Natuur ‘Verdwenen, herontdekt en opnieuw bijna uitgeroeid’: de ziekelijke verzamelzucht van een Vlaamse vlinderaar
Cultuur De twijfels van zangeres Jo Lemaire: ‘Hoe ouder ik word, hoe meer ik als artiest naar de essentie wil gaan’
Politiek Politiek Waarom David Clarinval de onderschatte sleutelfiguur is in de regering-De Wever ‘Politici die bescheiden en aardig zijn komen over als zwak’, zegt Frédéric Chardon, politiek journalist bij La Libre.
België België Vicepremier Maxime Prévot: ‘Voor defensie zal nóg extra geld nodig zijn’ In een interview met De Zondag bespreekt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) het politieke en internationale klimaat. De focus ligt op de noden van defensie, maar hij gaat ook in op Gaza, premier De Wever en zijn persoonlijke balans.
Maatschappij Maatschappij Laagste aantal zelfdodingen in 25 jaar: ‘De preventie werkt en daar kunt u aan bijdragen’ In 2023 overleden in Vlaanderen 887 personen aan zelfdoding. Elk verloren mensenleven is er een te veel, maar het zijn wel de laagste cijfers in een kwarteeuw. Sinds 2000 daalde het aantal zelfdodingen met 34 procent.
Politiek Politiek Brussels minister van Werk vindt de beperking van de werkloosheid in de tijd ‘belachelijk en onuitvoerbaar’ ‘Een domme besparingsmaatregel,’ noemt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFi) het zogenaamde koninginnenstuk van de regering-De Wever, ‘niet bedoeld om meer mensen aan het werk te krijgen.’
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: bonte dikkopjes uit België herkoloniseren Engeland (met dank aan de Eurostar) Het bonte dikkopje is talrijker in België dan in Engeland, waar ze in 1976 uitstierven. Het bracht vlinderbioloog Dirk Maes op het idee om een populatie Belgische bonte dikkopjes naar Engeland te vervoeren met de Eurostar.
België België Vakantie naar de zon of sociaal protest? Veel Walen kiezen het eerste ‘De meeste Walen zijn zich ervan bewust dat levenslange werkloosheid in vrijwel geen enkel ander land bestaat en dat er iets moet veranderen’, zegt historicus Philippe Destatte.
Milieu Milieu De strijd om het statiegeld: waarom werkt het in Nederland, maar niet in België? Statiegeld voor plastic flessen en blik verdeelt al decennialang de Belgische politiek. Europa duldt geen uitstel meer. Statiegeld komt er wellicht, maar onder welke vorm? Knack dook diep in de blauwe zak die de inzet vormt van intens lobbywerk.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Fusie Brusselse politiezones is de opwarmer van een politieke veldslag' De regering-De Wever buigt zich momenteel over een geplande fusie van de politiezones in Brussel. Professor Herman Matthijs legt in tien punten uit wat er op het spel staat.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: de vossenlintworm is een ongelofelijke voortplantingsmachine met bescheiden impact op de mens Jarenlang hebben jagers ons proberen wijs te maken dat de opmars van de vos die ze zo hartgrondig haten, hand in hand zou gaan met een opmars van de vossenlintworm. Die kan gevaarlijk zijn voor de mens. Maar zoals zo dikwijls is ook dit jagerslatijn gebleken, dat af en toe nog eens de kop opsteekt …
Politiek Politiek Premier Bart De Wever (N-VA) wil geen Federatie Wallonië-Brussel meer ‘Taal is niet neutraal,’ zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB), ‘zeker niet als het over communautaire kwesties gaat. Maar Bart De Wever heeft de grondwet aan zijn kant.’
