De Katten Van Kruisem (Marc De Bel)

De Katten Van Kruisem (Marc De Bel)

Hoewel Marc De Bel allicht het stevigst vertegenwoordigd was in de kinderboekenkast van Katrin Swartenbroux, bewees haar bezoek aan de Katten Van Kruisem dat het niet altijd van belang is wie het boek geschreven heeft, maar wie het boek gegeven heeft.


Koning Van Katoren (Jan Terlouw)

Koning Van Katoren (Jan Terlouw)

Jeroen Zuallaert, journalist voor Knack, herlas 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw. 'Wie het boek vandaag ter hand neemt, leest er niets minder in dan een voorafspiegeling van de 'Zweedse coalitie'.Het ei van Oom Trotter (Marc De Bel)

Het ei van Oom Trotter (Marc De Bel)

Jan Herregods, redacteur van Knack.be, herlas Het Ei van oom Trotter van Marc De Bel. 'Als jongetje met een brilletje, is het niet moeilijk om je in te leven in de kleine Alexander.'

Sprookjes (Godfried Bomans)

Sprookjes (Godfried Bomans)

Knack-journalist Jean-Paul Mulders herlas de sprookjes van Godfried Bomans. 'Het is hartverheffend een jeugdliefde terug te zien en vast te stellen dat ze niet is verschrompeld tot een tandeloos besje maar een fiere, rijpe vrouw is geworden - al verspreidt zij dan onmiskenbaar het parfum van het verleden.'


Het vredesboek (Bernard Benson)

Knack-journaliste Ann Peuteman haalt herinneringen op aan 'Het vredesboek van Bernard Benson. 'In de drie decennia die sindsdien zijn verstreken, heb ik zelden nog een boek in handen gekregen dat me zo bij de keel greep, zo wist op te ruien ook.'


De Rode Ridder (Leopold Vermeiren)

De Rode Ridder (Leopold Vermeiren)

"Sterf dan christenhond" en "Vervloekt zijt gij, Seldsjoek" zijn frasen die mij tot vandaag blijven achtervolgen. Als broekventje was ik in de ban van 'De Rode Ridder' van Leopold Vermeiren die mij de nodige zelfbeheersing heeft geleerd in woorden én daden.Metro van de angst (Eddy C. Bertin)

Metro van de angst (Eddy C. Bertin)

Kevin Van der Auwera, journalist voor Knack.be herlas 'Metro van de angst', een griezelboek uit 1992, geschreven door Eddy C. Bertin, voor kinderen vanaf 9 jaar.


Mijn Vader (Toon Tellegen)

Mijn Vader (Toon Tellegen)

Michael Ilegems, redacteur van DataNews.be en Knack.be, herlas - of beter gezegd: herbekéék - 'Mijn Vader' van Toon Tellegen.


Pinkie en de Kwietenkoning (Marc de Bel)

Pinkie en de Kwietenkoning (Marc de Bel)

In tegenstelling tot veel van mijn generatiegenoten heb ik niet dankzij Blinker, of de zusjes Kriegel kennis leren maken met Marc De Bel. Het was Janne aka Pinkie die mij bij hand nam en mij voor het eerst liet proeven van de schrijfkunsten van de bejubelde jeugdauteur.


Bartje zoekt het geluk (Anne De Vries)

Bartje zoekt het geluk (Anne De Vries)

Als lid van de eerste generatie zogenaamde 'TV babies' had ik het geluk dat er af en toe een boek verfilmd werd in de vorm van een televisiereeks. Dan hoefde je het boek niet te lezen als je te lui was om dat te doen. En dat was ik, maar in het geval van de verfilmde roman 'Bartje' en het vervolg 'Bartje zoekt het geluk' ging het andersom. Tijdens de televisiereeks op een Nederlandse zender ging ik de boeken namelijk ontlenen in de bibliotheek. En ik las ze.
'Nooit meer typen': de schrijfmachines van Willem Frederik Hermans in woord en beeld

'Nooit meer typen': de schrijfmachines van Willem Frederik Hermans in woord en beeld

Schrijver Willem Frederik Hermans bouwde bij leven een uitgebreide collectie schrijfmachines uit, die sinds enkele jaren een onderkomen vond in de Gentse boekhandel Limerick. Het boek 'Nooit meer typen' brengt nu de fraaiste exemplaren uit de collectie in beeld. Bovendien schetst het boekje ook een mooi beeld van het haast kinderlijke enthousiasme waarmee Hermans zijn schrijfmachines bejegende.

