Angela Merkel krijgt eigen 'emoticon'

Angela Merkel krijgt eigen 'emoticon'

Of het meer is dan een grap van Der Spiegel is niet duidelijk, maar sinds journalist Christian Brandes van het Duitse weekblad woensdag een emoticon van Bondskanselier Angela Merkel voorstelde, krijgt hij wereldwijd navolging.


Canada sluit grenzen voor reizigers uit 'ebolalanden'

Canada sluit grenzen voor reizigers uit 'ebolalanden'

Na Australië sluit nu ook Canada de grenzen voor reizigers uit de drie door ebola geteisterde West-Afrikaanse landen. Ook buitenlanders die er de voorbije drie maanden reisden, krijgen niet langer een visum voor Canada.'Femme de la Rue' in New York: 'Blanke mannen zijn weggeknipt uit de video'

'Femme de la Rue' in New York: 'Blanke mannen zijn weggeknipt uit de video'

De regisseur van het ophefmakende filmpje waarin te zien is hoe een vrouw door New York wandelt en nageroepen wordt, heeft toegegeven dat heel wat blanke mannen niet in het eindresultaat te zien zijn. 'Het waren er ongeveer even veel, maar we hadden ze niet goed op beeld', verdedigt hij zich.14 reacties


Vanaf 2016 wegentol in Duitsland

Vanaf 2016 wegentol in Duitsland

Duitsland heeft de plannen voor de wegentol uit de doeken gedaan. Op autosnelwegen met vier baanvakken zal betaald moeten worden. In plaats van tolvignetten te gebruiken, worden nummerplaten in een databank opgenomen.Jeruzalem: spanning rond Tempelberg

Jeruzalem: spanning rond Tempelberg

Na een aanslag tegen een joodse activist en het doden van de verdachte, is de Tempelberg in Jeruzalem een dag lang gesloten gebleven. Voor de Palestijnse president Abbas "komt dat neer op een oorlogsverklaring".


Akkoord over Russische gasleveringen aan Oekraïne

Akkoord over Russische gasleveringen aan Oekraïne

Na onderhandelingen in Brussel is een akkoord gesloten over Russische gasleveringen aan de Oekraïne. De EU bemiddelde. Oekraïne betaalt een schuld van 3,1 miljard dollar af tegen het einde van dit jaar, en in ruil biedt Rusland een vaste prijs voor nieuwe gasaankopen aan. Door de overeenkomst zijn ook de Russische gasleveranties aan de EU, die voor de helft via Oekraïne verlopen, verzekerd.


President Burkina Faso trekt noodtoestand snel weer in, maar stapt niet op

President Burkina Faso trekt noodtoestand snel weer in, maar stapt niet op

In Burkina Faso heeft president Blaise Compaoré de noodtoestand weer ingetrokken die hij enkele uren tevoren had ingesteld, na een dag van zware rellen waarbij volgens sommige bronnen 30 doden zijn gevallen. "Ik heb de boodschap gehoord", zei hij in een tv-toespraak, waarin hij echter niet aankondigde te zullen aftreden.'Tunesië heeft bewezen dat Arabische landen geen dictatuur nodig hebben'

'Tunesië heeft bewezen dat Arabische landen geen dictatuur nodig hebben'

Bij de tweede democratische verkiezingen in Tunesië wonnen de seculieren van Nidaa Tounes. 'Democratie vraagt tijd en elk land heeft zijn ritme', zegt Olivier Pierre-Louveaux van de Verenigde Naties over de Arabische Lente. 'Maar Tunesië heeft bewezen dat de regio geen autoritair regime nodig heeft.'Betogers in Burkina Faso steken parlement in brand

Betogers in Burkina Faso steken parlement in brand

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso hebben meer dan duizend betogers het nationaal parlement bestormd en in brand gestoken. Ze protesteren tegen de controversiële grondwetswijziging waardoor de president zich een extra keer verkiesbaar kan stellen.In beeld: zo leeft men in het IS-kalifaat

In beeld: zo leeft men in het IS-kalifaat

Diep in Syrië wordt de stad Raqqa beschouwd als de hoofdstad van het nieuwe zelfuitgeroepen IS-kalifaat. Een blik op het dagelijkse leven in de stad waar strenge religieuze wetten heersen, vooral voor vrouwen.
Egypte blaast huizen op aan grens met Gaza, installeert bufferzone

Egypte blaast huizen op aan grens met Gaza, installeert bufferzone

Als reactie op een serie aanslagen waarbij enkele tientallen soldaten om het leven kwamen, is het Egyptische leger begonnen met het platleggen van 800 huizen aan de grens met Gaza. Het wil een buffer creëren van 500 meter, waarin men ook met grachten het graven van tunnels zal bemoeilijken.


