Onderwijs Van irritante ouders tot verwende leerlingen: dit zijn de beste artikels uit de Leraarskamer 2024-2025
Onderwijs Onderzoek toont aan: ‘De meningen van de Leraarskamer van Knack zijn representatief voor de rest van het onderwijs’
Cultuur Press Cartoon Belgium verdedigt prijs voor Knack-tekenaar Gal, ondanks klacht van instituut tegen antisemitisme
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer Live: ‘Een schoolklas hoeft geen absoluut veilige omgeving te zijn’ Om het schooljaar af te sluiten gingen de leerkrachten van de Leraarskamer van Knack in gesprek met vier onderwijsexperts. ‘We mogen onze kinderen niet zomaar als proefkonijnen gebruiken’, klonk het.
Maatschappij Maatschappij ‘Cartoonisten zijn eigenlijk parasieten’: GAL en Lectrr over tekenen in tijden van geopolitieke gekte Ze lijken stilaan een uitstervend ras, perscartoonisten als GAL en Lectrr. Maar ondanks de toenemende wereldwijde censuur en de occasionele doodsbedreiging zetten ze koppig door. ‘Omdat we niet anders kunnen. Ik zou eigenlijk liever geen werk hebben.’
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een lege fles op je autoband wijst niet op sabotage of poging tot diefstal Volgens een online artikel zou een lege fles op je autoband wijzen op mogelijke sabotage of diefstal. Daarvoor bestaat echter geen bewijs. Het blijkt te gaan om een hoax die al jaren de ronde doet op sociale media en al meermaals werd weerlegd.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer vs. Dirk Van Damme: ‘Ieder lesuur ben ik tien minuten kwijt aan conflicten ontmijnen’ Fake news en sociale media zorgen voor polarisatie in de samenleving én in de klas. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? ‘Het is niet onze taak om leerlingen uit de konijnenholen van het internet te halen, maar we kunnen niet anders als we nog les willen geven.’
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Mannen kiezen vaak bewuster voor het onderwijs dan vrouwen’ Is het een probleem dat er in Vlaamse basisscholen amper mannen voor de klas staan? ‘Alle kinderen hebben een rolmodel nodig in wie ze zichzelf kunnen herkennen’, klinkt het in de Leraarskamer van Knack.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Cristina Mittermeier neemt oceaanfoto’s die oproepen tot actie In partnership met Rolex Rolex viert de beroemde oceaanfotografe Cristina Mittermeier. Met de steun van het Perpetual Planet Initiative maakt ze foto’s die wereldwijd de gesprekken over de oceanen voeden en mensen inspireren en aansporen om het blauwe hart van de planeet te beschermen. Rolex steunt innovatieve projecten die de oceanen beschermen Mensen die zich …
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Een vaste benoeming is een beetje als levenslang krijgen’ Niet alleen het grote publiek vindt vaste benoemingen in het onderwijs niet meer van deze tijd, ook heel wat leerkrachten dromen van een moderner systeem. ‘Sommige collega’s doen amper nog moeite zodra ze hun vaste benoeming te pakken hebben’, klinkt het in De Leraarskamer van Knack.
Politiek Politiek ‘De meerwaardebelasting kan juridisch aangevochten worden, net als de voorrangsregels in de Vlaamse kinderopvang’: beluister de nieuwe aflevering van ‘Tussen Wetstraat en Wall Street’ Deze week staat de podcast Tussen Wetstraat en Wall Street stil bij de problemen in de Vlaamse kinderopvang en de onduidelijkheid over de meerwaardebelasting. Stijn Fockedey (hoofdredacteur Trends Kanaal Z) en Tex Van berlaer (politiek journalist Knack) proberen niet alleen een uitweg voor beide hoofdpijndossiers te zoeken, ze vragen zich ook af hoeveel geld president Donald Trump aan zijn tweede ambtstermijn aan het verdienen is.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘We hebben nu zelfs al leerlingen van zeven jaar met zelfmoordgedachten’ Hoe komt het dat zo veel kinderen en jongeren neerslachtig zijn, zichzelf verwonden of een eetstoornis ontwikkelen? En hoever mag je als leerkracht gaan om ze te helpen? ‘Als hulp van buitenaf uitblijft, kunnen wij hen gewoon niet loslaten’, klinkt het in de vijf provinciale Leraarskamers van Knack, die onlangs voor de laatste keer dit schooljaar samenkwamen.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Mogen onze leerlingen ook nog gewoon druk zijn zónder ADHD te hebben?’ Vorige week kwamen de Leraarskamers van Knack voor de derde keer samen. Ze hadden het over een van de grootste uitdagingen waar ze vandaag voor staan: de vele leerlingen met dyslexie, dyscalculie, ADHD of ASS. ‘De slinger is te ver doorgeslagen’, klonk het. ‘Zo’n label kan kinderen zowel kansen geven als ontnemen.’
