Het Oekraïense conflict in 10 kantelmomenten

Het Oekraïense conflict in 10 kantelmomenten

De Oekraïners trekken naar de stembus in verre van ideale omstandigheden. Onafhankelijke regio's, gespannen verhouding met buurland Rusland en een neergehaalde Boeing. Hoe is het zover gekomen in Oekraïne? Een tijdlijn aan de hand van tien belangrijke gebeurtenissen.

Tweejarige eboladode in Mali baart WHO veel nieuwe zorgen

Tweejarige eboladode in Mali baart WHO veel nieuwe zorgen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft meer dan 10.000 ebolabesmettingen geregistreerd. Bijna de helft van de patiënten is overleden. Het eerste geval in Mali, een meisje van twee dat intussen overleed, noemt de WHO 'bijzonder verontrustend'.'Komeet stinkt naar rotte eieren'

'Komeet stinkt naar rotte eieren'

Een Europese satelliet, die sinds augustus om de komeet 67P/C-G cirkelt, heeft kunnen vaststellen dat deze komeet stinkt. Het aroma is complex maar onder meer de stank van rotte eieren en paardenstal valt er waar te nemen. Goed om weten, volgens wetenschappers die bij de satelliet betrokken zijn, want zo leren we weer iets over het ontstaan van het zonnestelsel.2 reacties


Duitse hooligans gaan betogen tegen salafisten

Duitse hooligans gaan betogen tegen salafisten

Duitse hooligans willen zondag in Keulen betogen tegen het salafisme, een radicale strekking binnen de islam. De politie verwacht 1.000 tot 1.500 manifestanten. Er worden ook tegenbetogers verwacht.1 reacties
Hoe kan een Tunesische Belg stemmen?

Hoe kan een Tunesische Belg stemmen?

Tunesië zal zondag 26 oktober met parlementsverkiezingen een einde maken aan een jarenlange transitieperiode. Tunesische Belgen mogen alvast hun potlood scherpen, want democratie in Tunesië betekent het hoofd breken over duizenden blanco bolletjes.'Brussels Airlines wil ebolapremie voor personeel'

'Brussels Airlines wil ebolapremie voor personeel'

Brussels Airlines heeft er in een brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor gepleit dat deze internationale instantie een extra premie voorziet voor het luchtvaartpersoneel dat naar "ebolalanden" vliegt.


EU sluit akkoord over energiedoelstellingen: 40 procent minder CO2 tegen 2030

EU sluit akkoord over energiedoelstellingen: 40 procent minder CO2 tegen 2030

In de nachtelijke uren hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt over de energie- en klimaatdoelstellingen voor de periode 2020-2030. Zo wil de EU tegen 2030 haar CO2-uitstoot met 40 procent beperken in vergelijking met het referentiejaar 1990. De leiders vinden het ambitieus.


Ebola: eerste geval bevestigd in Mali

Ebola: eerste geval bevestigd in Mali

In Mali is voor het eerst een geval van ebola bevestigd. Het gaat om een tweejarig meisje uit het naburige Guinee. In de VS is een nieuw geval van besmetting vastgesteld. Een arts die in Afrika ebolapatiënten had behandeld, bleek zelf door de ziekte te zijn besmet. Miljardair Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, heeft 100 miljoen geschonken aan de strijd tegen ebola.Canada: bewakingscamera's tonen hoe de schutter het parlement binnendrong (video)

Canada: bewakingscamera's tonen hoe de schutter het parlement binnendrong (video)

Op een persconferentie heeft de Canadese politie aan de hand van bewakingsbeelden getoond hoe de schutter het parlement binnendrong. Tussen het verlaten van zijn eigen auto en het binnendringen in het parlement zaten 1 minuut en 23 seconden waarin de veiligheidsdiensten hadden kunnen tussenkomen. Intussen wordt ook wat meer duidelijk over de schutter. Hij wou naar Syrië, en hij had net, voor het eerst in vijf jaar, zijn moeder gesproken.
Syrische vluchtelingen niet meer welkom in Libanon

Syrische vluchtelingen niet meer welkom in Libanon

Libanon zal geen Syrische vluchtelingen meer toelaten, tenzij in 'buitengewone gevallen en om humanitaire redenen'. Vluchtelingen uit 'tamelijk veilige' Syrische regio's worden aangemoedigd om terug te keren.


