lopen. Door mijn scheiding had ik misschien beter voor een vaste job gekozen. Zeker omdat ik drie kinderen had: dat had mij zekerheid gegeven.

Maar toch ben ik koppig aan die droom blijven vasthouden. En kijk, vandaag worden mijn boeken meer gelezen dan ooit. Natuurlijk besef ik dat dat niet altijd zal blijven duren: jonge mensen zullen mijn plaats innemen en zo hoort het ook. Ik zal dan niet triest zijn, want ik heb zo veel mooie herinneringen waar ik op kan teren.’

Denkt u nog over alles hetzelfde als vroeger?

Diane Broeckhoven: Natuurlijk niet, ook al zijn mijn normen en waarden niet veranderd. Maar de wereld is wel veranderd. Als ik vandaag nog hetzelfde zou denken, zou ik niet meer meekunnen in de wereld. Ik smijt mij graag in nieuwe dingen. Elke week ga ik bijvoorbeeld naar de Dinsdagclub van Vitalski: dat is een plek waar iedereen erbij hoort. Hoe jong, oud of gek je ook bent. Natuurlijk ga ik ook graag om met mensen van mijn leeftijd – het is waardevol om dezelfde herinneringen te delen – maar ik wil me ook openstellen voor jonge mensen. Wat ook veranderd is: het kan me niets meer schelen wat anderen van mij denken. Ik lig er niet meer wakker van of ik tot de grote literaire wereld behoor. Of dat ze zeggen dat ik een veelschrijver ben. Ik ben gelukkig met mijn carrière.

U hebt misschien simpelweg ook aanleg voor geluk.

Broeckhoven: Zeker. Net zoals er ook mensen bestaan die van niets gelukkig worden. Natuurlijk heb ik ook mindere momenten gekend, maar ik ben in de loop van mijn leven alleen maar gelukkiger geworden. Iedereen weet dat ik veel spirituele zoektochten heb ondernomen – ik ben langs veel goeroes gepasseerd. Daar heb ik één ding uit geleerd: als je ophoudt met zeuren over dingen waar je toch niets aan kunt veranderen, zoals het weer, heb je zo veel energie gewonnen.

Twijfelt u vaak?

Broeckhoven: Ik slaap al jaren in een twijfelaar, die ook vaak voorkomt in mijn boeken: mijn kinderen zijn erin verwekt en geboren. Maar voor de rest twijfel ik dus zelden. Zelfs niet over banale zaken: in de supermarkt ben ik er meestal snel uit of ik nu broccoli of bloemkool ga kopen. Ook in mijn professionele parcours is dat zo. Vroeger deed ik soms opdrachten die ik helemaal niet zag zitten, maar ik wilde toen niemand voor het hoofd stoten. Nu kan ik het mij permitteren om alleen maar ‘ja’ te zeggen op dingen die ik echt wil doen.

Partner Content