Bodytalk Header Banner

'Apotheek van wacht is geen nachtwinkel'

'Apotheek van wacht is geen nachtwinkel'

Te vaak worden apothekers van wacht wakker gebeld, voor dringende zaken die eigenlijk helemaal niet dringend zijn. De beroepsvereniging lanceert daarom een sensibiliseringscampagne om het grote publiek erop te wijzen dat de apotheek van wacht geen nachtwinkel is.1 reacties


Slaaptekort leidt tot valse herinneringen

Slaaptekort leidt tot valse herinneringen

Slaaptekort leidt niet enkel tot een lange, vermoeiende dag nadien. Het wordt nu ook gelinkt aan het creëren van valse herinneringen. Of hoe slechts enkele uren slaap missen al voldoende is om feiten tot leven te dromen.

Ebola: twee Nederlandse artsen mogelijk besmet

Ebola: twee Nederlandse artsen mogelijk besmet

Twee Nederlandse artsen die in een ziekenhuis in Sierra Leone werken, zijn onbeschermd in aanraking geweest met drie patiënten die later bleken ebola te hebben. Ze hebben zich in de Nederlandse ambassade in Ghana gemeld. Ze hebben nog geen symptomen van de ziekte.'Pesticiden verstoren seksuele ontwikkeling jongeren'

'Pesticiden verstoren seksuele ontwikkeling jongeren'

Blootstelling aan relatief lage pesticideconcentraties kan een significante invloed hebben op de hormoonniveaus en de mate van seksuele ontwikkeling bij 14- tot 15-jarige adolescenten, zo blijkt uit een studie van de VUB.4 reacties


Week van het Hart: kent u uw kerncijfers?

Week van het Hart: kent u uw kerncijfers?

Uit onderzoek blijkt dat één Belg op drie tussen 20 en 60 jaar zijn kerncijfers niet kent. Slechts 28 procent van de Belgen meet zijn kerncijfers tijdens een jaarlijkse check-up.


Elke dag 28 zelfmoordpogingen in Vlaanderen

Elke dag 28 zelfmoordpogingen in Vlaanderen

Elke dag vinden in Vlaanderen drie zelfdodingen plaats en ondernemen ongeveer 28 mensen een zelfdodingspoging. Het is een van de meest voorkomende doodsoorzaken ...6 reactiesBH verhoogt risico op borstkanker niet

BH verhoogt risico op borstkanker niet

Het dragen van een beha verhoogt de kans op borstkanker niet. Amerikaanse wetenschappers vonden geen verband tussen beiden en veegden de decennia oude mythe zo van tafel.


Vooral Vlaanderen heeft nieuwe huisartsen nodig

Vooral Vlaanderen heeft nieuwe huisartsen nodig

Vlaanderen leidde tussen 2004 en 2012 bijna 400 huisartsen te weinig op. In Franstalig België is dat tekort opvallend kleiner. Dat blijkt uit een analyse van de Planningscommissie voor het medisch aanbod.


Dagelijks sterven 8 Vlamingen aan darmkanker

Dagelijks sterven 8 Vlamingen aan darmkanker

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker: het treft 1 Belg op de 20 en jaarlijks worden er in ons land 8.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Om aandacht te vragen voor de ziekte, trekt de "Trein van het leven" door ons land, een sensibiliseringscampagne voor de screening naar darmkanker.Voedselpiramide wankelt

Voedselpiramide wankelt

De Hoge Gezondheidsraad zal tegen eind 2015 nieuwe aanbevelingen formuleren over een gezond eetpatroon. Naar alle waarschijnlijkheid overleeft de huidige voedselpiramide die aanbevelingen niet.Artsen Zonder Grenzen smeekt VN om rampenteams om ebola te bestrijden

Artsen Zonder Grenzen smeekt VN om rampenteams om ebola te bestrijden

'De tijd van vergaderen en plannen is voorbij. Het is tijd voor actie. Elke dag van inactiviteit betekent meer doden, en het langzaam instorten van maatschappijen'. In een emotionele boodschap roept Artsen Zonder Grenzen de wereldleiders op om meer te doen om het ebolavirus te stoppen. Ook uit de VS klinken noodkreten.


Arabische wereld kent snelste toename hiv-besmettingen

Arabische wereld kent snelste toename hiv-besmettingen

Terwijl het aantal gevallen van hiv elders stabiel blijft of afneemt, kent de Arabische wereld een snelle toename van nieuwe patiënten. Politieke onrust, conflictsituaties, armoede en een gebrek aan bewustzijn door het sociale taboe liggen mee aan de oorzaak.