Maatschappij Maatschappij België is het ziekste land van Europa: vijf feiten over langdurig zieken in ons land De regering-De Wever komt met maatregelen tegen de forse toename van langdurig zieken, die al meer dan 9 miljard euro aan uitkeringen kosten. Hoe komt het toch dat België het ziekste land van Europa is? En waarom móét minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erin slagen om het tij te keren? Spoiler: niet alleen om de begroting op orde te krijgen, maar vooral om onze sociale zekerheid overeind te houden.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel: alles wat u moet weten over het zomeruur Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Politiek Politiek Open VLD-voorzitster De Bleeker krijgt voortaan advies van 'G10' Open VLD-voorzitster Eva De Bleeker gaat zich omringen met een G10, een groep van tien partijtoppers, onder wie oud-premier Alexander De Croo. Dat bericht Het Laatste Nieuws vrijdag. De vorming komt er nu de druk toeneemt op de voorzitster, schrijft de krant, al is zo'n overlegorgaan niet nieuw.
Politiek Politiek Belg wil Georges-Louis Bouchez (MR) niet in regering Zelf droomt hij er nog van, maar de Belgen vinden Georges-Louis Bouchez ongeschikt voor het ministerschap.
België België Is de Belgische wapenindustrie de grote winnaar? ‘De miljarden vliegen in het rond’ Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, schat in wat de Europese investeringen zullen betekenen voor de defensie-industrie in ons land.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels 'Moeten we niet eerst proberen de oorlog te winnen die al bezig is in plaats van wakker te liggen van de volgende?' Iedereen die vandaag ernstig genomen wil worden, praat defensielobbyisten na.
Politiek Politiek Werkloosheid beperken in de tijd? ‘Financiële prikkels werken het best als mensen nog maar kort werkloos zijn’ In Vlaanderen lijkt het beperken van werkloosheidsuitkeringen tot twee jaar haast een vanzelfsprekendheid. Laat de regering-De Wever straks echt tienduizenden mensen aan hun lot over? ‘Het kan een onderdeel zijn van een grote hervorming, maar zonder meer flankerende maatregelen wordt het een drama.’
Politiek Politiek Verborgen staatshervorming: hoe de N-VA het Belgische buitenlands beleid hertekent De regering-De Wever wil de deelstaten meer bevoegdheden geven in het buitenlands beleid. Maar wil het buitenland wel mee?
Europa Europa #HuaweiGate: bureaus verzegeld in het Europees Parlement, verdachte gearresteerd in Frankrijk Op verzoek van een Belgische onderzoeksrechter heeft het Europees Parlement in Brussel donderdagnamiddag verschillende bureaus van parlementsmedewerkers verzegeld. In de vroege ochtend vonden al 21 huiszoekingen plaats op diverse plekken in België, in een onderzoek naar vermeende corruptie door Huawei-lobbyisten.
Justitie Justitie Corruptie in het Europees Parlement: federaal parket onderzoekt Huawei-lobbyisten In een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement zijn donderdagochtend 21 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, Vlaanderen, Wallonië en Portugal. Dat vernamen Knack, Le Soir en Follow The Money uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door het federaal parket.
Column | Khalid Benhaddou Column | Khalid Benhaddou ‘Trump is een dealmaker die zichzelf schaakmat zet nog voor het spel begint’ Je weet dat een onderhandeling ontspoord is wanneer beide partijen de kamer verlaten en niemand meer weet wie gewonnen heeft. De ontmoeting tussen Donald Trump en Volodymyr Zelensky, die begon als een diplomatiek toneelstukje, eindigde als een geopolitieke klucht. Niet alleen werd het gesprek de wereld rondgestuurd als een uit de hand gelopen realityshow, maar …
Wereldoorlog II Wereldoorlog II 75 jaar geleden: grote volksraadpleging over de Koningskwestie die leidde tot de troonsafstand van Leopold III 75 jaar geleden, op 12 maart 1950 om precies te zijn, vond in ons land de eerste en enige volksraadpleging plaats. Op de vraag ‘Moet koning Leopold III terug op de troon ?’ antwoordde bijna 58 % van de Belgen ja, maar de resultaten lieten wel een verscheurd land zien en zorgden voor nog meer verdeeldheid dan er al was : in Vlaanderen was ruim 72 % voor de terugkeer van Leopold, maar in Brussel (bijna 52 % tegen) en vooral in Wallonië (58 % tegen) zagen ze dat niet zitten. Vooral in de industriële bekkens van Henegouwen en Luik was de tegenstand erg groot. Daar brak in dezelfde maand nog een staking uit tegen de terugkeer van de koning.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II 75 jaar geleden: grote volksraadpleging over de Koningskwestie Leopold III 75 jaar geleden, op 12 maart 1950 om precies te zijn, vond in ons land de eerste en enige volksraadpleging plaats. Op de vraag ‘Moet koning Leopold III terug op de troon ?’ antwoordde bijna 58 % van de Belgen ja, maar de resultaten lieten wel een verscheurd land zien en zorgden voor nog meer verdeeldheid dan er al was : in Vlaanderen was ruim 72 % voor de terugkeer van Leopold, maar in Brussel (bijna 52 % tegen) en vooral in Wallonië (58 % tegen) zagen ze dat niet zitten. Vooral in de industriële bekkens van Henegouwen en Luik was de tegenstand erg groot. Daar brak in dezelfde maand nog een staking uit tegen de terugkeer van de koning.
