Alessandro Baricco – Zonder bloed

In de beklemmende en gewelddadige novelle Zonder bloed van de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco heeft iedereen schuld.

Alessandro Baricco – Zonder bloed
Vertaald door Manon Smits
Uitgeverij: De Geus
Aantal pagina’s: 92
ISBN: 978-90-445-0335-7

‘Het land leek te zijn opgeslokt door een ongeneeslijke rust.’ De rust als een ziekte die een heel land opeet. Dat is een sterk beeld, zoals er wel meer staan in de novelle Zonder bloed van de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco.

De vertelling valt uiteen in twee delen. In het eerste maken we een moordende raid mee, een wraakactie van drie mannen die na het einde van een niet nader genoemde oorlog in een boerderij binnenvallen en daar een vader en zijn jonge zoon op een gruwelijke manier vermoorden.

Er is ook nog een dochter, Nina, die zich in een gat onder de grond verborgen heeft. Daar wordt ze door Tito, een van de moordenaars, ontdekt, maar in plaats van haar dood te schieten, sluit hij het luik weer boven haar. Waarom laat Tito het meisje leven? Misschien identificeerde hij zich met haar omdat hij als kind zo dikwijls in dezelfde houding had gelegen?

Vijftig jaar later, in het tweede deel, herkent de oude Tito in een niet meer zo jonge vrouw, die in zijn kiosk een lot koopt, het meisje dat hij ooit van de dood heeft gered. Hij vermoedt dat Nina gekomen is om hem te vermoorden en is verbaasd dat ze zo lang heeft gewacht.

Nina vraagt Tito om met haar naar een hotel te gaan, maar ook daar komen zijn verwachtingen niet uit, zelfs niet als hij zich in bed omdraait om haar te laten doen wat hij denkt waarvoor ze gekomen is.

Maar er gebeurt niets van dit alles, want Nina, het ‘oude meisje’, is niet uit op wraak. Ze bedenkt alleen dat ze haar leven heeft doorgebracht met het verlangen terug te keren naar de hel die haar heeft voortgebracht, ‘om daar te leven aan de zijde van degene die je ooit uit die hel heeft gered’.

Alleen leeft de oude Tito intussen zelf in de hel, want hij herinnert zich de moordpartij heel precies en hij zegt dat ‘hij niets anders had gedaan, jarenlang, dan zich alles herinneren’. In dit beklemmende en gewelddadige verhaal heeft iedereen schuld, ook Nina, al was het maar omdat ze zelf de dochter van een moordenaar is.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content