Andere sporten Het kippenvelmoment van springruiter Ludo Philippaerts: ‘Als ouder is je ultieme doel: je kinderen die je overtreffen’
Maatschappij Waarom de Zweden geen fan zijn van ons model voor sekswerk: ‘De Belgische overheid is een pooier’
Factcheck Factcheck Factcheck: België is lang niet enige land waar pensioenen geïndexeerd worden In het VRT-duidingsprogramma Terzake suggereert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dat België het enige land ter wereld zou zijn waar de pensioenen automatisch worden geïndexeerd. Dat klopt niet: in de meeste OESO-landen wordt de koopkracht van gepensioneerden beschermd door een systeem van automatische indexering.
Wereld Wereld Liberal Party van Mark Carney wint verkiezingen, maar haalt wellicht geen meerderheid De Liberal Party van premier Mark Carney heeft de parlementsverkiezingen in Canada gewonnen, maar lijkt wel te weinig zetels binnen te halen voor een absolute meerderheid in het parlement. De conservatieve kandidaat-premier Pierre Poilievre heeft zijn verkiezingsnederlaag intussen toegegeven.
Wereld Wereld Verkiezingen Canada: voorlopige resultaten roepen liberale partij van Mark Carney uit tot winnaar De Liberale Partij van Mark Carney heeft de Canadese verkiezingen gewonnen, zo berichten verschillende Canadese media, waaronder CBC, op basis van voorlopige resultaten.
Wereld Wereld 29 procent van de Republikeinen ziet Europa als 'vijand' Peilingen van het Britse magazine The Economist tonen aan dat de vriendschap tussen Amerikanen en Europeanen steeds meer plaatsmaakt voor argwaan.
Opinie | Jonas Van der Slycken Opinie | Jonas Van der Slycken 'Hoe versterken we onze Europese economie tegen een nakende Trump-recessie?' Naar aanleiding van de aangekondigde invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump en een mogelijke economische recessie leggen Jonas Van der Slycken en Stef Kuypers in deze bijdrage uit hoe we volgens hen onze Europese economie schokbestendig kunnen maken.
Wereld Wereld Boycot tegen Amerika: is het zinvol om geen producten uit de VS meer te kopen? Van Tesla over McDonald's en Coca-Cola tot Jack Daniel’s: wereldwijd groeit de weerstand tegen Amerikaanse producten en bedrijven. Maar is het meer dan een symbolisch signaal? Experts wegen de economische en geopolitieke gevolgen af.
Wereld Wereld Van bankier tot boksring: Mark Carney, de outsider die Canada tegen de VS wil wapenen Met zijn verpletterende overwinning in de strijd voor de opvolging van Justin Trudeau als leider van de Liberale Partij – en als premier van Canada – heeft de 59-jarige Mark Carney zich stevig op de politieke kaart gezet. De Canadezen vragen zich af welke versie ze te zien zullen krijgen van hun voormalige gouverneur van de centrale bank.
Wereld Wereld 'Amerikaanse regering lijkt niet uit op deal handelsoorlog' De Amerikaanse regering lijkt geen bereidheid te tonen om een deal te sluiten die hogere invoertarieven alsnog zou kunnen afwenden. Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Maros Sefcovic maandag vastgesteld.
Wereld Wereld Historicus Quinn Slobodian over de macht van Musk en co.: 'Anarcho-kapitalisten willen gewoon ontsnappen aan de democratie’ Hoe patriottisch zijn Donald Trump en Elon Musk echt? De machtigste mannen van de Verenigde Staten beloven dan wel dat ze Amerika weer groot willen maken, maar daar twijfelt de Canadese historicus Quinn Slobodian toch aan. ‘Het gaat niet over terug willen naar de veiligheid van de natie, maar over nieuwe zones creëren waar je kunt experimenteren met nieuwe vormen van politiek en zo de problemen met nationale democratieën kunt omzeilen.’ Een gesprek over anarcho-kapitalisten, start-upsamenlevingen en de achilleshiel van Elon Musk.
Opinie | Mark Van de Voorde Opinie | Mark Van de Voorde 'Meedogenloos handel drijven: dat is de manier waarop Donald Trump aan politiek doet' 'Het verbaast me dat men verbaasd reageert op de strapatsen van Donald Trump. Uiteraard verwacht je niet dat de president van de Verenigde Staten als een ongelikte beer aan politiek doet. Maar Trump doet niet aan politiek. Trump drijft op het politieke toneel handel zoals voorheen op de immobiliënmarkt', schrijft Mark Van de Voorde.
