Trump ligt miljoen stemmen achter: ‘Ik had gemakkelijker qua stemmenaantallen kunnen winnen’

Donald Trump © Belga
Rudi Rotthier

Donald Trump, die meer dan een miljoen stemmen achterligt bij de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, geeft in een tweet aan dat hij ook qua stemmenaantallen zou hebben gewonnen – als het daarom had gedraaid.

In het geval dat de stemmenaantallen bepalend zouden geweest zijn, had Donald Trump campagne gevoerd in bij uitstek Democratische staten als Californië en New York, en had hij uitvoeriger campagne gevoerd in Florida, aldus de tweet. Winst zou dan volgens hem “groter en gemakkelijker” geweest zijn.

Trump, die vroeger zelf een tegenstander van het systeem waarbij kiespersonen per staat het resultaat bepalen, noemt dat systeem in een tweede tweet “geniaal” omdat de kleinere staten ook bij het politieke proces worden betrokken.

Volgens het Cook Report, een politieke site die de cijfers bijhoudt, ligt Hillary Clinton nu meer dan 1 miljoen stemmen voor op Donald Trump.

Het persagentschap AP geeft aan dat er nog geteld wordt in Californië, Washington State en Utah. In Utah scoorde Trump beter dan Clinton, in Californië en Washington State won Clinton met ruime voorsprong.

Partner Content