Column | Khalid Benhaddou 'De straat als moreel geheugen? Protest lijkt nog zelden door te dringen tot waar de echte beslissingen vallen'
Bijgedachte | België ‘Wat gaat Vooruit nog in de regering-De Wever doen als haar ene dossier straks eindelijk is gerealiseerd?’
Column | Martha Balthazar ‘We moeten antwoorden vinden op het geweld van de mensen die ons horen te beschermen’
Geschiedenis Geschiedenis De bewogen honderd dagen van Napoleon Bonaparte 1815 kennen we als het jaar waarin Napoleon Bonaparte definitief verslagen wordt in Waterloo. Maar de honderd dagen die aan die slag voorafgaan, zijn minstens even bewogen.
Maatschappij Maatschappij Burenhulpnetwerk Accolage: ‘Menselijk contact geeft oudere Brusselaars weer vertrouwen in hun buurt en in de mensheid’ Een op de drie Brusselse vijfenzestigplussers en een op de twee Brusselse tachtigplussers woont alleen. Het burenhulpnetwerk Accolage wil hun isolement doorbreken. ‘We moedigen wederkerigheid aan: iemand die zich eerst eenzaam voelde, kan later zelf iemand bezoeken.’
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar Uitnodiging: 19.00 uur, Beurs, Brussel Het narratief rond de genocide in Palestina keert. In contrast daarmee staat de repressie waar Palestijnse activisten mee te maken krijgen.
Justitie Justitie ‘Een politiewagen is als een wapen’: kan verplichte rijopleiding ongevallen voorkomen? Een elfjarige jongen kwam maandagavond om het leven nadat hij door een politievoertuig werd aangereden tijdens een achtervolging in Ganshoren. Had dit drama vermeden kunnen worden als politieagenten beter en verplicht waren opgeleid in prioritair rijden?
België België Mythe doorprikt: ongelijkheid in België neemt níét toe Velen zijn ervan overtuigd dat de ongelijkheid in België toeneemt. Een recente studie op basis van erfenissen toont een ander beeld: de vermogensongelijkheid daalde wel in de 20ste eeuw, maar bleef deze eeuw stabiel.
Boeken Boeken De twijfels van Ninove-chroniqueur Geert Foutré: ‘Vandaag arriveert de halve wereld in Ninove, of tenminste toch half Brussel’ Geert Foutré is chroniqueur van ‘Land van Nienof’. Vandaag staat hij als leraar godsdienst voor de klas in een jezuïetenschool in hartje Molenbeek: ‘Ik ben in mijn jonge jaren gelovig geworden’.
Maatschappij Maatschappij Les Gazelles de Bruxelles: hoe sport kansarme Brusselaars vooruithelpt Tussen de vele loopclubs in Brussel valt Les Gazelles de Bruxelles op: een organisatie die via sport mensen in kansarmoede ondersteunt en begeleidt. ‘We horen vaak: "Ik ken nu meer mensen, ik voel me minder alleen."’
Justitie Justitie Amerikaanse justitie vervolgt voormalig CIA-topman in Brussel voor geheim lobbywerk In juli beslist een Amerikaanse rechtbank over de straf die voormalig topspion Dale Bendler (68) krijgt omdat hij stiekem voor buitenlandse opdrachtgevers heeft gewerkt. Bendler was CIA-chef in Brussel in een cruciale periode waarin de jihadistische terreurdreiging toenam.
Wereld Wereld In memoriam, Koyo Kouoh: ‘Ik ben een IT-idioot, een analoge overlever in de digitale wereld’ In Bazel overleed Koyo Kouoh (57) aan kanker. Ze was, zeker als curator, een van de meest invloedrijke figuren in de wereldwijde kunstwereld. Volgend jaar zou Kouoh als eerste Afrikaanse de Biënnale van Venetië organiseren. Koyo komt uit Douala, de economische hoofdstad van Kameroen. Ze groeit er op in een matriarchale gemeenschap. Op haar dertiende …
Opinie | Don Moussa Pandzou Opinie | Don Moussa Pandzou 'Brussel verdient zuurstof, geen besparingen uit ideologische hoek' 'Dit beleid zaait verdeeldheid, opent oude taalstrijdwonden, en laat ruimte voor radicalisering – van alle kanten', schrijft Don Pandzou. De crisis waar de Brusselse politiek zich in bevindt, is volgens hem geen toeval.