'Boko Haram ontvoert nog 100-tal meisjes'

'Boko Haram ontvoert nog 100-tal meisjes'

De terreurbeweging Boko Haram zou in Nigeria nog meer meisjes ontvoerd hebben. Ooggetuigen spreken van een honderdtal meisjes afgelopen week. Enkele maanden geleden werden meer dan 200 schoolmeisjes ontvoerd, zij zouden binnenkort kunnen vrijkomen.
Palestijnse kunst omgeven door puin

Palestijnse kunst omgeven door puin

Te midden van het puin in Gaza, staan zeven sculpturen van gevluchte Palestijnen die terugkeren naar hun huis. Hiermee wil de kunstenaar Iyad Sabah de harde realiteit tonen. 'Ook Palestijnen zonder lichamelijke verwoningen, zijn geraakt. Ze zijn psychologisch gebroken.'


Blackwater-bewakers schuldig bevonden na schietpartij op Iraakse burgers

Blackwater-bewakers schuldig bevonden na schietpartij op Iraakse burgers

Een rechter in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft 4 bewakers van de "beveiligingsfirma" Blackwater veroordeeld, een van hen werd veroordeeld voor moord, de andere drie voor doodslag. In 20087 openden ze het vuur op Iraakse burgers. Daarbij kwamen 14 ongewapende mensen om het leven.


Herlees Aanslag in Canada: parlementsleden mogen eindelijk naar huis

Herlees Aanslag in Canada: parlementsleden mogen eindelijk naar huis

Een schutter heeft aan het National War Memorial, in de Canadese hoofdstad Ottawa, een soldaat doodgeschoten. Daarna drong hij het parlement binnen, waar tientallen schoten vielen en waar hij zelf om het leven kwam. De politie kamde langdurig de binnenstad van Ottawa uit op zoek naar handlangers of andere schutters - als die er al zijn. In afwachting bleven tienduizenden ambtenaren en scholieren urenlang opgesloten in hun gebouwen. Mettertijd mochten de meesten naar huis, en uiteindelijk, ruim 10,5 uur na de feiten, mochten de parlementsleden en hun medewerkers uiteindelijk naar huis.Aanslag in Canada: wat we weten (video)

Aanslag in Canada: wat we weten (video)

Na een verwarrende dag waarin meer vragen werden gesteld dan beantwoord, hier een round-up van wat we weten over de schietpartijen buiten en in het Canadese parlement.

VS dropt wapens, IS grijpt ze

VS dropt wapens, IS grijpt ze

Militanten van de Islamitische Staat (IS) hebben Amerikaanse wapens in handen gekregen die eigenlijk gedropt werden om de Koerden in de regio te steunen in hun strijd tegen de extremisten.


WHO: 'Vaccin tegen ebola beschikbaar in 2015'

WHO: 'Vaccin tegen ebola beschikbaar in 2015'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) test momenteel twee soorten vaccins tegen ebola. Verwacht wordt dat tegen 2015 een middel beschikbaar zal zijn dat in eerste instantie aan de reddingswerkers kan worden toegediend.


Ben Bradlee gestorven, hoofdredacteur tijdens Watergate

Ben Bradlee gestorven, hoofdredacteur tijdens Watergate

Ben Bradlee, de legendarische hoofdredacteur van The Washington Post die ondanks grote druk de jonge reporters Woordward en Bernstein onderzoek liet voeren naar het Watergateschandaal, is dinsdag overleden. Hij werd 93. De Watergateberichtgeving leidde ertoe dat president Nixon moest aftreden.


Aanslag in Canada: dader wou naar Syrië maar paspoort werd ingetrokken

Aanslag in Canada: dader wou naar Syrië maar paspoort werd ingetrokken

De Canadese man die aan een winkelcentrum op militairen inreed, en een van die militairen doodde, had zijn strijd in Syrië willen voeren maar was door de autoriteiten belet te vertrekken: zijn paspoort werd ingetrokken. De politie ging tussen juli en oktober herhaaldelijk bij hem op bezoek in de hoop hem te de-radicaliseren.
In beeld: Kobane in vuur en vlam

In beeld: Kobane in vuur en vlam

IS-strijders in Kobane hebben de voorbije dagen hardhandig mogen kennis maken met de Amerikaanse luchtmacht. De voortdurende luchtaanvallen van de VS resulteerden in een reeks spectaculaire ontploffingen in de belegerde Syrische stad.'Regering wil af van cellen in Tilburg'

'Regering wil af van cellen in Tilburg'

De Belgische regering wil tegen 2016 het contract voor de huur van cellen in de gevangenis van het Nederlandse Tilburg opzeggen. Zo staat het in een verslag van de ministerraad.Ferguson: aanwijzingen voor handgemeen in politieauto

Ferguson: aanwijzingen voor handgemeen in politieauto

Uit gelekte elementen van het vooronderzoek naar de dood van de 18-jarige ongewapende Michael Brown blijkt dat zijn bloed teruggevonden is op het wapen waarmee hij is neergeschoten, en op de kleren van de agent, Darren Wilson, die hem heeft neergeschoten. Dat wijst er volgens de verdediging van Wilson op dat er inderdaad een schermutseling in de politieauto aan de fatale schoten voorafging.


