Justitie Justitie Braziliaans prostitutienetwerk in België: 11 huiszoekingen, 5 mensen opgepakt In een onderzoek van het federaal parket naar mensenhandel zijn woensdagochtend huiszoekingen uitgevoerd op negen plaatsen in België. Vijf personen werden van hun vrijheid beroofd. Dat bevestigt het federaal parket aan Knack, De Standaard en VRT NWS.
Boeken Boeken Van beatmis tot herbestemming: hoe brengen we weer schwung in de kerk? In De geuren van de kathedraal, het vierde Time to Read-actieboek, schetst Wendy Wauters het beeld van de laatmiddeleeuwse kerk als een drukke, altijd bruisende ontmoetingsplek voor mensen van de meest diverse pluimage. Kan die zo levendige kerk van toen de soms al te doodse kerk van vandaag inspireren?
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Auto’s in brand steken? Het wordt tijd om de selectieve verontwaardiging over geweld ter discussie te stellen' Ik kijk op naar mensen die zich verzetten tegen onrecht.
Sport Sport Traillopen: ‘Overgeven, afzien, en stoppen voor een paddenstoel’ De Belgische kampioenen traillopen Florian Descamps (33) en Laura Van Vooren (34) zijn een koppel. Komt nog van pas tijdens hun eenzame uren in de ruige natuur.
Justitie Justitie Yasmien Naciri over ‘klassenjustitie’: ‘We hebben quota nodig voor rechters’ Hard bewijs dat in België klassenjustitie heerst, vond auteur Yasmien Naciri niet. Voor haar nieuwe boek Klassenjustitie voerde ze een veertigtal gesprekken met advocaten en magistraten die wel heel wat pijnpunten in het Belgische gerecht blootleggen.
Cultuur Cultuur Een solo tegen stereotypes: contrabassiste Alice Loparic en haar reis door de mannelijke jazzwereld Alice Loparic is een van de twee vrouwelijke contrabassisten die aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel studeren. ‘De wereld van jazz is heel mannelijk. In de jury’s zetelen altijd oude, witte mannen.’
Opinie | Nele Ameloot Opinie | Nele Ameloot 'Levert het echt iets op om vegetariërs een schuldgevoel aan te praten?' 'Met het aanpraten van schuldgevoelens tref je vooral mensen die al worstelen met hun geweten. Zo zal de kritieke massa niet bereikt worden', schrijft Nele Ameloot.
Sport Sport Red Lion Arno Van Dessel combineert topsport met studie: ‘Topsport is fantastisch, maar het is niet voor altijd’ Arno Van Dessel is als 21-jarige een vaste waarde bij de Red Lions, het Belgische nationale hockeyteam. Al is dat niet vanzelfsprekend, want hij combineert zijn carrière als topsporter met zijn studie handelsingenieur. ‘Ik moet ervoor zorgen dat ik naast het hockey ook iets anders heb om op terug te vallen’, benadrukt hij.
Cultuur Cultuur In memoriam Herman Selleslags: ‘De sixties konden saai zijn in het tamme Vlaanderen, maar niet op zijn foto’s’ Dit weekend stierf de Belgische fotograaf Herman Selleslags, hij koos voor euthanasie. Selleslags fotografeerde zowat alle groten der aarde, en ‘zelfs de Ramones waren niet bestand tegen zijn ontwapenende Antwerpse flair’, schrijft Knack-journalist Stijn Tormans.
Politiek Politiek Mieke Vogels over de crisis bij Groen: ‘Kon het echt niet wat aanvallender?’ ‘Ik heb me zó geërgerd aan onze mensen tijdens de verkiezingsdebatten’, bekent gewezen Groen-boegbeeld Mieke Vogels.
Politiek Politiek Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2024 in Brussel: wie wordt burgemeester in uw gemeente? Hoe hebben de inwoners van Brussel gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen en provinciale verkiezingen op 13 oktober 2024? Bekijk hier de gedetailleerde resultaten van de verschillende politieke partijen voor de gemeente Brussel.
Factcheck Factcheck Factcheck: kun je een jetlag vermijden door je slaap- en eettijden voor je vertrek aan te passen? Touroperator TUI biedt samen met maaltijdboxenleverancier HelloFresh een preventief slaap- en voedingsschema aan dat ervoor zou zorgen dat reizigers minder hinder ondervinden van het uurverschil op hun verre bestemming. In theorie kun je de symptomen van een jetlag beperken door je slaap- en eetpatroon al voor je reis geleidelijk op te schuiven, zeggen specialisten, maar in de praktijk is dat een pak moeilijker dan de touroperator in zijn reclame laat uitschijnen. Dat je er een jetlag mee kunt voorkomen, is daarom overdreven.
