Heeft Bart De Wever genoeg om derde verlenging van koning Filip te krijgen?

Koning Filip en Bart De Wever (N-VA) © BELGA
Simon Demeulemeester

Informateur Bart De Wever (N-VA) moet morgen zijn eindverslag indienen bij koning Filip. Maar hij heeft zijn centrumrechtse coalitie nog niet in zicht, zeker niet na de forse uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel. Toch zou een ‘politieke verrassing’ niet uitgesloten zijn.

Informateur Bart De Wever (N-VA) moet morgen zijn eindverslag indienen bij koning Filip. Maar hij heeft zijn centrumrechtse coalitie nog niet in zicht, zeker niet na de forse uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel. Toch zou een ‘politieke verrassing’ niet uitgesloten zijn.

Informateur Bart De Wever (N-VA) wordt morgen voor de derde keer bij koning Filip verwacht, om zijn eindverslag voor te leggen. Verwacht wordt dat De Wever aan de koning zal vragen om een derde verlening van zijn mandaat. Dat moet erop wijzen dat De Wever nog hoop heeft om zijn gedroomde centrumrechtse coalitie te vormen.

Die moet aan Vlaamse kant bestaan uit zijn N-VA en de CD&V – met wie N-VA ook aan Vlaamse zijde aan het onderhandelen is. Aan Franstalige kant moeten CDH en MR aanschuiven. Daar klemt wellicht het schoentje.

Michel op gaspedaal

Enerzijds is het water tussen De Wever en de Franstaligen nog steeds diep. Zowel CDH als MR morden al dat de informateur nog steeds niet met inhoudelijke projecten kwam. MR-voorzitter Charles Michel ging afgelopen weekend op de gaspedaal staan. ‘Indien men ons op een bepaald moment een voorstel zou doen, dan zouden we onze verantwoordelijkheid nemen door een antwoord een geven,’ zo klonk het in de zondagse praatprogramma’s van RTBF en RTL-TVi. Lees: die voorstellen zijn er nog niet.

Ander prikje naar N-VA: MR zal niet voor de toetreding van N-VA tot de Europese liberale fractie (ALDE) in het Europees parlement stemmen, aldus de voorzitter. ‘Wij zullen tegenstemmen mocht er een vraag tot toetreding worden uitgesproken.’

Michel doorbrak ook de rust die er rond de formatie hangt. Zeker bij N-VA en CD&V wordt de door De Wever gevraagde discretie goed nageleefd. Michel, die erg in zijn wiek is geschoten door de demarche van PS en CDH in Brussel en Wallonië, toonde zich scherp voor de Franstalige partijen. Ook voor CDH, die Bart De Wever nochtans nodig heeft voor zijn coalitie. De kiezers van CDH moeten zich bedrogen voelen, meent Michel. PS, en dan vooral Elio Di Rupo, zouden het land in gevaar gebracht hebben, klonk het. ‘Di Rupo is de kapitein die het schip in brand steekt.’ Of nog: ‘Ik kan niets goed over Di Rupo zeggen.’

Stapt MR in een ‘rechtse Vlaamse inleverregering zonder Franstalige meerderheid’?

CDH heeft het ook verkorven bij MR omdat het in het Waals parlement ging dwarsliggen over de hertelling van de stemmen uit Charleroi, zoals door MR gevraagd. Maar de animositeit is wederzijds: CDH vreest dat MR hen wil dumpen. Vraag is of Michel kwaad genoeg is op CDH en PS om dat te doen, en als enige Franstalige partij in een rechtse regering zonder Franstalige meerderheid in het parlement te stappen.

Dat zou dan wel zeven ministerposten opleveren – en als Open VLD erbij komt en zo van de liberalen de grootste familie in de regering maakt, ook het premierschap? – maar ook een virulente oppositie in het eigen landsgedeelte. Het is weinig comfortabel, op je eentje een rechts beleid verdedigen tegen de oorlogsmachine van PS, twee PTB’ers (Raoul Hedebouw en Marco Van Hees), het gekwetste Ecolo, de CDH en voormalig kartelpartner FDF – met wie de plooien nog verre van gladgestreken zijn.

N-VA had met ‘een Franstalige belastingregering zonder Vlaamse meerderheid’ een gouden slogan tegen Di Rupo I. MR zou aan Franstalige kant heel makkelijk verweten kunnen worden in een ‘rechtse Vlaamse inleverregering zonder Franstalige meerderheid’ te stappen.

Druk op CDH

Dat Michel het zo op CDH gemunt heeft, maakt het werk van De Wever niet makkelijker. Voor hem is het bovendien niet zonneklaar in hoeverre hij met CDH verder kan. Dat ze in de Franstalige regeringen met de PS in zee gaan, kan betekenen dat ze ook federaal eigenlijk aan de PS vastgeklonken zijn. Een liberaal kopstuk laat er geen twijfel over bestaan dat het CDH het schoothondje van de PS is. ‘Dat was in 2010 al zo. Toen moest Di Rupo maar naar Lutgen kijken, en die ging dan eens te keer. Netjes ingestudeerd. Vandaag is dat niet anders.’

Komt daarbij dat CDH dan federaal oppositie van PS zou moeten slikken, en er in de deelstaten mee regeert. Bovendien legt de Franstalige christelijke arbeidersbeweging MOC grote druk op Benoît Lutgen, door expliciet op te roepen niet met N-VA in een regering te stappen. Dus wil Lutgen heel duidelijke, concrete voorstellen van De Wever. Maar die zijn er dus, naar men zegt, nog niet.

Ook al ligt de boulevard voor De Wever niet wijd open, helemaal onmogelijk is de situatie niet. De Morgen citeert ‘een goedgeplaatste bron’ als volgt: ‘Dit is surplacen op topniveau. Iedereen zit nog recht op zijn fiets, iedereen heeft nog de intentie om aan de meet te komen. Maar niemand maakt aanstalten om te bewegen. Het is aan de informateur om hen in beweging te krijgen.’

Verrassing?

Dus lijkt het evident dat De Wever aan koning Filip nogmaals een verlening vraagt. Daarvoor zal hij wel moeten aantonen dat hij voldoende vooruitgang heeft geboekt. Misschien weet Michel meer. Ondanks zijn negatieve toon, zei hij dit weekend immers ook niet uit te sluiten dat er in de toekomst een of andere politieke verrassing komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content