Politiek Politiek Vernieuwingsoperatie bij de PS? ‘De partij moet meer doen dan reageren op Bouchez’ Na de derde verkiezingsnederlaag op rij wil PS-voorzitter Paul Magnette zijn partij ingrijpend vernieuwen.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA) zwaait met grote contracten voor de Waalse wapenindustrie Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) wil investeren in de Waalse wapenindustrie. De extra Waalse werkgelegenheid ‘is een uitstekende zaak voor de Belgische sociale zekerheid’, zegt PS-politicus Philippe Courard.
België België Historicus Philippe Destatte over een mogelijke staatshervorming: ‘De Walen moeten niet jammeren’ ’Bart De Wever verschilt niet wezenlijk van Wilfried Martens of Jean-Luc Dehaene,’ zegt de Waalse historicus Philippe Destatte.
België België Jobmotor in België valt stil, alleen de overheid zorgt nog voor extra banen Vorig jaar steeg het aantal jobs in ons land met 13.000. Dat was volledig te danken aan de toename van het aantal banen die door de overheid betaald of gesubsidieerd worden, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Onze overheid wordt niet uitgekleed, maar dikt nog altijd aan.
Politiek Politiek ‘De PS moet vooral zichzelf dringend hervormen’ De PS wil de Franstaligen bang maken voor de splitsing van België, maar dat slaat niet echt meer aan.
België België Privébewaker aan het onthaal bij de politie? ‘Goedkoper en flexibeler’ De regering wil vaker privéfirma’s inschakelen ter ondersteuning van de politie. Maar het monopolie op geweld blijft bij de politie, zegt criminoloog Marc Cools.
Wetenschap Wetenschap Waarom de levensverwachting van mannen sneller stijgt dan die van vrouwen In 2070 zullen vrouwen en mannen bijna even oud worden. Mannen halen daarmee hun achterstand in levensverwachting in. Dat komt vooral doordat de levensstijlen van vrouwen en mannen sterker op elkaar zijn gaan lijken, zeggen demografen.
Politiek Politiek 60.000 betogers maken vuist tegen De Wever en Bouchez, maar ontzien Rousseau Als er tussen de 60.000 (volgens de politie) en de 100.000 (volgens de vakbonden) mensen betogen tegen de regering, is er niet alleen sprake van een syndicale maar ook een politieke actie. Het volk morde en was boos, maar de leiders blijven al bij al gematigd.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ Beestenboel: waarom de tanden van de beverrat roesten in contact met water In Argentinië maken natuurbeschermers zich wat zorgen over de toekomst van hun inheemse beverrat.
Opinie | Paul Becue Opinie | Paul Becue 'Zelfs geen borrelnootjes: op communautair vlak is nieuw regeerakkoord dan toch een lege doos' 'Het regeerakkoord is op communautair vlak een grote ontgoocheling. We hadden al niet veel verwachtingen, maar het is zelfs erger dan gedacht', schrijft Paul Becue van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen.