Politiek Politiek Hoofdredacteur La Libre: ‘De pessimistische toon van De Wever is niet vol te houden’ ‘Na honderd dagen kun je besluiten dat enthousiasme niet de specialiteit van premier De Wever is’, zegt Dorian de Meeûs, hoofdredacteur van La Libre.
Opinie | Jan Wostyn Opinie | Jan Wostyn 'Brussels imbroglio maakt een Belgische systeemcrisis onafwendbaar' 'Iedereen ziet dat de huidige structuren en vooral de financieringsstromen regelrecht naar de afgrond leiden. Maar tegelijkertijd is er in de verste verte geen meerderheid te vinden voor om het even welke staatshervorming', schrijft Jan Wostyn van Vista over de aanhoudende crisis in de Brusselse politiek.
Voeding Voeding Woont u in een voedselmoeras of een voedselwoestijn? Verander dan zelf mee uw omgeving Onze omgeving maakt het ons alsmaar moeilijker om er gezonde voedingsgewoonten opna te houden. Wat kunt u daar zelf aan doen?
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Vlaams-Brabant en Brussel: ‘Laten we wat minder zorgzaam omgaan met leerlingen met zorgnoden’ Krijgen leerlingen soms te veel hulp en ondersteuning? ‘In de loop der jaren zijn we steeds meer voor hen gaan doen en daardoor hebben we hun zelfredzaamheid ondermijnd’, klinkt het in De Leraarskamer van Vlaams-Brabant en Brussel.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Brussel verdient meer dan lapmiddelen: klassen sluiten is geen incident, het is een alarmsignaal' 'Dit is de kanarie in de koolmijn', schrijft een groep schooldirecteurs en mensen uit het onderwijsveld, naar aanleiding van een school in Sint-Gillis die het derde leerjaar moest sluiten wegens het lerarentekort. 'Als we nu niet dringend ingrijpen, zien we morgen in andere steden wat vandaag al in Brussel gebeurt.' Ze roepen de Vlaamse overheid op om Brussel niet los te laten.
Onderwijs Onderwijs Het beleidsplan van het katholiek onderwijs: 'Ons netwerk is meer dan een verzameling van scholen' 'Onze samenleving zit in woelig water en dat is ook voelbaar op de klasvloer', aldus Bruno Vanobbergen, directeur-generaal van het katholiek onderwijs. Lees hier het beleidsplan voor het katholiek onderwijs.
België België Vaccinatiebereik van Kind en Gezin in stijgende lijn voor tweede levensjaar Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin bij kinderen in het eerste levensjaar is stabiel hoog en stijgt nog voor het tweede levensjaar wat betreft alle aanbevolen dosissen. De jaarcijfers liggen zoals steeds het hoogst voor het verplichte poliovaccin, en het laagst voor het rotavirusvaccin, dat niet gratis is. De cijfers slaan niet op de hele …
Gezondheid Gezondheid 5 adviezen voor een fit en gezond lichaam: ‘Fitnessen of joggen? Begin eerst met wandelen’ Hoe bouw je als gewone mens een fit, sterk en gezond lijf? Vijf tips van sporttherapeut Roland Claes en zijn zonen.
Maatschappij Maatschappij Online activiste Nienke ‘s Gravemade: ‘We beseffen te weinig dat onze kinderen ook door hun mobieltjes worden opgevoed’ Ze is actrice, fotograaf en schrijver, maar het is vooral op Instagram dat de Nederlandse Nienke ‘s Gravemade furore maakt. Haar 77.600 volgers smullen van de satirische filmpjes waarin ze de draak steekt met toxische mannen. De posts leggen de vinger op een pijnlijke realiteit: het misogyne, reactionaire gedachtegoed van mannen als Andrew Tate heeft steeds meer impact op tienerjongens.
Cultuur Cultuur Televisiemaker Sven de Leijer: ‘Het Journaal maakt me de laatste jaren bijna elke dag bang’ Sven de Leijer is televisiemaker. Hij tourt ook met de zaalshow ‘Liefde voor publiek’.
Justitie Justitie Update KU Leuven voert tuchtonderzoek naar student geneeskunde De KU Leuven voert op dit moment een tuchtonderzoek naar de student geneeskunde die door de correctionele rechtbank in Leuven schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een meerderjarige studente en de gunst van opschorting van straf kreeg. Dat meldt de universiteit vrijdag in een persbericht.
België België Komt Brussel onder federale voogdij? 'Brussel raakt steeds meer in ademnood' ‘Nog vóór de zomer komt Brussel op het bord van de federale regering’, meent Brussel-kenner Daniël Buyle.
