Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Vlaams onderwijsbeleid moet inzetten op competenties voor de 21e eeuw' 'Nu ik als stagiair aan de andere kant van de klas sta, blijkt dat we nog steeds leerkrachten opleiden om de hoofden van leerlingen met kennis te vullen, ongeacht het praktische nut', schrijft Jan-Peter Sandler. 'Als onze kinderen het Vlaams kapitaal van de toekomst zijn, hoe maken we daar dan een schatkist vol aantrekkelijke parels van.'
Opinie | Milieu Opinie | Milieu 'Laten we glyfosaat 10 jaar langer ons leefmilieu aantasten?' 'Op 12 oktober staat minister van Landbouw David Clarinval voor een belangrijke keuze', schrijven Niels Luyten (Vogelbescherming Vlaanderen) en Heleen De Smet (BBL). Dan stemt Europa over de verlenging van de vergunning voor de onkruidverdelger glyfosaat. 'Ons leefmilieu heeft baat bij een verbod op glyfosaat. Biologische en agro-ecologische landbouwers tonen al lang dat het zonder kan.'
Politiek Politiek Extreemlinkse en extreemrechtse bolwerken in Vlaanderen: niet altijd dezelfde als in de jaren dertig Zijn de jaren dertig terug? Recent onderzoek van politologen Marc Hooghe en Dieter Stiers over bolwerken van rechts en links politiek extremisme geeft een gemengd antwoord op die vraag.
Wereld Wereld Sancties tegen oligarchen: waarom de kunstcollectie van Roman Abramovitsj buiten schot blijft De private kunstcollectie van de Russische oligarch Roman Abramovitsj en zijn ex-vrouw Daria Zhukova is naar schatting een miljard dollar waard, maar ontsnapt aan de Europese sancties tegen Rusland. Dat blijkt uit het internationale onderzoek The Oligarch Files, waar Knack aan meewerkte.
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'Repressie in Iran neemt alleen maar toe: een jaar na de dood van Mahsa Amini is er niets veranderd' 'Wereldwijd was er vreedzaam protest, maar in Iran bougeerde er weinig. Is dit dan alles? Ja, voorlopig wel', zo vreest advocate Jasmine Malekzadem een jaar na de dood van de Mahsa Amini, de jonge vrouw die door de Iraanse politie gedood werd omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften had gehouden.
Factcheck Factcheck Factcheck: chocolademelk kan even doeltreffend zijn als hersteldrankjes * Wie zei het? Fairebel* Is het waar? Uit gesprekken met experts blijkt dat magere (chocolade)melk even doeltreffend kan zijn na het sporten als hersteldrankjes. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen verband tussen vloeken en intelligentie ‘Vloeken is een teken van intelligentie’, zo lazen we in Metro. Maar dit is een verkeerde interpretatie van wetenschappelijk onderzoek. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Europa Europa Von der Leyen spreekt het Europees Parlement toe: 'Dit voelde als een campagnespeech' In haar State of the Union focuste Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op de zorgen van de grote Europese lidstaten.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Belgisch team als favoriet naar World Solar Challenge Het Innoptus Solar Team uit Leuven weet wat prestatiedruk is. Als regerend wereldkampioen begint het straks aan een 3.000 kilometer lange odyssee door de Australische outback. Op drie wielen, met de zon als enige energiebron. Een vooruitblik op een geruisloze tak van de motorsport die als incubator voor duurzame mobiliteit dient.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom kan de zomer niet zonder wespen, plakkerig zweet en zakkenrollers? Warme zomerdagen… meer wil ik de Heer niet vragen… Of misschien toch wel: geen wespen, minder plakkerig zweet en geen criminelen die alles verpesten. Maar de wetenschap heeft voor alles een oplossing! Bio-ingenieur Chris Callewaert (UGent) onderzoekt hoe je klotsende oksels en stinkende zweetvoeten tegen kan gaan, criminoloog Christophe Vandeviver (UGent) vertelt alles over waar …
Wereld Wereld Aardbeving Marokko: dodentol loopt nog verder op tot 2.862 In Marokko is de dodentol na de aardbeving van vrijdag verder opgelopen. Volgens een nieuwe balans van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag zijn nu al 2.862 doden en 2.562 gewonden geteld. Een eerdere balans maakte melding van 2.681 doden en 2.501 gewonden.
