Karin Eeckhout

Op sociale media circuleert al maanden de bewering dat ziekenhuizen overleden patiënten onterecht zouden bestempelen als coronadoden, omdat ze daarvoor premies zouden opstrijken. Dat klopt niet: ziekenhuizen worden niet vergoed op basis van het aantal covidoverlijdens.

Karin Eeckhout

Volgens een Facebookbericht heeft Facebook vorige zomer het delen van een open brief over de coronamaatregelen onmogelijk gemaakt. Dat klopt, al ging het volgens het socialemediabedrijf om een vergissing. Die werd snel weer rechtgezet, waarna de open brief opnieuw gedeeld kon worden.

Brecht Castel

Op sociale media circuleert een foto met veel dode herten, die zouden 'afgeknald zijn om plaats te maken voor de aanleg van een zonnepark'. Op het terrein waar de dieren zijn geschoten, zullen wellicht zonnepanelen komen, maar in hoeverre dat ook de reden of een excuus was voor de slachtpartij is onduidelijk.

Karin Eeckhout

Volgens een Facebookbericht zijn coronazelftests in ons land verboden, terwijl ze in Frankrijk te koop zijn bij de apotheker. Dat klopt niet. In Belgische apotheken is een zelftest te koop die antistoffen in het bloed opspoort, maar die niet detecteert of iemand besmettelijk is. De sneltest die de Franse apotheken aanbieden, is dan weer geen zelftest.

Karin Eeckhout

Volgens berichten op Twitter en Facebook heeft de federale regering te laat en te weinig geschikte injectiespuiten en naalden besteld voor de coronavaccinaties. In de Kamercommissie Volksgezondheid van 12 januari gaf bevoegd minister Frank Vandenbroucke (SP.A) toe dat er een tekort dreigt aan een bepaald soort spuiten, waardoor een 'flessenhals' kan ontstaan in de vaccinatiecampagne.

Brecht Castel

Op Facebook circuleert een foto die zou aantonen dat paspoppen worden gebruikt om een ziekenhuisafdeling vol te leggen en zo de coronapandemie in scène te zetten. De foto toont echter een Zwitserse minister die een medische school bezoekt waar ze oefenpoppen gebruiken.

Karin Eeckhout

Op Facebook circuleert een video waarin de Amerikaanse Khalilah Mitchell vertelt dat ze verpleegster is en dat de helft van haar gezicht verlamd raakte nadat ze een coronavaccin kreeg. Er is echter geen bewijs dat coronavaccins tot gezichtsverlamming zouden leiden. Mitchell blijkt ook niet geregistreerd te staan als verpleegster.

Karin Eeckhout

Van de coronapremie voor het zorgpersoneel blijft na belastingen minder dan de helft over, zo zeggen massaal gedeelde Facebookberichten. Dat blijkt in vele gevallen te kloppen. Het basisbedrag - 985 euro voor wie voltijds werkt - is bruto, maar volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is dat ook altijd zo gecommuniceerd.

Karin Eeckhout

Een Amerikaanse verpleegster die een van de eerste coronavaccins kreeg, zou overleden zijn, volgens een Facebookbericht. Daar is geen enkel bewijs voor. Zoals op videobeelden te zien is, viel de verpleegster flauw kort nadat ze het vaccin kreeg, maar ze voelde zich enkele minuten later alweer beter.

Karin Eeckhout

Een video waarin een Oostenrijks parlementslid een coronasneltest uitvoert op een glas cola, wordt massaal gedeeld op Facebook, in heel Europa. Dat de cola positief test, bewijst volgens de politicus dat de test onbetrouwbaar is. Onzin, zeggen experten: covidtests zijn niet gemaakt om voedingsmiddelen te testen, en bovendien werd de test verkeerd uitgevoerd.