Onderhandelingen in Egypte over staakt-het-vuren stopgezet, Hamas-onderhandelaars vertrekken uit Caïro

© Getty

De onderhandelingen in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook zijn zondagmiddag stopgezet. De Hamas-delegatie keert terug naar Doha in Qatar, meldt een vertegenwoordiger van de extremistische Palestijnse organisatie aan het Franse persagentschap AFP.

Egypte had de rol van bemiddelaar in het conflict tussen Israël en Hamas op zich genomen. De afgelopen uren zag het er al naar uit dat een vergelijk moeilijk zou worden, de standpunten van beide partijen lagen ver uit elkaar.

De Israëlische premier Netanyahu had eerder op de dag in een videoboodschap laten weten dat hij niet ingaat op de eisen van Hamas. Volgens Netanyahu had Israël tijdens de onderhandelingen in Caïro zijn goede wil getoond, maar dat Hamas vasthield aan zijn ‘radicale eisen dat we al onze troepen zouden terugtrekken uit de Gazastrook, de oorlog beëindigen en Hamas aan de macht laten, kan Israël niet aanvaarden’, klonk het.

De chef van Hamas, Ismail Haniyeh, beschuldigde op zijn beurt Israël ervan de poging voor een staakt-het-vuren te saboteren. ‘Benjamin Netanyahu wil voortdurend rechtvaardigingen bedenken om de agressie voort te zetten, het conflict uit te breiden en de inspanningen van verschillende bemiddelaars en partijen te saboteren’, luidde het in een communiqué.

Lees meer updates over het conflict tussen Israël en Palestina in de liveblog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content