Factcheck Factcheck Factcheck: niet bewezen dat vogels die op een lithiumveld landen binnen enkele minuten sterven Volgens een populair bericht op sociale media zouden vogels die landen op een lithiumveld, binnen enkele minuten sterven. Studies tonen aan dat de lithiumwinning een negatieve invloed heeft op het leefmilieu, maar voor de claim over vogels bestaat geen bewijs.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Wanneer kuisen we de vastgoedpolitiek van NMBS op?' 'De grootscheepse opkuis van station Brussel-Zuid roept veel vragen op, al is het maar om het louter symbolische karakter ervan. Problematischer is de focus op daklozen, vluchtelingen en mensen zonder papieren, terwijl de dramatische vastgoedpolitiek rond het station buiten beeld blijft', schrijft architect Gideon Boie (KU Leuven).
Factcheck Factcheck Factcheck: 'nee' zeggen is voor vrouwen soms moeilijker ‘Vrouwen hebben meer moeite met “nee” zeggen’, zo lazen we in Goed Gevoel. Daar zijn aanwijzingen voor, al is wel nuance nodig. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Maatschappij Maatschappij Reuzegom-praeses van fatale doop aan de slag als doctoraatsstudent bij de UGent Een oud-lid van de studentenclub Reuzegom is sinds kort aan de slag als doctoraatstudent bij de UGent.
België België West-Vlaanderen gaat in Mexico en India op zoek naar arbeidskrachten Voka hoopt met 'talentmissies' naar Mexico en India de krappe arbeidsmarkt in West-Vlaanderen te bekampen. Tegen 2030 zullen er meer dan 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn, maar politiek ligt dat gevoelig. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. 'Zowel Mexico als India heeft een overschot aan goed geschoolde mensen, met arbeidsethiek en een goede talenkennis', …
Politiek Politiek Vlaamse regering-Jambon gaf al minstens 4 miljoen euro uit aan juridisch advies De ministers van de regering-Jambon geven jaarlijks minstens 1 miljoen euro aan advocatenkantoren voor advies over hun wetgevend werk. ‘Dat is nochtans een kerntaak van de overheid.’
België België ‘Hilde Crevits moet Zuhal Demir keihard terugfluiten’ Professor milieurecht en gewezen CD&V-kabinetschef Kurt Deketelaere (KU Leuven) heeft geen goed woord over voor de stikstofmaatregelen van Zuhal Demir (N-VA). ‘De juridische waarde bedraagt nul komma nul.’
België België 'We zullen géén huizen afbreken': hoe fake news en electorale angst paniek zaaien in Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen staat op stelten. Na de publicatie van een document van de provincie over de toekomst van de ruimtelijke ordening ontstond er onrust, woede en fake news. Zegt de Oost-Vlaamse paniek ons iets over wat de rest van Vlaanderen te wachten staat? ‘De politiek vindt voor elke oplossing wel een probleem.’
Wielrennen Wielrennen Tijdrit in de Tour: hoeveel seconden wint een renner als de volgauto tien fietsen op het dak zet? Professor Bert Blocken (KU Leuven) onderzocht voor het eerst hoe groot het aerodynamisch voordeel voor een renner in een tijdrit is wanneer een auto, volgeladen met fietsen op het dak, hem van dichtbij volgt. Knack mocht zijn bevindingen als eerste inkijken.