Canada: 'Geradicaliseerde man' rijdt in op militairen

Canada: 'Geradicaliseerde man' rijdt in op militairen

In Canada heeft de politie een jongeman doodgeschoten die eerder twee militairen had aangereden. Het incident speelde zich af in Saint-Jean sur Richelieu in Québec. Een van de militairen is er erg aan toe, de andere raakte lichtgewond.Eicellen invriezen op kosten van Apple? De reacties zijn verdeeld

Eicellen invriezen op kosten van Apple? De reacties zijn verdeeld

Dat Facebook en vanaf januari ook Apple hun werkneemsters met bedragen tot 20.000 dollar ondersteunen als ze hun eicellen willen invriezen, leidt zowel tot gejuich als kritiek. Voor de enen is het een doorbraak, voor de anderen een bevestiging van een kindvijandige cultuur.


'MH17 werd neergeschoten door pro-Russische rebellen'

'MH17 werd neergeschoten door pro-Russische rebellen'

De crash van vlucht MH17 van Malaysian Airlines, boven Oost-Oekraïne, is veroorzaakt door een raket die afgevuurd werd door pro-Russische separatisten. Dat zegt Gerhard Schindler, hoofd van de Duitse geheime dienst.


Zweden voert klopjacht op Russische duikboot

Zweden voert klopjacht op Russische duikboot

Voor de kust van Stockholm is mogelijk een Russische duikboot in nood geraakt. Het Zweedse leger zoekt al sinds vrijdagavond met helikopters en oorlogsschepen naar 'buitenlandse onderwateractiviteit', laat een woordvoerder weten.


Mysterieuze shuttle na 22 maanden geland

Mysterieuze shuttle na 22 maanden geland

De mysterieuze onbemande minispaceshuttle van de Amerikaanse luchtmacht is na een ruimtevlucht van 22 maanden in Caifornië geland. Het gaat om de langste missie van de ruimtedrone tot hiertoe.


Vernietigend rapport: 'WHO heeft grove fouten gemaakt in ebola-campagne'

Vernietigend rapport: 'WHO heeft grove fouten gemaakt in ebola-campagne'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft in een intern rapport toe dat er zware fouten werden gemaakt in de strijd tegen ebola. Informatie werd achtergehouden, een regionaal WHO-hoofd hinderde experts, een noodkreet van Artsen zonder Grenzen werd genegeerd, de gecoördineerde respons liet maanden op zich wachten.


Nigeria onderhandelt met Boko Haram over vrijlating schoolmeisjes

Nigeria onderhandelt met Boko Haram over vrijlating schoolmeisjes

Een half jaar na de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes door de terreurorganisatie Boko Haram heeft Nigeria een bestand met de islamistische militie bekendgemaakt. In verdere onderhandelingen wordt naar de vrijlating van de meisjes en jonge vrouwen gestreefd.


'IS grotendeels verdreven uit Kobani'

'IS grotendeels verdreven uit Kobani'

De Syrische grensstad Kobani, die een week geleden op het punt stond in handen van IS te vallen, wordt weer grotendeels gecontroleerd door Koerdische strijdkrachten. Dat zegt een kommandante van die strijdkrachten aan de BBC.Drie blauwhelmen gedood in Darfoer

Drie blauwhelmen gedood in Darfoer

Drie Ethiopische blauwhelmen zijn in Darfoer, in het westen van Soedan, om het leven gekomen bij een aanval. In totaal zijn deze maand al 14 blauwhelmen gestorven in Afrika.


Geen Belgen bij slachtoffers sneeuwstorm Himalaya

Geen Belgen bij slachtoffers sneeuwstorm Himalaya

Bij een onverwachte sneeuwstorm in het Himalayagebergte zijn minstens 29 doden gevallen, tientallen anderen blijven vermist. 'Maar op de registratielijst van de trektocht staan geen Belgen', stelt Buitenlandse Zaken.


Goedkeuring Europese Commissie wordt bemoeilijkt

Goedkeuring Europese Commissie wordt bemoeilijkt

Het Europees Parlement zou zoals gepland 22 oktober stemmen over de goedkeuring van de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar het schuiven in bevoegdheden zorgt voor moeilijkheden.


