Uitslag in kaart: Clinton haalde meer stemmen, maar won in slechts 15 procent van het land

De Amerikaanse vlag wordt weggehaald na de verkiezingsnacht © REUTERS
Rudi Rotthier

The New York Times geeft via kaarten een bijzonder duidelijk beeld van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hillary Clinton won de verkiezingen in 15 procent van het territorium. Maar daar wonen 54 procent van de Amerikanen.

De stemmen zijn nog niet alle geteld, maar op basis van voorlopige resultaten geeft The New York Times met behulp van kaarten dit overzicht.

Hillary Clinton heeft tot dusver 61,8 miljoen stemmen behaald, tegen 60,8 miljoen voor Donald Trump. Dat is een verhouding 50,4 procent tegen 49,6 procent (de kleinere kandidaten worden bij deze becijfering buiten beschouwing gelaten).

Maar als je kijkt waar Clinton haar stemmen haalde en vooral waar ze won, liggen de verhoudingen anders. Ze won in 15 procent van het landoppervlak, tegen Trump in 85 procent. In de 15 procent van het land waar Hillary won, woont 54 procent van de bevolking (174 miljoen inwoners). In Trumps deel van het land wonen 148 miljoen mensen (46 procent).

‘Fly-over country’

De verdeling: Clinton won met overmacht in de grote steden, zoals de grote drie: New York, Los Angeles en Chicago, maar ook in Boston, Philadelphia, Washington DC, Atlanta, Houston, Detroit, San Francisco, Seattle… Ze won daarnnaast in ‘linkse eilandjes’, zoals universiteitssteden, terwijl Trump in vele voorsteden won, en op het platteland overheerste.

Nog eilandjes voor Clinton: reservaten, en gebied met een meerderheid aan zwarte en Spaanstalige kiezers.

Zoals uit de kaarten blijkt, zaten de kiezers van Clinton vooral in de kustgebieden, terwijl de Republikeinen het binnenland beheersen. Volgens sommige Republikeinen beschouwen de Democraten hun gebied als “fly-over country”, gebied waar ze alleen maar over vliegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content