Onderwijs Onderwijs De West-Vlaamse Leraarskamer: ‘Steeds meer leerlingen bezwijken onder de veel te hoge prestatiedruk op school’ Hoe komt het dat zo veel leerlingen zware psychische problemen hebben? ‘Vanaf de allereerste dag op de kleuterschool wordt er veel te veel van hen verwacht’, klinkt het in de West-Vlaamse Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Antwerpse Leraarskamer: ‘Ongelooflijk waartoe hoogopgeleide ouders allemaal in staat zijn’ Hoe groot is de impact van ouders op de schoolcarrière van leerlingen met speciale onderwijsnoden? ‘Hoogopgeleide ouders kunnen heel verregaande maatregelen afdwingen terwijl anderen geen flauw idee hebben wat de mogelijkheden zijn’, klinkt het in de Antwerpse Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Limburgse Leraarskamer: ‘Door suïcide of zelfverwonding bespreekbaar te maken, brengen we leerlingen soms net op ideeën’ Hoever kan een leerkracht gaan om kinderen en jongeren met zware psychische problemen te helpen? ‘We moeten leren aanvaarden dat we niet iedereen kunnen redden’, klinkt het in de Limburgse Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Oost-Vlaamse Leraarskamer: ‘ASS, ADHD of dyscalculie? Ik weiger om nog naar die labels te kijken’ Wordt te gemakkelijk geconcludeerd dat een leerling een leer- of ontwikkelingsstoornis heeft? ‘Soms dragen jongeren jarenlang een verkeerd label met zich mee’, klinkt het in de Oost-Vlaamse Leraarskamer van Knack.
Factcheck Factcheck Factcheck: dat Katy Perry geen ruimtepak droeg tijdens ruimtevlucht, bewijst niet dat die vlucht nep was Volgens berichten op sociale media zou de recente ruimtevlucht van zangeres Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen niet echt hebben plaatsgevonden. Een van de argumenten van de non-believers is dat de vrouwen geen ruimtepakken droegen. Maar volgens specialisten is dat niet ongewoon.
Onderwijs Onderwijs Nederlands in het lager onderwijs: ‘Soms ligt er net te veel nadruk op leesvaardigheid’ Uit nieuw onderzoek van het Vlaams Talenplatform blijkt dat de meeste juffen en meesters niet alleen behoorlijk tevreden zijn over hun taalboeken, maar zich ook gewapend voelen om zowel Nederlands als Frans te geven. ‘De kant-en-klare leermethodes die ze gebruiken, bieden vooral houvast.’
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Omgaan met hoogbegaafde leerlingen? Daar weten we veel te weinig van’ De meeste Vlaamse scholen investeren ontzettend veel in leerlingen die moeilijk meekomen of een leerstoornis hebben, maar doen ze ook genoeg voor wie net meer moet worden uitgedaagd? ‘Leerkrachten denken nog te vaak dat hoogbegaafde kinderen er vanzelf wel zullen komen’, klinkt het in de Leraarskamer van Knack.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde melk Op sociale media wordt het gebruik van rauwe koemelk gepromoot. Die zou gezonder zijn dan gepasteuriseerde melk, maar volgens specialisten klopt dat niet. De samenstelling van rauwe en gepasteuriseerde melk is nagenoeg dezelfde, terwijl onderzoek aantoont dat consumenten van rauwe melk veel meer kans lopen op een bacteriële infectie.
België België 6 op de 10 Belgen zijn bang voor een nieuwe wereldoorlog De oorlog in Oekraïne, de onzekere situatie rond de Verenigde Staten als NAVO-bondgenoot en de discussie over de verhoogde defensie-uitgaven hebben een impact op de gemoedstoestand van de Belg. 6 op de 10 zijn bang dat een mogelijke oorlog ook ons land bereikt.
