China zet manoeuvres rond Taiwan maandag voort

Een Taiwanese vliegtuiginspectie op 9 april 2023. © Reuters

De Volksrepubliek China heeft maandag de grootschalig militaire manoeuvres rond Taiwan voortgezet. Het oostelijke commando organiseert oefeningen en patrouilles, net als luchtaanvallen op landdoelen, meldde het Chinese leger. De manoeuvres, die al drie dagen aan de gang zijn, zijn een reactie op het bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de Verenigde Staten.

Het Taiwanese ministerie van Defensie meldde maandagochtend vroeg opnieuw dat zeventig Chinese vliegtuigen en elf oorlogsschepen naar de democratische eilandstaat gestuurd. Vijfendertig vliegtuigen zouden een onofficiële grens in de Straat van Taiwan, die voorheen wel gerespecteerd werd, gepasseerd zijn. Tijdens het weekend waren tientallen Chinese vliegtuigen al het Taiwanese luchtruim binnengedrongen, dat dient als een soort van bufferzone voor China.

Lees verder onder de link

De militaire manoeuvres gebeuren te midden van spanningen tussen China en Taiwan na een bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de Verenigde Staten en haar ontmoeting met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy. Ook na het bezoek van McCarthy’s voorganger Nancy Pelosi aan Taipei in augustus voerde China militaire manoeuvres uit rond Taiwan.

China beschouwt het zelfbesturende, democratische Taiwan, dat nooit deel heeft uitgemaakt van de Volksrepubliek China, als een deel van zijn grondgebied. Het conflict rond Taiwan is een centraal thema in het conflict tussen China en de VS. De VS helpen Taiwan sinds 1979 om zich te verdedigen, wat vooral geleid heeft tot wapenleveringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content