Een bericht op sociale media stelt dat mondmaskers kanker zouden veroorzaken. Dat klopt niet. Aan de oorsprong van de claim ligt een oude meme die gebaseerd is op een verkeerde interpretatie van het werk van de Duitse kankeronderzoeker Otto Hamburg. In het begin van de coronacrisis koppelden socialemediagebruikers die foute interpretatie aan het dragen van mondmaskers.

Brecht Castel

Een Facebookvideo zou aantonen dat het Moderna-vaccin chloroform bevat. Dat klopt niet. Er is verwarring ontstaan tussen het lipide of vetdeeltje SM-102, dat daadwerkelijk in het Moderna-vaccin zit, en het chemische product met de merknaam 'SM-102', dat voor 90 procent bestaat uit giftig chloroform.

Lotte Lambrecht

Kamerlid Darya Safai (N-VA) post op 10 mei een foto van een huilend meisje, met in haar armen enkele schoolboeken. Volgens Safai zou het een Afghaans kind zijn dat ternauwernood aan een terroristische aanslag van de taliban is ontsnapt. Dat klopt niet. De foto werd genomen in 2014 in de Gazastrook na een bombardement van het Israëlische leger.

Lotte Lambrecht

Op sociale media duikt een filmpje op waarin een microscopisch beeld van het Pfizervaccin te zien zou zijn. In het vaccin zouden levende organismen te zien zijn. Dat klopt niet. Volgens specialisten zitten er geen levende organismes in het Pfizer-vaccin.