Europa Europa #HuaweiGate: huiszoeking in Europees Parlement, 4 personen aangehouden In het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement zijn vier personen aangehouden en ook in het gebouw van het Europees Parlement is een huiszoeking gebeurd. Dat bevestigt het federaal parket aan Knack, Le Soir, Follow The Money en Reporters United.
Justitie Justitie Corruptie in het Europees Parlement: federaal parket onderzoekt Huawei-lobbyisten In een gerechtelijk onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement zijn donderdagochtend 21 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel, Vlaanderen, Wallonië en Portugal. Dat vernamen Knack, Le Soir en Follow The Money uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door het federaal parket.
België België ‘Snelle fusie Brusselse politiezones is vragen om problemen’ Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) wil de fusie van de zes Brusselse politiezones snel doordrukken. ‘Onverstandig’, vindt professor criminologie Jelle Janssens.
Opinie | Paul Van Deun Opinie | Paul Van Deun 'Is dwangbehandeling voor drugsverslaagden een goed idee?' 'Sociale uitsluiting is de echte voedingsbodem voor de overlast door gebruikers van goedkope maar erg verslavende drugs, niet hun achterliggende persoonlijke problemen', schrijft Paul Van Deun.
Onderwijs Onderwijs Resultaten IDP-proeven: de leerprestaties van Vlaamse leerlingen stijgen dan toch niet Uit de jaarlijkse IDP-proeven die leerlingen uit basisscholen van het katholieke onderwijs afleggen, blijkt dat er dan toch geen sprake is van een kentering op het vlak van leerprestaties. Vorig jaar gingen die opvallend vooruit, maar nu stagneren ze weer.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Het zal u ongetwijfeld verbazen, maar een job in het onderwijs is niet hetzelfde als verbanning naar Siberië’ Voor veel jongeren is lesgeven wel het laatste wat ze willen doen. ‘We moeten dringend hun vooroordelen over een baan in het onderwijs weerleggen. En dat begint natuurlijk in de klas’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Opinie | Floris Liekens Opinie | Floris Liekens 'Kuregem als "probleemwijk": hoe territoriale stigmatisering de wijk een tweede keer treft' Criminoloog Floris Liekens (VUB) staat in deze bijdrage stil bij de beeldvorming rond het drugsgeweld in de Anderlechtse Kuregemwijk.
Oekraïense street artist Gamlet in Brussel: ‘Niemand blijft pacifist als er voortdurend raketten en drones over je hoofd vliegen’
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Duitsland bewijst dat het cordon sanitaire geen bizarre Belgische constructie is’ Duitsland heeft afgelopen weekend helemaal anders dan voorheen gestemd, en toch zal het land een coalitie krijgen die uiterst klassiek is. Zo klassiek dat ze al jarenlang een eigen afkorting heeft: de ‘GroKo’ of Grosse Koalition tussen de christendemocraten van de CDU/CSU en de sociaaldemocraten van de SPD. Die laatste partij zal wellicht opnieuw regeren, …
Cultuur Cultuur Ceci n’est pas woke: Stijn Tormans bezoekt het standbeeld ‘La Maturité’, nu het nog kan Beter dan in de zomer van 1995 werd het nooit. Ik was achttien en was net afgezwaaid van een norbertijnencollege. De wereld lag even wijd open. Samen met een schoolkameraad trok ik op vakantie naar Rome. We waren zo arm als Job en geld voor een hotel hadden we niet. Maar een oude leraar-pater wilde …
Onderwijs Onderwijs Staakt het onderwijs mee? ‘De vakbonden lijken echt niet te weten wat er onder leerkrachten leeft’ Leggen duizenden leerkrachten morgen weer het werk neer of blijven ze dit keer liever in hun klas? We vroegen het aan de leden van de Leraarskamers van Knack.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Vlaams-Brabant en Brussel: ‘Wij zijn het zat om ons voor die drie maanden vakantie te moeten verantwoorden’ Hoe durven leerkrachten over de hoge werkdruk te klagen als ze er nog een flexi-job naast doen? ‘Soms heb je zoiets nodig om met plezier voor de klas te kunnen blijven staan’, klinkt het in de Leraarskamer van Vlaams-Brabant en Brussel.
