Rechtbank in New York draait veroordeling Harvey Weinstein uit 2020 terug

Een rechtbank in New York heeft in beroep de veroordeling van gewezen filmproducent Harvey Weinstein uit 2020 teruggedraaid.

Weinstein werd toen tot 23 jaar cel veroordeeld, maar de rechters oordelen nu dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen. Dat meldt de krant The New York Times donderdag.

De intussen 72-jarige Weinstein kreeg in maart 2020 een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd voor meerdere gevallen van seksueel misbruik, waaronder verkrachting. Tientallen vrouwen hadden beschuldigingen geuit tegen Weinstein, die voor het uitbreken van het schandaal bekendstond als een van de machtigste figuren in Hollywood.

Flagrante fouten

Tijdens het proces hebben echter ook vrouwen getuigd over feiten waarvoor de vroegere filmproducent niet was aangeklaagd. Volgens de hoogste rechtbank in New York zijn dat “flagrante fouten”, die een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. “Wij concluderen dat de rechtbank een fout heeft gemaakt door getuigenissen toe te laten over vermeend seksueel gedrag tegen andere personen dan de aanklagers in de onderliggende misdrijven”, zo vermelden de rechtbankdocumenten.

Het is nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor Weinstein. Volgens het nieuwsagentschap AP beveelt de rechtbank aan om de rechtszaak weer over te doen.

Vrijlating?

De verdachte zal hoe dan ook niet vrijkomen. Weinstein werd in 2023 ook tot een gevangenisstraf van zestien jaar veroordeeld voor een verkrachtingszaak in Californië. Die veroordeling blijft wel overeind.

De veroordeling van Weinstein in 2020 werd als een ‘historische gebeurtenis’ gezien. De onthullingen over het wangedrag van Weinstein vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

Partner Content