Politiek Politiek ‘Bart De Wevers standpunten over migratie en woke maken hem populair bij de Franstaligen’ ‘Bart De Wever spreekt de Franstaligen toe in vlekkeloos Frans, met op de achtergrond een Belgische vlag en lovende woorden voor de koning op het eind. De mutatie is compleet’, zegt Wetstraatkenner Alain Gerlache.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Verzekeringen zijn als paraplu’s die verdwijnen zodra het hard begint te regenen We hebben allemaal al eens die ervaring gehad: er is ongelukkigerwijze iets onvoorziens gebeurd en je vraagt je verzekering, die je precies hebt afgesloten om voorzien te zijn op onvoorziene ongelukjes, om tussen te komen. Waarop de verzekering je vertelt dat de situatie te onvoorzien is om door haar gedekt te worden, of dat dit …
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘Terugverdieneffecten Arizona? Opportunistisch nattevingerwerk' De partijen die onder leiding van formateur Bart De Wever (N-VA) een regering proberen te vormen, gaan uit van ongeloofwaardig cijferwerk.
Geneeskunde Geneeskunde Minder supplementen te betalen voor scans in ziekenhuizen, maar helaas niet overal Patiënten die voor een scan lange wachttijden willen vermijden, worden verplicht om stevig bij te betalen. Is dit een begin van een geneeskunde met twee snelheden, waar mensen met centen voorrang kunnen ‘kopen’?
Gezondheid Gezondheid Baarmoederhalskanker: waarom je geen 2 testen nodig hebt: 'De HPV-test scoort op veel vlakken beter' Een simpele PCR-test vervangt het minder betrouwbare uitstrijkje voor vrouwen: wat moet u weten?
Wereldoorlog I Wereldoorlog I Meer dan honderd jaar geleden werd België al eens opgesplitst Op 21 maart 1917 werd België officieel opgesplitst: Vlaanderen en Wallonië kregen aparte ministeries, maar wel onder het bevel van de Duitse gouverneur-generaal. In januari 1915 was de Flamenpolitik al ingezet door gouverneur-generaal Moritz von Bissing. Twee jaar later draait die op volle toeren en volgt het tweede luik, de Wallonenpolitik.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'Na 190 dagen kakelen is het tijd om een ei te leggen' 'Regeringsvorming in ons Avondland is een vorm van sisyfusarbeid. Elke partij wil een kluif, en in Arizona zitten er vijf als een bok op hun haverkist', schrijft Jean-Marie Dedecker, die geen goed oog heeft in de vorming van een nieuwe federale regering.
België België Advocaat Nele Somers en ex-Miss Belgian Beauty: ‘We zouden meer in stammen moeten leven’ Advocaat Nele Somers nam deel aan De slimste mens ter wereld en is ‘tafelspringer’ in De tafel van Gert, beide op Play4.
Boeken Boeken In de coulissen van de loge: ‘De vrijmetselarij moet de geheimhouding laten varen’ In Hoe ruw is de steen? neemt auteur Rudolf Hecke u mee in de verborgen wereld van de logetempel, de ‘vochtige kamer’ en het leven van stille en minder stille maçons. Een voorpublicatie.
Politiek Politiek Rekenhof kritisch voor financieel beheer van Waals parlement Na een analyse van de rekeningen van 2023 hekelt het Rekenhof een zekere laksheid in het financieel beheer van het Waals parlement, schrijft La Libre Belgique zaterdag. Op verschillende punten heeft het Rekenhof kritiek.
Justitie Justitie Al 700 gedetineerden vervroegd vrij door overbevolking in gevangenissen Door de overbevolking in Belgische gevangenissen zijn 696 gedetineerden met verlengd penitentiair verlof. Dat blijkt uit een interne studie van het Gevangeniswezen die Belga kon inkijken. Het gaat om 5,15 procent van de nationale gevangenisbezetting, met uitschieters tot 15 procent.
Factcheck Factcheck Factcheck: hangt het van de gemeente af of een student een leefloon krijgt? In een opiniestuk stelt professor corporate finance Rudy Aernoudt (UGent) dat studenten te makkelijk een leefloon krijgen en dat de gemeente waar ze zijn gedomicilieerd daarin doorslaggevend is. In principe zijn de voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om een leefloon te krijgen overal dezelfde, maar uit een Pano-reportage over het OCMW in de Brusselse gemeente Anderlecht is gebleken dat die voorwaarden niet overal even streng worden gecontroleerd.