'Vlamingen voelen zich vaak tekort gedaan'

'Vlamingen voelen zich vaak tekort gedaan'

Katrijn van Hauwermeiren, nieuwe hoofdredacteur van het Vlaamse filiaal van de Nederlandse Bezige Bij, ziet het best zitten om onder Nederlandse voogdij op zoek te gaan naar Vlaams talent voor het Nederlandse moederhuis.

Duitse schrijver Günter Grass overleden

Duitse schrijver Günter Grass overleden

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is op 87-jarige leeftijd overleden. Grass is een van de belangrijke figuren uit de hedendaagse Duitse literatuur.


Fischer Price

Fischer Price

Ijslands Gambiet: een thriller in de vorm van een doorleefd schaakspel - en welk één: met de doorslaggevende confrontatie tussen Bobby Fischer en Boris Spassky in Reykjavik, 1972, om de wereldtitel.


GAZ van Tom Lanoye

GAZ van Tom Lanoye

Tom Lanoye steekt Brusselmans voorbij. Drie boeken in een jaar tijd: Koningin Lear, Revue Ravage en Gaz.4 reacties


Postzegel Maya Angelou bevat citaat van andere auteur

Postzegel Maya Angelou bevat citaat van andere auteur

"Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft, hij zingt omdat hij een lied heeft". Dat staat op de postzegel die de Amerikaanse posterijen ter ere van dichteres en activiste Maya Angelou uitgeven. Een klein probleem: het citaat is niet oorspronkelijk van haar.


Meer e-boeken verkocht en verhuurd

Meer e-boeken verkocht en verhuurd

E-boeken worden steeds populairder in het Nederlands taalgebied, blijkt uit cijfers die het Centraal Boekhuis (CB) naar buiten heeft gebracht.


Antwerpse fantasybeurs hoopt op 10.000 bezoekers

Antwerpse fantasybeurs hoopt op 10.000 bezoekers

In Antwerp Expo vindt op zondag 26 april voor de vijfde keer Antwerp Convention plaats, een fantasy-, sci-fi- en horrorbeurs waar fans van het genre hun favoriete stripauteurs of personages uit televisiereeksen als Game of Thrones, Doctor Who en Star Trek tegen het lijf kunnen lopen.


Leren schrijven met goud in het Museum Meermanno

Leren schrijven met goud in het Museum Meermanno

Museum Meermanno doet mee aan de nationale Museumweek van 18 t/m 26 april. Het thema is 'Ons echte goud'. In Museum Meermanno kunt u deze week niet alleen echt goud bewonderen, u kunt er ook zelf mee aan de slag.


Michel Houellebecq hoofdgast City2Cities Utrecht

Michel Houellebecq hoofdgast City2Cities Utrecht

Frankrijks meest gelezen schrijver Michel Houellebecq komt op zaterdag 16 mei naar Nederland. Hij treedt op tijdens het tweedaagse internationale literatuurfestival City2Cities dat plaatsvindt in Utrecht.Jo Claes schreef eerste Vlaamse metathriller ooit

Jo Claes schreef eerste Vlaamse metathriller ooit

Jo Claes is één van de 12 genomineerden voor de Gouden Strop, de meest prestigieuze Nederlandse thrillerprijs, maar maakt in zijn nieuwste roman-metathriller 'Vermoorde onschuld' grapjes dat zijn hoofdverdachte Lebowski die wel nooit zal krijgen.


