Wereld Wereld Vier vloten van Chinese kustwacht ingezet rond Taiwan voor "inspecties" De Chinese kustwacht heeft rond Taiwan vier vloten ontplooid voor "inspecties". Dat maakt de kustwacht maandag bekend kort nadat Peking de start van militaire manoeuvres heeft aangekondigd. De Taiwanese kustwacht bevestigt maandag dat ze groepen met boten van de Chinese kustwacht heeft opgemerkt.
Politiek Politiek ‘Hij kan niet verbergen hoe extreem hij is’: wie is Vlaams Belang-ideoloog Tom Vandendriessche? Op 9 juni is Tom Vandendriessche Europees lijsttrekker van het Vlaams Belang. De vertrouweling van partijvoorzitter Tom Van Grieken is een van de meest extreme stemmen in de partij. Een portret.
Nieuws Nieuws Lai Ching-te legt eed af als president van Taiwan De nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te, heeft maandag de eed afgelegd tijdens een ceremonie die door tientallen buitenlandse delegaties bijgewoond werd meldt het Franse persagentschap AFP. Lai Ching-te is de nieuwe president van Taiwan en lid van de Democratische Progressieve Partij (DPP). Voor zijn presidentschap was hij vice-president van Taiwan. Hij speelde een cruciale …
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De oorlog in Oekraïne heeft China opnieuw doen twijfelen over zijn eigen kracht' China profiteert van de Oekraïne-oorlog. Toch zal het niet zelf zomaar met een clubje onruststokers ten strijde trekken, schrijft Jonathan Holslag.
Wereld Wereld VS-Huis keurt 61 miljard dollar steun aan Oekraïne goed, tot opluchting en tot woede Met een vertraging van plusminus zes maanden heeft het VS-Huis van Afgevaardigden een groot steunpakket aan Oekraïne goedgekeurd. Het pakket bevat zowel militaire als financiële hulp, en kreeg de steun van alle Democraten en minder dan de helft van de Republikeinen.
Wereld Wereld Amerikaanse steun aan Oekraïne? Speaker Mike Johnson riskeert baan om hulp mogelijk te maken Na een onverwachte ommezwaai wil de conservatieve Republikeinse speaker van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, vandaag miljardensteun van de VS aan Oekraïne doordrukken. Een deel van de radicaal-rechtse achterban in zijn partij wil hem hierom wraken.
Opinie | Tijs Vandemeulebroucke Opinie | Tijs Vandemeulebroucke 'De materiële keerzijde van AI: gebrek aan aandacht voor duurzaamheid' We lezen, horen, en zien de laatste jaren veel over de ethische implicaties van artificiële intelligentie (AI). Datzelfde geldt voor het thema duurzaamheid. 'Toch gaat het publieke en politieke debat maar weinig over de combinatie van die twee onderwerpen, namelijk de natuurlijke, sociale, en economische duurzaamheid van AI', schrijven Tijs Vandemeulebroucke en Rosalie Waelen van de Universiteit van Bonn.
Politiek Politiek Theo Francken (N-VA): ‘Nog eens president Trump is niet noodzakelijk slecht voor de wereldvrede’ Het is geen toeval dat vorige week zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump het wereldnieuws haalde met uitspraken over oorlog en defensie. Tegen de Amerikaanse journalist Tucker Carlson toonde Poetin zich van zijn minst oorlogszuchtige kant. Of hij probeerde dat toch, met de uitspraak dat hij geen plannen heeft om Polen of Letland binnen te vallen – het tegendeel zou pas nieuws geweest zijn.
Wereld Wereld Taiwan na de verkiezingen: ‘Het wordt voor Lai heel moeilijk om zijn plannen te verwezenlijken’ Wie is William Lai, die op 20 mei als president van Taiwan wordt geïnaugureerd?
Wereld Wereld Verkiezingen in Taiwan: ‘China bereidt geen militaire actie voor’ Volgens politicoloog Sven Biscop zijn de verkiezingen in Taiwan geen voorbode van een open oorlog tussen dat land en China. Alle partijen hebben er belang bij de status quo te handhaven.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'China’s militaire modernisering hapert, maar de wil om Taiwan in te lijven is ijzersterk' China’s militaire modernisering hapert, maar de wil om Taiwan in te lijven is ijzersterk.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Kieskoorts in Taiwan: verkiezing beslist niet enkel over het bestuur van het eiland' In het grote verkiezingsjaar 2024 bijt Taiwan de spits af. De uitkomst is niet alleen voor het eiland zelf van belang.