Europa Europa Waarom Erdogan zich plots niet meer tegen Zweedse NAVO-toetreding verzet Professor internationale politiek Dirk Rochtus (KU Leuven): 'Erdogan is een koorddanser die tegelijk het Westen en Rusland te vriend wil blijven houden.'
Maatschappij Maatschappij ‘Een hoger inkomen maakt ook een vrouw aantrekkelijker’ Welke impact heeft de omgekeerde gender gap in het onderwijs op de relatiemarkt?
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat apart slapen relatie bevordert ‘Apart slapen is goed voor je relatie’, zo lazen we in Metro. Volgens experts is er weinig onderzoek en heeft apart slapen voor- en nadelen. We oordelen dat er geen bewijs is voor de stelling.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, olijfolie en frambozenpitolie beschermen niet tegen de zon Volgens berichten op sociale media zou het smeren van plantaardige oliën zoals frambozenpit-, noten- of olijfolie ‘op een natuurlijke manier beschermen tegen de zon’. Dat klopt niet. De beschermingsfactor van die producten is te laag om zonnebrand of huidkanker te voorkomen, zeggen specialisten.
Technologie Technologie Juriste en filosofe Nathalie Smuha: ‘Met de AI Act wil Europa zijn mensen en zijn democratie beschermen’ Het Europees Parlement heeft zijn versie van de Artificial Intelligence Act goedgekeurd. De Europese Unie wil zo als eerste mondiale speler uitpakken met een regelgevend kader voor artificiële intelligentie (AI). ‘Er staat veel op het spel. Dit gaat om veiligheid, mensenrechten, democratie, rechtsstaat en milieu’, zegt onderzoekster Nathalie Smuha.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, België behoort niet tot de 3 meest onveilige landen in Europa Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) stelt op sociale media dat België het op twee na meest onveilige land in Europa is om ’s nachts alleen op straat rond te lopen. Alleen Frankrijk en Wit-Rusland zouden slechter scoren. Dat klopt niet. Dewinter haalt onveiligheid en onveiligheidsgevoel door elkaar. Bovendien zijn de cijfers over het onveiligheidsgevoel waarop de kaart zich baseert niet betrouwbaar.
Opinie | Geneeskunde Opinie | Geneeskunde 'Er is een grens tot waar werkgevers en collega’s de tol van privé-issues kunnen dragen' Lode Godderis pleit ervoor om dergelijke nieuwe initiatieven rond ziekteverlof maximaal af te stemmen op elke persoonlijke situatie en zo weinig mogelijk te vervallen in algemene regels per type afwezigheid. 'Transitieverlof is een heel mooi signaal, maar schept tegelijk een precedent met stevige aandachtspunten.'
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Erken het leraarschap als heftig beroep' 'De job van leerkracht is meer dan een knelpuntberoep', schrijft Geert Kelchtermans. 'Tijd om dat te erkennen en passend te waarderen.' Daarmee reageert hij op de nieuwste aflevering van De leraarskamer van Knack waarin leerkrachten het hebben over die ene leerling die ze nooit meer zullen vergeten.
Natuur Natuur Eten voor 21 miljoen bijen en 7 andere straffe resultaten van Maai Mei Niet 2023 De derde editie van de Knack-campagne Maai Mei Niet levert spannende resultaten op. De Nationale Nectarscore is gestegen: elke dag eten voor 21 miljoen bijen en andere insecten! Deelnemers die al twee keer meededen, hebben meer plantensoorten in hun tuin. En er werden 9 zeldzame tot bedreigde planten- en bloemensoorten ontdekt.
Politiek Politiek Geens noemt videoboodschap Mahdi "onoordeelkundig" CD&V-Kamerlid en voormalig minister van Justitie Koen Geens vindt de TikTok-video die zijn partijvoorzitter Sammy Mahdi verspreidde over het arrest in de zaak-Sanda Dia "onoordeelkundig". Dat zei hij dinsdagavond in Terzake.