Wereld Wereld De man met het tarievenplan: hoe Donald Trump met invoerheffingen de wereldorde wil hertekenen Nadat Donald Trump voor de tweede maand op rij stevige invoerheffingen op Mexicaanse en Canadese goederen heeft uitgesteld blijft de vraag: wat hoopt de Amerikaanse president eigenlijk te bereiken? ‘Trump kent zichzelf de macht toe om naar eigen goeddunken uitzonderingen toe te staan. Dat zet de deur open naar allerlei vormen van corruptie.’
Wereld Wereld Hoe Zelensky’s desastreuze ontmoeting met Trump Europa in crisis brengt Nadat de ontmoeting tussen Donald Trump en Volodymyr Zelensky is ontaard in een ordinaire scheldpartij, dreigt een breuk tussen Amerika, Europa en Oekraïne. Trump lijkt vastbesloten om Europa’s zwakte genadeloos uit te buiten.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Welke macht heeft de Europese Unie?' 'De wereld wordt terug bestuurd vanuit Washington DC en Moskou, zoals in de hoogdagen van de Koude Oorlog. Maar waar staat Europa', vraagt professor Herman Matthijs in deze bijdrage. 'Heeft de Europese Unie wel macht? Een overzicht van wat Europa voorstelt op het wereldtoneel.'
Wereld Wereld Franciscus: een stervende paus, een dode kerk De toestand van paus Franciscus is ‘kritiek’, zegt het Vaticaan. Dat geldt ook voor de toestand van de katholieke kerk. Hoe hoopvol zijn pontificaat ook begon, hoe moedig en beloftevol Franciscus ook was: deze paus laat in West-Europa een zieltogende kerk na.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Trumps economische nationalisme is meer dan economisch' Met de aankondiging van de verhoging van importtarieven door Amerikaans president Trump lijkt het erop dat we vertrokken zijn voor een nieuwe ronde economisch nationalisme. Nieuw is dat soort beleid geenszins, niet voor de Verenigde Staten en evenmin voor hun buren of Europa. Bovendien dekt die vlag meer dan één lading.
Wereld Wereld 'De eerste oorlog van Trump is er een tegen het eigen staatsapparaat' Tijdens zijn verkiezingscampagne maakte Donald Trump er geen geheim van dat hij het overheidsapparaat wilde afslanken. Dat doet hij, met een snelheid en een intensiteit die haast niemand had verwacht, en met als blauwdruk een oud maar essentieel masterplan van de Amerikaanse radicale rechterzijde.
Opinie | Joris Capenberghs Opinie | Joris Capenberghs 'Sinds WOII is Groenland onophoudelijk de speelbal geweest van geopolitieke belangen' 'De vele ingrijpende veranderingen in het Noordpoolgebied hebben op verschillende manieren gevolgen voor de bewoners', schrijft antropoloog en cultuurhistoricus Joris Capenberghs. Hij vraagt aandacht voor de stille proteststem van de Inuit en inheemse poolvolkeren tijdens alle recente discussies.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'We zijn beland in een tijdperk van nieuw imperialisme' Macht schept arrogantie. En als het Donald Trump niet is, die de komende jaren landjepik probeert, zal het geheid wel een andere protagonist zijn.
Wereld Wereld Canada en Mexico in het gelid: Trump speelt oefenronde met invoerheffing van 25 procent Deze week liet Donald Trump al een oefenschot horen in zijn plan om met invoertarieven de wereld en de VS-economie naar zijn hand te zetten. Hij kondigde aan Canada, Mexico en China op dag één van zijn presidentschap aan zware invoerbelastingen te zullen onderwerpen. Enkele dagen later werden de branden al een beetje geblust, maar de onzekerheid over wat de wereld en daarbij Europa boven het hoofd hangt, is voelbaar.
Wereld Wereld Donald Trump, een zege voor de extreme rechterzijde en het grote geld: ‘Zijn kiezers weten perfect waar hij voor staat’ ‘He’s don it again’: hij heeft het weer klaargespeeld. Zo luidde de eerste Amerikaanse krantenkop die Donald Trump tot president uitriep. Niet toevallig is de New York Post een conservatieve tabloid. Trumps tweede ambtstermijn is ook het resultaat van een collectieve inspanning van de brede Amerikaanse rechterzijde: van kerken en conservatieven tot superkapitalisten en al dan niet georganiseerde rechtsradicalen.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Wordt de meritocratie afgeschaft door Les Engagés en de MR? 'Is het afschaffen van de successierechten niet in strijd met het principe dat werken meer moet lonen dan niet werken', schrijft David Mendez Yépez van de Vrijdaggroep.
