Oproerkraaier als adviseur: wat doet president Trump met adviezen FBI en inlichtingendiensten?

Stephen Bannon © Belga Image

Een van de meest controversiële namen in de entourage van Donald Trump is Steve Bannon, een van kopstukken van de racistische nieuwssite Breitbart. De kans bestaat dat hij niet door de screening van de FBI geraakt. En dan is het maar de vraag of Trump die beslissing zal overrulen.

Terwijl het team rond de vorige week verkozen Donald Trump verder werkt aan de opbouw van een kabinet, rijzen ook vragen over de mogelijke adviseurs van de nieuwe Amerikaanse president.

Dat de 62-jarige Steve Bannon, die sinds augustus de leiding had over de verkiezingscampagne vanDonald Trump, nu ook een cruciale rol krijgt in het Witte Huis, als degene die de politieke lijnen uitzet, is voor velen een onrustbarende legitimering van extreemrechts, racistisch gedachtengoed. Gisteren raakte bekend dat Trump aan Bannon denkt om diens chef politieke strategie te worden.

Bannon maakte naam met de website Breitbart.com. Onder onder zijn leiding werd de site een vehikel voor racisten en antisemieten en mensen (mannen vooral) met een voorkeur voor samenzweringstheorieën, waarbij feiten er niet altijd veel toe deden.

De Amerikaanse nieuwssitte The Daily Beast brengt vandaag in herinnering dat al wie een dergelijke, belangrijke functie krijgt in het Witte Huis, op voorhand wel gescreend wordt. De site stelt zich de vraag of het verleden van Bannon, en alle racistische, seksistische en gewelddadige uitspraken waar hij mee in verband wordt gebracht, de screenings van de FBI en de inlichtingendiensten wel zullen doorstaan. Verder is Bannon ooit ook opgepakt omdat hij zijn vrouw probeerde te wurgen.

Volgens The Daily Beast is het de eerste keer dat iemand met zo een dubieuze reputatie in aanmerking komt voor zo een hoge functie. ‘Zijn hele verleden zal ondersteboven gekeerd worden, en haarfijn ontleed worden’, stelt een beveiligingsexpert.

‘In theorie is het mogelijk dat Trump een beslissing van de veiligheidsdiensten nog overrulet, maar dat is een beslissing die niet licht genomen wordt’, legt advocaat Bradley Moss uit. ‘Het valt af te wachten hoe de president er tegen aankijkt om belangrijke zaken te delen met problemen met security concerns.’

De verschillende bronnen vinden het moeilijk om de toekomst te voorspellen, omdat Trump in het verleden al heeft laten zien dat hij zijn visie niet meteen bijstelt als zijn visie afwijkt van die van de veiligheidsdiensten.

Ondertussen komt er ook uit andere hoeken van de Republikeinse partij druk op Donald Trump om Bannon los te laten. ‘Hij gebruikt een groot deel van zijn politiek kapitaal op als hij hem tegen de adviezen van de FBI toch aan boord houdt’, waarschuwt Moss nog.

In The Washington Post verscheen eerder deze week een opvallend hard opiniestuk over een mogelijke functie voor Bannon in het Witte huis, met als titel: ‘Give Steve Bannon a chance. It’s not like he’s literally Joseph Goebbels.’

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content