Ebola: Amerikaanse verpleegster weigert huisarrest

Ebola: Amerikaanse verpleegster weigert huisarrest

Kaci Hickox, de verpleegster die eerder bij aankomst uit Sierra Leone haar verplichte quarantaine aanvocht, wil nu ook niet weten van het "vrijwillige huisarrest" dat haar in de staat Maine wordt opgelegd. Stigmatiserend, vindt ze het, en pestgedrag.President Zambia overleden

President Zambia overleden

De president van Zambia Michael Sata is op 77-jarige leeftijd in Londen overleden. Dat heeft kabinetssecretaris Rowland Msiska bevestigd.


Medewerker Obama: 'Netanyahu is chickenshit'

Medewerker Obama: 'Netanyahu is chickenshit'

De verhouding tussen de VS en Israël zit volgens een analyse in The Atlantic Monthly op haar diepste punt ooit. Het Witte Huis is ziedend dat Israël op de Westbank een nieuwe serie nederzettingen bouwt, en ook in Oost-Jeruzalem gebouwen plant, terwijl de regering in Israël alleen nog misprijzen heeft voor de Amerikaanse regering, en liever alleen nog contact heeft met het parlement.


Frankrijk: rellen na dood ecologist

Frankrijk: rellen na dood ecologist

Wat begon als vreedzaam protest tegen een dam in het zuidwesten van Frankrijk, liep in de nacht van zaterdag op zondag uit op de dood van een jonge manifestant, Rémi Fraisse (21), officieel gestorven aan de gevolgen van "een explosie". Na zijn overlijden kwam het in enkele steden tot rellen. Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek zou de rijkswacht projectielen hebben afgevuurd die eerder ook al kwetsuren opleverden.


NASA: ruimtevrachtschip ontploft bij lancering (video)

NASA: ruimtevrachtschip ontploft bij lancering (video)

Een onbemand ruimtevrachtschip, dat ongeveer 2,3 ton voorraden naar het Internationaal Ruimtestation ISS moest brengen, is kort na de lancering ontploft. De brokstukken zouden her en der brand en schade veroorzaakt hebben, maar er zouden geen slachtoffers zijn.Rajoy verontschuldigt zich bij de Spanjaarden wegens nieuw corruptieschandaal

Rajoy verontschuldigt zich bij de Spanjaarden wegens nieuw corruptieschandaal

Na een nieuwe affaire rond smeergeld heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy de burgers in zijn land om vergiffenis gevraagd. 'Ik betreur deze nieuwe situatie ten zeerste en ik wil me in naam van de Volkspartij (PP) bij alle Spanjaarden verontschuldigen dat bepaalde personen functies bij de overheid kregen toegewezen die ze niet waardig zijn.'Iran executeerde 852 mensen in een jaar

Iran executeerde 852 mensen in een jaar

De Verenigde Naties zijn bezorgd om het toenemend aantal executies in Iran. Tussen juli 2013 en juni 2014 werden 852 mensen omgebracht, tegenover 676 een jaar eerder.
Frankrijk in de ban van terreurzaaiende Crimi Clowns

Frankrijk in de ban van terreurzaaiende Crimi Clowns

Crimi Clowns werden werkelijkheid en terroriseren Frankrijk. Hun terreur riep anticlown-milities in het leven en nu lijkt de vreemde trend ook naar België over te waaien. 'Clowns die zich laten inspireren door de Texas Chainsaw Massacre zijn niet welkom aan de schoolpoort.'


VS: onenigheid rond ebola-quarantaine

VS: onenigheid rond ebola-quarantaine

Drie staten, New Jersey, New York en Illinois, hebben een quarantaine ingevoerd voor alle medisch personeel dat uit de drie door ebola getroffen Afrikaanse landen naar de VS terugkeert. De nationale overheid distantieert zich van de quarantaine, maar zal dat medisch personeel wel 21 dagen monitoren.


Gendergelijkheid: België stijgt naar tiende plaats op wereldranglijst

Gendergelijkheid: België stijgt naar tiende plaats op wereldranglijst

België staat tiende op de wereldranglijst voor gendergelijkheid die het World Economic Forum (WEF) publiceert, een plaats hoger dan vorig jaar. De Scandinavische landen, met IJsland op kop, voeren de lijst aan. Als de wereld tegen het huidig tempo verder de ongelijkheid tussen de geslachten aanpakt, is het probleem tegen 2095 opgelost.


IS gebruikt gijzelaar als 'reporter in Kobane'

IS gebruikt gijzelaar als 'reporter in Kobane'

Islamitische Staat (IS) laat in een nieuwe propagandavideo de Britse gijzelaar John Cantlie (43) optreden als journalist. Cantlie doet naar eigen zeggen (maar misschien met opgelegde woorden) verslag uit de belegerde stad Kobane, die volgens hem bijna volledig in handen is van IS-strijders.

