Joe Biden, in Wisconsin op 8 mei 2024. © REUTERS

Joe Biden: ‘VS sturen niet langer offensieve wapens naar Israël als invasie van Rafah start’

Rudi Rotthier

In een interview met nieuwszender CNN verhardde VS-president Joe Biden de toon tegenover Israël. Er komt een stop op de levering van offensieve wapens en zware munitie als Israël een grote invasie van Rafah start.

Eerder deze week werd bekend dat de VS een munitielevering aan Israël hadden tegengehouden. Het ging in dat geval om zware bommen (tot 900 kilo), die grote vernielingen aanbrengen en daardoor ook buiten proportie de burgerbevolking treffen.

In het interview met CNN, een zeldzaam interview voor een president die de pers schuwt, preciseerde Joe Biden dat hij nog meer wapen- en munitieleveringen zal stoppen als Israël een grote invasie van de stad Rafah in Gaza begint.

‘Ik heb duidelijk gemaakt (aan Israël, red.) dat als ze in Rafah binnenvallen – en dat hebben ze nog niet gedaan – als ze in Rafah binnenvallen, dat ik niet de wapens zal leveren die historisch gebruikt zijn in steden.’

Volgens hem hebben de oorlogsactiviteiten van Israël in Rafah nog niet de bevolkingscentra bereikt. Israël heeft wel de evacuatie van 110.000 bewoners bevolen, luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten aan de rand van de stad, en de grensovergang met Egypte geblokkeerd.

(lees verder onder de preview)

‘We zullen de verdediging van Israël blijven verzekeren’, aldus Biden. ‘Maar, het is gewoon verkeerd’, zei hij, doelend op wapens en munitie die, gaf hij toe, nu al gebruikt zijn bij doelwitten in bevolkingscentra en die burgerslachtoffers hebben gemaakt. ‘Burgers zijn gedood in Gaza als gevolg van die bommen en van andere manieren waarop ze bevolkingscentra aanvallen’. Bij de munitie die niet langer zou geleverd worden, zijn ook artilleriegranaten, voegde hij toe.

In Rafah zijn ruim een miljoen mensen opeengepakt. De VS-regering waarschuwt al maanden tegen een grote aanval op die stad. Het valt moeilijk in te denken dat een grote invasie niet tot massaal bloedvergieten zal leiden.

Tot dusver werd de zichtbare frustratie bij Biden over de oorlogsstrategie van Israël niet gevolgd door sancties. Het bleef bij doorgaans genegeerde waarschuwingen. Met het tegenhouden van de munitielevering, en de expliciete erkenning dat met VS-bommen burgers zijn gedood, is de strategie verhard. Of de daad bij het woord zal gevoegd worden inzake het verder tegenhouden van wapens en munitie valt af te wachten.

‘Trump is geen democraat’

In hetzelfde interview met CNN zei Biden ook dat Donald Trump de uitslag van de presidentsverkiezingen in november ‘niet zal aanvaarden’. ‘Ik beloof je dat hij dan niet zal doen. Dat is gevaarlijk’, aldus Biden. ‘Die kerel is geen democraat met een kleine d.’ Hij heeft zijn aanhang ‘vergelding’ beloofd. ‘Welke president heeft ooit dat soort dingen gezegd? En hij meent het.’

Partner Content