Vrijwilligerswerk verbetert gezondheid van 50-plussers

Vrijwilligerswerk verbetert gezondheid van 50-plussers

Vijftigplussers die zich af en toe vrijwillig inzetten, beschikken over een betere gezondheid dan hun minder onbaatzuchtige leeftijdsgenoten. Twee tot drie uur per week is ideaal om het meest te genieten van de voordelen.5 redenen waarom we te veel eten

5 redenen waarom we te veel eten

Het aantal eenpersoonsgezinnen in België is de afgelopen 40 jaar aanzienlijk gestegen. In 2009 bestond een gezin op drie uit één persoon. En laat nu net dat alleen dineren ertoe leiden dat we te veel eten. Vijf slechte eetgewoonten die we solo ontwikkelen.
Controverse over astma bij kinderen

Controverse over astma bij kinderen

Veel te veel Nederlandse kinderen tussen 6 en 18 jaar krijgen de diagnose astma opgeplakt, zo blijkt uit een studie. Maar het aantal diagnoses bij Belgische kinderen ligt zelfs nog hoger. Wat is er aan de hand?


Dure kunsthartkleppen nu toch terugbetaald

Dure kunsthartkleppen nu toch terugbetaald

De ziekteverzekering gaat de zogenaamde TAVI-hartkleppen, die via de slagader in de lies worden ingeplant, nu toch terugbetalen. In het verleden betaalden een aantal chirurgen de hartkleppen uit eigen zak voor patiënten die zich de ingreep niet konden veroorloven.


Is fysieke arbeid gezond bewegen?

Is fysieke arbeid gezond bewegen?

Bewegen is goed voor de gezondheid. Maar niet als het over ongemakkelijke en lang aangehouden fysieke arbeid gaat. Aan beweging tijdens de vrije tijd hoeft u dan weer niet te twijfelen: die levert gezondheid op.WHO wil publiek gebruik e-sigaret verbieden

WHO wil publiek gebruik e-sigaret verbieden

Regeringen moeten ook de elektronische sigaret uit de publieke sfeer weren. Dat vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport met voorstellen tot strenge maatregelen in verband met de populaire gadgets.
Hoe beleven moeders met eiceldonatie het ouderschap?

Hoe beleven moeders met eiceldonatie het ouderschap?

Voor onvruchtbare vrouwen met een kinderwens kan eiceldonatie soelaas bieden. Maar hoe beleven moeders die genetisch niet verwant zijn met hun kind het ouderschap? "De zwangerschap en de bevalling compenseren gedeeltelijk de niet-verwantschap", aldus seksuologe Ingeborg Van Soye.Ebola heeft nu ook Congo bereikt

Ebola heeft nu ook Congo bereikt

Het ebolavirus is wel degelijk aanwezig in de noordwestelijke Evenaarsprovincie in Congo. Dat heeft de Congolese minister van Volksgezondheid, Félix Kabange Numbi, bevestigd.
Geneesmiddelen: Kinderen zijn geen kleine volwassenen

Geneesmiddelen: Kinderen zijn geen kleine volwassenen

Als het om geneesmiddelen gaat, worden kinderen nog te vaak aanzien als kleine volwassenen. De universiteiten van Gent, Brussel en Leuven gaan samenwerken om dit te wijzigen. Ze willen een kennisbasis opbouwen om klinische studies naar kindergeneesmiddelen veiliger te maken.


Hoe zinvol zijn kraamafdelingen zonder baby's?

Hoe zinvol zijn kraamafdelingen zonder baby's?

Uit een enquête bij gynaecologen blijkt dat in 11 procent van de kraamafdelingen in Vlaanderen minder dan 500 bevallingen per jaar gebeuren. Op heel wat dagen gebeuren dus geen bevallingen terwijl hiervoor een heel team vroedvrouwen en kinderartsen klaar staat.
Bus en trein zijn goed voor de lijn

Bus en trein zijn goed voor de lijn

Wie met het openbaar vervoer naar het werk pendelt, weegt gemiddeld enkele kilo's minder dan wie met de wagen rijdt. Dat blijkt uit onderzoek in het British Medical Journal.