Wereld Wereld China wil met VS werken aan stabiele bilaterale relaties De Chinese president Xi Jinping is bereid om met de Verenigde Staten te werken aan stabiele bilaterale relaties. Dat heeft Xi maandag gezegd ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Sino-Amerikaanse diplomatieke betrekkingen, zo melden Chinese staatsmedia.
Politiek Politiek Vlaams Belang zet Frank Creyelman uit partij na berichten over Chinese spionage Het partijbestuur van Vlaams Belang heeft vrijdag beslist om gewezen senator en voormalig Vlaams parlementslid Frank Creyelman 'per direct' uit de partij te zetten. De uitsluiting van Creyelman komt er na berichten in internationale media dat Creyelman jarenlang door de Chinese spionagedienst zou gebruikt zijn als informant. Crevelmans toegangspasje tot het Vlaams Parlement is intussen geblokkeerd.
Opinie | Jakob Albers Opinie | Jakob Albers 'Het lot van de Europese klimaatambities ligt in Chinese handen' Op de klimaattop in Dubai doet de Europese Unie haar best om de rest van de wereld ervan te overtuigen om vol in te zetten op hernieuwbare energie. Maar hoe wil de EU haar nobele ambities realiseren? Het gat tussen Europese dromen en daden blijft soms groot. Om die kloof in het klimaatvraagstuk te overbruggen, moet Europa op een concurrent rekenen: China.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen ‘nieuwe chauffeur op de lijn Antwerpen-Turnhout’ Op sociale media wordt een video gedeeld waarin een buschauffeur hard terugslaat wanneer een passagier hem aanvalt. ‘Nieuwe chauffeur op de lijn Antwerpen-Turnhout', luidt het bijschrift. Maar dat klopt niet: de video is minstens acht jaar oud en de gebeurtenissen zouden zich toen in Taiwan hebben afgespeeld.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Rond oorlog Hamas-Israël blijkt weer: Amerika is inderdaad onmisbaar' 'Alle fraaie vergezichten over ‘Europese waarden’, ‘strategische autonomie’ en Europa als ‘geopolitieke speler’ ten spijt: als het erop aankomt, kijkt iedereen naar Amerika. En nemen de Amerikanen zonder aarzelen hun verantwoordelijkheid', schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld Voorpublicatie: Koninklijke panda-diplomatie, van Copenhagen Zoo tot Pairi Daiza Voor de coronarcrisis gold China als ‘de kip met de gouden eieren’ waarin westerse landen zeer graag wilden investeren. Zo ook Europese monarchieën, die hun vorsten enthousiast inzetten om zaken gedaan te krijgen in Peking. In zijn boek ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’ vertelt Kemal Rijken onder meer over koninklijke China-reizen en de ratrace om lease-panda’s.
