Brecht Castel

Op sociale media circuleert een document dat een groot plan lijkt uit te zetten voor 2021, en dat van de overheid afkomstig zou zijn. In het document is sprake van een nieuw virus 'covid-21', militaire controle en een universeel basisloon. Het gaat echter niet om een echt overheidsdocument. De oorspronkelijke bron is wellicht een Franse grappenmaker.

Karin Eeckhout

Volgens een populair Facebookbericht zou de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Zuid-Afrika niet te vinden zijn. Er zouden in het land ook geen mondmaskers gedragen worden en alles zou er open zijn. Dat klopt niet. Geen enkel Afrikaans land is zwaarder getroffen door het coronavirus dan Zuid-Afrika en er is een strenge lockdown van kracht.

Karin Eeckhout

In een Facebookvideo zegt een man dat de coronavaccins die in België worden toegediend, niet goedgekeurd zijn door Europa. Dat klopt niet: het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd.

Karin Eeckhout

Een horeca-ondernemer maakt zich boos wanneer hij op het RTL-journaal een interview ziet met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Op de achtergrond lijken immers obers te zien achter een bar. Het blijken echter geen kelners, maar bodes/deurwachters die water en koffie afruimen na een Kamercommissievergadering.

Brecht Castel

Een live-interview met een Nederlandse arts-homeopaat gaat viraal op sociale media. Hij ontkent in straffe bewoordingen de echtheid van de coronacrisis. Zo zouden artsen die de coronacrisis faken 20.000 euro krijgen per patiënt. De arts geeft nu toe dat die uitspraak gebaseerd is 'op een gevoel'.