Politiek Politiek Op wie kunt u stemmen op 13 oktober? Ontdek hier alle kandidaten in uw gemeente Op zondag 13 oktober kunt u alweer naar het stemlokaal. Na de federale en Europese verkiezingen van 6 juni kunt u zich nu uitspreken bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. 2024 is daarbij een kanteljaar: voor het eerst is de stemming op die niveaus niet verplicht. Benieuwd wie er behalve die paar bekende gezichten allemaal kandidaat is? Knack biedt u hier een overzicht van alle kieslijsten in Vlaanderen en Brussel.
Geneeskunde Geneeskunde Grondwettelijk Hof verklaart wet die verhindert dat donorkind info over donor krijgt ongrondwettig Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag de wetsbepalingen die verhinderen dat een donorkind van het fertiliteitscentrum enige informatie over de donor kan verkrijgen ongrondwettig verklaard. De gevolgen blijven wel gehandhaafd tot en met 30 juni 2027, wat de wetgever de kans moet geven om "een billijk evenwicht" tussen alle betrokkenen tot stand te brengen.
België België Een wegenvignet in Wallonië? ‘Het is een achterhaald idee’ Het plan van de nieuwe Waalse regering om een wegenvignet in te voeren toont aan hoe anders mobiliteit in het zuiden wordt bekeken.
Boeken Boeken Exclusieve voorpublicatie: Stoute schoenen, het nieuwe boek van Bart Van Loo Van De Bourgondiërs, de geschiedenis van wat meesterverteller Bart Van Loo ‘ons oerverhaal’ noemt, werden 375.000 exemplaren verkocht. Op 3 september verschijnt de opvolger, Stoute schoenen, waarin hij een wandeling maakt langs de cruciale plekken uit die periode. Van Loos missie: geschiedenis tastbaar maken. Hij slaagt, alweer, met brille.
Opinie | Frederik Ceulemans Opinie | Frederik Ceulemans 'De grootste winnaar van de Olympische Spelen? Dat is Parijs zelf' 'Terwijl de wereld zich richtte op de sportieve prestaties, was het vooral Parijs zelf dat met de aandacht ging lopen', schrijft Frederik Ceulemans. 'De Franse hoofdstad heeft de lat hoog gelegd. Wat kan Brussel hiervan leren?'
Opinie | Elze Vermaas Opinie | Elze Vermaas 'Burgers openen deuren naar vernieuwende ideeën voor duurzaam wonen' Elze Vermaas en Lara Ferrante van de denktank Oikos staan stil bij de antwoorden die vorig jaar naar boven kwamen in de Brusselse burgerraad, toen er een vraagstuk besproken werd rond duurzaam wonen. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Betaalbaar Wonen.
Atletiek Atletiek Het record van hoogspringer Eddy Annys is nog altijd een WK-medaille waard Het record van hoogspringer Eddy Annys is na 38 jaar nog altijd ongebroken.
Opinie | Bart Claes Opinie | Bart Claes ‘Wie dakloosheid wil bekampen of mentaal welzijn wil verbeteren mag niet vervallen in hokjesdenken’ 'We zien vaak vanuit de politiek de neiging om problemen waarmee mensen kampen eenzijdig te benaderen en dus ook eenzijdige oplossingen naar voor te schuiven, maar problemen als dak- en thuisloosheid en slachtofferschap zijn vaak complex en vragen dus een brede benadering', schrijven Bart Claes en Wouter Torfs van CAW. In het licht van de formatiegesprekken roepen ze de onderhandelaars op om weg te blijven van het hokjesdenken.
Europa Europa Hongaars premier Viktor Orbán naar Moskou? 'Hij kan niet in naam van EU onderhandelen' Hongaars premier Viktor Orbán is aangekomen in Moskou voor een bezoek aan Russisch president Vladimir Poetin. Naar aanloop van de ontmoeting gaf Orban toe hij 'niet over het mandaat beschikt om in naam van de Europese Unie te kunnen onderhandelen'.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Stille kracht van lokale verkiezingen: uw keuze op 13 oktober reikt voorbij de gemeentegrenzen' Het verkiezingsjaar 2024 laat ons niet los: na de regionale, federale en Europese verkiezingen van enkele weken geleden, is het op 13 oktober opnieuw verzamelen geblazen in het stemhokje voor de lokale en provinciale verkiezingen. In veel opzichten verdienen die lokale verkiezingen minstens evenveel aandacht, aldus Thibault Viaene van de Vrijdaggroep. Tijdens de zomermaanden blikt de Vrijdaggroep elke vrijdag vooruit naar de verkiezingen van 13 oktober.
