Anton Valens – Het boek ont

Anton Valens heeft geen doordeweekse debuutroman afgeleverd, maar wel een boek dat ongenadig de absurditeit van het bestaan aantoont.

Anton Valens – Het boek ont

Uitgeverij: Augustus

Aantal pagina’s: 351

Prijs: 19,99 euro

ISBN: 978-90-457-0473-9

Isebrand Schut is een bioloog die ook Georgisch en wiskunde heeft gestudeerd en misschien wel net daardoor werkloos is.

Om het lot van zijn soortgenoten draaglijker te maken, start hij een zelfhulpgroep, Man&Post, en op de tweewekelijkse bijeenkomsten daarvan openen de leden onder het motto ‘gedeelde post is halve post’ elkaars brieven, wat heel wat troost en verlichting biedt.

Tot een nieuweling zijn opwachting maakt, de van stapels ongeopende post voorziene steenrijke consulent Meckering, die vanuit Isebrands huis een belastingparadijs opzet en hem meesleurt in de jacht op zijn intellectuele droom: het boek Ont, een soort metabletische zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom zo veel zaken ongeweten blijven.

Na een reeks opgemerkte verhalen en een uitmuntende novelle heeft Anton Valens geen doordeweekse debuutroman afgeleverd, maar wel een boek dat ongenadig de absurditeit van het bestaan aantoont en met zijn einde-der-tijdenthematiek een drukkende geestelijke desolaatheid uitstraalt.

Laverend tussen ernst en satire wekt dit knap geschreven Het Boek Ont alleen maar bewondering op.

Marnix Verplancke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content