Opinie | Technologie Opinie | Technologie '100.000e Vlaamse elektrische wagen verkocht: tijd voor slimme laadpleinen?' 'Nederland toont de vele voordelen van strategisch geplaatste, slimme laadpleinen. Dat zijn punten met veel publieke laadpalen', schrijft Naomi Cambien van Bond Beter Leefmilieu (BBL).
Milieu Milieu Omgevingsvergunning voor nieuwe ethaankraker van Ineos vernietigd: 'Niet zorgvuldig beslist' De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning voor de veelbesproken nieuwe ethaankraker 'Project One' die chemiereus Ineos wil bouwen in de haven van Antwerpen. Havenschepen Annick De Ridder spreekt van 'een drama'.
Politiek Politiek Waarom CD&V nog niet alle bruggen met Zuhal Demir opblaast De regering-Jambon is in crisis, maar voorlopig blijft de CD&V zitten waar ze zit. Door 'het hoofd koel te houden' hoopt de partij minister Zuhal Demir (N-VA) weg te zetten als pasionaria die in het wilde weg om zich heen schopt.
Politiek Politiek Natuurgroepen over stikstofcrisis: 'Instructies van Demir vormen geen duurzame oplossing' Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft twee ministeriële instructies uitgevaardigd om 'het risico op een vergunningsstop maximaal te voorkomen'. Dat deed ze nadat de Vlaamse regering vrijdag geen akkoord kon bereiken over het stikstofdecreet. Natuur- en milieugroepen betreuren dat er geen duurzame oplossing wordt geboden en dat de problemen op de lange baan geschoven worden.
Milieu Milieu Fel verhoogde PFOS-concentraties bij luchtmetingen nabij 3M in Zwijndrecht Bij metingen in de lucht zijn tussen half mei en half juni erg hoge concentraties PFOS gemeten in de Neerstraat in Zwijndrecht, nabij chemiebedrijf 3M. Dat meldt de Vlaamse overheid. Er is geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid, klinkt het, maar de omgevingsinspectie maant in afwachting van onderzoek naar de precieze bron 3M wel al aan tot extra maatregelen. Milieuverenigingen vinden dergelijke 'incidenten onaanvaardbaar'.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Engie-deal bevestigt nogmaals: het ontbreekt ons land aan een duurzaam energiebeleid' De splijtstof is besteld, de maximumfactuur ligt vast. Nu er een deal is tussen Engie en de de regering, lijkt de weg naar enkele zorgeloze winters open. Volgens Almut Bonhage, expert energie bij Bond Beter Leefmilieu, is het tegendeel waar.
Natuur Natuur Weg ligt open voor nieuwe EU-vergunning glyfosaat 'ondanks risico voor zoogdieren' De Europese voedselwaakhond ziet geen problemen voor de herbicide glyfosaat, maar 'schadelijke effecten zijn niet uitgesloten’.
Gezondheid Gezondheid 46 organisaties pleiten voor totaalverbod op pesticide glyfosaat Een totaalverbod op glyfosaat, zo vragen 46 Belgische milieu-, landbouw-, gezondheidsorganisaties en alle ziekenfondsen in een open brief. Het gebruik van het pesticide is sinds 2018 verboden voor particulieren, maar die regel moet worden uitgebreid naar professionele gebruikers, klinkt het. "Wanneer er geen zekerheid is dat bepaalde stoffen veilig zijn voor de gezondheid en het milieu, moet het voorzorgsprincipe overheersen", vinden de ondertekenaars.
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Kritische burgers zijn de zuurstof van onze democratie: bescherm ze' 'In een democratie die streeft naar een duurzame samenleving is het cruciaal dat mensen actief aan het openbare debat kunnen deelnemen', schrijft een groep middenveldsorganisaties naar aanleiding van de start van een rechtzaak tussen een veevoederbedrijf en een buurtbewoner.
Opinie | België Opinie | België Waarom minister-president Jambon het stikstofdossier moet evacueren uit zijn regering Landbouw- en milieuorganisaties kwamen tot een akkoord over het nieuwe Mestactieplan. Laat hen ook het stikstofakkoord sluiten, stelt Simon Demeulemeester, adjunct-hoofdredacteur van Knack, voor.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Hoe kunnen we in Vlaanderen op een economisch rendabele manier aan landbouw doen?' 'Net zoals bij het klimaatprobleem zijn ‘technofixes’, uitsluitend technologische ingrepen om maatschappelijke en complexe problemen op te lossen, zelden voldoende', schrijft Maïka De Keyzer (KU Leuven). In 'Tot de bodem', dat binnenkort verschijnt buigen verschillende experts zich over de toekomst van landbouw in Vlaanderen. We bieden u hier een fragment aan.
Natuur Natuur Jan Peumans doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik knuffel geen bomen, maar ik red ze wel’ Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be. Met zijn verwilderde grasland valt de tuin van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans meteen op in het straatbeeld, waar het biljartlaken regeert.
Natuur Natuur Tine Embrechts neemt deel aan Maai Mei Niet: ‘En toen stond er een nonnetje bloemblaadjes te harken in mijn tuin' Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be In de zonovergoten stadstuin van actrice Tine Embrechts is een authentieke Mariagrot volledig overwoekerd door klimop: hier gaan devotie en biodiversiteit hand in hand.