Israël versnelt uitbreiding nederzettingen

Israël versnelt uitbreiding nederzettingen

De bouw van 1.000 bijkomende woningen in joodse kolonies van Oost-Jeruzalem zal versneld worden. Palestijnen vrezen dat de uitbreiding van de nederzettingen een tweestatenoplossing zal verhinderen.

Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten

Verkiezingen Tunesië: voorsprong seculieren op islamisten

De seculieren van Nidaa Tounes hebben een grote voorsprong op de islamisten van Ennahda nadat 60 procent van de stemmen geteld zijn. De definitieve resultaten van de democratische parlementsverkiezingen in het geboorteland van de Arabische Lente, Tunesië, volgen binnen de drie dagen.

Het Oekraïense conflict in 10 kantelmomenten

Het Oekraïense conflict in 10 kantelmomenten

De Oekraïners trekken naar de stembus in verre van ideale omstandigheden. Onafhankelijke regio's, gespannen verhouding met buurland Rusland en een neergehaalde Boeing. Hoe is het zover gekomen in Oekraïne? Een tijdlijn aan de hand van tien belangrijke gebeurtenissen.


Tweejarige eboladode in Mali baart WHO veel nieuwe zorgen

Tweejarige eboladode in Mali baart WHO veel nieuwe zorgen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft meer dan 10.000 ebolabesmettingen geregistreerd. Bijna de helft van de patiënten is overleden. Het eerste geval in Mali, een meisje van twee dat intussen overleed, noemt de WHO 'bijzonder verontrustend'.

'Komeet stinkt naar rotte eieren'

'Komeet stinkt naar rotte eieren'

Een Europese satelliet, die sinds augustus om de komeet 67P/C-G cirkelt, heeft kunnen vaststellen dat deze komeet stinkt. Het aroma is complex maar onder meer de stank van rotte eieren en paardenstal valt er waar te nemen. Goed om weten, volgens wetenschappers die bij de satelliet betrokken zijn, want zo leren we weer iets over het ontstaan van het zonnestelsel.


Duitse hooligans gaan betogen tegen salafisten

Duitse hooligans gaan betogen tegen salafisten

Duitse hooligans willen zondag in Keulen betogen tegen het salafisme, een radicale strekking binnen de islam. De politie verwacht 1.000 tot 1.500 manifestanten. Er worden ook tegenbetogers verwacht.


Hoe kan een Tunesische Belg stemmen?

Hoe kan een Tunesische Belg stemmen?

Tunesië zal zondag 26 oktober met parlementsverkiezingen een einde maken aan een jarenlange transitieperiode. Tunesische Belgen mogen alvast hun potlood scherpen, want democratie in Tunesië betekent het hoofd breken over duizenden blanco bolletjes.'Brussels Airlines wil ebolapremie voor personeel'

'Brussels Airlines wil ebolapremie voor personeel'

Brussels Airlines heeft er in een brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor gepleit dat deze internationale instantie een extra premie voorziet voor het luchtvaartpersoneel dat naar "ebolalanden" vliegt.


EU sluit akkoord over energiedoelstellingen: 40 procent minder CO2 tegen 2030

EU sluit akkoord over energiedoelstellingen: 40 procent minder CO2 tegen 2030

In de nachtelijke uren hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt over de energie- en klimaatdoelstellingen voor de periode 2020-2030. Zo wil de EU tegen 2030 haar CO2-uitstoot met 40 procent beperken in vergelijking met het referentiejaar 1990. De leiders vinden het ambitieus.


Ebola: eerste geval bevestigd in Mali

Ebola: eerste geval bevestigd in Mali

In Mali is voor het eerst een geval van ebola bevestigd. Het gaat om een tweejarig meisje uit het naburige Guinee. In de VS is een nieuw geval van besmetting vastgesteld. Een arts die in Afrika ebolapatiënten had behandeld, bleek zelf door de ziekte te zijn besmet. Miljardair Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, heeft 100 miljoen geschonken aan de strijd tegen ebola.Canada: bewakingscamera's tonen hoe de schutter het parlement binnendrong (video)

Canada: bewakingscamera's tonen hoe de schutter het parlement binnendrong (video)

Op een persconferentie heeft de Canadese politie aan de hand van bewakingsbeelden getoond hoe de schutter het parlement binnendrong. Tussen het verlaten van zijn eigen auto en het binnendringen in het parlement zaten 1 minuut en 23 seconden waarin de veiligheidsdiensten hadden kunnen tussenkomen. Intussen wordt ook wat meer duidelijk over de schutter. Hij wou naar Syrië, en hij had net, voor het eerst in vijf jaar, zijn moeder gesproken.
Syrische vluchtelingen niet meer welkom in Libanon

Syrische vluchtelingen niet meer welkom in Libanon

Libanon zal geen Syrische vluchtelingen meer toelaten, tenzij in 'buitengewone gevallen en om humanitaire redenen'. Vluchtelingen uit 'tamelijk veilige' Syrische regio's worden aangemoedigd om terug te keren.


