star star star star star

Herinneringen aan de toekomst is in ons taalgebied ontvangen als een autobiografische roman, de filosofische en literatuurtheoretische ambities reiken echter veel verder. Het boek is een metaroman die met neurowetenschappelijke kennis over het geheugen het genre van de memoir nieuw leven inblaast.

De Reactor

Biograaf Rüdiger Safranski (1945) zoekt niet alleen in de dramatische dood van Hölderlins heimelijke liefde, Susette Gontard, een verklaring voor de Umnachtung die de dichter zesendertig jaar lang in ballingschap hield. De jonge Fritz viel al tijdens zijn puberteit ten prooi aan heftige gemoedswisselingen en werd als twintiger telkens opnieuw opgejaagd door een kwellende onrust.

Knack Focus

De Spaanse schrijver Juan Marsé is overleden. De Catalaan stierf zaterdagavond op de leeftijd van 87 jaar in zijn huis in Barcelona, deelde de agente van de auteur, Carmen Balcells, zondag in de Catalaanse hoofdstad mee.

In zijn nieuwste boek voert Tom Holland ons mee door de grote tijdsgewrichten voor een kijk op de hele geschiedenis van het Westen. Want daarover heeft hij een heuse stelling die alleen al uit de titel spreekt: 'Heerschappij. Hoe het christendom het Westen vormde'.

Een nieuw album van Nero, geschreven door Willy Linthout en met tekeningen van Luc Cromheecke, verschijnt vanaf deze week in afleveringen in Knack. 'Het belangrijkste doel is de lezer nog eens een goeie oude, gezellige Nero laten beleven.'

De Reactor

In 'Koloniseren om te beschaven. Het Nederlandstalige Congoproza van 1596 tot 1960' concentreert Luc Renders zich op een specifiek onderdeel van het Belgische koloniale verleden: koloniale fictie, maar ook de beschrijvingen, de dagboeken en de reisverslagen van reizigers en kolonialen, missionarissen en zusters.