Karin Eeckhout

Volgens een Facebookbericht zouden vaccins 'kankers injecteren in ons lichaam'. De vaccins voor covid-19 zouden volgens dat bericht ook te snel en niet op een wetenschappelijke manier ontwikkeld zijn. Dat klopt niet, zeggen specialisten.

Karin Eeckhout

Een Facebookgebruiker deelt een filmpje waarin een bijzonder chaotisch pakjessorteercentrum te zien is. 'Ondertussen bij Bpost', plaatst hij erbij. Met Bpost heeft de als satire bedoelde video echter niets te maken. Het blijkt te gaan om een oud filmpje van een Chinees sorteercentrum.

Karin Eeckhout

In een Instagrampost wordt gezegd dat vaccins autisme zouden veroorzaken. Voor die stelling, gebaseerd op een frauduleus onderzoek van een ondertussen geschorste Britse dokter, is nooit enig bewijs gevonden.

Brecht Castel

Op Facebook circuleert een korte video van een persoon zonder mondmasker op de covidafdeling van een ziekenhuis. Sommigen zien hierin een bewijs dat de coronacrisis 'georchestreerd' is. De man die in beeld komt, is echter volgens de geldende protocollen niet verplicht om een mondmasker te dragen. In de kamer is namelijk alleen maar verplegend personeel aanwezig dat wél van kop tot teen beschermd is.

Brecht Castel

In een video op Facebook zien we hoe mannen jonge boompjes uit de grond losrukken. Het zou gaan over moslims die dat doen 'omdat de Koran het planten van bomen verbiedt'. Die bewering klopt niet. De video toont een conflict over landgebruik in Pakistan.

Stefanie Van den Broeck

'In steden die zo'n tolheffing invoerden, zien we dat mensen hun gedrag aanpassen, waardoor de inkomsten ook weer dalen.' Dat zei Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) in De Zondag. En het klopt.

Karin Eeckhout

Volgens de Vlaamse advocate Carine Knapen gebruikte de VRT meerdere keren dezelfde getuige omwille van 'bezuinigingen'. Getuige Chris Shaw kwam inderdaad twee keer aan het woord in 'Het Journaal' - één keer omdat hij twee stembrieven voor de Amerikaanse verkiezingen had ontvangen, één keer omdat hij proefpersoon was voor het coronavaccin van Pfizer. Maar met 'bezuinigingen' heeft dat niets te maken.

Brecht Castel

Een foto van iemand met ebola uit 2015 zou nu gebruikt worden voor berichtgeving over covid-19. Het bewuste beeld verscheen in verschillende Belgische media. Het blijkt te gaan over een archiefbeeld van een militaire oefening waarbij iemand een patiënt speelde.

Karin Eeckhout

Volgens een Facebookbericht zouden steeds meer mensen in het ziekenhuis terechtkomen met schimmelinfecties op de longen. Ze zouden die oplopen door het dragen van een mondmasker. Dat klopt niet. Ziekenhuizen zien het aantal longschimmels niet toenemen en er is geen verband tussen zo'n schimmel en het dragen van een mondmasker.

Karin Eeckhout

In een Facebookbericht zegt een Vlaamse huisarts dat de coronacrisis eenvoudig op te lossen is door gratis vitamine D uit te delen. Vitamine D zou corona en andere virussen op afstand houden. Daarvoor bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs.