Een miljonairstaks, pensioen weer op 65 en weg met de loonwet: dit is het kiesprogramma van PVDA-PTB

© Getty
Ewald Pironet

Dit zijn de belangrijkste thema’s uit het kiesprogramma van de communistische partij PVDA-PTB.

Miljonairstaks

De PVDA-PTB wil een ‘miljonairstaks’ invoeren. Ze wil hiermee de 1 procent superrijken treffen, zegt ze zelf, ‘de fortuinen van boven de 5 miljoen euro’. De ambitie is om 2 procent taks in te voeren op vermogens boven de 5 miljoen euro en 3 procent op vermogens boven de 10 miljoen euro. Volgens de communisten is dat haalbaar. Daarvoor moeten ‘de superrijken zelf hun fortuin aangeven via fortune-on-web’. De PVDA-PTB rekent erop dat die ‘miljonairstaks’ 8 miljard euro zal opbrengen.

Verlaging btw op voeding en basisproducten

Volgens de PVDA-PTB ‘is onze koopkracht niet meer wat ze geweest is’. Een van de maatregelen die ze voorstelt is een onmiddellijke btw-verlaging naar nul procent voor voeding en basisproducten. Het Prijzenobservatorium krijgt de bevoegdheid om te controleren of de btw-verlaging wel ten goede komt aan de consument en niet naar extra bedrijfswinsten gaat. En als de prijzen met de btw-verlaging toch niet zouden dalen, moet de overheid ingrijpen en de prijzen blokkeren.

Vrije onderhandelingen over lonen

Volgens de PVDA-PTB steeg de inflatie de voorbije jaren sneller dan de lonen konden volgen. De partij spreekt van een trend en wil die stopzetten. Daarvoor wil ze ‘het recht op vrije onderhandelingen over collectieve loonsverhogingen herstellen’. En ze wil de zogenaamde loonwet, die bepaalt hoeveel de lonen maximaal mogen stijgen, ‘verbieden’. Aan de andere kant wil ze ‘de index beschermen en niet laten uithollen. De indexaanpassing van de lonen vormt de basis. Maar het is niet genoeg. De lonen moeten ook boven de indexaanpassingen kunnen uitstijgen.’

Niet langer werken

Het is de bedoeling dat iedereen langer gaat werken, maar daar voelt de PVDA-PTB niets voor: ‘Werken tot 67 is onrechtvaardig en onhaalbaar.’ Ze wil de wettelijke pensioenleeftijd dan ook terugbrengen naar 65 jaar. ‘We maken het vervroegd pensioen weer mogelijk vanaf 60 jaar na 40 gewerkte jaren’, aldus de communisten. ‘Wie 35 jaar gewerkt heeft in een zwaar beroep, moet vroeger op pensioen kunnen gaan. Landingsbanen met uitkering moeten opnieuw mogelijk zijn voor 55-plussers zodat werken ook voor oudere werknemers werkbaar blijft.’

Betere wettelijke pensioenen

De PVDA-PTB wil het minimumpensioen optrekken tot 1850 euro netto per persoon. Het wettelijk pensioen voor werknemers en zelfstandigen wordt geleidelijk aan opgetrokken naar 75 procent van het gemiddeld loon of beroepsinkomen. Het wettelijk maximumpensioen moet voor iedereen worden beperkt tot twee keer het minimumpensioen dat ze wil invoeren, dus tot 3700 euro netto per maand.

100 procent hernieuwbare energie

‘Met een planmatige aanpak en grootschalige publieke investeringen versnellen we de energietransitie naar 100 procent hernieuwbare energie’, zo staat in het kiesprogramma. Tegen 2030 moet minstens 70 procent van onze elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energie komen. De PVDA-PTB wil ‘samen met de andere landen rond de Noordzee het initiatief nemen om van de Noordzee een grote energiecentrale te maken’. Daarnaast worden ‘lokale publieke energiebedrijven opgericht om te investeren in zonne- en windenergie, batterijen en warmtenetten.’ Tot slot ‘halveren we ons energieverbruik tegen 2050 met een publiek investeringsplan in hernieuwbare energie, openbaar vervoer en isolatie van gebouwen.’

Meer België

Het zwaartepunt van de beslissingen moet voor de PVDA-PTB op federaal niveau liggen, ‘wat gelijkheid voor alle inwoners garandeert’. De federale staat moet het kader aangeven en bepaalt de grote oriëntaties en normen in de sleuteldomeinen. Het gezondheids-, mobiliteits-, energie- en waterbeleid, maar ook de economie, werkgelegenheid, nieuwe technologieën en overheidsinvesteringen horen federale materie te zijn. De regels van de federale staat moeten voorrang hebben op die van de gewesten en gemeenschappen. De partij wil ook dat ‘de federale ministers verantwoording afleggen aan het hele land. Sommige parlementsleden worden voortaan gekozen door de hele bevolking, op een nationale lijst, de zogenaamde federale kieskring’.

Tegen de NAVO

De PVDA-PTB pleit voor een ‘positief, actief en constructief vredesbeleid’. In het kiesprogramma heet het dat ‘in de strijd voor vrede een offensieve alliantie als de NAVO geen deel is van de oplossing, maar deel van het probleem’.

Het volledige kiesprogramma van de PVDA-PTB vindt u hier.

Lees meer over:

Partner Content