Europa Europa 50 miljard voor Oekraïne: niet zonder risico voor Belgische belastingbetaler Nog dit jaar wil het Westen Oekraïne 50 miljard dollar toestoppen. Zo komt er een voorlopig einde aan een soap, met een Brussels bedrijf in de hoofdrol.
Atletiek Atletiek Slechts één blanke atleet liep ooit rapper op de 400 meter dan Alexander Doom Alexander Doom (27) veroverde dinsdagavond in Rome de Europese titel op de 400 meter, en verpulverde ook het Belgische record. Een analyse van zijn prestatie aan de hand van drie vragen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, in ons land worden niet de meeste antidepressiva geslikt Er is geen enkel land ter wereld waar zo veel antidepressiva geslikt worden’, zo beweerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Zondag. Dat klopt niet. De medicatie wordt in België meer dan gemiddeld genomen, maar minder dan in landen als IJsland, Portugal en Canada. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Maai Mei Niet Schrijfster Saskia De Coster in het Stadspark: ‘Aarde op mijn handen is een teken van beschaving’
Europa Europa Namibische president vraagt koning Filip om aanpassing diamantsancties Tijdens een bezoek van koning Filip aan Namibië haalde de Namibische president fors uit naar de G7-sancties tegen Russische diamant. ‘Wij hopen op uw steun’, zei Nangolo Mbumba aan koning Filip.
Wereld Wereld 12 westerse landen schorten VN-hulp aan Gaza op: ‘Dit is een bliksemafleider voor Israëls misdrijven’ Al twaalf westerse landen zetten hun financiering stop aan de VN-hulporganisatie UNRWA, na beschuldigingen over de betrokkenheid van medewerkers bij Hamas. Experts vrezen voor het voortbestaan van de organisatie en spreken over een Israëlische propagandacampagne. ‘Als Israël een hervorming van UNRWA had gewild, dan had het dat in tijde van vrede moeten doen.’
Wereld Wereld Primary New Hampshire: grijpt Nikki Haley haar laatste kans, of wordt Trump voortijdig gekroond? Vandaag stemt de staat New Hampshire in de voorverkiezingen voor het presidentschap. Als de peilingen bevestigd worden, haalt Donald Trump een meerderheid van de stemmen binnen en verslaat hij zijn enige resterende Republikeinse tegenstander, Nikki Haley. Als hij met forse voorsprong wint, heeft ook Haley niet langer een pad naar de overwinning en wordt Trump feitelijk de genomineerde.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Onbegrijpelijk dat EU-landen de strijd tegen de Houthi’s mijden' De EU helpt niet mee aan de operatie om de Rode Zee te beveiligen tegen de Houthi’s. Veel lidstaten willen niet onder Amerikaans commando vallen. 'De EU wil een eigen geopolitieke unie zijn, maar dan moet je vuile handen durven maken', schrijft René van Rijckevorsel (EW).
Opinie | Margaritis Schinas Opinie | Margaritis Schinas 'Een andere kijk op arbeidsmigratie: wat Europa nu nodig heeft' 'Een ordelijk en legaal arbeidsmigratiesysteem ontmoedigt ook irreguliere migratie en wordt een belangrijk instrument voor het buitenlands beleid van de EU', schrijft Margaritas Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie.
België België Komen er eindelijk Europese sancties tegen Russische diamant? Deze week legt de Europese Commissie voor het eerst concrete sancties tegen Russische diamant op tafel. Maar alles staat of valt met een Belgisch voorstel dat al maandenlang door de G7-landen en de Commissie wordt besproken.
Opinie | Steven Debbaut Opinie | Steven Debbaut 'War on drugs? 'Narco Files' zouden beleidsmakers moeten aanzetten om het over een andere boeg te gooien' 'Nog méér inzetten op repressie zal geen soelaas bieden. Het is tijd voor een andere strategie', schrijven criminologen Steven Debbaut en Tom Decorte van Smart on Drugs na het lezen van het dossier Narco Files.
Wereld Wereld NarcoFiles: Belgische FN-wapens belanden tot bij top Colombiaanse drugskartels Belgische vuurwapens van fabrikant FN Herstal, eigendom van de Waalse overheid, worden gebruikt tot in de hoogste regionen van de Colombiaanse drugskartels. Dat blijkt uit NarcoFiles, het grootste lek ooit van drugsdossiers uit Zuid-Amerika, die Knack en De Tijd onderzochten. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) geeft ‘geen commentaar’.
Wereld Wereld Conservatief Douglas Murray: ‘Waarom kan de conclusie niet zijn dat het kolonialisme ook positieve kanten had?’ Conservatief auteur Douglas Murray verdedigt de koloniale geschiedenis van het Westen: ‘Kolonialisme lijkt tegenwoordig wel een soort erfzonde.’