Opinie | Psychologie Opinie | Psychologie 'Hoe bewaken we onze mentale gezondheid in tijden van polycrisis?' De klimaatcrisis, oorlog in Europa, covid, de energiecrisis,... Hoe blijven we mentaal veerkrachtig in deze instabiele wereld?
Maatschappij Maatschappij Sanda Dia en Reuzegom: iedereen had beter verdiend dan dit slechte arrest van het hof van beroep Een deel van de publieke opinie aanvaardt de lichte straffen niet voor de Reuzegommers die betrokken zijn bij de dood van Sanda Dia. Knack-redacteur Walter Pauli begrijpt die boosheid en deelt ze ook. Al hebben volgens hem ook de daders een probleem.
Voetbal Voetbal Mogen we binnenkort allemaal gratis het voetbalstadion in? De Duitse voetbalploeg Fortuna Düsseldorf geeft zijn fans deze zomer gratis toegang tot het stadion. Een oplossing voor de Belgische clubs die hun tribunes moeilijk vol krijgen?
België België Op naar een betere leesvaardigheid: 'Na ons voorleesproject kruipen kinderen uit hun schulp in het Nederlands' De resultaten van het internationale onderzoek Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) toonden eerder deze maand aan dat het niveau begrijpend lezen van kinderen uit het Vlaamse onderwijs opnieuw gedaald is. Voorleesprojecten zijn volgens het onderzoek een deel van de oplossing. Het Brusselse project Boekenbende aan Huis organiseert al 25 jaar voorleesmomenten aan huis voor kinderen.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Hoe vergroten we het lerarentekort? Met de leraar-specialist' 'De piste van de specialist-leraren waarmee minister Weyts zichzelf de afgelopen week in de media-aandacht werkte, zal niet bijdragen tot de oplossing van het dramatisch lerarentekort. Wel integendeel. Ze zal dat tekort nog doen toenemen', schrijft Geert Kelchtermans (KU Leuven). 'De maatregel staat immers haaks op alle inzichten over het belang van collegiale samenwerking op scholen. Niet alleen voor het organiseren van goed onderwijs, maar ook voor de beroepsmotivatie en voldoening van leraren.'
Gezondheid Gezondheid Steeds meer jonge mannen met erectieproblemen: ‘Link met porno is niet eenduidig' Het aantal jongeren met erectieproblemen neemt toe. Komt ervan, met al die porno om ons heen? ‘Plots stoppen brengt de hersenen in de war.’
Klimaat Klimaat Methaan in Vlaanderen: de vloek van de melkkoe Minder methaan uitstoten kan een quick win zijn in de klimaatstrijd. Maar niet in Vlaanderen. 1,2 miljoen runderen stoten hier net zo veel methaan uit als 446.000 auto's. En de sector? Die vraagt om meer geduld.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, buikslapen kan nek- en rugpijn veroorzaken * Wie zei het? De Telegraaf * Is het waar? Volgens experts kan buikslapen leiden tot nek- en rugpijn, al heeft dat eerder te maken met de gewrichten, ligamenten en zenuwen dan de spieren. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Opinie | Geschiedenis Opinie | Geschiedenis 'Het echte DNA van Vlaanderen staat (nog) niet in de canon' 'Kan de afkomst van ons erfelijk materiaal ook een vermelding krijgen in de Canon van Vlaanderen?' vraagt docent genetische genealogie Maarten Larmuseau (KU Leuven). 'De vergeten vroege bronstijd was een scharniermoment waarop Vlamingen hun genen kregen.'
Factcheck Factcheck Factcheck: menstruatiebloed doet planten sneller groeien (maar experts raden het als meststof af) Volgens berichten op sociale media zouden (kamer)planten sneller groeien wanneer ze bemest worden met menstruatiebloed. Kan best, zeggen experten, want net zoals ander bloed bevat het componenten die de plantengroei bevorderen. Maar er zijn ook risico’s voor de mens aan verbonden.