België België Jongliberalen halen uit naar 'cumulcowboys' binnen Open VLD De jongeren van Open VLD hebben zondag scherp uitgehaald naar partijgenoten die jobhoppen tussen allerlei mandaten. 'Het voorbije jaar werd het imago van Open VLD meerdere keren geschaad door politici die vroegtijdig ontslag namen als minister om dan doodleuk opnieuw burgemeester te worden. Dat heeft ongetwijfeld bijgedragen tot het slechte verkiezingsresultaat', aldus jongerenvoorzitter Sepp Tyvaert.
Belga nieuws Belga nieuws Minister-president Vervoort roept Gewestelijke Veiligheidsraad samen na schietincidenten De huidige en ontslagnemende minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort (PS), roept dinsdag de Gewestelijke Veiligheidsraad (CORES) samen. Dit om de "samenwerking tussen de bestuursniveaus te versterken" na de opeenvolgende schietincidenten in Anderlecht. Dat meldt het Gewestelijk Veiligheidsorgaan safe.brussels in een persbericht. CORES is het overlegorgaan voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid in …
Justitie Justitie Procureur-generaal Van Leeuw over Brussels drugsgeweld: ‘We lieten sans-papiers aan hun lot over. Nu proberen zij te overleven’ Vier schietpartijen op een week tijd: rivaliserende bendes vechten in Brussel een territoriumstrijd uit. ‘1000 tot 1500 euro kun je verdienen door een gewelddaad te plegen.’
België België Huiszoeking bij hoofd anticorruptiedienst van federale politie De Algemene Inspectie van de politie en een Brusselse onderzoeksrechter hebben donderdagvoormiddag huiszoekingen uitgevoerd bij het hoofd van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC). Dat vernamen Knack en Le Soir uit meerdere goed geïnformeerde bronnen.
Maatschappij Maatschappij Chef Seppe Nobels en activiste Maïté Meeûs winnen Burgerschapsprijs: ‘Mijn engagement is begonnen met het liedje We are the World’ Maïté Meeûs is een Franstalige activiste die het opneemt voor slachtoffers van seksueel geweld, Seppe Nobels een Vlaamse topchef die jonge vluchtelingen en asielzoekers opleidt tot horecapersoneel en zo ook ons idee van migratie wil veranderen. Samen ontvangen ze dit jaar de Burgerschapsprijs van de Stichting P&V.
België België De Wever: 'Sterk democratisch mandaat om antwoord te bieden op uitdagingen van onze tijd' In zijn nieuwjaarstoespraak voor de 'gestelde lichamen', de hoogste gezagsdragers van het land, heeft premier Bart De Wever de 'talrijke uitdagingen' geschetst waar ons land voor staat, maar ook het antwoord dat de nieuwe regering met haar 'sterke democratische mandaat' wil bieden. Koning Filip toonde zich dan weer tevreden met de nieuwe federale regering, maar betreurde dat dat in het Brussels Gewest nog niet het geval is.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels ‘Herinnert u zich nog alle voorspellingen over de formatie die nooit uitkwamen?’ Kunt u zich nog alle voorspellingen over de afloop van de regeringsonderhandelingen voor de geest halen? Onthoudt u zo’n beetje wie wat voorspelde en hoe ver we er allemaal naast zaten? Of is dat ondertussen allemaal alweer vergeven en vergeten? Zo’n formatie is een niemandsland waarin iedereen zichzelf interessant kan maken, tot er een definitief …
Politiek Politiek Reacties op Arizona-regeerakkoord: ‘Krachttoer’ De ondernemersorganisaties juichen het regeerakkoord toe en roepen op tot snelle actie. Vakbonden en NGO’s uiten zorgen: ACLVB hoopt op evenwicht, ACV blijft sceptisch en Vluchtelingenwerk Vlaanderen is verontrust. PVDA roept op tot verzet, terwijl Groen en DéFI vrezen voor sociale achteruitgang. Een overzicht van alle belangrijkste reacties op het regeerakkoord.
Onderwijs Onderwijs Wanneer vallen de schoolvakanties in 2025 (en in 2026)? Benieuwd naar de schoolvakantiekalender voor 2025-2026? Dit keer zullen de leerlingen in Vlaanderen en die in Wallonië en Brussel een week vakantie delen.
Voetbal Voetbal Voetballer Radja Nainggolan opgepakt in onderzoek naar internationale drughandel Voetballer Radja Nainggolan is opgepakt in een onderzoek naar internationale drughandel. Dat melden de kranten van Mediahuis en het Brusselse parket bevestigt het nieuws. 'Het onderzoek heeft betrekking op vermoedelijke feiten van invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa, via de haven van Antwerpen, en de herverdeling ervan in België', zegt procureur Julien Moinil.