Factcheck Factcheck Van leefloners tot ChatGPT als therapeut: herlees onze beste factchecks van 2025 Als doorgewinterde factcheckers zijn we wel wat gewoon als het op fake news aankomt. Dat het steeds vaker onze wereldleiders zelf zijn die de desinformatie verspreiden die wij onderzoeken, went hopelijk nooit.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck De zaak-Carl Devos: waarom Knack heeft gewacht om te reageren 'Als u, beste lezer, op de cover van Knack deze week een streepje ironie ontwaart, dan is dat niet toevallig', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Yoga op school? Geef alle leerlingen liever tekenles’ Niet alleen moeten kunstvakken het in het secundair onderwijs met steeds minder lesuren stellen, er wordt doorgaans ook weinig belang aan gehecht. ‘Nochtans kunnen die paar uur artistieke vorming voor onze leerlingen echt het verschil maken’, zeggen vier leerkrachten uit De Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Collega’s die geen spelfouten aanduiden in de taken van hun leerlingen? Dat is schuldig verzuim’ Hebben handgeschreven dictees nog zin nu leerlingen hun kennis van spelling en grammatica ook in allerlei apps kunnen testen? ‘Correct schrijven is geen taak die kinderen moeten uitvoeren. Er moet altijd, in elke les en in elk vak, aandacht aan worden besteed’, klinkt het in de Leraarskamer van Knack.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Twee maand later is de wereld veranderd: regeerakkoord moet worden herschreven' De regering-De Wever onderhandelt deze week over ‘de losse eindjes’ in het regeerakkoord. Maar dat regeerakkoord is achterhaald.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, USAID heeft geen 250.000 dollar betaald aan wijlen Jeffrey Epstein Volgens onlineberichten heeft de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID 250.000 dollar betaald aan zedendelinquent Jeffrey Epstein. Dat klopt niet. Het gaat om een gerucht gebaseerd op de verwarring met een naamgenoot van de in 2019 overleden Epstein.
Onderwijs Onderwijs Resultaten IDP-proeven: de leerprestaties van Vlaamse leerlingen stijgen dan toch niet Uit de jaarlijkse IDP-proeven die leerlingen uit basisscholen van het katholieke onderwijs afleggen, blijkt dat er dan toch geen sprake is van een kentering op het vlak van leerprestaties. Vorig jaar gingen die opvallend vooruit, maar nu stagneren ze weer.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Het zal u ongetwijfeld verbazen, maar een job in het onderwijs is niet hetzelfde als verbanning naar Siberië’ Voor veel jongeren is lesgeven wel het laatste wat ze willen doen. ‘We moeten dringend hun vooroordelen over een baan in het onderwijs weerleggen. En dat begint natuurlijk in de klas’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Psychologie Psychologie ‘Complotdenkers zijn allesbehalve dom’: wat we kunnen leren van complottheorieën Van chemtrails, over een geënsceneerde maanlanding en een platte aarde, tot politici die in de kelder van een pizzeria kinderen offeren: de sociale media bulken van de complottheorieën. Maar waarom zijn ze zo moeilijk te ontkrachten? En leren zij ons iets over onszelf? ‘Complotdenkers zijn allesbehalve dom. Juist zij stellen de grote vragen, en beargumenteren hun antwoorden tot op de komma’, zegt factchecker Rien Emmery.
Nieuws Nieuws Gezocht voor doctoraat: leerkrachten Nederlands Welke romans moeten leerlingen lezen? Hoe stellen leerkrachten die leeslijst samen? Kiezen ze boeken waar ze zelf dol op zijn of baseren ze zich op recensies? En hoeveel lestijd wordt er in totaal aan literatuur besteed? Dat proberen onderzoekers van de KU Leuven en de Radboud Universiteit Nijmegen te achterhalen.
Onderwijs Onderwijs ‘Het beroepsonderwijs levert veel te weinig vaklui af’ Nooit eerder waren er meer Vlaamse scholieren ingeschreven in het technisch of beroepsonderwijs. Maar daarom raken tso en bso nog niet van hun stigma af, zeggen onderwijsexperts.
Onderwijs Onderwijs Gepensioneerde leerkrachten voor de klas: ‘Nu kunnen we ons tenminste op het échte stielwerk concentreren’ Een paar duizend leerkrachten geven ook na hun pensioen nog geregeld les. Dat doen ze omdat ze graag voor de klas staan, maar vooral ook om hun oude school uit de hoge nood te helpen. ‘Anders zijn mijn voormalige collega’s en leerlingen de dupe’, klinkt het.
