Hillary Clinton verliest voorsprong in Nevada, Marco Rubio krijgt duw in de rug in South Carolina

Gouverneur Nikki Haley ondersteunt Marco Rubio © REUTERS
Rudi Rotthier

Volgens een nieuwe peiling is de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton haar voorsprong op Bernie Sanders in de staat Nevada kwijt. Aan Republikeinse kant krijgt Marco Rubio in South Carolina de steun van de invloedrijke gouverneur Nikki Haley.

Zaterdag zijn er weer presidentiële voorverkiezingen in de VS. De Republikeinen hebben een echte voorverkiezing in de staat South Carolina, de Democraten houden een caucus in de staat Nevada.

De caucus is door de partij georganiseerd, en wordt beperkt tot partijleden, de voorverkiezing in South Carolina wordt door de overheid georganiseerd en staat open voor alle stemgerechtigden, dus ook onafhankelijken en Democraten.

In 2008 won Hillary Clinton de caucus in woestijn- en gokstaat Nevada (Las Vegas) tegen de latere president Barack Obama met 50 procent tegen 45. In peilingen tot vorig jaar had Hillary Clinton een comfortabele voorsprong van 15 procent op belager Bernie Sanders, 50 tegen 35 procent. Maar een nieuwe CNN-peiling, die woensdag uitkwam, geeft een nek-aan-nekresultaat: 48 procent tegen 47, een statistisch gelijkspel.

Programmawijziging

De staat is van belang omdat Sanders en Clinton voor het eerst strijden om een niet helemaal witte staat. In Nevada is een aanzienlijke minderheid van Spaanstaligen, latino’s, die er ongeveer 27 procent van de bevolking uitmaken. In totaal behoort 40 procent van de Democraten tot minderheden.

Tot enkele weken geleden dacht het kamp Clinton dat hun kandidaat die minderheden als ‘firewall’ kon gebruiken tegen Sanders, maar de peiling in Nevada lijkt in een andere richting te wijzen. Men ging ervan uit dat na nipte winst in Iowa, en zwaar verlies in New Hampshire, Hillary zonder veel problemen Nevada zou binnenhalen.

Hillary Clinton verliest voorsprong in Nevada, Marco Rubio krijgt duw in de rug in South Carolina
© Reuters

Wat verklaart de ommekeer? Nevada is een staat met heel veel laagbetaalde banen – Sanders’ voorstel om het minimumloon te verdubbelen naar 15 dollar per uur is zeker een aantrekkingspunt. Het is ook een staat die nog altijd de gevolgen van de crisis en de inkomensongelijkheid voelt. De overwinning van Sanders in New Hampshire geeft hem ‘momentum’.

Clinton lijkt in haar eigen peilingen signalen te ontvangen dat het nipt wordt, want ze heeft haar programma enkele dagen geleden al omgegooid, en meer optredens in Nevada ingelast.

Peilingen in South Carolina, waar de meerderheid van Democratische kiezers zwart is, zouden erop wijzen dat de ‘firewall’ van Clinton daar nog wel werkt. In die staat, waar de Democraten hun voorverkiezing op 27 februari houden, leidt Sanders bij witte kiezers, maar ligt hij in het algemeen en bij zwarte kiezers nog altijd fors achter.

Kandidaat van het establishment

Bij de Republikeinen, die zaterdag in South Carolina hun voorverkiezing hebben, en op 23 februari hun caucus in Nevada, kwam het nieuws van de dag van gouverneur Nikki Haley. De populaire gouverneur van South Carolina, met Indiase ouders (sikhs), die er eindelijk in geslaagd is om de Confederale vlag van het terrein voor het Capitool te laten verwijderen, is een rijzende ster binnen de partij. Ze wordt getipt als potentiële kandidaat vicepresident. Ze gaf dit jaar de repliek van de partij na de State of the Union van president Obama. In dat antwoord gaf ze al kritiek op de toon van de niet bij naam genoemde Donald Trump. Dat ze Trump niet zou ondersteunen had ze eerder al gemeld. Maar vele anderen zochten haar ondersteuning. Jeb Bush en ook zijn broer George W. gingen haar opzoeken in de hoop haar over de streep te trekken.

Tijdens een meeting kondigde ze aan dat ze senator Marco Rubio ondersteunt. Jeb Bush noemde zich in een eerste reactie ‘ontgoocheld’.

Politieke steunbetuigingen maken doorgaans niet zoveel uit. Bush zelf geniet de steun van de senator uit South Carolina, Lindsey Graham. En voor anti-establishmentkandidaten als Trump en Ted Cruz werken steunbetuigingen soms averechts.

Maar voor Rubio, die in de voorverkiezing van New Hampshire naar de vijfde plaats terugviel, na een rampzalige prestatie in het voorafgaand debat, is de steun van gouverneur Haley een mooie opsteker. Hij staat in de meeste peilingen in South Carolina op de derde plaats, na Trump en Cruz, maar met voorsprong op Bush, die soms de vierde, en een enkele keer zelfs de vijfde plaats inneemt. In hun onderling duel om de ‘favoriete kandidaat van het establishment’ te worden (waarin ook John Kasich nog meekampt), heeft Rubio, met Haley aan zijn zijde, nu de koppositie. En met misschien kan hij met dit steuntje in de rug Cruz bijbenen.

Partner Content