‘Stilzwijgen van informateur De Wever is onbegrijpelijk’ (vakbonden)

Bart De Wever © Belga

De drie grote vakbonden vinden het “onbegrijpelijk” dat informateur Bart De Wever drie weken na zijn aanstelling nog geen enkel contact heeft gezocht met de sociale gesprekspartners.

ACV, ABVV en ACLVB komen daarom zelf met hun prioriteiten naar buiten. “Tot onze grote verwondering heeft de informateur nog geen minuut tijd gehad voor de sociale partners. Voor de werkgevers is dat niet nodig, want er wordt voor hun programma gegaan. Maar voor de vakbonden wel”, aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “De Wever had na drie weken al lang een signaal moeten geven. Maar het blijft oorverdovend stil. Nu hoeft het niet meer”.

Ook ACV-voorzitter Marc Leemans vindt het “heel raar” dat er in de huidige sociaal-economische context, die snel duidelijkheid vereist over welke richting het federaal zal uitgaan, niet wordt overlegd met de werknemers en de werkgevers. De vakbonden willen dat er op korte termijn een federale regering komt, “waarbij er plaats is voor sociaal overleg”, aldus de ABVV-voorzitter. Daarbij moet voluit worden gegaan voor de creatie van kwaliteitsvolle banen en een doorstart van de reële economie, zonder afbraak van welvaart en welzijn en zonder kortzichtig besparingsbeleid waarvan enkel werkgevers en aandeelhouders beter worden. “Geen louter ideologisch, neoliberaal economisch verhaal”, waarschuwen de bonden. Leemans herinnert er daarbij aan dat 65 à 70 pct van de kiezers niet heeft gestemd voor een centrumrechts beleid.

Veertien priorite

iten

De bonden zijn bezorgd over de index, de loopbaanproblematiek, de werkloosheidsuitkeringen en de fiscaliteit. Dat uit zich ook in de veertien prioriteiten die volgens hen gerealiseerd moeten worden. Zo is voor de bonden een nieuwe loonbevriezing na 2014 “uitgesloten”, moet de degressie van de werkloosheidsuitkeringen worden teruggeschroefd, is er nood aan een sterke federale sociale zekerheid en blijft een degelijk pensioen levensnoodzakelijk.

“Hoeksteen” van het nieuwe federale beleid, aldus ACV-vakbondsleider Leemans, moet de fiscale hervorming zijn. “Minder druk op de lasten op arbeid en een verschuiving van de inspanningen naar die inkomensgroepen die vandaag minder bijdragen kan zorgen voor heel wat hefbomen. Hefbomen die zorgen voor jobcreatie en kansen voor de ondernemingen”, benadrukt Leemans. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content