Factcheck: nee, deze foto heeft niets te maken met de recente instorting van de brug in Baltimore

Karin Eeckhout

Op sociale media gaat een foto viraal van een in water ondergedompelde auto. Het zou gaan om een voertuig dat in het water terechtkwam na de recente instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore. Dat klopt niet: op de foto zien we een auto die in een rivier drijft in Noord-Ierland.   

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Sinds 26 maart verschijnen op X heel wat posts zoals de onderstaande. Dit bericht werd 238.500 keer bekeken, in totaal bereikten soortgelijke posts al miljoenen mensen.

De auteur van de tweet beweert beelden te delen van de instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore. In de nacht van 25 op 26 maart ramde het 300 meter lange containerschip Dali, dat onder Singaporese vlag onderweg was van Baltimore naar Colombo, Sri Lanka, de Francis Scott Key Bridge over de Patapscorivier, ten zuidoosten van Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. Het zware vrachtschip was tegen een pijler van de brug gevaren, waarna de brug is ingestort. Bij de ramp zijn mensen en voertuigen in het ijskoude water terechtgekomen en vermoedelijk zijn er zes doden gevallen.

De foto links toont inderdaad de Francis Scott Key Bridge: de foto blijkt een screenshot uit een video waarin de instorting te zien is (vanaf 2:34). Die video werd onder meer door de Amerikaanse nieuwszender CNN verspreid.

Noord-Ierland 

De foto rechts, die luttele uren na de ramp ook al op Instagram viraal ging, heeft echter niets met het recente incident in Baltimore te maken. Via een omgekeerde zoekopdracht met Google Afbeeldingen vinden we het beeld onder meer terug bij artikels van de BBC, de Belfast Telegraph en BelfastLive. 

In die artikels lezen we dat een man werd gered nadat hij met zijn auto in een rivier was gereden in de omgeving van Dungiven in Noord-Ierland op 1 januari 2022. De zilverkleurige Peugeot 308 was tegen een brug gereden vooraleer hij in het water terechtkwam.

De Noord-Ierse brandweer postte onderstaand Facebookbericht over de reddingsoperatie.

Ook de factcheckers van AFP, Newsweek en Newschecker onderzochten de foto. Zij kwamen allemaal tot dezelfde conclusie.

Oekraïner

Over de instorting van de brug doet heel wat misinformatie de ronde. Eerder weerlegde Knack de claim dat de kapitein van het schip dat de brug deed instorten een Oekraïner zou zijn. Ook werden beelden van een explosie op de Krimbrug in 2022 verspreid als waren het recente opnames van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore. Ook daarover maakte Knack een factcheck.

Het gebeurt wel vaker dat er na een zwaar ongeval of een natuurramp op sociale media beelden worden gedeeld van eerdere gebeurtenissen, die dan onterecht aan het recente incident worden gelinkt. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de aardbeving die Turkije en Syrië trof in februari 2023. Toen werden onder meer oude beelden uit Florida en beelden van een eerdere aardschok in het westen van Turkije verkeerdelijk met die aardbeving in verband gebracht.

Conclusie

– Op sociale media gaat een foto viraal van een in water ondergedompelde auto. Het zou gaan om een voertuig dat in het water terechtkwam na de recente instorting van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore. 

– Dat klopt niet: op de foto zien we een auto die in een rivier drijft in Noord-Ierland in januari 2022.

– We beoordelen de posts die de foto linken aan de Francis Scott Key Bridge in Baltimore daarom als onwaar.

Bronnen

In de tekst vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 3 april 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content