Opinie | Karel Volckaert Opinie | Karel Volckaert 'In alle transities waar we voor staan, is huisvesting één van de uitdagendste vraagstukken' 'We hebben iedereen nodig om België beter te doen werken en we hebben niet het budget om dat niet kostenbewust te doen. Housing First laat zien hoe het misschien wel kan: niet door lopende uitgaven te blijven dekken maar door te investeren in een aanpak die zichzelf terugverdient', schrijft Karel Volckaert van Itinera. Deze bijdrage maakt deel uit van onze zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Betaalbaar Wonen.
Opinie | Kemal Rijken Opinie | Kemal Rijken 'Wat Conner Rousseau (Vooruit) kan leren van Frans Timmermans (PvdA)' Politicoloog en auteur Kemal Rijken vergelijkt de positie van de socialistische partijen in Nederland en Vlaanderen na de verkiezingen van 9 juni. Hij denkt dat ze allebei lessen kunnen trekken uit de politieke situatie in Denemarken.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Wordt de meritocratie afgeschaft door Les Engagés en de MR? 'Is het afschaffen van de successierechten niet in strijd met het principe dat werken meer moet lonen dan niet werken', schrijft David Mendez Yépez van de Vrijdaggroep.
Onderwijs Onderwijs Brusselse scholen experimenteren met vierdaagse schoolweek Een tiental Nederlandstalige Brusselse scholen geven niet langer les op woensdag om het lerarentekort in de hoofdstad aan te pakken.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Regeringen met minder ministers en kleinere kabinetten: zullen de partijen daar nu werk van maken?' België telt heel veel parlementsleden, ministers, kabinetsleden en ander politiek personeel. Komt dat bij de regeringsvormingen op tafel?
Politiek Politiek Grondwetspecialist: ‘De Wever zal nooit een grotere kans krijgen om het land in een nieuwe plooi te leggen’ Regeren zonder de PS is een staatshervorming op zich. Het mantra van de Zweedse regering, die in 2014 aantrad, wordt opnieuw opgerakeld door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, een van de grote winnaars van 9 juni. De liberaal wil Bart De Wever (N-VA) verleiden om zijn grote institutionele plannen op te bergen en voluit te kiezen voor …
Opinie | Geert Schuermans Opinie | Geert Schuermans 'Veel achterblijvers zijn boos: hoe betrekken we hen weer bij de politiek?' 'Wat betekent de verkiezingsuitslag voor degenen wiens bestaan bedreigd wordt bij elke onverwachte vensterenveloppe in de brievenbus?', vraagt Geert Schuermans. Hij ziet twee pistes over hoe we het vertrouwen in de politiek kunnen herstellen bij zij die zich door het beleid te vaak in de steek gelaten voelen.
Europa Europa Europese topjobs: Poolse premier Donald Tusk wenst opheldering over juridische context Costa De Poolse premier Donald Tusk prijst de bekwaamheid' van de Portugese oud-premier Antonio Costa, maar hij wenst 'opheldering' over de juridische verwikkelingen van de topkandidaat om Charles Michel op te volgen aan het hoofd van de Europese Raad.
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Hoe gaat de nieuwe Europese Commissie eruitzien? Een ingewikkeld spel begint' EU-correspondent René van Rijckevorsel (EW) over het ingewikkelde spel met Europarlement en Europese leiders dat moet leiden tot de nieuwe Europese Commissie.
Politiek Politiek In memoriam: Freddy Willockx, de verziende biljarter uit Sint-Niklaas In Sint-Niklaas is de socialistische politicus Freddy Willockx (1947-2024) overleden nadat hij zaterdagochtend onwel was geworden. Willockx was een man van het volk, een geducht dossiervreter, een socialist met verstand maar ook met een hart - én met streken.
Politiek Politiek Wat liep er mis voor Vlaams Belang? ‘Bart De Wever wist dat ik dat wekkertje ging gebruiken’ Waarom scoorde het Vlaams Belang op 9 juni minder goed dan verwacht? De peilingen zaten er níét naast, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. Er moet iets gebeurd zijn in de laatste rechte lijn naar de verkiezingsdag. Maar wat dan? Een reconstructie.
Europa Europa 50 miljard voor Oekraïne: niet zonder risico voor Belgische belastingbetaler Nog dit jaar wil het Westen Oekraïne 50 miljard dollar toestoppen. Zo komt er een voorlopig einde aan een soap, met een Brussels bedrijf in de hoofdrol.
Bijgedachte | Politiek Bijgedachte | Politiek 'Een snelle regeringsvorming? Voor Bart De Wever mag het gerust tot oktober duren' Zullen we vlug een Vlaamse en federale regering hebben? Dat is hoogst onzeker. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft er zelf alle belang bij dat hij tot 13 oktober burgemeester van Antwerpen kan blijven.
Bijgedachte | Politiek Bijgedachte | Politiek De ondraaglijke lichtheid van de verkiezingstelevisie Hoe breng je verslag uit van een belangrijke dag als verkiezingsdag, zonder dat het allemaal te droog of serieus wordt? Gisteren bleek het bij de VRT en VTM alvast geen makkelijke evenwichtsoefening te zijn.
