Brecht Castel

Een fotocollage op Facebook zou moeten bewijzen dat mondmaskers 'niet zo gezond zijn'. Het blijkt te gaan om beelden van de huidziekte impetigo (krentenbaard) en een allergische reactie op een chemische stof. Mondmaskers veroorzaken echter zelden dat soort huidaandoeningen. Ze kunnen wel bestaande huidziekten verergeren.

Karin Eeckhout

De Facebookpagina Viruswaarheid deelt een tekst die beschrijft hoe een elite de rest van de wereldbevolking ongemerkt domineert. De tekst zou geschreven zijn door de in 1937 overleden Amerikaanse zakenman-miljardair John D. Rockefeller. Dat klopt niet. Het blijkt te gaan om een tekst die in 2002 anoniem werd gepost op de financiële website BankIndex.com.

Brecht Castel

Op Facebook circuleert reclame voor een site die waarschuwt voor wereldoverheersing in het kader van de coronacrisis. Die advertentie gebruikt een vermeende uitspraak van Hermann Göring. We konden deze uitspraak echter nergens terugvinden.

Wie onderhoudsgeld stuurt naar een familielid in het buitenland, kan dat in België van zijn belastingen aftrekken. Zo kan je geld naar Marokko sturen, het zelf terughalen en op die manier makkelijk belastingfraude plegen, zegt een populaire Facebookpost. Dat klopt echter niet: voor de fiscale aftrek gelden strikte voorwaarden en bovendien betaal je in principe bedrijfsvoorheffing op onderhoudsgeld dat naar het buitenland gaat.