Wetenschap Wetenschap Universiteit en privésector slaan handen in elkaar: is er nog plaats voor publiek belang? De lijn tussen nauwe samenwerking en belangenvermenging tussen universiteit en bedrijf is soms flinterdun. Een voormalig wetenschapper aan de Universiteit Gent (UGent) getuigt: ‘Onvermijdelijk stap je mee in de onderzoeksagenda van een private onderneming die een winstoogmerk heeft. Je hebt dus niet het publieke belang voor ogen. Dat is een probleem.’Door Charlotte Teunis en Marie-Monique Franssen
Justitie Justitie KU Leuven zet professor pedagogie aan de deur die studente verkrachtte in Barcelona De KU Leuven heeft de professor pedagogie die een studente in Barcelona verkracht heeft met onmiddellijke ingang ontslagen, zo heeft de universiteit dinsdag bekendgemaakt. Hij verliest ook zijn ambtenarenpensioen. Daarmee heeft de KU Leuven gekozen voor de zwaarste tuchtsanctie mogelijk.
Maatschappij Maatschappij ‘Werken moet meer lonen’, hoe wil de N-VA dat realiseren? Alle politieke partijen zijn het er over eens: het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden. Maar hoe kan dat concreet? Knack vroeg het aan de Vlaamse partijen en geeft vandaag het antwoord van de N-VA, aangevuld met bedenkingen van professoren Stijn Baert (UGent) en Wim Van Lancker (KU Leuven): ‘Dat lijkt allemaal niet erg doordacht.’
Maatschappij Maatschappij 'Werken moet meer lonen': hoe wil Groen dat realiseren? Alle politieke partijen zijn het er over eens: het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden. Maar hoe kan dat concreet? Knack vroeg het aan de Vlaamse partijen en geeft vandaag het antwoord van Groen, aangevuld met bedenkingen van professoren Stijn Baert (UGent) en Wim Van Lancker (KU Leuven): ‘Groen formuleert een heel defensief voorstel.’
Maatschappij Maatschappij 'Werken moet meer lonen': hoe wil Open VLD dat realiseren? Alle politieke partijen zijn het er over eens: het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden. Maar hoe kan dat concreet? Knack vroeg het aan de Vlaamse partijen en geeft vandaag het antwoord van Open VLD, aangevuld met bedenkingen van professoren Stijn Baert (UGent) en Wim Van Lancker (KU Leuven): ‘De Open VLD vertrekt vanuit clichés'.
Maatschappij Maatschappij Van PVDA tot Vlaams Belang: ‘Werken moet meer lonen’ blijkt holle verkiezingsslogan Alle politieke partijen zijn het erover eens: het verschil tussen werken en niet werken moet groter worden. Maar hoe moet dat concreet? Knack vroeg het aan alle Vlaamse partijen. ‘Geloofwaardig zijn hun antwoorden niet’, reageren professoren Stijn Baert (UGent) en Wim Van Lancker (KULeuven).Door Ewald Pironet
Factcheck Factcheck Factcheck: het absenteïsme bij Bpost bedraagt geen 37 procent of 15 procent, maar 10,75 procent In De Afspraak stelde N-VA-kamerlid Michael Freilich dinsdag dat het ziekteverzuim bij Bpost 37 procent zou bedragen. Een vergissing, gaf Freilich later toe: het zou gaan om 15 procent. Ook dat percentage wordt door Bpost formeel tegengesproken: het absenteïsme bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 10,75 procent.
Europa Europa ‘Spookbedrijf’ van Marine Le Pen passeert langs de Europese kassa De afgelopen jaren gaf de radicaal-rechtse fractie Identiteit en Democratie honderdduizenden euro’s aan veroordeelde kennissen van Marine Le Pen.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat het kruid fenegriek het libido verhoogt ‘Fenegriek verhoogt het libido’, zo lazen we in ABC Gezondheid. Maar er is onvoldoende wetenschappelijke evidentie.