Europa Europa Europa stemt als Vlaanderen, Macron speelt hoog spel Europa heeft gestemd als Vlaanderen: de liberalen en groenen krijgen klappen, conservatief-rechts profiteert, uiterst rechts overtuigt niet.
Politiek Politiek Uitslag van de verkiezingen 2024 in Brussel : bekijk hier hoe uw gemeente heeft gestemd Hoe hebben de inwoners van Brussel voor de federale, regionale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024 gestemd? Bekijk hier de gedetailleerde resultaten van de verschillende politieke partijen voor de gemeente Brussel.
Politiek Politiek VERKIEZINGEN IN KAART: bekijk hier alle uitslagen De uitslagen van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn binnen. Klik op de kaart om dieper in de resultaten te duiken. U kan de resultaten op kaart of in percentages zien, en ook de zetelverdeling bekijken.
Politiek Politiek Oud-premier Yves Leterme: ‘Vraag mensen op straat waar CD&V voor staat en ik vrees dat ze niet ver zullen raken’ Net voor de verkiezingen overschouwt oud-CD&V-boegbeeld Yves Leterme het politieke landschap. Hij is scherp, niet in het minst maar zeker ook niet alleen voor zijn eigen partij. ‘Ik heb niet de indruk dat een staatshervorming voor Bart De Wever nog echt een prioriteit is. Dat was in mijn tijd totaal anders.’
Politiek Politiek Magnette, Rousseau, De Wever: in een ménage à trois is er altijd een te veel Zal Vooruit de band met de PS verbreken om Bart De Wever zijn rechtse regering te gunnen? Het kan, want tussen de kameraden van noord en zuid is de grote liefde al lang voorbij.
Opinie | Jasmine Malekzadem Opinie | Jasmine Malekzadem 'Het is nooit te laat om te kiezen voor verbinding' 'De voorbije weken heb ik er bewust voor gekozen om deel te nemen aan verbindende initiatieven en gesprekken in de verkiezingscampagne', schrijft advocate Jasmine Malekzadem. In de aanloop naar de verkiezing roept ze op om je af te vragen waar je echt vóór bent.
Politiek Politiek Conner Rousseau: het mysterie van een politieke verrijzenis Toen Conner Rousseau ontslag nam als voorzitter van Vooruit, leek hij politiek dood. Maar vandaag is Conner weer springlevend, en alomtegenwoordig.
Politiek Politiek Fraudeonderzoek Vlaams Belang: gebruikte Tom Vandendriessche Europees geld voor werknemers van de VB-studiedienst? Het onderzoek dat het Europees Bureau voor Fraudebestrijding voert naar Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche gaat over Europese werknemers die werk zouden hebben verricht voor nationale en lokale doeleinden, leert Knack. Dat is strafbaar.
België België Hongarije, het gidsland voor Vlaams Belang: ‘Opvallend genoeg wil Orbán de EU uitbreiden’ Het Vlaams Belang ziet in het Hongarije van Viktor Orbán een gidsland, en ook na de Europese verkiezingen wint de Hongaarse premier straks ongetwijfeld aan aanzien. Wat betekent dat voor de EU? ‘Orbán ziet zichzelf echt als de leider van een vredesbeweging.’
Maai Mei Niet Architect Leo Van Broeck: ‘Biodiversiteit is een nog groter probleem dan klimaat, maar men wil dat niet zien’
Opinie | Jan De Volder Opinie | Jan De Volder 'Gecontroleerde migratie is de toekomst van Europa' 'Het zou kortzichtig zijn indien Europa voor de toekomst louter muren wil optrekken. Het moet ook ramen en deuren voorzien, om een verantwoord, humaan en noodzakelijk beleid uit te bouwen', schrijft Jan De Volder in de aanloop naar de Europese verkiezingen. In heel wat landen vormt het migratievraagstuk een prominent verkiezingsthema.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Vlamingen betalen geen 70 procent van de belastingen in België Volgens zowel Vlaams Belang als N-VA betaalt de Vlaming 70 procent of meer van de federale belastinginkomsten. Dat herhaalden beide partijen al meermaals op hun websites en in tv-studio's. Maar op basis van de beschikbare belastingdata gaat het om een cijfer tussen de 60 en 64 procent. Aan 70 procent kom je volgens experts nooit. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
Europa Europa Huiszoeking in Europees Parlement in Russische inmengingszaak Het Belgische gerecht is woensdagochtend een huiszoeking gestart in het Europees Parlement in een onderzoek naar Russische inmenging. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is aan Belga bevestigd door het federaal parket. De actie kadert in het gerechtelijk onderzoek naar nieuwswebsite Voice of Europe.