Wereld Wereld VS, Zuid-Korea en Japan halen militaire banden aan, veroordelen China De leiders van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben de 'gevaarlijke en agressieve acties' van Peking in de Zuid-Chinese Zee veroordeeld tijdens een top na een bijeenkomst in Camp David, het Amerikaanse presidentiële buitenverblijf. China claimt al jaren stukken land in die zee, die het grotendeels als eigen territorium beschouwt. De VS en hun …
Wereld Wereld China boos over 'tussenlanding' van Taiwanese vicepresident in VS Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fel uitgehaald naar Taiwan en de Verenigde Staten naar aanleiding van een tussenstop die de Taiwanese vicepresident William Lai maakte in New York. Lai, die op weg is voor een officieel bezoek aan Paraguay, arriveerde zaterdag in New York, officieel voor een overstap. Maar op X, voorheen Twitter, …
Nieuws Nieuws Verenigde Staten kondigen 345 miljoen dollar militaire hulp aan voor Taiwan De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven voor militaire steun aan Taiwan ter waarde van 345 miljoen dollar, zo maakte het Witte Huis vrijdagavond bekend. Er waren niet meteen details beschikbaar over de aard van de hulp. Het Witte Huis verwees in een korte verklaring naar "defensiematerieel" en "militaire training". Een Amerikaanse functionaris die …
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Duitsland is eindelijk doordrongen van dreiging "systeemrivaal" China' 'Meer dan voorheen onderkent Berlijn dat China een bedreiging is voor vrijheid en democratie', schrijft Robbert de Witt, adjunct-hoofdredacteur van EW.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Flapuit Biden begint een diplomatiek risico te worden' 'Dat Biden soms de weg kwijt is als hij een podium moet verlaten: ach, kan gebeuren. Of dat hij een keertje struikelt, ook geen ramp. Maar zijn gaffes – versprekingen – beginnen ernstige vormen aan te nemen', schrijft Robbert de Witt. 'Met wie weet wat voor gevolgen.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Het bezoek van minister Blinken aan China bevestigt hoe ernstig de situatie is' Het bezoek van minister Blinken aan China bevestigt hoe weinig manoeuvreerruimte er nog is.
Europa Europa 'Menstruatieverlof' vanaf nu officieel van kracht in Spanje Spanje is het eerste Europese land dat vrouwen menstruatieverlof toestaat. De nieuwe wet op seksuele en reproductieve gezondheid is vandaag/donderdag in werking getreden.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Prachtig, hoe Duits minister Baerbock autocraten haar ongezouten mening geeft' Terwijl kanselier Scholz treuzelt en alles bij het oude lijkt te willen houden, spreekt Annalena Baerbock klare taal. Heel verfrissend, en je zou elk Europees land zo’n minister van Buitenlandse Zaken gunnen, schrijft Robbert de Witt.
Wereld Wereld China zet manoeuvres rond Taiwan maandag voort De Volksrepubliek China heeft maandag de grootschalig militaire manoeuvres rond Taiwan voortgezet. Het oostelijke commando organiseert oefeningen en patrouilles, net als luchtaanvallen op landdoelen, meldde het Chinese leger. De manoeuvres, die al drie dagen aan de gang zijn, zijn een reactie op het bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de Verenigde Staten. Het …
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'De dreiging van kernwapens ontraadt oorlog hoegenaamd niet' De dreiging van kernwapens ontraadt oorlog hoegenaamd niet.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Stop het politiek toerisme naar Taiwan' 'Voor vele Europese en Amerikaanse politici is het een nieuw overgangsritueel geworden: naar Taiwan gaan om de wereld (en vooral je kiezers) te laten zien hoe straf je je tegenover China durft opstellen', schrijft Sven Biscop. 'Maar meestal zijn zulke bezoeken nutteloos, als ze al niet contraproductief zijn.'
Europa Europa Corona-opstoot China zorgt voor Europese verdeeldheid Terwijl het aantal coronabesmettingen in China met rasse schreden toeneemt, zoeken de Europese lidstaten naar gemeenschappelijke oplossingen.
Cultuur Cultuur Waarom China’s grootste kunstschatten zich in Taiwan bevinden Waarom bevinden China’s grootste kunstschatten zich niet in Peking? Dit is het verhaal van vier kunsthistorici die de keizerlijke collecties hielpen redden.
Wereld Wereld Chip-oorlog tussen VS en China baart zorgen: ‘We moeten Taiwan vandaag nog militair steunen’ In 2022 ging alle aandacht naar de oorlog in Oekraïne. In dit nieuwe jaar moet de wereld ook dringend op zoek naar een manier om de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China te temperen. Veel heeft te maken met de geavanceerde computerchips die in het door China bedreigde Taiwan worden gemaakt. De Amerikaanse historicus Chris Miller is er niet gerust op.
Wereld Wereld Taiwanese topdiplomaat Ming-Yen Tsai: 'China gebruikt ons land als speeltuin voor hybride operaties' Terwijl westerse mogendheden de banden met Taiwan aanhalen, verhoogt het Chinese leger de militaire druk op de de facto onafhankelijke eilandnatie. 71 gevechtsvliegtuigen drongen vandaag de verdedigingszone van het eiland binnen.