Onderwijs Onderwijs Maak kennis met de OnderwijsHub van Knack: een website speciaal voor leerkrachten Om nóg meer leerkrachten de kans te geven om hun stem te laten horen, lanceert Knack de OnderwijsHub. Dat wordt een veilige thuishaven voor iedereen die voor de klas staat.
Onderwijs Onderwijs De West-Vlaamse Leraarskamer: ‘Ik betaal elk schooljaar wel duizend euro uit eigen zak aan spullen voor mijn klas’ Krijgen scholen genoeg geld van de overheid? ‘Wij betalen veel zelf, organiseren crowdfundings of kloppen bij een serviceclub aan’, klinkt het in de West-Vlaamse Leraarskamer van Knack.
Politiek Politiek Zeven redenen waarom staken en betogen vandaag onverantwoord is De vakbonden verwachten meer dan 50.000 betogers in Brussel tegen de plannen van de regering-De Wever. Maar beseffen de actievoerders wel voldoende in welke financieel-economische situatie we ons vandaag bevinden?
Onderwijs Onderwijs De Limburgse Leraarskamer: ‘Vaste benoemingen in het onderwijs? Wat een betutteling’ Moeten de vaste benoemingen op de schop? ‘Geef ons maar een gewoon arbeidscontract zoals in de privésector’, klinkt het in de Limburgse Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Antwerpse Leraarskamer: ‘Tegenwoordig staan er mensen voor de klas die niet eens foutloos kunnen schrijven’ Zijn nieuwe leerkrachten wel genoeg gewapend om les te geven? ‘Iederéén denkt dat hij of zij voor de klas kan staan en dat haalt het niveau danig naar beneden’, klinkt het in de Antwerpse Leraarskamer van Knack.
Politiek Politiek Historicus Bruno De Wever: 'België ontmantelen zit vooraan in het hoofd van mijn broer, ook als premier' Wat bezielt Bart De Wever om premier van België te worden? Knack vroeg het aan politicoloog Bart Maddens en historicus-broer Bruno De Wever. ‘Peter De Roover en Jan Jambon zijn met slaande deuren bij de Volksunie vertrokken, maar kunnen zelf communautair geen deuk in een pakje boter slaan.’
België België Huiszoeking bij hoofd anticorruptiedienst van federale politie De Algemene Inspectie van de politie en een Brusselse onderzoeksrechter hebben donderdagvoormiddag huiszoekingen uitgevoerd bij het hoofd van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC). Dat vernamen Knack en Le Soir uit meerdere goed geïnformeerde bronnen.
Justitie Justitie Regeerakkoord: Staatsveiligheid wordt stoorzender De regering-De Wever wil de Staatsveiligheid in staat stellen om dreigingen effectief tegen te gaan door disruptief op te treden.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Moeten politici en politieke partijen een serieuze inspanning leveren? Dat is vooral schijn' Iedereen moet een bijdrage leveren, staat in het regeerakkoord. Behalve de politici en politieke partijen.
België België Demonstranten stichten brand aan Belgische ambassade in Congo De Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa werd dinsdagochtend door demonstranten in brand gestoken. Dat blijkt uit beelden die op sociale media opduiken. België heeft de Congolese autoriteiten om politieversterking gevraagd.
Maatschappij Maatschappij Kersvers Knack-columnist Khalid Benhaddou: ‘In tijden van safe spaces wil ik pleiten voor brave spaces’ Deze week debuteert Khalid Benhaddou als Knack-columnist. ‘Ik zal tweewekelijks een poging doen om de wezenlijke problemen van deze tijd te analyseren, en ook een mogelijke oplossing formuleren. Hoe kunnen we de monsters van deze tijd verslaan?’
Wereld Wereld World Economic Forum opnieuw van start in Davos: alle complottheorieën nog eens op een rijtje In de schaduw van Donald Trumps inauguratie vindt van 20 tot 24 januari 2025 in het Zwitserse bergdorp Davos het World Economic Forum plaats. Vorig jaar bracht Knack het complotnarratief rond die organisatie in kaart.
Onderwijs Onderwijs Van zelfverwonding in de toiletten tot keukenmessen op de speelplaats: onderwijspersoneel trekt aan de alarmbel Steeds meer Vlaamse leerlingen kampen met mentale problemen of gedragen zich agressief. Scholen weten soms niet meer wat ze daarmee moeten aanvangen.