De zege van Forza Ninove: ‘Wij drinken hier geen bruin bier’

© Imagedesk

Met 40 % van de stemmen heeft het Vlaams Belang maar twee zetels te weinig om in z’n eentje Ninove te besturen. Maar wie zal er in de coalitie stappen? En sneuvelt dan voor het eerst het cordon sanitaire?

De zege van Forza Ninove: 'Wij drinken hier geen bruin bier'

‘Wij drinken hier geen bruin bier.’ Nee, de aanhangers van Forza Ninove-voorman Guy D’Haeseleer vierden ’s mans klinkende verkiezingsoverwinning liever met een Witkap-Pater, het plaatselijk gebrouwen abdijbier. Dat mochten er ook twee zijn, want met 40 % van de stemmen heeft het Vlaams Belang er maar twee zetels te weinig om in z’n eentje Ninove te besturen.

‘Complete waanzin’, noemde hij dat zelf. Aftredend burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) zag ook haar score groeien, tot 29,9 procent, maar had ‘niet de pretentie om onderhandelingen te starten’.

Zelf wil ze niet met Forza Ninove praten. N-VA-voorzitter Bart De Wever was in een eerste reactie minder duidelijk. Forza Ninove heeft aan de twee N-VA-zetels (een verlies van drie zetels) genoeg om te besturen. De Wever hield vol dat zijn partij niet bestuurt ‘met extremisten en het Vlaams Belang’, maar hij zei ook ‘geen fan’ te zijn van het negeren van monsterscores.’ Betekent besturen met Forza Ninove het einde van het cordon sanitaire? D’Haeseleer zei herhaaldelijk dat de banden met het VB doorgeknipt zijn.

Toch zit hij nog altijd voor die partij in het Vlaams Parlement. Voor partijvoorzitter Tom Van Grieken is dit een VB-triomf. Hij vierde ‘de eerste VB-burgemeester’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content