Ebola: vliegtuig in quarantaine in Madrid

Ebola: vliegtuig in quarantaine in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid werd een vliegtuig van Air France in quarantaine geplaatst uit vrees voor ebola. Een passagier vertoonde volgens de luchtvaartmaatschappij symptomen. 'Na controle, zullen de passagiers kunnen uitstappen.'
Grootschalige Europese klopjacht op mensen zonder papieren

Grootschalige Europese klopjacht op mensen zonder papieren

In heel Europa zijn duizenden politieagenten twee weken lang intensief op zoek naar illegale migranten. 'Om de mensensmokkel aan banden te leggen', klinkt het. Maar hulporganisaties vrezen dat vluchtelingen het grootste slachtoffer zijn van de actie en dat het politieoptreden racisme en discriminatie alleen maar in de hand werkt.


'Jihadist die in Doel werkte, is omgekomen'

'Jihadist die in Doel werkte, is omgekomen'

In Syrië zijn opnieuw twee Belgische jihadisten omgekomen. Een van hen is de 26-jarige Ilyass Boughalab, die eerder in het nieuws kwam toen bleek dat hij tot eind 2012 toegang had tot de kerncentrale van Doel.Tweede verpleegster ziek: VS in de ban van ebolaflaters

Tweede verpleegster ziek: VS in de ban van ebolaflaters

Nadat een tweede verpleegster met ebola is besmet, blijkt nu dat in haar ziekenhuis in Dallas in eerste instantie niet de juiste beschermende kledij voorhanden was. En die tweede verpleegster is -tegen de regels in - op een lijnvlucht gestapt. Ze had toen al lichte koorts. De 132 medepassagiers worden opgespoord en zullen gecontroleerd worden. President Obama heeft een "agressievere aanpak" beloofd.


Pedofiel gelinkt aan Maddie McCann opgepakt op Gozo

Pedofiel gelinkt aan Maddie McCann opgepakt op Gozo

Op het Maltese eiland Gozo is een veroordeelde Britse pedofiel opgepakt, die in verband wordt gebracht met de verdwijning van Madeleine McCann. Malta levert hem uit aan het Verenigd Koninkrijk, dat hem zal verhoren in de zaak-McCann.


Geheime guerrillagroepen jagen op IS-strijders in Syrië

Geheime guerrillagroepen jagen op IS-strijders in Syrië

Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft in Syrië op de grond af te rekenen met nieuwe vijanden: kleine guerrillagroepen die jacht maken op IS-strijders. Zo zouden de voorbije weken meer dan 100 strijders zijn gedood.Rwandese leider Kagame: 'BBC gedraagt zich als Radio Mille Collines'

Rwandese leider Kagame: 'BBC gedraagt zich als Radio Mille Collines'

President Paul Kagame heeft de BBC in het Rwandese parlement beschuldigd van "ontkenning van de genocide" nadat de zender een documentaire toonde waarin vroegere getrouwen de president beschuldigen van massamoord, en waarin een aantal stellingen over de genocide in vraag worden gesteld.


Richard Flanagan wint de Man Booker Prize

Richard Flanagan wint de Man Booker Prize

De Australiër Richard Flanagan heeft de Man Booker Prize gewonnen, de hoogste onderscheiding voor een Engelstalige roman die in het Verenigd Koninkrijk verschijnt. Flanagan schreef een boek over "dodenspoorlijn" van Thailand naar Birma, die door krijgsgevangenen werd aangelegd, onder wie ook Flanagans vader.


Sjiieten in Irak 'wreken zich op soennitische burgers', IS pleit voor slavernij

Sjiieten in Irak 'wreken zich op soennitische burgers', IS pleit voor slavernij

In een nieuw rapport klaagt Amnesty International schendingen van de mensenrechten aan in het door de regering gecontroleerde deel van Irak. Sjiitische milities zetten wraakacties en gijzelingen op tegen soennitische burgers. Intussen zingen de tegenstanders, IS, de lof van de slavernij, die onder meer goed is om "ontoelaatbare seks" tegen te gaan. Seks met een slavin is volgens IS namelijk wel conform met de sharia.


Kerk ineens veel positiever over homo's - 'revolutionair' of 'verraad'?

Kerk ineens veel positiever over homo's - 'revolutionair' of 'verraad'?

Een tussentijds document van de bisschoppensynode in Rome wordt door sommigen als "revolutionair" bestempeld omdat homo's eindelijk niet langer als louter negatief worden bejegend. De kerkleiders hebben het zelfs over "aanvaarding". Meer behoudsgezinde katholieken vinden het document een catastrofe.