'Hartproblemen bij vrouwen worden te vaak onderschat'

'Hartproblemen bij vrouwen worden te vaak onderschat'

Kanker heeft hart- en vaatziekten voorbijgestoken als belangrijkste doodsoorzaak onder mannen in België. 'Dit genderverschil verbaast me enigszins, want vrouwen zijn meer met gezondheid bezig en raadplegen sneller een arts', zegt Marleen Finoulst, hoofdredactrice van Bodytalk.
10 tips die elke introvert moet kennen

10 tips die elke introvert moet kennen

Introverte mensen zijn vaak de observators, luisteraars en werkpaarden van deze wereld. Maar het zijn net die kwaliteiten die hen vaak hinderen om een succesvol leven te leiden.Waarom de ene ebola overleeft en de andere niet

Waarom de ene ebola overleeft en de andere niet

Zowat 60 procent van de met ebola besmette mensen zijn bij de huidige epidemie in West-Afrika gestorven aan een van de dodelijkste virussen die de mensheid ooit heeft gekend. Toch slaagt een minderheid erin om ebola te overleven. Hoe?


Ebola: al meer dan 1.000 doden

Ebola: al meer dan 1.000 doden

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kwamen er de voorbije dagen nog 52 overlijdens bij, wat het totaal brengt op 1.013.


Jongen krijgt oren gemaakt uit rib

Jongen krijgt oren gemaakt uit rib

Een 9-jarig kind dat doof en zonder oren geboren was, kan terug horen en heeft nu ook oren gekregen. Ze werden vervaardigd uit kraakbeen dat uit zijn ribben werd gehaald.
'Smartphones werken internetverslaving in de hand'

'Smartphones werken internetverslaving in de hand'

'De verslaving aan het internet is een klinische realiteit, die bovendien verergerd wordt door de smartphones die je altijd en overal kunt meenemen', zegt Jean-Marc Triffaux, psychiater en diensthoofd van het universitaire ziekenhuis in Luik.In beeld: wereld ongerust over ergste ebola-uitbraak ooit

In beeld: wereld ongerust over ergste ebola-uitbraak ooit

Volgens de WHO is de recente ebola-epidemie in West-Afrika, die sinds het begin van het jaar al bijna duizend doden heeft gemaakt, de grootste, ergste en meest complexe epidemie in vier decennia. De WHO heeft de uitbraak dan ook uitgeroepen tot "internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid".


Kanker overleven en toch blijven roken

Kanker overleven en toch blijven roken

Dat roken de behandeling van kanker hypothekeert, is een feit. Toch blijft meer dan tien procent van de rokers die kanker krijgt, na de behandeling verder roken.'Eerste eboladode in de Arabische wereld'

'Eerste eboladode in de Arabische wereld'

Het ebolavirus verspreidt zich verder over de wereld. In Saoedi-Arabië is een man waarschijnlijk aan het virus gestorven. In Nigeria is een tweede iemand overleden.Rokers leven gemiddeld 8 jaar minder

Rokers leven gemiddeld 8 jaar minder

Rokers leven gemiddeld acht jaar minder dan niet-rokers. Ex-rokers beperken de schade, maar verliezen gemiddeld toch iets meer dan tweeënhalf jaar. Dat blijkt uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).


Tien redenen waarom u vanochtend zo moe was

Tien redenen waarom u vanochtend zo moe was

Iedereen voelt zich wel eens moe nog voor de dag goed en wel begonnen is. Dat heeft echter niet altijd te maken met het aantal schaapjes dat u die nacht geteld hebt. Tien banale gewoontes die ons onnodig uitputten en de oplossing om weer over te lopen van energie.


Vragen rond ebolaserum

Vragen rond ebolaserum

Twee Amerikaanse zendelingen, die besmet werden met het ebolavirus, kregen een experimenteel serum toegediend dat al dan niet een 'miraculeuze' uitwerking had.


8 voedingsmiddelen waarvan u alleen maar meer honger krijgt

8 voedingsmiddelen waarvan u alleen maar meer honger krijgt

Iedereen kent het gevoel wel: nadat u een zak chips heeft verorberd, heeft u toch nog zin in iets zoet. Daar is een reden voor. Zoute snacks zijn eigenlijk niets meer dan koolhydraten die snel verteren. Door de sensorische verzadiging, kunt u het gevoel hebben dat uw 'zoute maag' vol zit, terwijl er in uw 'zoete maag' nog ruimte is voor lekkers.


Reisapotheek onmisbaar voor 1 op 2 Belgen

Reisapotheek onmisbaar voor 1 op 2 Belgen

Slechts één op de twee Belgen controleert de reisapotheek voor elke reis. 'Nochtans is het van kapitaal belang om de houdbaarheidsdatum te respecteren om een correcte geneeskundige werking te kunnen garanderen.'