Verkiezingen 2024: Knack en 7 andere nieuwsredacties lanceren allereerste Factcheck-marathon van de Lage Landen

© Getty
Karin Eeckhout
Karin Eeckhout Journalist en factchecker bij Knack

In de aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen voert Knack de strijd tegen fake news op. We doen dat, voor het eerst, in een unieke samenwerking met andere nieuwsredacties uit Vlaanderen, Franstalig België en Nederland. ‘Door de krachten te bundelen kunnen we sneller foute claims weerleggen en de kwaliteit van het politieke debat verhogen.’

Vandaag, 2 april, is International Factchecking Day, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen nepnieuws en desinformatie. Dat is nodig, want fake news tiert welig en baart ook 8 op de 10 Vlamingen zorgen, zo bleek twee jaar geleden uit een studie van de VRT.

Nu de verkiezingen van 9 juni naderen en de campagne zich op gang trekt, vliegen de politieke uitspraken ons om de oren. Maar kloppen de cijfers wel die kandidaten en partijen daarbij gebruiken? En moeten we altijd geloven wat we zien in een campagne, of worden we soms misleid door beelden en foto’s?

Met zijn factcheckrubriek voert Knack al jaren strijd tegen desinformatie. De komende weken en maanden schakelen we nog een versnelling hoger, en we doen dat in een uniek samenwerkingsverband met andere nieuwsredacties uit Vlaanderen, Franstalig België én Nederland.

Knack, VRT NWS, Factcheck.Vlaanderen, deCheckers.be, RTBF, Algemeen Dagblad, Pointer (KRO/NCRV) en Nieuwscheckers slaan de handen in elkaar voor de allereerste Factcheck-marathon van de Lage Landen. De inspiratie komt uit Nederland, waar eerder al drie edities plaatsvonden bij vorige verkiezingen. De focus ligt op thema’s die een belangrijke rol spelen bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Van koopkracht tot veiligheid, van klimaat tot migratie.

‘Het is ongezien dat maar liefst acht redacties uit België en Nederland de krachten bundelen om samen te factchecken’, zegt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. ‘Maar het is ook nodig. De komende weken en maanden zullen partijvoorzitters en andere toppolitici ons en elkaar om de oren slaan met cijfers, stellingen en rapporten. Maar kloppen die allemaal wel? Twee weken lang, in de kritieke periode net voor 9 juni, gaan twintig journalisten aan de slag om uitspraken van politici te checken. Door de krachten te bundelen maken we ons sterk dat we sneller foute claims kunnen weerleggen en op die manier de kwaliteit van het politiek debat kunnen verhogen.’

Het startschot voor de marathon wordt gegeven op maandag 27 mei. Vanaf dan zullen journalisten van de verschillende redacties samenwerken vanuit een gemeenschappelijke redactie bij de VRT. Iedere dag zullen ze minstens twee factchecks maken in tekst, audio en video, die gepubliceerd zullen worden op de nieuwsplatformen van alle deelnemende media.

Een van de partners die mee in Brussel komt werken, is de Nederlandse publieke omroep KRO-NCRV Pointer. ‘Er staat dan ook veel op het spel bij de Europese verkiezingen’, zegt René Sommer, hoofdredacteur journalistiek KRO-NCRV. ‘Het draait om grote thema’s zoals klimaatverandering en migratie, onderwerpen waarover misinformatie wordt verspreid. Daarom vinden wij het belangrijk om in de aanloop naar de verkiezingen een Factcheck-marathon te organiseren, zodat kiezers hun stem kunnen uitbrengen op basis van de feiten. Door de samenwerking met AD en Nieuwscheckers, maar ook die met de Belgische collega’s van Knack, VRT, Factcheck Vlaanderen en deCheckers kunnen we maximaal impact hebben met onze factchecks.’

Via deCheckers.be kunnen Vlamingen ook zelf factchecks aanvragen of politieke uitspraken signaleren die ze graag willen laten checken.

De Factcheck-marathon van Knack, VRT NWS, Factcheck.Vlaanderen, deCheckers.be, RTBF, Algemeen Dagblad, Pointer (KRO/NCRV) en Nieuwscheckers. Van 27 mei tot en met verkiezingsdag 9 juni (6 juni voor de Nederlanders). Alle factchecks van de marathon zullen verschijnen op de platformen van Knack, op die van de andere deelnemende media én op decheckers.be.

Partner Content