'Boko Haram ontvoert nog 100-tal meisjes'

'Boko Haram ontvoert nog 100-tal meisjes'

De terreurbeweging Boko Haram zou in Nigeria nog meer meisjes ontvoerd hebben. Ooggetuigen spreken van een honderdtal meisjes afgelopen week. Enkele maanden geleden werden meer dan 200 schoolmeisjes ontvoerd, zij zouden binnenkort kunnen vrijkomen.
Palestijnse kunst omgeven door puin

Palestijnse kunst omgeven door puin

Te midden van het puin in Gaza, staan zeven sculpturen van gevluchte Palestijnen die terugkeren naar hun huis. Hiermee wil de kunstenaar Iyad Sabah de harde realiteit tonen. 'Ook Palestijnen zonder lichamelijke verwoningen, zijn geraakt. Ze zijn psychologisch gebroken.'


Blackwater-bewakers schuldig bevonden na schietpartij op Iraakse burgers

Blackwater-bewakers schuldig bevonden na schietpartij op Iraakse burgers

Een rechter in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft 4 bewakers van de "beveiligingsfirma" Blackwater veroordeeld, een van hen werd veroordeeld voor moord, de andere drie voor doodslag. In 20087 openden ze het vuur op Iraakse burgers. Daarbij kwamen 14 ongewapende mensen om het leven.


Herlees Aanslag in Canada: parlementsleden mogen eindelijk naar huis

Herlees Aanslag in Canada: parlementsleden mogen eindelijk naar huis

Een schutter heeft aan het National War Memorial, in de Canadese hoofdstad Ottawa, een soldaat doodgeschoten. Daarna drong hij het parlement binnen, waar tientallen schoten vielen en waar hij zelf om het leven kwam. De politie kamde langdurig de binnenstad van Ottawa uit op zoek naar handlangers of andere schutters - als die er al zijn. In afwachting bleven tienduizenden ambtenaren en scholieren urenlang opgesloten in hun gebouwen. Mettertijd mochten de meesten naar huis, en uiteindelijk, ruim 10,5 uur na de feiten, mochten de parlementsleden en hun medewerkers uiteindelijk naar huis.Aanslag in Canada: wat we weten (video)

Aanslag in Canada: wat we weten (video)

Na een verwarrende dag waarin meer vragen werden gesteld dan beantwoord, hier een round-up van wat we weten over de schietpartijen buiten en in het Canadese parlement.

VS dropt wapens, IS grijpt ze

VS dropt wapens, IS grijpt ze

Militanten van de Islamitische Staat (IS) hebben Amerikaanse wapens in handen gekregen die eigenlijk gedropt werden om de Koerden in de regio te steunen in hun strijd tegen de extremisten.


WHO: 'Vaccin tegen ebola beschikbaar in 2015'

WHO: 'Vaccin tegen ebola beschikbaar in 2015'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) test momenteel twee soorten vaccins tegen ebola. Verwacht wordt dat tegen 2015 een middel beschikbaar zal zijn dat in eerste instantie aan de reddingswerkers kan worden toegediend.


Ben Bradlee gestorven, hoofdredacteur tijdens Watergate

Ben Bradlee gestorven, hoofdredacteur tijdens Watergate

Ben Bradlee, de legendarische hoofdredacteur van The Washington Post die ondanks grote druk de jonge reporters Woordward en Bernstein onderzoek liet voeren naar het Watergateschandaal, is dinsdag overleden. Hij werd 93. De Watergateberichtgeving leidde ertoe dat president Nixon moest aftreden.


Aanslag in Canada: dader wou naar Syrië maar paspoort werd ingetrokken

Aanslag in Canada: dader wou naar Syrië maar paspoort werd ingetrokken

De Canadese man die aan een winkelcentrum op militairen inreed, en een van die militairen doodde, had zijn strijd in Syrië willen voeren maar was door de autoriteiten belet te vertrekken: zijn paspoort werd ingetrokken. De politie ging tussen juli en oktober herhaaldelijk bij hem op bezoek in de hoop hem te de-radicaliseren.
In beeld: Kobane in vuur en vlam

In beeld: Kobane in vuur en vlam

IS-strijders in Kobane hebben de voorbije dagen hardhandig mogen kennis maken met de Amerikaanse luchtmacht. De voortdurende luchtaanvallen van de VS resulteerden in een reeks spectaculaire ontploffingen in de belegerde Syrische stad.'Regering wil af van cellen in Tilburg'

'Regering wil af van cellen in Tilburg'

De Belgische regering wil tegen 2016 het contract voor de huur van cellen in de gevangenis van het Nederlandse Tilburg opzeggen. Zo staat het in een verslag van de ministerraad.