België België Antwerp World Diamond Centre verliest voorzitter na omstreden voorstel over Russische diamanten David Gotlib, de voorzitter van de raad van bestuur van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), is opgestapt. Het nieuws wordt maandag bevestigd door AWDC zelf, dat zich verder onthoudt van commentaar.
Wereld Wereld Vergeten slachtoffers van Poetins oorlog: de Krim-Tataren Duizenden Krim-Tataren ontvluchten de Krim omdat ze worden opgeroepen door het Russische leger. Een lange tocht naar Kazachstan is vaak hun enige uitweg om niet naar het front te hoeven gaan. ‘Vooral tieners en twintigers lijden onder deze “auto-deportatie”.’
Wereld Wereld Canada en India op ramkoers na beschuldiging van moord op sikh-leider Het was onuitgegeven tussen ‘bevriende landen’. Maandag verklaarde premier Justin Trudeau in het parlement dat er ‘geloofwaardige aanwijzingen’ zijn dat de Indiase overheid achter de moord op een Canadese sikh-activist zit. De Indiase regering noemde beschuldiging ‘absurd’ en ging in de tegenaanval. De VS zaten gewrongen tussen een oude en een nieuwe bondgenoot.
Europa Europa Brits premier Sunak sluit nieuwe brexitonderhandelingen uit, terwijl Labour 'veel betere deal' belooft De Britse premier Rishi Sunak wil niet heronderhandelen over het handels- en samenwerkingsakkoord dat sinds de brexit de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie regelt. Dat heeft hij maandag nog eens duidelijk gemaakt nadat oppositieleider Keir Starmer had gezegd dat hij 'een veel betere deal' kan sluiten.
Opinie | Joeri Casteleyn Opinie | Joeri Casteleyn 'Als we natuur opofferen voor nieuwbouw, dreigen we de fouten van het verleden te herhalen’ 'Misschien is het beter om een slag om de arm te houden en gewoon te stoppen met bouwen aan de kustlijn', schrijft Joeri Casteleyn bij de start van de zaak van een groep Oostendenaren tegen de plannen van een bouwpromotor om een wolkenkrabber op te trekken in beschermd gebied.
Klimaat Klimaat Noodtoestand uitgeroepen in Canadese provincie Brits-Columbia voor hevige bosbranden Als gevolg van de hevige bosbranden die Canada al weken teisteren, is in de provincie Brits-Columbia, in het westen van het land, de noodtoestand uitgeroepen. Dat zeggen de premier van Brits-Columbia, David Eby, en de minister van Noodgevallen en Klimaatbereidheid, Bowinn Ma, vrijdagavond (lokale tijd) in een verklaring. In de omgeving van het stadje West …
Opinie | Mark Elchardus Opinie | Mark Elchardus 'Het volksberoep, de weg naar meer en betere democratie' 'Het volksberoep komt erop neer dat een twee derde meerderheid van het bevoegde parlement kan beslissen bepaalde arresten en vonnissen van rechters te negeren. Vooraleer daar dieper in te gaan, dienen eerst een paar misverstanden te worden opgehelderd', schrijft socioloog Mark Elchardus. De voorbije maanden kwam er al heel wat kritiek op het voorstel van het volksberoep, onder meer van juristen Sege Gutwirth en Paul De Hert (VUB). In deze bijdrage gaat Elchardus ook dieper in op de voordelen van het volksberoep.
Klimaat Klimaat Canadese bosbranden hebben dit jaar al meer dan een miljard CO2 uitgestoten De duizenden bosbranden die in Canada hebben gewoed, hebben dit jaar alleen al het equivalent van meer dan een miljard ton CO2 uitgestoten. Ongezien, zo zeggen de Canadese autoriteiten vrijdag. De uitstoot komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van Japan (1,12 miljard ton in 2021), de vijfde grootste vervuiler ter wereld. "Deze zomer is een …
Wereld Wereld Staatsgreep Niger: Belgen kunnen geëvacueerd worden met Franse vliegtuigen Belgische onderdanen en 'belanghebbenden' die hebben aangegeven dat ze Niger willen verlaten, zullen met Franse vliegtuigen worden geëvacueerd.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Milieuvriendelijk sterven: verdwijnen we binnenkort in water? De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu koos na zijn dood voor resomatie, waarbij het lichaam oplost in heet water. Is deze meer duurzame wijze van lijkbezorging binnenkort ook mogelijk in Vlaanderen? De uitvaartsector staat alvast niet weigerachtig tegenover de nieuwe techniek, maar het moet wel doordacht gebeuren.