Joost Vandecasteele – Massa

Echt opwindend is het leven van Margot niet. Tot ze via haar nachtelijke trips op internet een vacature op naam binnenkrijgt.

Joost Vandecasteele – Massa

Uitgeverij: Bezige Bij Antwerpen

Aantal pagina’s: 304

Prijs: 19,95 euro

ISBN: 978-90-854-2336-2

Een vrouw verschuilt zich op het toilet in een café. Het leven van Margot – zo heet ze – lijkt nog het meest op het met ingehouden adem wachten op een plek waar niemand langer blijft dan strikt noodzakelijk: echt opwindend is het niet.

Tot ze via haar nachtelijke trips op internet een vacature op naam binnenkrijgt. Blurred Inc. wil haar engageren. Het is een bedrijf in de schemerzone van de economie dat verhalen verzint om de motoren van de big business draaiende te houden. Margot blijkt geboren voor het virtueel oppoetsen van een werkelijkheid die niemand nog beheerst.

Het is het uitgangspunt van Massa, een roman die barst van het verlangen om een vinger op de pols van de tijd te leggen. Slaagt hij daar ook in? Niet altijd. Daarvoor is het onevenwicht tussen de sterkte van het verhaal en het soms sloganeske van de benoemde realiteit te groot.

De speelse, opgejaagde stijl waarmee Vandecasteele de onwaarschijnlijke voorvallen in het plots zinderende leven van Margot en de andere halfgoden van Blurred Inc. beschrijft, verflauwt tot oneliners als hij het over Julian Assange, Anonymous, Apple of Occupy Wall Street heeft.

Maar de veelheid die in Massa beukt, hapt en reutelt, zegt alles over de ambitie van deze roman. En ambitie juich ik graag toe.

Tine Hens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content