Karin Eeckhout

Volgens berichten die viraal gaan op sociale media verspreidt Het Laatste Nieuws foute informatie over het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Terwijl de krant schrijft dat het ziekenhuis 'bezwijkt onder druk', zou Jessa zelf het tegendeel communiceren. Het krantenartikel gaat echter louter over de moeilijke werksituatie op de spoedafdeling. De communicatie van het ziekenhuis gaat over het aantal coronapatiënten in de instelling.

Brecht Castel

Niet minder dan 1,5 miljoen mensen zagen op Facebook een foto van een '6000-jarige baobab in Senegal' passeren. Maar die 6000 jaar is volgens specialisten een forse overschatting. De boom staat bovendien niet in Senegal maar in Namibië.

Karin Eeckhout

De premier van de Australische deelstaat New South Wales, Gladys Berejiklian, nam onlangs ontslag. Volgens socialemediaberichten deed ze dat omdat er een corruptieonderzoek zou lopen naar geld dat ze zou hebben gekregen van de farma-industrie om de coronavaccins te "pushen". Dat klopt niet. Er loopt wel een corruptieonderzoek naar Berejiklian, maar dat heeft niets te maken met de farma-industrie of de coronavaccins.

Brecht Castel

Op Instagram en Facebook circuleert een video van iemand die QR-scanners zou kapotslaan. De beelden worden gelinkt aan het coronapaspoort en aan het sociaalkredietsysteem in China. Dat klopt niet. De beelden dateren van voor de coronacrisis en tonen een man die incheckmachines vernielt op de Zuid-Koreaanse luchthaven van Incheon

Brecht Castel

Een Facebookvideo toont hoe mensen weglopen nadat een straal wordt afgevuurd. Volgens de titel van de video toont de clip 'de techniek achter 5G'. Dat klopt niet. Het gaat om een test van een afweersysteem van het Amerikaanse leger om met elektromagnetische energie tegenstanders te stoppen. De nieuwe telecomtechnologie 5G gebruikt veel lagere frequentiebanden.

Brecht Castel

Een tweet van de Sloveense premier op 14 oktober heeft een diplomatieke rel veroorzaakt tussen Nederland en Slovenië. De tweet bevat een afbeelding met 'handpoppen van Soros' en werd na een paar uur weer verwijderd. Knack onderzocht de oorsprong van de afbeelding.

Brecht Castel

Op sociale media wordt een artikel gedeeld van een controversiële website, waarin wordt gesteld dat in het Verenigd Koninkrijk 'veel mensen in het ziekenhuis liggen omdat ze het vaccin hebben genomen'. Die uitspraak blijkt afkomstig van het Britse parlementslid Christopher Chope, die deze stelling niet kon staven met feiten.

Karin Eeckhout

Sinds het aantreden van de huidige Vlaamse regering werd al meer dan één miljoen nieuwe bomen geplant, en dat is meer dan in de hele vorige regeerperiode. Dat zeggen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en haar partij. Er kwamen in deze legislatuur inderdaad al 1.169.727 bomen bij, en er werd al bijna evenveel nieuw bos gerealiseerd als in de volledige vorige regeerperiode, leert ons onderzoek.

Karin Eeckhout

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft de medische noodwet niet verlengd. Volgens federaal parlementslid Kathleen Depoorter (N-VA) zijn veel vrijwilligers in de vaccinatiecentra daardoor niet langer juridisch beschermd. Dat laatste klopt, zeggen specialisten medisch recht.

Brecht Castel

Een video op Telegram, Facebook en Twitter zou de premier van Nieuw-Zeeland tonen die crack rookt. Het gaat echter over een getrukeerde deepfakevideo waarbij het gezicht van de politica werd geplakt op een video van iemand anders die marihuana rookt. De deepfake werd opgeladen door een cannabisactivist.