Rutten: ‘Keuze N-VA verandert niets aan bereidheid tot regeringsdeelname’

Informateur Bart De Wever en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten © BELGA

Dat N-VA na een paringsdans van verschillende weken beslist heeft Europees toch niet tot de liberale fractie toe te treden, verandert niets aan de bereidheid van Open VLD om in eigen land alsnog centrumrechtse regeringen op te zetten met N-VA, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

De partijraad van N-VA koos om niet in zee te gaan met de ALDE-fractie van Guy Verhofstadt, maar te kiezen voor de ECR. Nochtans besnuffelden kopstukken van N-VA en de ALDE mekaar de voorbije weken nadrukkelijk. Onder meer Open VLD’er Guy Vanhengel reageerde fors en noemde N-VA “een zootje ongeregeld”.

Voor Rutten heeft de N-VA-keuze alvast het voordeel van de duidelijkheid. “Er is gekozen voor een anti-Europees project, met sterk homofobe en racistische partijen”, reageerde ze. “N-VA maakt duidelijk dat ze conservatieven en geen liberalen zijn.”

Rutten heeft naar eigen zeggen respect voor die keuze. Al toont ze zich wel verbaasd dat de beslissing pas na de verkiezingen kwam. “Als het dan toch zo’n groot inhoudelijk debat was, had ik dat toch voor de verkiezingen verwacht”, merkte ze op. Iedereen kent het pro-Europese verhaal van Open VLD en diens fractieleider Verhofstadt. “Dat ga je niet na de verkiezingen plots ontdekken.”

De binnenlandse politiek laat Rutten er niet van afhangen. Open VLD blijft beschikbaar om mee centrumrechtse regeringen op de been te brengen met N-VA, zolang dat maar zowel federaal als Vlaams gebeurt. “Onze houding sinds 25 mei en eigenlijk ook daarvoor is onveranderd.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content