Welkom in de wondere wereld van superstilist-speelvogel Paul Claes

Welkom in de wondere wereld van superstilist-speelvogel Paul Claes

Het 'Groot retorisch woordenboek', het eerste Nederlandstalige stijlwoordenboek van Paul Claes en Eric Hulsens, is zoveel meer dan een naslagwerk maar ook een compacte literatuurgeschiedenis met talloze, soms hilarische voorbeelden uit film-, song - en natuurlijk literaire teksten.5 Vlamingen bij 12 genomineerden Gouden Strop 2015

5 Vlamingen bij 12 genomineerden Gouden Strop 2015

De Gouden Strop is de voornaamste literaire prijs voor thrillers in Nederland en de Vlaamse krimischrijvers scoorden dit jaar bijzonder goed bij de jury ervan, zo bleek uit de longlist van de laatste 12 kanshebbers.


Chris de Stoop keert terug naar zijn boerenhof

Chris de Stoop keert terug naar zijn boerenhof

'Dit is mijn hof' van Knack-redacteur Chris de Stoop is één van de opvallendste non-fictie aanbiedingen voor september 2015. Hij beschrijft er hoe de boeren definitief verdwijnen uit de Antwerpse polders.Ian McEwan: 'Heiligschennis is heel gezond voor een religie' (video)

Ian McEwan: 'Heiligschennis is heel gezond voor een religie' (video)

De bekende Britse schrijver Ian McEwan verdedigt het recht op heiligschennis. Dat recht past, zegt hij, in het recht op vrije meningsuiting en draagt ertoe bij dat een samenleving kan evolueren. Heiligschennis is zelfs goed voor religies. Dat zei hij in Terzake.5 reacties


Vlaamse lezer trekt de wildernis in

Vlaamse lezer trekt de wildernis in

Boeken over eenzame trektochten om zo met jezelf in het reine te komen, zoals die van Jon Krakauer ('De wildernis in') en Cheryl Strayed ('Wild'), domineerden de boekenverkoop in de Vlaamse boekhandel van afgelopen week.Man Booker International Prize kleurt Afrikaans

Man Booker International Prize kleurt Afrikaans

Vier Afrikaanse schrijvers behoren tot de 10 kanshebbers op de Man Booker International Prize. In Vlaanderen zijn vooral Mia Couto en Marlene van Niekerke de bekendere Afrikaanse auteurs, maar ook de Caraïbische Maryse Condé deed het hier goed.Nieuw Rotspaleis-poëziefestival smaakt naar meer

Nieuw Rotspaleis-poëziefestival smaakt naar meer

Het Antwerpse Sportpaleis uitverkopen met poëzie, dat was de uitdaging die Rotspaleis zich het afgelopen weekend stelde (maar niet heus.) De eerste editie van de manifestatie bracht een rijk gevulde affiche met een aanstekelijke mix van bekend en nieuw poëzietalent.Sophie De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015

Sophie De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015

Historica Sophie De Schaepdrijver wint dit jaar de Davidsfonds Geschiedenisprijs. Ze werd door een jury van twaalf academici, journalisten en vertegenwoordigers uit de culturele sector geselecteerd, vanwege haar aandacht voor de Eerste Wereldoorlog.5 reacties
Umberto Eco valt nog altijd in de smaak

Umberto Eco valt nog altijd in de smaak

In de meest recente top 10-verkoopcijfers komt de nieuwe Umberto Eco binnen op nummer 7 in de hitparade van best verkochte fictie terwijl de bankverhalen van Joris Luyendijk de literaire non-fictie hitlijst aanvoeren.1 reacties

Nederland investeert fors in leesbevordering

Nederland investeert fors in leesbevordering

De komende drie jaar maakt de Nederlandse overheid 50 miljoen euro vrij om de laaggeletterdheid tegen te gaan, en het lezen te bevorderen via een aangepast scholen- en bibliotheekbeleid.1 reacties

'Willem Frederik Hermans schreef met een erectie'

'Willem Frederik Hermans schreef met een erectie'

Willem Frederik Hermans ging met niemand om behalve met een paar slaven die zich permanent door hem lieten ontgroenen. Maarten Dessing sprak met biograaf Willem Otterspeer over leven en lust van de volgens Otterspeer grootste Nederlandstalige auteur aller tijden.20 reacties